Naleśniki z budyniem z morelami i zapiekane ze śmietaną i migdałami. Uwielbiam morele,a budyń z nimi to coś obłędnego. Z mojej porcji wyszło sześć sztuk
wesoła kuchniaAromatyczny obiad na słodko...no w sumie nie tylko na obiad. Spokojnie może robić za deser. Nam bardzo posmakowała taka wersja <3 Składniki Farsz: 1
R'n'G KitchenZakupiłam jakiś czas temu mieszankę do wyrobu pierożków wietnamskich i sporo przeleżała aby teraz pysznić się cudnymi pierożkami na moim talerzu. Mieszanka fajna w wyrabianiu a
Moje Małe CzarowanieKolejny przetestowany przeze mnie przepis Zbigniewa Prokopczuka z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki". Wyszły niezłe, ale jak na mój gust lepiej byłoby użyć budyniu
Kuchenne zapiski EdytyŚwięta, święta. Cora bliżej - brakuje mi w tym roku świątecznej aury - może to przez bark śniegu? Zresztą jak już gdzieś pisałam - nie przepadam za tymi świętami
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!dowodem. Truskawki są zawinięte w pyszne ciasto wykonane z twarogu , a następnie całości ugotowana. Knedle na słodko to wyjątkowo słodka uczta, którą możesz zjeść na obiad bądź na deser . Truskawkowy aromat, który unosi się po przecięciu knedla jest odurzający! Twaróg jest kluczowym składnikiem ciasta tych knedli, nadaje ciastu sprężystości i delikatny smak sernika . Czyż to nie wspaniałe połączenie?! Truskawki(...)truskawce to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor, mangan. Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród
Zdrowy Styl Joannyjajka, mąkę, sól i dokładnie wyrabiamy ciasto. Na początek dajcie 400 g mąki (ja na tym poprzestałam), jeżeli ciasto nadal bardzo się klei do rąk, dodajcie resztę mąki. Polecam jednak dać mniej mąki, a później przy formowaniu knedli podsypywać sobie nią dłonie. Knedle są smaczniejsze, jak nie są nafaszerowane mąką. Odrywamy kawałek ciasta, rozpłaszczamy go, nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy(...)początku delikatnie je wymieszać, żeby nie przykleiły się do dna garnka. Przed podaniem można je skropić odrobiną oliwy. Możecie je też polać stopionym masłem. Podobne przepisy: Knedle ze szpinakiem Pierogi z mięsem z rosołu i kaszą jęczmienną Artykuł Knedle z mięsem z rosołu pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovynastępnym razem podwoję składniki. Nawet przeszło mi przez myśl, że te placki mogą z powodzeniem być jedną z dwunastu potraw na wigilijnym stole, bo smakiem przypominają mi trochę pierogi z kapustą i grzybami mojej mamy. Na pewno jednak zagoszczą w moim menu na stałe. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250g kapusty kiszonej 1 jajko 3/4szkl. mąki tortowej(...)majeranku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową. Wbiłam do niej jako i dolałam mleko. Podane składniki zmiksowałam na jednolite lekko gęste ciasto. Kapustę kiszoną odcisnęłam z soku i drobniutko poszatkowałam. Dodałam ją do przygotowanego ciasta i dokładnie wszystko wymieszałam łyżką. Na koniec przyprawiłam ciasto solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Na patelni rozgrzałam
Waniliowe ImprowizacjeMój synek uwielbia wszelkiego rodzaju pierogi i knedle, a w szczególności te z owocami:) Dlatego w sezonie przygotowuję mu je z przeróżnymi owocami, jednak najbardziej lubi te z truskawkami... Składniki: 1/2 l mleka, 2 jajka, 350g mąki pszennej, szczypta soli, 100g masła lub margaryny, 300g truskawek, pierniczki. Przygotowanie Mleko zagotować, dodać szczyptę soli oraz posiekaną margarynę. Mieszać, aż całkowicie(...)się rozpuści. Mieszając, powoli wsypywać mąkę, Zdjąć z ognia i ostudzić. Ciasto przełożyć do miski, dodać jajka, zagnieść gładkie ciasto. Odrywać małe kawałki ciasta, delikatnie spłaszczyć i na środku ułożyć całą truskawkę, zlepić knedle. Gotować w osolonej wodzie ok. 8 min od momentu wypłynięcia. Odcedzić. Gotowe knedle udekorować pozostałymi truskawkami, posypać pokruszonymi pierniczkami i cukrem pudrem. Smacznego
Z miłości do słodkościSkładniki : 60 dkg mąki pszennej typ 500 1 całe jajko około 270 ml letniej wody szczypta soli Sposób wykonania : M ąkę przesiewamy na
