orzechami i rodzynkami. Do tego kremowy lekko słonawy mascarpone. Niebo w gębie. 'ciasto marchewkowe' Składniki (na tortownice o sr.20cm (chociaż ja piekłam w 22cm)): - 1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki, dobrze ubitej i lekko odciśniętej z soku - 140g mąki pszennej - 150g cukru - 1/2 szklanki oleju - 2 jajka - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli - 100g rodzynek(...)cytryny - szczypta soli Jajka zmiksować, do białości, z olejem i 1/2 łyżeczki soli. Dodać mąkę, cukier, przyprawy i zmiksować. Dodać marchewkę, rodzynki i orzechy. Dokładnie wymieszać łyżką. Masę przelać do tortownicy wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (termoobieg) przez 45-50 minut, do tzw. "suchego patyczka". Ciasto po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić. Przekroić
CookYourselfbardzo smaczne danie i dodatkowo pięknie się prezentuje. Smak ciasta francuskiego doskonale łączy się ze szpinakiem i mięskiem drobiowym. Polecam.SKŁADNIKI1 duży płat ciasta francuskiego lub dwa pojedyncze1 podwójny filet z kurczakaopakowanie szpinaku rozdrobnionego10 dag. sera koziegopół opakowania sera fetta2 ząbki czosnkusól. pieprz do smakuprzyprawa do kurczaka2 łyżki oleju1 łyżka oliwy1 cebulapasta z suszonych pomidorów ( nie musi(...)Przygotowujemy szpinak:Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy cebulę,smażymy na małym ogniu , aż będzie złocista, mieszamy od czasu do czasu.Do cebulki dodajemy odciśnięty szpinak doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokruszony ser, czosnek. Chwilę smażymy.Mięso drobiowe obsmażamy na 1 łyżce oliwy, lekko, delikatnie do ścięcia.Płaty ciasta francuskiego dzielimy na cztery kawałki. Każdy smarujemy pastą
W kuchennym oknie Ewyciężko się od niego oderwać. Częstujcie się, nasze ciasto w taki dzień jak dziś zapewne Was rozgrzeje: Składniki: 600g mąki tortowej 600g maślanki 4 jaja 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 3 czubate łyżki kakao 4 łyżeczki sody oczyszczonej 250 g cukru trzcinowego (lub zwykłego) 3/4 szklanki oleju lub 0,5 szklanki rozpuszczonego masła skórka otarta z jednej(...)składników suchych wbijamy jaja, dodajemy maślankę, skórkę otartą z pomarańczy, cukier, olej lub ostudzone, rozpuszczone masło oraz pozostałe przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy aż do dokładnego połączenia składników. Brzoskwinie przekrawamy na pół, pozbywamy się pestek. Dno i ściany formy o średnicy 26cm wysmarowujemy masłem i oprószamy mąką(aby ciasto po upieczeniu łatwo od niej odeszło) i wylewamy do niej wymieszane ciasto
Symfonia SmakówRed Velvet Cake jest deserem dość ciężkim i z dużą ilością cukru. Mimo, że słodkości uwielbiam, to nie byłam w stanie zjeść na raz więcej niż
Kulinarne Przebojepokroić w plastry. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojone pieczarki i podsmażyć. Usmażone pieczarki wystudzić i zblendować na gładką masę.Cebulę obrać, pokroić w pióra i surową zblendować na gładką masę.Ugotowaną kaszę przełożyć do miski. Dodać masę pieczarkową i cebulową, odsączoną bułkę, jajo i wymieszać. Dodać bułkę tartą - konsystencja ciasta musi być zwięzła, ale nie może być sucha
Gospodyni Miejskaczekolady wprost rozpływa się w ustach. A śliwki, lekko kwaśne, zatopione w słodkim karmelu, to uwieńczenie całości. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki gorzkiego kakao 1 szklanka startej cukinii ze skórką 1/2 szklanki oleju 2 duże jajka 1 szklanka mleka 2/3 drobnego szklanki cukru szczypta soli Karmelowe śliwki: 6 dużych śliwek(...)powinny mieć temperaturę pokojową. W osobnych miskach wymieszać suche i mokre składniki wraz z cukinią. Mokre produkty najlepiej energicznie wymieszać trzepaczką. Do suchych wlać mokre i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do papilotek lub silikonowych foremek do 2/3 wysokości. Piec ok. 30 minut. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy są upieczone. Babeczki ostudzić przed nałożeniem kremu. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier
Czerwień i błękitnaleśniki): naleśniki: 2 jajka 4 łyżki otrębów 2 łyżki skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie CENTRUM SYLWETKI 0,5 szklanki mleka szczypta soli farsz: 2 łyżki sera feta łyżeczka oleju ryżowego firmy Oleofarm (to ostatnia nowość, którą mam zaszczyt testować, więcej info TUTAJ ) 250g świeżego szpinaku ząbek czosnku mała cebula sól, pieprz około 4 łyżek sera Emilka (nie planowałam go dodawać(...)szczypta soli 4 łyżki serka wiejskiego (tej gęstej części) Sposób przygotowania: Składniki na naleśniki miksujemy z powstałego ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej teflonowej patelni lekko posmarowanej oliwą (na małym ogniu, przewracam dopiero kiedy brzegi zaczną odchodzić) na innej teflonowej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju ryżowego, dodajemy rozduszony ząbek czosnku, pokrojoną w kostkę cebulę smażymy, aż nam się ładnie zbrązowią szpinak dokładnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćszklanki mąki z ciecierzycy (można zastąpić ryżową/kukurydzianą) 6 czubatych łyżeczek siemienia lnianego + pół szklanki wrzątku 4 czubate łyżki kakao 100 ml oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego) 100 ml melasy z karobu ziarnka z 1 laski wanilii 1/4 łyżeczki cynamonu 100 g brązowego cukru trzcinowego (możesz zastąpić namoczonymi daktylami) Na polewę: 200 ml kokosowej śmietanki 2 łyżki(...)odstaw do wystudzenia. Przygotuj polewę: W tym celu zagrzej mleko kokosowe i dodaj do niego kakao oraz cukier. Dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania lśniącej polewy. Wylej ją na ciasto. Posyp orzechami i odstaw na godzinę w chłodne miejsce aż polewa zgęstnieje. Później tylko krój i delektuj się do woli. *Na podstawie zmodyfikowanego przepisu Pippy Kendric , znlezionego u Jamiego
