ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:264/437)

Razowe placuszki "rosti"z gruszki 133

odlej sok. 2. Dodaj jajko i mąkę oraz skórkę z cytryny i cukier waniliowy. 3. Wymieszaj na gładkie ciasto. 4. Smaż małe placuszki. Z podanych składników wyszło 6 placuszków. 5. Odsącz na ręczniku papierowym jeśli konieczne ( Ja używam oleju w sprayu więc potrzebują tej operacji) 6. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem jeśli lubisz

AZgotuj!
Warsztaty z Davidem Gaboriaud (Kuchnia.tv) w Soho Food Market 175

gram mąki 500 ml jogurtu szczypta kurkumy sól łyżeczka proszku do pieczenia Ze składników wprawne raczki powinny zagnieść ciasto. Porwać na małe kuleczki - moim zdaniem wielkości piłeczki tenisowej. Rozwałkować na cieknie placki i smażyć na patelni wysmarowanej odrobiną oleju.  Gotowała ze mną wspaniała ekipa. Bardzo Wam dziękuję i liczę, że jeszcze się spotkamy

AZgotuj!
Chrupiace gofry 178

dymi i nie szczypie w oczy - pod warunkiem ze macie czysta gofrownice ;) Na zdjeciu obok zakupiony przeze mnie olej ryzowy, ktory doskonale nadaje sie takze do salatek (choc ja jestem wierna oliwie z oliwek ;)  Wracajac jednak do naszego ciasta gofrowego :)  ubite na sztywna piane bialka delikatnie przekladamy do ciasta ubitego przez mikser.  Ostroznie mieszamy do uzyskania stalej

dlaSmaQ
Placek z brzoskwiniami 185

pieczenia, 16 g cukru waniliowego, 2 brzoskwinie.  Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrami na białą, puszystą masę. Dodajemy olej i jogurt grecki (w temperaturze pokojowej). Następnie dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą przelewamy ciasto na blaszkę (20cmx20cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Brzoskwinie kroimy w plasterki i układamy na cieście. Pieczemy ok. 45 minut

Aga w kuchni
Racuszki z karmelizowną gruszką wg. przepisu Pawła Małeckiego 177

roztopi się i będzie miał złoty kolor wrzucamy gruszki i trzymamy  na ogniu mieszając przez kilka minut. Studzimy. Ciasto drożdżowe: 15 dag drożdży 2 łyżki cukru 100 ml mleka 100 g mąki pszennej (ja użyłam razowej) 1 jajko olej do smażenia opcjonalnie: cukier puder, jogurt naturalny, żurawina Drożdże mieszamy z cukrem, odstawiamy do roztopienia. Następnie mieszamy z mlekiem

Cynamonowe szczęście
Babeczki z miodem gryczanym i orzechami 137

łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, ziemne (możecie kupić mieszankę) Wykonanie: Jajka, olej i miód mieszacie mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Dosypujecie mąkę, proszek do pieczenia, sodę i mieszacie dalej, by wyrobić ciasto. Wsypujecie orzechy, łyżką łączycie je z ciastem i przekładacie na foremki do babeczek. Pieczecie w 180 stopniach przez ok. 20 minut

GRUBY WAŁEK
Pierogi z serem i musem truskawkowym 157

łączymy z cynamonem i cukrem oraz ze śmietaną do powstania gładkiej masy. Umyte truskawki blendujemy, dodając smietanę i cukier. Ciasto rozwałkowujemy, wykrajamy szklanką kółka, w które nakładamy farsz. Sklejamy pieróg. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody z sola i odrobina oleju. Gotujemy ok 6 minut do wypłynięcia i jeszcze ok minuty po. Podajemy z musem. Truskawkowa pycha

ChilliJemy
Muffinki Kinder Bueno 729

mascarpone 100 g mlecznej czekolady Suche składniki mieszamy razem w misce. W osobnej misce mieszamy „mokre”: jajko, olej, mleko, śmietanę kremówkę. Łączymy razem suche i mokre składniki, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy orzechy laskowe. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym

Ciastkozercy
Orkiszowe bułeczki z orzechami włoskimi 200

wody 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka miodu 2 płaskie łyżeczki suchych drożdży 50 g orzechów włoskich 2 łyżki oleju 1 łyżka czarnego sezamu Wykonanie: wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, nie klejące się do rąk ciasto. Pod koniec wmieszać do ciasta posiekane włoskie orzechy. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, tak by podwoiło objętość wyrośnięte

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pszenny z miodem 212

minutach miksowania). Przykryłam i odstawiłam łącznie na 50 minut - oczywiście w połowie tego czasu krótko wyrobiłam. Jak wspomniałam wyżej ciasto odstawiłam do wyrastania na noc - u mnie to trwało 5,5 godziny. Użyłam małej keksówki o wymiarach 25x11x7 wysmarowanej olejem. Przed pieczeniem wierzch można posypać makiem - tak zrobiłam w przypadku chleba na zakwasie pszennym. Rano wstawiłam chleb do piekarnika nagrzanego

apetytnapieczenie
Racuchy z rodzynkami i bananem 205

drożdży 2 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka czubata łyżka cukru 1 jajko 1 mały banan 1/3 szklanki rodzynek olej do smażenia cukier puder do posypania Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem. Dodać mąkę i jajko i wyrobić ciasto (ręcznie lub przy pomocy miksera z mieszadłami do wyrabiania ciasta). Dodać banana pokrojonego w małe kawałki i rodzynki. Delikatnie zamieszać łyżką

Bullio
Racuchy z rodzynkami i bananem 346

drożdży 2 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka czubata łyżka cukru 1 jajko 1 mały banan 1/3 szklanki rodzynek olej do smażenia cukier puder do posypania Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem. Dodać mąkę i jajko i wyrobić ciasto (ręcznie lub przy pomocy miksera z mieszadłami do wyrabiania ciasta). Dodać banana pokrojonego w małe kawałki i rodzynki. Delikatnie zamieszać łyżką

Bullio
Sałatka w rurkach 289

mąki  250 ml wody  2 łyżeczki soli  2 łyżeczki cukru  2 łyżki oleju  6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych)  żółtko do posmarowania Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez 20 minut. Potem przykryć miskę ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. [ wyręczyłam się automatem do chleba].Potem ciasto

Moje domowe kucharzenie
Idealne naleśniki 124

jajka Przygotowanie: Naleśniki dajemy wszystkie składniki do naczynia i przy pomocy miksera, mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciast jest zbyt wolne dodać mąki. Jeśli naleśniki będą jedzono na słodko polecam dodać łyżkę cukru. Patelnie do naleśników nacieramy olejem przy użyciu ręcznika papierowego! nie wlewamy oleju na patelnie!! smażymy na średnim ogniu wyjdą idealne odwracają się lekko

Sprawdzone przepisy kulinarne
Ciasto z buraków 154

duże zapasy, dlatego ostatnio ciągle z nimi eksperymentuje. Były już burgery ( klik ), była zupa ( klik ), czas na deser. Ciasto czekoladowe o winnym aromacie, z delikatnie słodkim posmakiem. Składniki (10 porcji): szklanka mleka roślinnego (u mnie ryżowe) 1/3 szklanki oleju rzepakowego 400 g buraków pieczonych, po obraniu 2 łyżki mocnej kawy 3 jajka M 50 g startej gorzkiej czekolady

Powiedz dietom nie