składniki : 750 g kiełbasek grillowych 1 szkl dżemu brzoskwiniowego 2 łyżki musztardy ostrej 1 łyżka sosu worcester olej wykonanie: Dżem łączymy z musztardą oraz sosem, miksujemy
Domowy Smak JedzeniaPieczone ziemniaki z ulubionymi przyprawami, idealne do różnego rodzaju mięs jednak mi najbardziej smakują z kefirem. Szybkie proste danie. 2 kg ziemniaków 5 łyżek oliwy z
RAROSSAzamiłowanie do pieczenia. Ostatnio na przykład zrobiłam idealne bakaliowe ciasto. Leciutkie, puszyste, lekko wilgotne - nie za suche brzmi w tym wypadku dużo trafniej. Do tego masa bakalii w podstawie ciasta, mniam! Nic tylko zajadać się kawałkiem z ciepłą herbatą i magazynem z wystrojem wnętrz. zapraszam na Bakaliowiec!Składniki: 4 białka2 jajka150 g cukru35 g orzechów laskowych30 migdałów30 g suszonych połówek(...)mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia½ szklanki olejucukier puder waniliowy Sposób przygotowania:Na sam początek wbijamy jajka i białka, dodajemy cukier i ubijamy do podwojenia objętości. Następnie dolewamy olej i dalej miksujemy.W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dodajemy żurawinę, pokrojone na Male kawałki migdały i orzechy laskowe. Mieszamy, następnie dodajemy partiami do masy
Słodkie Przyjemnościmięsem, kapustą i grzybami CIASTO: 500g mąki pszennej (wrocławska, poznańska) 350 mililitrów dość ciepłego mleka, ale nie gorącego FARSZ: 500g ugotowanego wcześniej mięsa (np. z rosołu, choć ja ugotowałam kawałek wieprzowiny, a na wywarze przygotowałam barszcz czerwony) 500g kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 3 spore pieczarki 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka majeranku olej OKRASA: 2 cebule olej sól(...)odcedzamy grzyby i odkładamy do przestudzenia. Kapustę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy również około 45 minut, następnie przelewamy na durszlak, by obeschła i przestygła. Na patelni rozgrzewamy olej, obieramy cebule, kroimy je na drobną kosteczkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Pieczarki czyścimy kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładamy do przesmażonej cebulki, chwilkę
Rozpustne gotowaniepodsypywania użyłam mąki pszennej. Pełna obaw wstawiłam chleb do miski przykryłam ściereczką i czekałam. Od czasu do czasu zerkając czy rośnie i jestttt !ciasto wypełniło miskę !!!!Wedle wskazówek ciasto odgazowałam i jeszcze chwilkę wyrobiłam i włożyłam do przygotowanych blaszek, z kolejną nutą... czy on mi wypełni moją foremkę tak jak jest to napisane w opisie. Godzina minęła szybko(...)podsypania 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki mielonego kuminu SPOSÓB WYKONANIA :Robimy zaczyn. Drożdże, odrobinę ciepłej wody i łyżkę melasy mieszamy ze sobą i pozostawiamy na 15 minut, aby urosły.3 rodzaje mąki łączymy z pozostałymi składnikami, mieszamy i dodajemy wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto, musi być miękkie i elastyczne (około 10 minut
Basia w kuchnitradycja. Tym razem będą to małe pączusie w obłoczku cukru pudru. Nieważne, że nieco kaloryczne, raz do roku można sobie na takie szaleństwo pozwolić. Pamiętajmy tylko, żeby do ciasta dodać spirytus, zapobiega on wchłanianiu się tłuszczu. I po takim zabiegu wyrzuty sumienia z powodu zjedzenia pączków od razu mniejsze !Inspiracja Kwestia smaku. Małe pączki z cukrem pudrem Składniki(...)świeżych drożdży szczypta soli125 ml mleka1,5 łyżki cukru1 łyżeczka cukru waniliowego1 jajko2 żółtka20 g rozpuszczonego masła1 łyżka spirytusuDodatkowo:750 g smalcu lub 750 ml oleju rzepakowegocukier puder do posypania Wykonanie: Do miski wlewamy letnie mleko, dodajemy pokruszone drożdże, jedną łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W osobnej misce jajko
Kulinarne przygody Gatitydzień. Składniki ciasta: (ok. 15-16 pączków) 0,5 kg mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 7 żółtek 100 g masła 50 g miodu (np. lipowego, wielokwiatowego) 1 szklanka soku pomarańczowego 2 łyżki rumu 1 słoik ulubionej konfitury (różanej, morelowej, wiśniowej) lub powideł śliwkowych Do smażenia: 1-1.5 kg smalcu (ewentualnie smalcu wymieszanego z olejem w proporcji(...)minut). Mąkę przesiać do miski. Dodać rozczyn, żółtka, resztę soku pomarańczowego, rum. Wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota. Dodać roztopione i ostudzone masło. Ponownie wymieszać, do dokładnego połączenia składników. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (na ok. 2 godziny). Z wyrośniętego ciasta urwać kawałek* i uformować kształt bułeczki ( ciasto będzie się kleić – podsypać delikatnie mąką lub posmarować umyte
