ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:295/437)

Pełnoziarnista pita 146

smakiem Składniki: - 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej; - 7 g suszonych drożdży; - szczypta soli; - 2 łyżki oleju; - 1 łyżka miodu; - 160 ml ciepłej wody; - 1 łyżka roztopionego masła Wykonanie: Mąkę z solą wymieszać dodać drożdże, miód, oliwę i ciepłą wodę. Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość, ponownie krótko zarobić, następnie podzielić

dom-agi.pl
Muffiny piernikowe renifery 289

pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i przyprawę korzenną. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu misek łączymy, szybko mieszamy łyżką, na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i  starte jabłko.Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Do foremek wkładamy ciasto. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni C. Po wystudzeniu dekorujemy muffinki

Smakowity Blog Kulinarny
Muffiny z rodzynkami w czekoladzie 190

Muffiny z rodzynkami w czekoladzie...Wilgotne, mocno śmietankowe.Z dodatkiem rodzynek w czekoladzie.O pięknym aromacie.Przepyszne!Składniki:150 g mąki pszennej;110 g mąki ziemniaczanej;1 i

Gospodyni Miejska
Gnocchi z ricottą w sosie serowym 337

ilości około 1,5 szklanki. Wyrabiać ciasto. Ciasto ma być miękkie, ale nie mocno klejące.Ciasto delikatnie rozwałkować, podzielić na małe kwadraty. Z każdej porcji formować wałeczek i dociskać widelcem, formując klasyczny wzór.W dużym garnku zagotować wodę. Posolić i wlać łyżkę oleju. Na wrzącą wodę wrzucać kluski. Gotować do wypłynięcia, po czym wyjmować łyżką cedzakową.Przygotować sos serowy.Śmietankę

kolorowotorcikowo
Pancakes! Pyszne placuszki zza oceanu 280

jajkoszklanka maślanki, jogurtu lub kefiru1/2 łyżeczka soliłyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody3 łyżki oliwy lub oleju roślinnegoDodatki: miód, nutella, dżem, rodzynki, orzechy, świeże owoce, bita śmietana, bekon, ...Wykonanie:Wszystkie składniki na pancaki łączymy razem, polecam użycie miksera, dzięki temu dodatkowo spulchnimy ciasto "wbijając" w nie powietrze podczas ucierania. Masa powinna być gęstsza niż ciasto na naleśniki, ale nadal pozostawać

Taste Of My Day
Zimowa sałatka z buraków ćwikłowych i papryki 220

Idealna sałatka z buraczków i papryki do zimowych obiadów :)Składniki:3 kg buraków ćwikłowych1 kg cebuli1 kg paprykiZalewa:1 szkl octu1 szkl oleju2 szkl wody3 łyżki

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
muffinkowo makowy wianek... 191

łyżeczka soda, - w opisie lukierjajka, cukier, olej, kefir, masę makową dobrze wymieszać rózgą lub łyżką oleju i cukru daje mniej bo masa makowa jest tłusta i słodka do masy dać mąkę z proszkiem i sodą i wymieszać "byle jak" na dość gęste ciasto płaska forma silikonowa z kominkiem 24x10 doskonała na tzw. "wianki" płaskie ciasta ciasto przełożyć do formy

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto jogurtowe z owocami i mleczną kruszonką. 168

kolejne ciasto , które zostanie zapisane u mnie w pliku "Ulubione " Proste  , a przy tym niezwykle pyszne i swietnie się będzie komponować z wszelkimi owocami sezonowymi  . Ja dziś wykorzystałam rabarbar  , ale miałam go mało więc dodałam nieco mrożonych czarnych porzeczek . (nie rozmrażałam ) Wyszło smakowicie . Kruszonkę zrobiłam z dodatkiem mleka w proszku  ... ach te smaki dzieciństwa :) Musicie koniecznie wypróbować(...)cukrem na puszysta masę. Nadal ubijając wlać olej i jogurt. Do masy jajecznej wsypać cukier waniliowy i przesiać wszystkie pozostałe suche skadniki. Wymieszac na najniższych obrotach miksera tylko do momentu az składniki się połączą. Blachę ( u mnie forma 40 x 25 cm ) wyłozyć papierem do pieczenia .  Wylać do niej ciasto. Większe owoce pokroić na mniejsze kawałki  Inne zostawiamy

Malinowa Kawiarenka
Pizza/ tarta na pełnoziarnistym spodzie 147

jogurtu naturalnego łyżka oleju rzepakowego (7g) około 50ml wody jako dodatki: koncentrat, oliwki, kurczak, papryka, ser feta Sposób przygotowania: W jednej misce mieszamy suche, a w drugiej mokre składniki  do suchych składników dodajemy mokre i dokładnie mieszamy, a następnie ugniatamy ręką (jeśli będzie za mało się kleić to dodajcie więcej wody) tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami foli