Food SquarePrzepis można zmodyfikować mieszając ciasto np. z jabłkami startymi na tarce o dużych oczkach. Placuszki będą wtedy bardziej mokre w środku. Można też, zamiast jabłek, dać więcej cukru pudru. Albo, zamiast miodu, podać z owocami, dżemem lub posypać cukrem pudrem. Składniki na 10 sztuk: 125 g mąki 125 g jogurtu naturalnego 25 g cukru pudru 1 jajko(...)owoce) Do malaksera wsypać mąkę, sodę cukier puder, jajko, masło i jogurt - zmiksować Rozgrzać patelnię, wlać odrobinę oleju (ja wlałam łyżeczkę i pędzelkiem rozsmarowywałam na powierzchni przed każdym wyłożeniem kolejnej porcji - u mnie 3 sztuki na jeden raz) i łyżką nakładać ciasto. Smażyć na małym ogniu z każdej strony do zarumienienia Gotowe polewać miodem ew. nałożyć na nie dżem
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comznowu ciasto czekoladowe zwane murzynkiem z pięknie błyszcząca polewą wykonaną na bazie żelatyny.Murzynek jest szybciutki w wykonaniu no i oczywiście prostota jego wykonania zachęca do wypróbowania :)Czas pieczenia: około 50 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : Składniki(...)kakaorodzynki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sodyWykonanie:Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dolewamy mleko, olej i miód. Delikatnie mieszamy. Dosypujemy sodę i proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, budyń czekoladowy i kakao, miksujemy do połączenia składników, dosypujemy rodzynki i wykładamy ciasto do keksówki. Pieczemy ok 50 min w 180 stopniach. Polać czekoladą lub polewąPolewa czekoladowa - błyszcząca3
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniajajko w temperaturze pokojowej 1 szkl. mleka w temperaturze pokojowej 1/2 szkl. oleju w temperaturze pokojowej Krem kakaowy: 200 g miękkiego masła 1 szkl. cukru pudru (lub mniej) 4 łyżki mleka ekstrakt waniliowy 1-2 łyżki kakao naturalnego Dodatkowo: 20-24 kulek czekoladowych, np. Maltesers Przygotowanie: 1. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Suche składniki wymieszać, w innym
Nastoletnie WypiekanieCiasto za kawałek którego daje się pokroić takie „kawiarniane”, takie, na którego widok już ślinka cieknie Bardzo Wam polecam Składniki: 1 duże obrane, bez pestki avokado (około 150g) 300 g cukru trzcinowego 350 g mąki pszennej 50 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 400 ml niesłodzonego mleka sojowego 150 ml oleju roślinnego(...)łyżce mąkę wymieszaną z kakao, z proszkiem i sodą. Ucieramy. Kolejno delikatnie wlewamy mleko, olej i ekstrakt z wanilii. Ucieramy do połączenia się składników. Dwie okrągłe formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy masłem. Rozdzielamy ciasto pomiędzy dwiema formami, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut, sprawdzając
Made By Mom And Sonnasze uziemione w domu pupy. Taka motywacja przyświecała mi przy produkcji tego ciasta - żeby zjeść coś słodkiego, a zbytnio się przy tym nie utuczyć. Oto efekt: Składniki (na małą, podłużną blaszkę): 300 gram mąki pszennej 2 jajka 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia garść malin garść borówek amerykańskich(...)pieczenia. W oddzielnym naczyniu wymieszałam jogurt z jajkami, olejem i owocami (maliny i borówki w całości, brzoskwinia w kostkę) oraz pokruszoną na małe kawałki czekoladą. Następnie składniki mokre wlałam do suchych i wymieszałam na jednolitą, gęstą masę. Mieszać należy delikatnie ze względu na owoce, żeby ich nie porozrywać. Ciasto wyłożyłam na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Piekłam
Kuchnia po mojemupestki słonecznika - 1 rozkłócone jajko. Cebulę obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodać startą na grubych oczkach marchewkę i podsmażyć do jej miękkości. Dodać mrożony szpinak i porządnie odparować. Doprawić czosnkiem, paprykami, solą i pieprzem. Przesmażyć. Zdjąć z ognia i przestudzić. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 6 jednakowych kwadratów. Na środek każdego kwadratu, ułożyć plaster
CookYourselfobgotować pokrojone gruszki przez chwilę we wrzątku. Inspiracja Bistro mama Jesienne ciasto gruszkowe Proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 250 g mąki pszennej 170 g brązowego cukru 2 jajka 130 ml kwaśniej śmietany 18 % 130 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka świeżego(...)śmietanę, olej, miód i starty imbir. Gruszki obieramy, kroimy na pół, wydrążamy z nich gniazda nasienne i delikatnie nacinamy zewnętrzna cześć owoców, tworząc coś w rodzaju wachlarza. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski z suchymi produktami przelewamy mokre produkty i mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy
Kulinarne przygody Gatity