Moja DelicjaOdkąd zaczęłam pisać bloga, zupełnie zmieniło się moje podejście do gotowania. Niegdyś, mając jakiś sprawdzony przepis,na okrągło, monotonnie piekłam ciasto w ten sam sposób, dodając te same owoce czy też przyrządzałam jakąś potrawę tak,jak zwykle, bez żadnych udziwnień. Byleby było co zjeść i jakoś to smakowało.Teraz, chociaż piekę ten sam sernik, co kilka lat temu(...)jest i tym razem. Posługując się starym przepisem na SERNIK, pozmieniałam nieco. Zamiast kruchego spodu, dałam petitki.Aby masa serowa nie była lejąca, zredukowałam ilość mleka do minimum, pominęłam też olej. Wprowadziłam też podział na kolory.Znowu wyszło coś pysznego, nieoczekiwanego, co powstało na podstawie spontanicznego odruchu, w ogóle nie przemyślanegow żaden racjonalny sposób. Dodatkowo piekłam sernik długo, acz w niskiej temperaturze
W kuchni Karmel-itkiWyzwania kulinarnego ciąg dalszy..tym razem wykorzystałam cukinię..w sumie cukinię już kiedyś dodawałam do ciasta, ale taką ze słoika..tym razem wykorzystałam surową...mufinki szybko się robi, a jeszcze szybciej się zjada..u mnie nawet nie było mowy o dekoracji , zjedzone były w ekspresowym tempie..posmakowały wszystkim..cukinia całkiem niewyczuwalna , polecam.Skorzystałam z tego przepisu(...)szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 czubate łyżki słodkiego kakao 2 jajka 1/3 szkl. oleju rzepakowego 100 g startej, młodej cukinii (jeszcze przed odciśnięciem z wody) pełna garść kropelek czekoladowych [ czekolada starta na tarce] Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Cukinię umyć i zetrzeć
Moje domowe kucharzenieprzez całą noc ciasto wyrasta i to w lodówce, a ja nie bardzo mam czas na to, bo jak pisałem jutro ciężki dzień przede mną zanim Marta przyjedzie. Więc: 125 ml wody 125 ml mleka 540 g mąki szymanowskiej typ 480 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 85 g oleju 40 g świeżych drożdży 1 jajko(...)już wyrośnie to wszystko razem do miski wrzucamy. Oczywiście oprócz ziaren, które nam posłużą do posypania bułek i mleka i jajka na glazurę. No to wrzucamy i wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Potem odstawiamy i pozwalamy ciastu tak luzem odpocząć przez 5 minut. Potem znów 10 minut wyrabiamy. I przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Potem przez
Marder&Marder Manufacturepewno wyjdą takie jak trzeba. Aaaa, no i napisać muszę, żeby każdy wiedział kto w takim naczyniu będzie chciał robić chleb: za drugim podejściem obficie całe naczynie nasmarowałem olejem i dokładnie wysypałem mąką. Chleb dał się po upieczeniu wyjąć bez najmniejszych problemów. Dodam, że mąka orkiszowa prosto z ekologicznego sklepu natusfera.pl . Używałem jej już wcześniej, w porządku jest. Tylko dlaczego(...)dajemy wszystko razem do kupy i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 3 godziny żeby wyrosło. Potem przekładamy do foremki (jeśli mamy taką przywierającą to wykładamy ją papierem do pieczenia lub solidnie natłuszczamy) i zostawiamy pod przykryciem na kolejne 1,5 godziny. Przed wsadzeniem do piekarnika chleb spryskujemy/nacieramy olejem. Pieczemy 40 minut w temperaturze
Marder&Marder Manufacturemąki (740 g)200 g cukru pudru150 g masła5 żółtek2 jajka80 g drożdży świeżych500 ml mlekacukier waniliowyodrobina soliLukier:1,5 szklanki cukru pudruok. 5 łyżek wodybarwniki (najlepiej w proszku)olej lub smalec do smażenidowolna posypka (opcjonalnie) Donaty dla Dzieci - "Oponki" - Sposób przygotowania:ok. 3 łyżki mąki zaparzamy w 400 ml wrzącego mleka i dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek(...)zmatowienia i "odchodzenia" od rąk. Ciasto powinno być luźne.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h).Po tym czasie formujemy donaty. (można do tego celu posłużyć się specjalnymi foremkami lub użyć zwykłej szklanki, a środek wyciąć małym kieliszkiem). Znów pozostawiamy do wyrośnięcia (min. 40 minut)."Oponki" smażymy w głębokim rozgrzanym oleju lub smalcu. Przekładamy na ręczniki