Przepisy i porady kulinarneKopytka na obiad do sosu to bardzo popularna przystawka w mojej rodzinie. Na pozór proste danie, które można również jeść jako danie główne czasami może sprawiać
codojedzeniaSkąpana Penne z dynią, grzybami i boczkiem (Penne con zucca, funghi e pancetta) autorka: La grande e la piccola cuoca | blog: La grande e la piccola cuoca Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami autorka: czarrna | blog: czarrna od kuchni RISOTTO Z BOROWIKAMI autorka: angelinab520 | blog: Smaki Francji współczesna kuchnia francuska Grzyby(...)blog: Hajduczek naturalnie Zapiekanka ziemniaczana z grzybami leśnymi autorka: wjosna | blog: Smaczny zeszyt Zupa grzybowa autorka: wjosna | blog: Smaczny zeszyt Opieńki w cieście naleśnikowym autorka: akacja68 | blog: Kobiece rozmówki przy herbacie i na rowerze
Weekendy w domu i ogrodzieTort naleśnikowy zielony ze szparagami, sałatą, ogórkiem małosolnym. Czyli tym wszystkim z czym kojarzy nam się wiosna. Torcik możemy jeść i na ciepło i na
wesoła kuchniaKluski marchewkowe polecają się na obiad. W energetycznym, słonecznym kolorze z aromatycznym masełkiem pietruszkowym posmakują każdemu. Mogą stanowić dodatek obiadowy lub samodzielne danie. Wyglądem przypominają tradycyjne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Uszka z grzybami są obowiązkowym daniem podczas wigilijnej kolacji. W naszym domu moja mama zawsze zajmowała się ich lepieniem. Ale w tym roku uszka i pierogi to moja działka. Przepis na te uszka znalazłam na blogu Kotlet.tv. I powiem Wam, że są bardzo smaczne. A najbardziej podoba mi się sposób ich lepienia ;-) , bardzo szybki i prosty. Każdy sobie(...)barszczu czerwonego. Przepis na barszcz znajdziecie tutaj Zresztą spróbujcie sami. Z podanych składników wyszło mi ok. 70 uszek, ale wszystko zależy od wielkości kieliszka. Zapraszam!!! Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki, 1 jajko, 2/3 szkl. wody, Farsz: 30-40 g grzybów, 1 cebula, sól, pieprz, oliwa lub olej do smażenia Wykonanie: Grzyby gotujemy w małej ilości wody. Cebulę
Passion of CookingKruche paszteciki z mięsem na szybko Z mięsa mielonego można wyczarować wiele. A jeśli jeszcze będzie to coś, co dużo czasu nam nie zajmie, i będzie
na moim stole...lubicie pierogi ? Ja przepadam za nimi . Można poszaleć z różnymi farszami i naprawdę mało jest takich ,które nie pasują . Dzisiaj chciałabym podzielić się z rybnym farszem . Równocześnie chciałabym zaprosić do akcji "Pierogowe Fantazje " która rozpocznie się na durszlaku.pl 15-go . Składniki 3 filety rybne ( obojętne jakie ja miałam mintaja) 2 łyżki majonezu lub 1 czubata(...)masła sól,pieprz do smaku 1 pęczek natki pietruszki 1/2 litra bulionu Ciasto 3 szklanki mąki ciepła woda w zależności ile potrzeba szczypta soli Wykonanie Krok 1 Do gotującego bulionu wrzucam umyte filety . Ugotowane filety przekładam do miski ,dodaje masło,sól ,pieprz, pokrojoną natkę ( 2 gałązki natki zostawiam) i dokładnie miksuję ( można przepuścić przez maszynkę
Eli GotowanieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przeglądając ostatnio moje zapasy w zamrażalce, natknęłam się na mrożone śliwki. Pomyślałam co by można było z
Marta GotujeSzybkie i pyszne danie które lubi chyba każdy :) Pierogi leniwe tym razem w wersji bezglutenowej. Przyznam szczerze, że smakowały nam bardziej niż te tradycyjne z mąką pszenną. Były jakby bardziej delikatne :) Przepis pochodzi z bloga Facet i kuchnia, polecam :) —>KLIK 250 g półtłustego twarogu jajko 0/5 szklanki mąki ryżowej szczypta soli szklanka truskawek (poza sezonem mrożonych(...)łyżki jagód (poza sezonem mrożonych) Twaróg ucieramy z jajkiem. Dodajemy mąkę ze szczyptą soli i zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki, lekko je spłaszczamy i odcinamy kluski. Wrzucamy je partiami do gotującej się wody cały czas mieszając aby się nie posklejały. Od wypłynięcia gotujemy na małym ogniu około 2 minuty. Gotowe podajemy ze zmiksowanymi na gładko truskawkami oraz jagodami. Smacznego :) function load
Mienta blog