ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:315/443)

Mrożenie posiłków – lifehack ułatwiający życie 98

śniadanie / kolację: gofry, pizze, bułeczki drożdżowe, ślimaczki cynamonowe, ciasto drożdżowe pokrojone w plastry (idealne do rozmrożenia w tosterze), proziaki, muffinki, naleśniki z serem, placuszki różnego rodzaju, chlebki naan. Co zamrażam na lunch: dania makaronowe w małych pojemniczkach, tak samo kaszotta, naleśniki z farszem na ostro, tortille, tarty na ostro, pizze, pierogi, kopytka itd. Artykuł Mrożenie posiłków – lifehack ułatwiający

Dorota Smakuje
pyszne ,sycace kulki z bulki na kapuscie kiszonej 129

minut . Rozgrza ć piekarnik do 180 ° C. pierogi W łożyć bułki do bulionu warzywnego. Gdy będą już miękkie ,włożyć do miksera ,dodać mleko ,jajka ,zmiksować .Następnie dodać mąkę i miksować do połączenia składników. Doda ć boczek i pietruszkę ,Vegety i gałkę muszkatołową. Wszystko połączyć ,wymieszać ,i formować kulki. Gdy ciasto jest zbyt lepkie, zanurzyć dłonie w mące . W naczyniu

mojej kuchni
pyszne ,sycace kulki z bulki na kapuscie kiszonej 135

minut . Rozgrza ć piekarnik do 180 ° C. pierogi W łożyć bułki do bulionu warzywnego. Gdy będą już miękkie ,włożyć do miksera ,dodać mleko ,jajka ,zmiksować .Następnie dodać mąkę i miksować do połączenia składników. Doda ć boczek i pietruszkę ,Vegety i gałkę muszkatołową. Wszystko połączyć ,wymieszać ,i formować kulki. Gdy ciasto jest zbyt lepkie, zanurzyć dłonie w mące . W naczyniu

w mojej kuchni
Skąd się wziął Tłusty Czwartek? 142

szczęśliwego pampucha” gwarantowało szczęście na nadchodzący rok. Ciasto na pączki zresztą też było nieco inne. Przede wszystkim bez drożdży, więc było zbite i znacznie twardsze. „Kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zniszczą pole i będzie miał pustki w stodole” Oprócz opychania się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie okraszone

Kate's Kitchen
Środa – Burrito 116

punkcie robienia wszystkiego własnoręcznie – od pierogów, przez makaron, po tortille – kupienie placków nie wchodziło w grę. Po długich poszukiwaniach, testując różne receptury, udało nam się wreszcie trafić na właściwy przepis, z którego placki wychodzą jak marzenie. Prawie zawsze Z tortillą jest w końcu jak z każdym innym ciastem – ma swoje humory i raz wychodzi idealne

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia 214

punkcie robienia wszystkiego własnoręcznie – od pierogów, przez makaron, po tortille – kupienie placków nie wchodziło w grę. Po długich poszukiwaniach, testując różne receptury, udało nam się wreszcie trafić na właściwy przepis, z którego placki wychodzą jak marzenie. Prawie zawsze Z tortillą jest w końcu jak z każdym innym ciastem – ma swoje humory i raz wychodzi idealne

Niedzielny kucharz
Pierożki w kruchym cieście z Podlasia 174

Pierogi owe pochodzą z Podlasia i były serwowane na stołach wigilijnych kresów wschodnich. Ja również zrobiłam je w tym roku i były pyszne, kruchutkie, z aromatycznym wnętrzem. Nie ma przy nich za dużo pracy, polecam zatem przepis do wykorzystania. Pierożki w kruchym cieście z Podlasia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pieczone pierogowe lizaki z soczewicowo kremowym nadzieniem 149

Składniki :  Na pierogi :  - 1 szklanki mąki żytniej  - 1/4 szklanka mąki pszennej  - 1 żółtko  - 1/2 szklanki wody  - 2 łyżki oleju rzepakowego  - pieprz, sól, przyprawy  Na farsz  - serek arla apetina feta kremowy pesto i rukola - 1 szklanka ciecierzycy (z puszki lub ugotowana)   Przygotowanie :  Wymieszać składniki, wyrobić ciasto, rozwałkować, wykroić kółeczka

zdrowa vege kuchnia
Pierogi z boczkiem, serem i ziemniakami 122

Farsz : 350 g ugotowanych ziemniaków 300 g serka śmietankowego ( z wiaderka ) 350 g wędzonego boczku ( parzonego ) 1 duża cebula sól morska do smaku pieprz kolorowy do