Słodka Stronadodatku niezdrowe (zobacz więcej: Rośliny strączkowe ). Do miseczki daj banany, jajka i olej kokosowy (roztopiony, tylko te 3 łyżki, a nie ten do smażenia) i ubij blenderem. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj (łyżką albo blenderem). Formuj małe naleśniki, najlepiej po jednym z kopiastej łyżki ciasta i smaż z obu stron – gotowe! Mi z podanych powyżej ilości wychodzi najczęściej
PaleoSMAKszklanki wody trochę płatków owsianych do posypania chleba Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. Ciasto powinno dać się wymieszać łyżką, ale nie może być zbyt rzadkie. Gdyby natomiast było zbyt gęste, można dodać nieco więcej wody. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Chleb posypać płatkami owsianymi . Pozostawić w ciepłym miejscu
Przepisy na domowy ser i chlebwilgoci. Na każdy kawałek ciasta nakładamy kulkę sera, rozmąconym jajkiem smarujemy ciasto tak jak na zdjęciu, zwijamy w rulonik, przyciskamy w miejscu dookoła sera, a następnie zawijamy na boki jak cukierka. Odkładamy na oprószony blat kuchenny. 3. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek z dodatkiem oleju, czas gotowania ok. 2 minut, wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na talerzach, a następnie
Apetyczna babeczkaśmietany 36% -garść truskawek -łyżka kopiasta cukru pudru -żelatyna Jajka rozbijamy mikserem, dodajemy olej i jogurt naturalny oraz likier migdałowy, łączymy w jedno. Mąkę, cukier, proszek i sodę mieszamy widelcem, łączymy z masą jajeczną. Mieszamy łyżką, możemy pozostawić grudki. Kokilki wykładamy papilotkami. Dajemy do każdej łyżkę ciasta, na ciasto połówki truskawki, na nie znów łyżkę ciasta. Na wierzchu układamy kawałki
BaRepas(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 3 łyżki wody 4 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniacytrynowych jednak przyznam się, że ten mi bardziej podszedł. No to więc składniki: Ciasto: - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 1/4 szklanki kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki soli - 1/2 szklanki wody - 1/2 jogurtu naturalnego (ja dałem grecki) - 1/3 szklanki oliwy lub oleju roślinnego - 1 łyżka aromatu rumowego - 1 łyżka aromatu waniliowego Najpierw przesiałem mąkę
Kuchenne Wariacjecukru i po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, następnie tak samo dzielimy olej i jogurt. Do miski, w której było 175g mąki (tej bez kisielu) dodajemy ekstrakt waniliowy. Przygotowujemy foremki na babeczki. Nakładamy do nich po łyżce masy jasnej i czerwonej, postępujemy tak do wykończenia ciasta. Babeczki pieczemy ok. 15-20 minut (do suchego patyczka) w 180*C. Po ostudzeniu
chili & sugarPotem jedno po drugim, stopniowo, dodajemy żółtka cały czas ucierając. Na koniec dodajemy olej nadal ucierając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do misy miksera wciąż miksując. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z resztą masy. Już nie mikserem tylko szpatułką, delikatnie. To ciasto dzielimy na 4 równe części. Do każdej z osobna dodajemy: kisiel cytrynowy, kisiel
Marder&Marder Manufacturesoku z cytryny Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. W misce mieszamy jajka z olejem, skórką, sokiem, jogurtem i cukrem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na gładką masę. Przekładamy do natłuszczonej formy z kominkiem i pieczemy ok 40 minut. Wbity patyczek powinien być suchy. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Ucieramy lukier z podanych składników i lukrujemy nim babkę
Dzieje kuchennej Wiewiórybyle jakim tylko pociagiem do domku :) ludy ludy chwila oddechu!! przepis na te ciasto zrodził się wczoraj, choć tkwił w mojej głowie od dawna :) nieskromnie powiem, że wyszło booooskie :D Składniki (na około 9 kawałków): 3 bardzo dojrzałe banany 1 jajko szklanka mąki razowej pszennej łyżka oleju z orzechów włoskich firmy Oleofarm (nie jest to składnik obowiązkowy, możecie go pominąć
