łyżka siemienia lnianego 1 jajo 1/2 szklanki mleka 1/8 kostki drożdży 1/2 łyżeczki cynamonu gruszka suszona żurawina olej do smażenia Drożdże rozpuszczamy w mleku i mieszamy z mąką, płatkami owsianymi, siemieniem i jajkiem i cynamonem (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć). Odstawiamy ciasto by wyrosło. Gruszkę myjemy , kroimy na pół, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w półplasterki. Ciasto nakładamy łyżką
Cynamonowe szczęściemnie wybawieniem, a nie wyobrażam sobie weekendu bez domowego ciasta, oraz sezonu na truskawki bez pieczenia ciast Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej Składniki: – 2 szkl mąki; – 1/3 szkl cukru; – łyżeczka cukru wanilinowego; – 3 jaja; – 1 szkl jogurtu; – pół szkl oleju; – łyżeczka proszku do pieczenia; – pół łyżeczki sody; – truskawki i rabarbar pokrojone; Kruszonka: -75 g masła
dom-agi.plpuree z dyni 500 g mąki pszennej 100 ml wody 2 łyżeczki suchych drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 70 g pestek dyni (plus trochę do posypania pieczywa) Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Potrwa to około 15-20 minut. Ilość wody zależy od wilgotności dyni. Może to być trochę więcej niż
Marder&Marder Manufacturecukru z prawdziwą wanilią 300 ml maślanki 1/2 słoiczka syropu orkiszowego (ok. 200 g) 5 łyżek oleju rzepakowego Dodatkowo: truskawki Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski. Miksuj do momentu dokładnego połączenia się składników. Formę (standardowa keksówka) wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciast. Na wierzchu ułóż kilka pokrojonych truskawek. Piecz 35 minut w 180*C i 15 minut
Zdrowie na języku :Pjeśli się na niego zdecydowaliście). Odstawiamy na 10 minut. Do mieszaniny mleka i drożdży dodajemy obie mąki, olej rzepakowy i sól, jeśli chcecie z niej skorzystać. Pamiętajcie, że sól nie może mieć bezpośredniego kontaktu z drożdżami, bo je najzwyczajniej w świecie zamorduje ;) Ciasto wyrabiamy do momentu, aż stanie się elastyczne i będzie odchodziło od rąk, można dosypać nieco mąki pszennej
MamaOskarkacukru 2 łyżki kakao szczypta soli 60 g jogurtu naturalnego 180 g mleka 7 łyżek oleju W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej mokre. Zawartość misek wymieszać ze sobą, tylko do połączenia składników. Foremki na mufinki wyłożyć papilotkami, ciasta nakładać do 3/4 wysokości foremki. Swoje mufinki piekłam w silikonowych foremkach z Ikei. Piec w temperaturze 180 stopni przez
Plate of Joyłyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru cukier cynamonowy/cynamon Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z olejem,rozkruszonymi drożdżami,cukrem.Dodać sól i ciepłe mleko.Całość dokładnie wyrobić na gładką masę.Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok.30 minut. Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie i oprószyć je cukrem cynamonowym lub mielonym cynamonem.Zwinąć ciasto w rulon i pokroić
Wielki apetytpierścienie, do środka włożyć mięso i polać sosem. Podawać. *Oczywiście można w domu zrobić ciasto francuskie... tylko trzeba mieć dużo czasu...ja zrobiłam ze trzy razy i teraz kupuje gotowe. Zwracam jednak uwagę aby było z masłem a nie olejem.... zastawa
królestwo garówłyżka miodu -> 1 łyżeczka proszku do pieczenia -> 1 cukier waniliowy -> ½ łyżki oleju Dodatki: -> ½ opakowania jogurtu greckiego -> Owoce granatu -> banan -> jabłko -> kiwi Wykonanie : Wszystkie składniki przekładamy do misy i miksujemy na gładką masę. Powinna być gęstsza niż ciasto do naleśników dlatego ilość mąki można swobodnie zmieniać. Pieczemy w rozgrzanej gofrownicy przez około
Jedz zdrowo żyj zdrowo!łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, szczypta soli, 2 – 3 łyżki cukru, 1/ 4 – 1/2 szklanki oleju. Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Wszystkie pozostałe składniki zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać pianę z białek. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec ok 3 min na złoto-brązowy kolor. Podawać z bitą śmietaną, dżemem
kulinarnajamka.blogspot.commielonego wołowego 1 czerwona papryka 200 g pieczarek 3 łyżki keczupu Przyprawa meksykańska Sól Pieprz Składniki na ciasto miksujemy. W razie potrzeby dolewamy mleka gdy jest za gęste. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni. Pieczarki oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy w rondelku olej, dodajemy warzywa, dusimy przez 10 minut. Następnie dodajemy mięso, dokładnie mieszamy i dalej dusimy
VioletoweKucharzeniesłono z farszem pieczarkowym wzmocnionym smakiem sera żółtego. SKŁADNIKI Ciasto naleśnikowe przepis podaję tutaj CIASTO NALEŚNIKOWE Składniki na nadzienie : 1/2 kg pieczarek 1 cebula 15-20 dag sera żółtego typu gołda lub inny sól pieprz do smaku 1 łyżka oleju masło do podsmażenia naleśników WYKONANIE: Pieczarki płuczemy, jeśli świeże i jędrne nie musimy obierać ze skórki
W kuchennym oknie Ewycukier puder, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia - dokładnie mieszamy, do drugiej miski przekładamy mokre składniki - jajka, olej, jogurt i całość mieszamy, do mokrych składników przekładamy suche i dokładnie mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej masy. Do papilotek na muffinki przekładamy po łyżce ciasta, następnie układamy oreo i krówkę i zalewamy całość łyżką ciasta, dekorujemy czekoladowymi pieguskami, pieczemy w nagrzanym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibarwnika)* 1 łyżka kakaoSposób wykonaniaMargarynę o temperaturze pokojowej utrzeć na puch, następnie dodawać kolejno 6 żółtek ciągle ucierając, dodać cukier i cukier wanilinowy i dalej ucierać.Na koniec dodać olej i jeszcze chwilę ucierać.Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.Ciasto podzielić na 3 części(...)kisiel wiśniowy ( proszek) i ewentualnie dla koloru nieco barwnika czerwonego, do trzeciej dodać kakao.Dwie formy babkowe z kominkami wysmarować margaryną i wysypać bułka tartą.Do obu farm wyłożyć łyżką ciasto w dowolnej kolejności.Wkładać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C, piec ok. 50 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić na chwilę w formach, a następnie
Mix smakuruchem wsypać całą mąkę. Szybko mieszać drewnianą łyżką ile się tylko da. Wyłożyć gorące ciasto na stolicę i uważając żeby się nie poparzyc zagnieść i uformować kulę. Formować cienkie wałeczki i zlepiac na krzyż. Układać na powierzchni lekko posmarowanej olejem. Także ręce należy zwilżyć odrobiną oleju aby zapobiec przylepianiu się ciasta.Rozpuścić miód
zielonacukinka