Waszego stołu, gdy tylko ostygnie. Składniki: szklanka maślanki pół szklanki oleju pół szklanki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 3 jajka opakowanie cukru waniliowego 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: około 500 g truskawek kruszonka: 150 g mąki 110 g cukru 80 g masła Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta zmiksować. Blaszkę (u mnie 20x20) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto
na moim stole...cukier waniliowy. W innej miseczce ubijamy jajka mikserem, dodajemy powolutku cukier. Stopniowo wlewamy jogurt i olej, nadal miksując. Wsypujemy do mąki (lub na odwrót: mąkę do masy) i delikatnie mieszamy szpatułką. Pieczemy ok. 1 h w 180 stopniach - do suchego patyczka. Uwagi: Ciasto może wydawać się za ciężkie, zbyt mączne, ale "w praniu" wychodzi pyszna babka. Można dodać
CzarnawisienkaszklankiDodatkowo:* jajko- 1 szt.* śliwki* masa marcepanowa- 120 gMąkę wymieszać z drożdżami i cukrem, dolać oleju oraz ciepłą wodę i dokładnie wyrobić.Zostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut (ja nagrzewam piekarnik na 25-30 stopni i wkładam miskę z ciastem).W międzyczasie przekroić śliwki na pół oraz pokroić marcepan w plastry o szerokości 2,5 cm (zostawić trochę
Kraina Miodem Płynącadrobiowymi kęskami i mixem sałat Składniki:na kurczaka w cieście naleśnikowym i panierce (UWAGA: w odchudzonej wersji dodajemy grillowane kawałki kurczaka) filet z kurczaka sól, pieprz, curry, zioła prowansalskie 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki wody 1 jajko dodatkowo : bułka tarta olej do smażenia składniki na sos: mały jogurt naturalny 2 łyżki majonezu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaoraz mąkę, kaszę mannę i szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta odrywać niewielkie porcje, delikatnie rozwałkować na kształt placka o śr. około 8cm. Na środku ułożyć po kawałku kiełbasy, dokładnie zakleić. Gotować w osolonym wrzątku przez około 15 minut. Odcedzić. Pozostałą cebulkę posiekać, podsmażyć na łyżce oleju. Knedle podawać wraz z ugotowaną kapustą i podsmażoną cebulką
Z miłości do słodkościWitajcie :) Dzisiaj zaplanowaliśmy upiec fajne ciasto i udało się. Zmodyfikowaliśmy stary przepis mamy i wyszedł super sernik. Nie wiemy jak u Was, ale u nas ciasto to podstawa weekendowego menu :) Sporadycznie kupujemy jakieś słodkości w sklepach ze względu na wszech obecne tłuszcze utwardzone, których unikamy jak ognia i polecamy Wam również taką taktykę. Nauczyliśmy się odruchu czytania składu produktów(...)wanilinowy 1 szklanka mleka 1 margaryna 3 szklanki mąki 1 puszka ananasa 1 opakowanie suszonych daktyli Twaróg, olej, mleko, budyń, sok z cytryny i 1/4 szklanki cukru miksujemy. Z mąki, margaryny, żółtek, proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru i cukru wanilinowego zagniatamy ciasto. Na blachę wykładamy ciasto, potem zmiksowaną masę serową, a na wierzch pokrojone ananasy i pokrojone daktyle
vegetanieprzesiewamy, przekładamy na stolnicę i usypujemy z niej kopiec, w środek wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto nie będzie się dobrze kleić możecie dodać odrobinę wody. Z zagniecionego ciasta formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 25 minut Szpinak podsmażamy na maśle. Ja używam mrożonego i po prostu w takiej formie podgrzewam na patelni(...)szpinakiem. Przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na oleju. Dodajemy pomidory w puszce i dusimy przez około 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat i przyprawy. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut, do momentu aż sos zgęstnieje. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko. Najlepszym rozwiązaniem jest maszynka do robienia makaronu, która z pewnością zaoszczędzi sporo czasu
Mania Gotowaniakotletów z fasoli. Kotlety z fasoli i ziemniaków (4 osoby) Składniki: 3 szklanki fasoli (wcześniej namoczonej) 3 duże ziemniaki 1 średnia cebula 2 jajka otręby sezam bułka tarta olej ryżowy majeranek, pieprz, cayenne Namoczoną fasolę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i blendujemy na gładką masę. Ziemniaki gotujemy i przeciskamy praską do masy fasolowej. Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)jednego jajka odstawiamy, za chwilę będzie potrzebne. Masę dobrze mieszamy i wyrabiamy na gęste ciasto, z którego formujemy kotlety. Tak przygotowane kotlety obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Na koniec ubijamy białko na pianę i smarujemy pianą każdego kotleta z obu stron. Smażymy na oleju ryżowym z obu stron. Podajemy, jak pisaliśmy wcześniej, jako samodzielne danie z surówką
