smażenia( u mnie olej) gorzka czekolada lub cukier puder opcjonalnie kolorowe posypki Drożdże, ucieramy z cukrem, mlekiem i łyżką mąki-przykrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilkę w ciepłe miejsce. Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy razem z jajami, śmietaną i wódką oraz szczyptą soli do mąki. Na koniec dolewamy lekko podrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto ma konsystencję, ciasta(...)pierogowego, jest delikatne, ale wydaje się dość zbite - tak ma być! Gdy wyrobione ciasto jest już gładkie, rozwałkowujemy je na placek grubości 1cm. Wykrawamy okrągłe pączki, a w środku dziurkę. Musicie uważać, aby dziurka w środku nie była zbyt duża, bo pączki z dużą dziurą nie chcą wyrastać (nie wiem dlaczego hihi) . Wykrojone pączusie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy
Farmażonybędzie 700g) Ciasto : - 1 szklanka mąki pszennej - 1 jajko - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - ½ szklanki wody (dałam gazowaną) - ¾ szklanki piwa Purre z mango: - 1 dojrzały owoc mango - 70 ml soku z mango - 1 papryczka chilli (ilość dodajemy w/g gustu) - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny Dodatkowo: - ok. 200 g wiórków kokosowych - 1 łyżka mąki pszennej - olej do głębokiego(...)papryczkę. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż mango zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miksujemy przy użyciu blendera „żyrafy”. Krewetki rozmrażamy w zimnej wodzie. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki na ciasto, oprócz piwa – miksujemy robotem. Na samym końcu dodajemy piwo i ponownie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Moje krewetki były dokładnie oczyszczone, więc mogłam przejść
mojewypiekiinietylkoPizza ze szparagami i sadzonym jajkiem to pomysł na weekendowy obiad. Idealnie zgrane składniki: niezbyt grube ciasto na pizzę, lekko słodki sos pomidorowy, szparagi i rozlewające się żółtko. Naprawdę smaczne połączenie! Jeżeli lubicie miękkie jajka i szparagi to ta pizza będzie dla was idealna :) Z poniższych składników przygotowałam 2 średniej wielkości pizze. Składniki dla 3-4 osób: spód(...)pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni podgrzać odrobinę oleju. Dodać pokrojone pomidory. Przyprawić solą i ziołami prowansalskimi. Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż pomidory zmiękną, a sos się zredukuje. W międzyczasie szparagi obrać, umyć i ugotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Ugotowane szparagi zahartować (zalać zimną wodą). Ciasto na pizzę podzielić na 2 części. Z każdej części uformować
Ugotowaćskładniki: 9 płatów śledziowych w oleju (jasnych) 3 burki, ugotowane lub upieczone 3 ziemniaki, ugotowane 3 marchewki, ugotowane 3 jajka, ugotowane 1 cebula 6 łyżek majonezu
Domowy Smak Jedzeniapączków): 2 szklanka (250 ml) mleka 100 g świeżych drożdży 5-6 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżki cukru wanilinowego 2 jajka 4 łyżki spirytusu 2 litry oleju np. rzepakowego lub smalcu, 1 kg mąki pszennej tortowej 8 żółtek 8 łyżek stołowe masła , roztopionego i ostudzonego marmolada truskawkowa lub różana cukier puder Podgrzać mleko, wlać do miski, dodać pokruszone(...)szklanką o dużej średnicy wycinać kółka. Z pozostałego ciasta ulepić kulkę, zagnieść, rozpłaszczyć i powycinać resztę krążków. Krążki rozłożyć równomiernie na stolnicy, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 - 45 minut do wyrośnięcia. Marmoladę przełożyć do rękawa cukierniczego zaopatrzonego w ostrą i długą końcówkę. Powoli rozgrzewać olej. Przygotować talerze wyłożone ręcznikami papierowymi oraz łyżkę cedzakową
