ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:279/437)

Racuszki ryżowo jabłkowe 137

wanilią- laska wanilii (ziarenka)- szczypta soli (do białek)- 5 jabłek- olej kokosowy do smażenia- cukier puder do oprószenia- syrop klonowy (opcjonalnie, ale polecam) W misce łączymy składniki: mleko kokosowe, jogurt, ziarna wanilii, cukier z wanilią, żółtka. Dokładnie mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia i przesianą mąkę – ponownie mieszamy. Odstawiamy ciasto na 20 minut. Obrane jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy

mojewypiekiinietylko
Ciasto kapitańskie z ajerkoniakiem 393

likierem i masa wyszła odrobinę za rzadka, jednak nie ujmowało to ciastu smaku... foremka 23 x 33 cm Biszkopt:   3 jajka,  150g mąki pszennej,  3/4 szklanki cukru,  łyżeczka proszku do pieczenia,  3 łyżki kakao,  5 łyżek wody,  5 łyżek oleju rzepakowego. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem(...)pieczenia. Dodawać do ubitych białek na przemian z żółtkami. Dodać wodę oraz olej a na koniec kakao. Krótko zmiksować. Masę przelać do przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Piec około 30 minut w temp. 175st. Ostudzić. Masa ajerkoniakowa:   700ml mleka,  szklanka cukru,  3 żółtka,  2 i 1/2 czubatej łyżki mąki pszennej,  5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej

Z miłości do słodkości
Tort marchewkowy z ananasem 194

torty nie wymagają nawilżania. Ciasto jest wystarczająco wilgotne nawet bez kremu. Możecie sobie wyobrazić jak smakuje wtedy z kremem! Mam nadzieję, że Wam narobiłam apetytu. Po takiej porcji tortu czuję się jak w niebie! Tort marchewkowy wiosenny Składniki: okrągła forma o średnicy 26 cm Spód marchewkowy 5 jajek 200 g kokosowego cukru 250 ml oleju 150 g ananas, drobno pokrojonego(...)oprócz cukru, wymieszaj. Do miski wbij jajka, dodaj olej i cukier. Przygotowując krem pamiętaj aby wszystkie składniki miały pokojową temperaturę. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i ostudź. Zmiksuj masło z cukrem, po czym dodaj serek i zmiksuj jeszcze raz. Na koniec dodaj dokładnie ostudzoną czekoladę i zmiksuj jeszcze raz. Przekrój ciasto na dwa placki. Połóż pierwszy placek paterze. Dostosuj metalową

codojedzenia
Pączki wiedeńskie 158

szczyptą soli. Na wrzącą jednym ruchem wsypałam przesianą mąkę. Odstawiłam z palnika i wymieszałam dokładnie, aby rozetrzeć wszystkie grudki. Ponownie postawiłam na palniku i na wolnym ogniu mieszałam, aż ciasto zrobiło się jednolite i zaczęło przywierać do dna. Odstawiłam je do przestudzenia. Kiedy było zaledwie letnie, zaczęłam je miksować wbijając kolejno jajka, przy czy następne jajko dodawałam dopiero wtedy, kiedy(...)pływać w tłuszczu. Na blacie rozłożyłam arkusz papieru do pieczenia i posmarowałam go olejem. Na papier wycisnęłam w odstępach (widać na zdjęciu) kółka o średnicy 6-7 cm. Następnie porozcinałam papier nożyczkami, tak aby każde kółko było oddzielnie. Nie ma potrzeby wyciskania od razu całego ciasta, ponieważ będzie obsychać, a papier z już usmażonych oponek można wykorzystać ponownie. Na rozgrzany

Kuchenne zapiski Edyty
101. Jesieni ciąg dalszy, czyli wytrawna tarta z dynią i buraczkami 182

plastrów wędzonego boczku 1 jajo + białko, które zostało z robienia ciasta ok. 200 g śmietany 18 % dwie łyżki mleka łyżeczka gałki muszkatołowej tymianek suszony rozmaryn świeżo mielony pieprz sól 1 ząbek czosnkuDodatkowo  Prażone pestki dyni, ziarna słonecznika, konopi ("Euforia" Ziarenkowo) Marynata do dynioliwa z oliwek + olej rydzowy (opcjonalnie)sól, pieprzdużo tymianku i rozmarynu2- 3 ząbki czosnkuświeża natka

Symfonia Smaków
Królewiec kakaowy . 1985

moim zdaniem niż oryginał . Biszkopt : na blaszkę która znajduje się w piekarniku , rozsmarowujemy ciasto na jednej połówce tej blaszki . 3 jajka ,oddzielnie białka i żółtka 3 łyżki mąki 2 łyżki kakao 3 łyżki ciemnego cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki wody 2 łyżki oleju Białka ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru .Dodajemy żółtka nie przerywając miksowania(...)Następnie wodę i olej . Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy mieszając delikatnie łyżką . Masę przekładamy na blaszkę ,która jest w piekarniku i rozsmarowujemy ją na połowie jej wielkości .Pieczemy w 175 stopniach przez około 15 minut . Studzimy . Placek miodowy : 300 g mąki 100 g ciemnego cukru 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka sody