vegetanieLekkie, delikatne, wilgotne ciasto cytrynowe. Angielska nazwa tego ciasta to Lemon Chiffon Cake. Żeby si ę udało mąka musi być przesiana czterokrotnie a piana z białek dokładnie ubita. Składniki: z przepisu Cake Time 5 żółtek 20 drobnego cukru 90 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 60 ml oleju 50 ml wody 1,5 łyżki soku(...)Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, wodę, sok z cytryny oraz skórkę cytrynową. Powoli dodawać mąkę. Zmiksować do połączenia. Cukier wymieszać z mąką ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na koniec łyżka po łyżce dodać cukier. Piana ma być lśniąca i sztywna. Dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przełożyć do foremki
Moja Galeria Smakukarczku 1 puszka czerwonej drobnej fasolki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów bez skórki 1 duża czerwona papryka lub dwie małe 1 cebula lub dwie szalotki sól i pieprz do smaku kilka gałązek bazylii kilka liści sałaty Wykonanie: Ciasto na tortille musi mieć konsystencję podobną do tego na pierogi. Trudno mi określić ilość(...)stron, aż pojawią się charakterystyczne bąbelki . Po usmażeniu placki włożyć z powrotem na patelnię i przykryć pokrywką.Łatwiej będzie je potem uformować. Rozgrzać patelnię i wlać olej, wsypać drobno pokrojoną cebulkę i chwile ją podsmażać do zeszklenia, następnie dodać mięso i odsączoną fasolkę , dusić 10 min, a następnie dodać pomidory sól, pieprz i kilka gałązek pokrojonej cieniutko
Gosia gotujeciasto z pewnością nie przypomina tradycyjnego piernika. Za to jest lekkie i pachnie niesamowicie korzennymi przyprawami oraz kusi kawałkami czekolady. Do kawy na jesienno-zimowe wieczory sprawdzi się idealnie. Gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku. Inspiracja: Moje Wypieki Składniki na keksówkę: 2 duże jajka 100 ml oleju 1 szklanka maślanki 250 g mąki pszennej 120 g drobnego cukru(...)powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki przesiać, odłożyć. Jajka, olej, maślankę umieścić w naczyniu i zmiksować do połączenia się składników. Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia (sodę), przyprawę korzenną wymieszać. Dodać do płynnych składników i zmiksować na gładką masę. Miksować tylko do połączenia się składników. Dodać czekoladę, wymieszać. Ciasto przelać do silikonowej keksówki (gdy używacie blaszki należy wysmarować
Fabryka pomysłówręcznie gładkie ciasto. Uformuj je w kulę, spłaszcz ją i zawiń w folię spożywczą. Wsadź ciasto na czas nagrzewania piekarnika do zamrażalnika. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż folią aluminiową i wysmaruj dno lekko olejem. OWOCE: Rabarbar pokrój w 1 cm kawałki, na patelni rozgrzej łyżkę masła oraz 2 łyżki cukru(...)Białka ubij na sztywną pianę. Następnie stopniowo zacznij dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Ma powstać gęsta, lśniąca piana. Teraz dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj wszystko jeszcze jakąś minutę. Wyjmij ciasto z zamrażalnika i wyłóż nim dokładnie dno formy. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw blachę z ciastem do piekarnika. Podpiecz je przez 15 minut . Po tym czasie wyjmij je, posyp spód
Słodko-Słony Świat Ilonydłuuugi ostatni weekend majowy :) Szykujecie coś? Jakieś spotkania w gronie znajomych lub rodziny? A może jakieś wycieczki rowerowe/krajobrazowe? Gdyby tylko pogoda dopisała, co? Dziś przygotowałam dla Was propozycję na ciasto Biało-Czarne. Proste, mało wymagające, smaczne, świetne do zabrania ze sobą w drogę, albo poczęstowanie gości. Chcecie kawałek?"Składniki:4 jajkaszklanka cukru2 szklanki mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki(...)cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy ekstrakt waniliowy i olej, mieszamy.W oddzielnej misce mieszamy obie mąki, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.Dużą prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią 4/5 ciasta. 1/5 mieszamy z kakao i wylewamy na wierzch ciasta tworząc przy tym różne zygzaki.Pieczemy około
Słodkie PrzyjemnościZnów drożdżowy wypiek, wiem. Uwielbiam ciast drożdżowe, równiezagorzałego ich fana stanowi mój Tato.Posiadają wiele zalet. Drożdżowe placki można mrozić, długo zachowująświeżość, świetnie zastępują śniadanie czy też idealnie sprawdzają się, gdynachodzi ochota na "małe co nieco". Ileż dają możliwości! Wytrawnie, słodko. Pikantnie, łagodnie,owocowo, mięsnie, rybnie, warzywnie. Wykwintnie albo i "roboczo". Zawsze kojarzą mi się z jednym - prawdziwym domem. Uwielbiam(...)Drożdże roztarłam z łyżką cukru. Do miski przesiałam mąkę, wsypałam resztę cukru, cukier waniliowy, dodałam jajka, wlałam olej. Na koniec dodałam ciepłe mleko i wlałam rozpuszczone drożdże. Wymieszałam porządnie, odstawiłam aż podwoiło objętość. Następnie wyrobiłam ponownie. Rękami obsypanymi mąką odrywałam kawałki ciasta i umieszczałam je w natłuszczonych i wysypanych mąką foremkach to tartaletek. Na wierzchu układałam po jednym jabłuszku. Ewentualnie
W kuchni Karmel-itki