MarciochaKucharzybyć zdrowe, dać energetycznego kopa na rozpoczęcie dnia, zawierać dodatek owoców lub warzyw i oczywiście powinno wszystkim smakować. Ostatnio w tej roli sprawdziły się u nas owsiane muffinki. Większość ciasta stanowią płatki owsiane i mąka graham. Jabłko i banan dodają słodyczy i wilgotności. Od nich zależy też ilość cukru. Jeżeli wolicie bardzo słodkie wypieki, zwiększcie jego ilość do 2/3 szklanki(...)łyżeczki proszku do pieczenia Mokre 1 banan rozgnieciony na miazgę ⅓ szklanki oleju 150 ml kefiru 2 jaja dodatkowo 2 jabłka 2 łyżki brązowego cukru wymieszane z ¼ łyżeczki cynamonu Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. W jednej misce wymieszać składniki suche, a w drugiej mokre. Połączyć zawartość obu misek. Do ciasta na muffiny zetrzeć na grubych oczkach 1 jabłko (ze skórką). Całość
Pełny talerzbyło naprawdę bardzo proste i przepyszne ciasto! Wszystko udało się według całego przepisu idealnie. Biszkopt wyrósł pięknie, był bardzo puszysty, nie kruszył się i delikatnie łączył aromat migdałów z wyraźnym akcentem pomarańczy. Długo pozostawał świeży, chociaż nie dodaje się do niego ani grama tłuszczu, żadnego masła, oleju. Myślę, że tajemnicą są mielone płatki migdałowe, które same w sobie są dość(...)jednej całej cytryny (mnie wystarczyła połowa tej ilości) starta skórka i sok wyciśnięty z całej pomarańczy (zużyłam także tylko połowę) 1 mała łyżeczka esencji migdałowej płatki migdałowe do posypania ciasta 450 g cukru pudru (dałam połowę, w zupełności wystarczyła na pokrycie ciasta lukrem) 1 . Piekarnik rozgrzać do 180°C. Natłuścić tortownicę (23-24 cm średnicy). 2 . Ucierać żółtka z połową
Kuchnia Prezydentowejjajek, mąk ziemniaczanych i innych sztuczek ze smażeniem na oleju włącznie. Dowolną ilość ugotowanych ziemniaków przeróbcie na gładką masę jak na kluski śląskie, Może być na tarce, maszynce lub prasce. Przyklepcie, podzielcie na cztery części i wyciągnijcie jedną część. W to miejsce wsypcie mąkę pszenną i szczyptę soli. Wróbcie zwarte ciasto, z którego da się uformować zwarte placuszki. W procesie(...)masła mieszam z utartym ząbkiem czosnku, szczyptą soli, posiekanym drobno koperkiem i pietruszką (po garści), dodaję kilka krople soku z cytryny i 5-6 drobno posiekanych suszonych pomidorów w oleju. Mieszam. Formuję rulonik, zawijam w folię i do zamrażarki. Taki plasterek masła położony na ciepłym moskolu cudownie się rozpływa Spróbujcie, bo warto. Smacznego
ladykitchenDelikatnie odbiegając od świątecznej tematyki, przygotowałam dla Was przepis na (prawie) dietetyczne muffinki. "Prawie", bo to jednak ciasto, słodycze i nigdy nie będą do końca dietetyczne. Jednak mąka została zastąpiona płatkami owsianymi, a ilość cukru zredukowana do minimum, więc zjedzenie jednej takiej muffinki (czy trzech) nie jest aż takim wielkim grzechem :) Składniki: 200g zmielonych płatków owsianych 80g mąki(...)ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 60g cukru kilka kropel aromatu waniliowego 1 jajko 80 ml oleju 250g jogurtu dodatki: kilka kostek czekolady, wiórki kokosowe, cukier puder do dekoracji Płatki mielimy w malakserze (o ile nie kupiliśmy mielonych). Zmielone płatki mieszamy w misce z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. W osobnej
two broke sisterspowstrzymaj się :) Zwijałam się z ich upieczeniem jak szalona i ciągle było pod górkę. Początkowo zapomniałam dodać do nich mleka i gapiąc się tępo w metalową miskę z surowym ciastem, zastanawiałam się o co chodzi. Wyrosły oczywiście krzywe (dla mnie to żadna nowość), musiałam ściąć trochę ich wierzchy, żeby pokryte kremem prezentowały się co najmniej znośnie. Porwał mi się rękaw(...)smutno ;). Jajka połączyć trzepaczką w misce z mlekiem, olejem, cukrem i olejkiem waniliowym. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zamieszać kilka razy łyżką – spokojnie mogą zostać grudki. Truskawki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami (mam nowe, ładne? :D). Nakładać do każdego otworu po łyżce ciasta, łyżeczce truskawek i znowu łyżce ciasta. Piec