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżki kakao * 12 łyżek cukru trzcinowego * 150ml wody mineralnej gazowanej * 100ml oleju rzepakowego * 2 jajka * łyżka ekstraktu waniliowego * 50g orzechów włoskich bądź laskowych * dodatkowo lukier i pianki marshmallows Przygotowanie : Mokre składniki rozmieszać, suche składniki dokładnie wymieszać. Mokre przelać do suchych, dodać posiekane orzechy, wymieszać. Ciasto przelać do papilotek na 3/4 wysokości. Piec 25 minut w 200 stopniach
Magiczne Życie MartyWykorzystajmy jego smak, który doskonale sprawdza się w wielu potrawach. Od ciast po kompoty i dżemy. Dzisiaj placuszki z rabarbarem. Zapraszam. SKŁADNIKI 1 szklanka kefiru 3 jajka 2 szklanki mąki 1,5 łyżki cukru szczypta soli 1,5 łyżeczki sody 2 - 3 łodygi rabarbaru olej do smażenia WYKONANIE Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy
W kuchennym oknie EwyNaleśniki ze szpinakiem Przygotowanie Składniki na ciasto naleśnikowe wyrabiamy w dużym naczyniu, do ciasta możemy dodać szczyptę soli. Smażymy bez dodatku tłuszczu. Świerzy szpinak płuczemy i następnie siekamy. Cebulę należy obrać, posiekać w drobną kostkę i podsmażyć razem z rozdrobnionym czosnkiem na patelni z niewielką ilością oleju. Smażymy aż cebulka się zeszkli. Pieczarki również podsmażamy mieszając je, aż zmiękną, dodajemy
Naleśnikitakie same kształty tworząc małe poduszeczki. Przy każdym ze sposobów najlepiej dobrze zlepić ciasto na łączeniach, by nie rozkleiło się podczas gotowania i by farsz nie wypłynął. Po zrobieniu wszystkich kołdunów przystępujemy do gotowania. Kołduny gotujemy partiami w dużym garnku z osoloną wodą (można dodać łyżkę oleju, by kołduny się nie zlepiały). Gdy woda się zagotuje wrzucamy kilka kołdunów, mieszamy
Smakowy Rajcytryny Sposób przygotowania Składniki suche wymieszać ze sobą. W oddzielnej misce dać jogurt, olej i jajko, wymieszać je razem do uzyskania jednolitej masy. Następnie przelać masę do składników suchych, dodać startą skórkę z cytryny, przemieszać łyżką parę razy. Przygotować blaszkę, dać papilotki, nakładać po jednej łyżce ciasta, dać kostkę czekolady, przykryć kolejną łyżką ciasta. Nagrzać piekarnik do 180 stopni
pink envelopeZebry nie jadłam nigdy ,ale jej wygląd skusił mnie do wypróbowania .Ciasto smaczne ,ale bez fajerwerków ,myślę ,że potrzebuje jakiegoś kremu ,polewy ,jak u mnie i jest zdecydowanie smaczniejsze. Składniki: tortownica 26 cm 5 jajek 1 szklanka cukru 2,5 szklanka mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka gazowanej wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki dobrego kakao 2 łyżki
Ladylaura.puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: Jajka wybijam do miski. Dokładnie mieszam z mlekiem i olejem. W osobnym naczyniu mieszam mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Suche składniki stopniowo wsypuję do mokrych. Całość mieszam, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaję obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Mieszam. Ciasto przekładam łyżką do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek na muffinki. Piekę
Tradycyjna kuchnia KasiKasi na Bakeandtaste. Dla mnie ten chlebek dyniowy bardziej smakował jak ciasto i zajadaliśmy go bez żadnych dodatków. W smaku najbardziej przypominał mi piernik i był tak smaczny, że jeszcze nie raz go upiekę :)!Chlebek dyniowy – składniki:1 szklanka puree z dyni2 jajka1/4 szklanki oleju rzepakowego2 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki cukru trzcinowego (u mnie muscovado)1/2 łyżeczki cynamonuszczypta gałki
UgotujmyTo.plIdealna na ciepła kolację czy deserek nie tylko dla małych łakomczuchówSkładniki:3/4 kg mąki4 łyżki cukru1 cukier waniliowy4jabłka ( najlepsze kwaskowate )2 szklanki mleka2 jajka olej
Z Majeczką w kuchniSkładniki na krem budyniowy Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej oraz mleko i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Dodajemy
Ciastkozercyłyżeczka soda, 2 łyżki kakao, - w opisie lukier, - ile potrzeba posypka kolorowa mleko, olej, cukier dobrze roztrzepać rózgą dodać marmoladę śliwkową rzadką i dobrze wymieszać jeśli marmoladę masz gęstą to wymieszaj ja z gorącą wodą na rzadszą dodać kakao, mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą ciasto rózgą niezbyt dokładnie wymieszać silikonowa forma z kominkiem 24 cm - wlać do formy
W Mojej Kuchni Lubię