Ewa w kuchni
Smażone pierogi z łososiem, gorgonzolą i sosem bazyliowym 129

dłuższego czasu „ chodziły za mną „ pierogi. Co prawda lepienie ich nie należy do moich ulubionych czynności , ale jak już się za nie biorę tak wszystko idzie sprawnie , jak najlepszej kucharce. Dziś mam dla Was przepis na wersję mniej spotykaną , co absolutnie nie oznacza , że mniej smaczną. Delikatne ciasto wypełnione przepysznym farszem z łososia , sera gorgonzoli i lekkiego sosu

Ostra na Słodko
Leniwe pierogi dyniowe 195

wykorzystuję :)! Leniwe pierogi dyniowe postanowiłam połączyć z sosem szpinakowym z serem pleśniowym. Takie połączenie wyjątkowo nam smakowało i na pewno jeszcze nie raz je powtórzę ! Polecam! Leniwe pierogi dyniowe Składniki: 500 g sera białego (u mnie tłusty) dynia – 1,5 szklanki gęstego puree z dyni 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej około 4 szklanek mąki pszennej sól(...)biały rozetrzeć dobrze widelcem lub przecisnąć przez praskę. Dodać puree z dyni, jajko, sól, mąkę ziemniaczaną i 3 szklanki mąki pszennej. Zagniatać i jeśli ciasto za bardzo się lepi dodawać resztę mąki. Podzielić ciasto na mniejsze kawałki. Z każdego formować wałek -można lekko podsypywać mąką – i ucinać małe kawałki. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować około 3-5 minut

UgotujmyTo.pl
Szpinak – właściwości lecznicze 259

Szpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta z lejkowcem dętym i serem pleśniowym 94

może zostawiłabym borowika szlachetnego. Czarny jak noc i nie żaden kielich goryczy tylko słodki naturalnie  i świetnie się łączy z pieprznikiem jadalnym, szczególnie jeśli chodzi o farsz do pierogów. Zamiast lejkowca można użyć samych kurek, które wrzucamy na patelnię tylko po oczyszczeniu. Jeśli są zbyt zapiaszczone płuczemy szybko pod bieżącą wodą i osuszamy. Można połączyć kurki z lejkowcem(...)podpieczony spód tarty wykładamy farsz i zapiekamy w temperaturze 180-190st, 10-12 minut do dobrego roztopienia sera. Podajemy na ciepło, zimna też pyszna:). Uniwersalne kruche ciasto na drożdżach Kruche ciasto można robić na wiele sposobów. Czasami wracam do tego, które moim zdaniem jest bardzo dobre. Ciasto krucho-drożdżowe, 2 w 1, ale ciasta drożdżowego nie przypomina. Też

Leśny Zakątek
Soczewiaki – pieczone pierogi z soczewicą 76

prostych składników: ziemniaków, mąki i farszu na bazie soczewicy. Do soczewiaków można zużyć ziemniaki z wczorajszego obiadu. Generalnie, ciasto z jakich są ulepione z tego samego ciasta co np. kluski śląskie. Do ziemniaków trzeba dodać mąki i zagnieść szybko ciasto (ja do soczewiaków dodałem ciemnej mąki chlebowej). Farsz jest mega prosty i nawet nie ma się nad czym specjalnie rozpisywać(...)pszennej na razie połowę) oraz sól. Wymieszaj składniki, przełóż cena podsypany mąką blat i szybko zagnieć ciasto. Dosyp mąki pszennej gdyby ciasto było za rzadkie. Uformuj ciasto w walec o grubości około 5 cm. Krok 4 Nastaw piekarnik na 190 stopni. Odetnij plaster ciasta grubości około centymetra-dwóch, obsyp go mąką ziemniaczaną, żeby nie kleił się do rąk. Rozpłaszcz