Ladylaura.
Ciasto zebra 462

Ciasto zebra...Eleganckie i proste w wykonaniu ciasto.W smaku przypominające lekko wilgotną babkę.Cieszy oko biało-czarnymi paskami, jak u zebry.Wyglądem pozytywnie się wyróżnia pośród innych wypieków.Smacznego!Składniki:5 jajek;2 i 1/2 szklanki mąki pszennej;1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia;1 i 1/2 szklanki białego cukru;2 łyżki cukru wanilinowego;1 szklanka oleju;1 szklanka(...)Cały czas miksując, dosypywać powoli mąkę.Następnie powoli wlać olej, cały czas miksując.Stopniowo wlać wodę, stale miksując.Dodać proszek do pieczenia i jeszcze raz, na małych obrotach, przez krótką chwilę , utrzeć całość mikserem.Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej części wsypać kakao i dokładnie wymieszać. (Obydwie masy ciasta powinny mieć taką samą konsystencję. W związku

Gospodyni Miejska
Motywacyjne babeczki marchewkowe - w ramach akcji Marchewkowy zawrót głowy 111

witamin. Idealnie nadaje się jako przekąska, do pochrupania na surowo. Na marchewce bazuje też wiele świetnych przepisów. Można ją przygotowywać na słono, jak i na słodko. Pysznie smakuje w ciastach, babeczkach i sokach. Jakiś czas temu przygotowałam te motywacyjne babeczki marchewkowe, które sprawdzą się podczas przyjęć dla dzieci lub jako przekąska w pracy lub na uczelni. Świetnie poprawiają humor(...)pieczenia, soda, cynamon, przyprawa, sól) 3. W drugiej misce miksujemy jajka, olej  i cukier na puszystą masę (kiedy nie mamy miksera, wystarczy trzepaczka) 4. Do zmiksowanej masy dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki, a następnie dokładamy marchewkę i opcjonalne dodatki. Wszystko mieszamy do połączenia składników. 5. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papilotkami. 6. Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze

two broke sisters
Piernik herbaciany z masą mleczną- pycha 167

średnie i dodajemy po jednym żółtku, powoli wlewamy płynny miód (jeśli jest stały można lekko podgrzać i ostudzić), olej oraz herbatę. Cały czas miksując na wolnych obrotach dodajemy suche składniku w kilku porcjach. Formę o wym. 26x37 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Można upiec także jedna po drugiej. Pieczemy w temp. 175 C przez

Kubki smaku
Wytrawne paszteciki orzechowe z dynią 186

kawałek dyni! Paszteciki orzechowo- dyniowe Potrzebujesz: 700g dyni piżmoawej lub hokkaido 1/2 łyżeczki płatków chili 1/3 łyżeczki soli olej rzepakowy 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 200g orzechów laskowych 30g sera Maasdamer lub Edam 1 jajko 1 opakowanie ciasta francuskiego Sposób przygotowania: 1. Dynię wypestkuj, obierz ze skórki, pokrój na mniejsze części. 2. Przypraw dynię płatkami chili

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Babeczki czekoladowe z jeżynami 163

jeżyn Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, sodą oczyszczoną i kakao. Jajko mieszamy z olejem i 250 g jogurtu. Suche składniki łączymy z mokrymi i mieszamy do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy 80 g jeżyn, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki i pieczemy w 180 C przez okolo 25 minut a następnie studzimy. Pozostały jogurt

Zainspirowana w kuchni
Placki z borówkami 206

łyżki oleju 1 jajko 3/4 szklanki borówek 2-3 łyżeczki cukru waniliowego Mleko wymieszać z jajkiem i olejem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier waniliowy. Dokładnie połączyć i odłożyć na około 15 minut. Po tym czasie do ciasta dodać owoce i delikatnie wymieszać. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię, lekko natłuszczoną i smażyć na złoty kolor

Domowa cukiernia Ewy
BABKA MOCNO MIGDAŁOWA 129

migdałów migdały w płatkach do dekoracji Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem i cukrem migdałowym. Nie przestając ucierać dodać olej , następnie mleko oraz olejek migdałowy. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę migdały - wymieszać. 3 / 4 ciasta wlać do blachy posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Zaś 1 / 4 masy pozostałej w misce dodać kakao

Ciastka - domowe słodkości
Lody smażone w naleśnikach 161

wody gazowanej 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki soku z pomarańczy 2 łyżki wody różanej duże jajko 2 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżeczki konfitury różanej łyżka wiórków koksowych lody śmietankowe lub inne dowolne 2 łyżki masła klarowanego truskawki cukier różany Składniki na ciasto miksujemy ze sobą i na rozgrzanej patelni smażymy 6 naleśników. Odstawiamy je do całkowitego wystudzenia. Każdego z nich

Mienta blog
Muffinki cynamonowe 170

jednej misce wymieszać suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól, przyprawy). W drugim naczyniu wymieszać jajko, mleko, olej, ekstrakt). Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać konfiturę/dżem. Odrobinę wymieszać (ale nie bardzo dokładnie). Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, nakładać do ¾ wysokości. Piec około 20-25 minut (do suchego patyczka

Domowa Cookierenka Agi