wcinaj toDziś znowu piątek, jeszcze tydzień i znowu będziemy obchodzić święta. Pomimo tego, że już za chwilę w domu będzie pełno różnorodnych wypieków, nie mogę sobie odmówić ciasta na niedzielę - dziś będzie to sernik złota rosa, który zawsze się udaje. Poza tym wygląda naprawdę fajnie na stole, dzięki pianie z białek i rosie, która przepięknie wyskakuje na złociście przypieczonym wierzchu. Jeśli(...)font-family:"Times New Roman","serif";} SER: 1 kg sera ½ szkl. oleju 2 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy 2 całe jajka 4 żółtka Olejek waniliowy lub cytrynowy Wykonanie: Ser przepuścić dwukrotnie przez maszynkę, następnie do sera stopniowo dodajemy resztę składników i wszystko razem miksujemy. CIASTO: 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru
psgotujemytrochę sproszkowanej wanilii 1/2 gruszki łyżka miodu pół łyżeczki oleju (polecam olej kokosowy lub masło klarowane) Przygotowanie: Serek ricotta łączymy w misce z mlekiem, żółtkiem, mąką, sodą, szczyptą soli, wanilią i słodzikiem. Białko przekładamy do osobnej miski i ubijamy na sztywno, po czym delikatnie łyżką dodajemy do reszty ciasta. Placuszki smażymy na małej ilości tłuszczu przez chwilkę. Usmażone placuszki przekładamy(...)swoich właściwości, ale dzieje się to tak wolno, że w zasadzie nie ma to większego znaczenia. TUTAJ możecie zobaczyć przedstawiającą tą zależność tabelkę w podrozdziale "Wpływ temperatury na miód". Olej: Olej powinien być pierwszą rzeczą jaką powinniście zmienić jeżeli chcecie przejść na zdrowe żywienie. Dość powszechna jest opinia, że najlepszy do smażenia jest olej rzepakowy. No, niestety muszę was rozczarować
Moja Michanadziać je podczas formowania. Jeśli nie mamy płatków róży możemy użyć innej, co ważne twardej, marmolady (np marmolady z płatków róży i truskawek . Jeśli dżem jest za rzadki rozmoczy ciasto i jest duże prawdopodobieństwo, że nadzienie wypłynie, a pączki nie zachowają kształtu. Jeśli nie mamy gęstego nadzienia wskazane jest nadziewanie pączków po usmażeniu za pomocą długiej tylki (polecam dżem(...)rozpuszczonego, letniego masła 2 łyżki ekstraktu z wanilii (lub łyżka spirytusu) DODATKOWO: 1 słoiczek smażonych w syropie płatków z róży lub marmolady z róży 1 litr oleju do smażenia cukier puder lub lukier i skórka pomarańczowa do dekoracji Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem. Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej wgłębienie i wlewamy
Rozpustne gotowanieDzisiaj proponuję pyszne ciasto - truskawkową fantazję. Delikatny biszkopt przełożony jeszcze delikatniejszą masą waniliową z odrobiną karmelu i oczywiście truskawkami w galaretce. Biszkopt: 1,5 szkl. mąki 1,5 szkl. cukru 6 jajek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju Białka oddzielamy od żółtek.Ubijamy pianę z białek, dodajemy roztrzepane żółtka, a na końcu wymieszaną mąkę z cukrem(...)ubitej śmietany ze śmietan-fixem dodajemy przestudzoną galaretkę. Masę tę wykładamy na biszkopt. Na niej układamy truskawki i zalewamy galaretką truskawkową (2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody). Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego
Salonik smakówmalinowo-kokosowy 300 g mrożonych malin, 100 ml likieru Malibu (lub 2 łyżki syropu kokosowego), 100 ml wody, 1 łyżka oleju kokosowego, 1/2 łyżeczki kardamonu i/lub cynamonu, M iód do smaku (syrop z agawy, ksylitol lub stewia). Przygotowanie: Ricottę zmiksować z ż ółtkami, cukrem pudrem, mlekiem, mąką i proszkiem(...)rozgrzać masło, łyżką nakładać ciasto, smażyć placuszki na średnim ogniu rumieniąc na złoto z obydwu stron. W między czasie przygotować sos. Maliny zalać wodą i Malibu , dodać przyprawy, gotować bez przykrycia na małym ogniu do czasu, aż maliny zaczną się rozpadać. Gorące maliny przetrzeć przez sito, sos dosłodzić do smaku, dodać olej kokosowy i wymieszać (olej
SzczyptaSmaQ