Niedzielny kucharz
Pierogi z grzybami 118

się przypiekła, ale jak była chęć na pierogi to i nawet taka cebulka nie przeszkadzała. 500 g mąki  1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka soli 280 ml ciepłej wody dowolne nadzienie [ u mnie grzyby ] Mąkę przesiać do miski,dodać sól ,wlać olej i stopniowo wlewać wodę. Wyrobić na miękkie i elastyczne ciasto.  [Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać

Moje domowe kucharzenie
Hreczkowskie ravioli z rukolą i boczkiem 142

będziecie mogli doczekać się efektu końcowego! Po pierogach ruskich, to nadzienie zdobywa moje serce i sprawia ogromną przyjemność moim kubkom smakowym. Szczypta naturalnych przypraw z dodatkiem czosnku, bez zbędnych ulepszaczy i chemii jest w tym wypadku przysłowiową wisienką na torcie, podobnie jak przyrumieniony plaster boczku... :)   Składniki na ok 25 sztuk Ciasto: 400g mąki 200ml wrzącej wody ⅓ łyżeczki soli

Kuchnia w czekoladzie
Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 109

mój debiut jeśli chodzi o pierogi w takim ciastowym wydaniu. Przyznam, że wyszły smaczne. Polecam! Myślę, że śmiało można je przygotować na wigilijną kolację. Składniki: Farsz: 100 suszonych grzybów- u mnie borowiki 500 g kiszonej kapusty 1 marchewka 1 pietruszka sól i pieprz 3 łyżki oleju 2 cebule Ciasto: 300 g maki pszennej 1 łyżeczka soli 4 g drożdży

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Pierogi z kaszanką "Himmel und Erde" 160

bardzo smaczna kaszanka. Składniki na około 40 pierogów: 300 g mąki orkiszowej jasnej około 150 ml gorącej wody 1 łyżka oleju sól 2 kaszanki 1/2 jabłka lub mus jabłkowy+ majeranek 1 duża cebula sól, pieprz tłuszcz do smażenia 3-4 średnie ugotowane ziemniaki boczek surowy Przygotowanie: z podanych składników zagnieść ciasto pierogowe. Owinąć w ściereczkę i odstawić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jagodzianki 321

mąką ziemniaczaną i domowym cukrem waniliowym - wyrośnięte ciasto podsypać mąką, krótko wyrobić, podzielić na 8 części - każdą część rozciągnąć w dłoniach lub na blacie (w miarę potrzeby delikatnie podsypując mąką) na dość duży placuszek - na środek każdego placka nałożyć sporą porcję jagód, brzegi placka dokładnie skleić, tworząc coś na kształt pieroga - każdy pierożek uformować w dłoniach lub na blacie

Smakołyki Bereniki
JAGODOWA ZUPA NIC 206

wyczytałam, że kasztany jadalne, zupa żółwiowa czy ciasta na bazie zmielonych migdałów stanowiły powszechne pyszności. Dziś o zupie z żółwia mało kto słyszał, jadalne kasztany są trudno dostępne, a migdały - zbyt drogie. Czasy jak widać się zmieniają, także i w kuchni. Może i jadano bardziej tłusto, ale królowały kasze wszelakie, pierogi, dania mączne, a przede wszystkim to, co pole

W kuchni Karmel-itki
Jagodzianki z czekoladą 102

czasie przygotować nadzienie - wymieszać wszystkie składniki. Ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części ( u mnie wyszło 6 dużych i 6 małych bułeczek). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Każdą bułkę rozpłaszczyć na dłoni i na środku umieścić łyżkę farszu. Zlepić brzegi jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie

Atlas Smaków
Pierogi leniwe 258

dosypać odrobinę mąki (im mniej tym lepiej). Ciasto podzielić na cztery części. Wyłożyć ma stolnicę oprószoną mąką (każdą część osobno), uformować wałek o średnicy ok. 2 cm, delikatnie przyklepać i nożem lub łopatką odcinać kluseczki (w kształcie rombów - ok. 3 cm).  W dużym garnku zagotować sporą ilość wody (jak na pierogi), posolić - u mnie dwie łyżeczki.  Kluseczki

Chocolate Muffin Blog