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pierogi z mięsem z rosołu i grzybami 198

nawiążemy ponownie do tego pomysłu wykorzystując podobny, choć niezupełnie taki sam farsz. Tym razem jednak nadziejemy nim nie placki naleśnikowe, lecz pierogi. Wykorzystamy do tego celu poprzedni przepis na ciasto na pierogi gotowane . Pierogi to oczywiście dość naturalne rozwiązanie dla takiego farszu, ale pójdziemy jeszcze o krok dalej. Nie poprzestaniemy bowiem na ich ugotowaniu – ważne jest jak je podamy. Zdecydowanie(...)jeśli bezpośrednio po ugotowaniu pozostawimy je co najwyżej do przestygnięcia, a nawet schowamy do lodówki do następnego dnia. Natomiast przed podaniem podsmażmy je na złoto-rumiano i chrupiąco na oleju lub smalcu, zaś na półmisku posypmy zeskwarzonym wędzonym boczkiem. Obok postawmy koniecznie czerwony barszcz lub po prostu rosół, z którego pochodzi mięso. Tak podana, ta teoretycznie niewyrafinowana potrwa, staje się

Kulinarna Pokusa
Szybka jabłkowa babka jogurtowa 458

Uwielbiam babki. To takie ciasto dobre na każdą okazję. Dziś zapraszam Was na szybką jabłkową babkę jogurtową. Taką babkę możecie zabrać ze sobą w gości, podać na przyjęciu, w święta itd. Spróbujcie. Przepis jest naprawdę prosty, a dodatek jabłek bardzo wzbogaca smak. Dzięki uprzejmości PapilArt babkę upiekłam w wygodnej i ładnie wyglądającej papierowej formie. Szybka jabłkowa babka jogurtowa Szybka jabłkowa babka(...)ucieramy całość mikserem (puszysta masa). Miksując już na najmniejszych obrotach, dodajemy kolejno jogurt i olej. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą (cały czas miksujemy na małych obrotach). Na koniec do naszej masy ścieramy jabłko (na grubych oczkach tarki). Mieszamy całość delikatnie łyżką. Ciasto przelewamy do małej keksówki (u mnie specjalna papierowa od PapilArt, dzięki czemu

Słodkie okruszki
Muffiny owsiane z nadzieniem truskawkowym 147

gram płatków owsianych - 2 jajka - 1/2 szklanki rozpuszczonego masła lub oleju - 3/4 szklanki mleka - 2/3 szklanki cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - słoiczek konfitury truskawkowej Przygotowanie: W jednej misce mieszamy sypkie produkty, a w drugiej płynne (poza konfiturą). Mieszamy. Wykładamy do papilotek - jedna łyżka ciasta, jedna łyżeczka konfitury i ciasto do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy

Życie zamknięte w smaku
Pączki. 195

spróbowania. Składniki: 600 g mąki pszennej 3  jajka 100 g roztopionego masła 70 g cukru 2 łyżki spirytusu ok 250 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży olej, do smażenia marmolada do nadziewania Najpierw robimy rozczyn z drożdży. Drożdże łączymy z odrobiną ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru i mąki.  Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie(...)wlewamy zaczyn drożdżowy, który przysypujemy delikatnie mąką. Kiedy mąka zacznie nam pękać dodajemy pozostałe składniki, czyli jajka utarte z cukrem, spirytus i ciepłe 250 ml mleka.  Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Ciasto należy wyrabiać ładnych kilka minut, aż będzie gładkie i miękkie. Ciasto to będzie lekko klejące, dlatego też nie dosypujemy mąki. Gotowe przykrywamy w misce ściereczką

Malinowe Pocałunki
Ciasto marchewkowe 418

kawałek, to zakochują się tak jak ja około dwa lata temu :-) Przepis jest znakomity! Zachęcam Cię do wypróbowania! Obiecuję, że zakochasz się w tym cieście marchewkowym :-)Zwykle piekę to ciasto na blaszce, ale tym razem postanowiłam wykorzystać prezent, który dostałam - formę w kształcie kwiatka i papilotki :-)inspiracja: makecookingeasier.plSkładniki:2 szklanki cukru4 jaja2 szklanki mąki1 łyżeczka cukru wanilinowego2 łyżeczki sody2(...)dosypujemy cukier i miksujemy na puszystą kremową jasną masę. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier wanilinowy, cynamon i gałkę muszkatołową. Do tego wszystkiego wlewamy olej i miksujemy około 4-5 minut.Marchew obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do pozostałej masy, mieszamy łyżką.Blachę (ja używam 40cm x 25cm) wykładamy papierem do pieczenia

Anielska Kuchnia Ani
Ciasto marchewkowe 278

pieczenia 2 łyżki oleju łyżka przyprawy do piernika rozpuszczona tabliczka białej czekolady Wykonanie: Utrzeć marchewki i odsączyć od nich sok. Do odsączonych marchewek dodać pozostałe składniki w dowolnej kolejności i dobrze wszystko wymieszać (ja wymieszałam mikserem). Wylać do formy i włożyć do nagrzanego już piekarnika (180-200 stopni). Piec około 40 min. Po upieczeniu, gdy ciasto ostygnie, polewamy je rozpuszczoną

Gorący kąsek