Składniki: Ciasto: 1 1/2 szklanki wody 1 1/2 szklanki mleka sojowego 1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 3/4 szklanki mąki pszennej olej ( do smażenia) Farsz: batat (1 szt.) kasza jaglana (100 g) pomarańcz (1/2 szt.) sok wyciśnięty z cytryny (3 łyżeczki) imbir (kawałek wielkości połowy łyżeczki) łuskane ziarna słonecznika (4 łyżki) olej (1 łyżeczka) Czas przygotowania: 40 min. Liczba
Weganka gotujeszklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 3 jajka 80 g świeżego szpinaku 1 łyżka oleju szczypta soli W blenderze kielichowym umieścić wszystkie składniki i dokładnie zmiksować. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie ciasto wymieszać. Rozgrzać patelnię. Usmażyć naleśniki. Podawać z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują z dżemem truskawkowym
Moja Galeria Smakujagody i całość ostrożnie mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Moje wyszły dość kwaśne, więc jeśli ktoś nie lubi kwaśnych smaków radzę dodać 2-3 łyżki cukru do ciasta. Smacznego
Cynamonowe szczęścieobrany rabarbar kroimy 1/2 centymetrowe kawałeczki. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli, dodajemy jajka, wlewamy olej oraz maślankę i wszystkie składniki ze sobą łączymy łyżką (niezbyt dokładnie). Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem, na wierzchu babeczek układamy rabarbar. Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 20-25 minut, po upieczeniu oprószamy cukrem
Smakowite Daniapojemnika z automatu do pieczenia chleba wlewamy wodę, wsypujemy mąkę pszenną oraz mąkę żytnią, sól i cukier, następnie olej oraz zakwas. Pojemnik umieszczamy w maszynie i włączamy maszynę na wyrabianie, następnie wyłączamy maszynę i pozostawiamy, aż wyrośnie ciasto u mnie trwało to około 2,5 godziny. Następnie włączmy maszynę na program 12 na czas pieczenia 60 minut z maksymalnie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigórze. Z podanych składników wyszło mi 20 takich właśnie mini babeczek. Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Foremki wykładamy papierowymi papilotkami i przekładamy do nich po łyżeczce ciasta. Zostawiamy dość dużo miejsca, żeby wyrosły. Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nastawionym na 160 stopni. Gotowe babeczki warto wyciągnąć
Ciastkozercyzółty Do 1/2 szklanki wody lub mleka dodajemy 2dag drożdży. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, sól, cukier, dodajemy łyżkę oleju i wlewamy wodę/mleko z drożdżami. Odstawiamy masę do wyrośnięcia, na ok. 10-15 minut. Po wyrośnięciu rozwałkowujemy ciasto i nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodajemy składniki: wedle uznania Pieczemy w piekarniku 180-200 stopni 30-40 minut
upichconaminut aby owoce dobrze nasiąkły. Po chwili miksujemy blenderem nasiąknięte owoce i dodajemy 5 jaj, mieszamy. Dodajemy olej i stopniowo dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Na ostatek dodajemy startą marchew i delikatnie mieszamy ciasto łyżką. Gotową masę przekładamy łyżką do formy na muffiny i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym
upichconamleka 180 mixu B 2 jajka 50 g czekolady (u mnie zając po Wielkanocy) 3 łyżki oleju rzepakowego olej klonowy banany cukier puder waniliowy Wykonanie: Pokruszoną czekoladę wsyp do ciepłego mleka, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj blenderem. Ciasto zostaw na kilkanaście minut. Wypij kawę, zadzwoń do przyjaciela po najnowsze ploty z rewiru... Masz chwilę dla siebie :) I możesz smażyć
Kuchnia bezglutenowa Lolipapryki ½ łyżeczki kurkumy pieprz 4 - 5 łyżek olieju 150 ml wody Wykonanie: Obie mąki wymieszać z wszystkimi przyprawami. Wodę z olejem zagotować. Wrzący płyn wlać do mąki i od razu wszystko wymieszać za pomocą łyżki. odstawić do wystygnięcia. Ciepłe ciasto wyrobić. Powinno być ono elastyczne. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 - 1 cm (w razie potrzeby podsypać je mąką), wyciąć
Mama Gotujetrzcinowy do posypania Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Do miski wsypujemy make, proszek i cukier. Mieszamy. Do drugiej miski wlewamy olej, ekstrakt, jajko i mleko, mieszamy. Włączymy zawartość obu misek. Możemy wspomóc się mikserem. Dorzucamy owoce. Mieszamy i nakładamy ciasto do foremki wyłożonej papilotkami. Posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy ok 30-35 minut tak by wbity patyczek po wyjęciu był suchy
Dzieje kuchennej Wiewiórywymieszać z solą. Jeżeli używamy tłuszczu w formie stałej - rozetrzeć go palcami, aż mieszanka będzie mieć jednolitą konsystencję. Jeżeli używamy oleju lub oliwy - wymieszać tłuszcz z wodą. Do mąki dolewać pomału wodę cały czas mieszając. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (3-5 minut). Jeżeli trzeba dodać trochę wody. Ciasto zawinąć w folię spożywczą. Odłożyć na 30 minut w temperaturze pokojowej
Pełny talerzmiksera kuchennego), tak byśmy pozbyli się wszystkich grudek. 4. Patelnie umieszczamy na dużym ogniu i smarujemy dokładnie olejem. Ja smaruje tłuszcz tylko przed pierwszym naleśnikiem. reszta naleśników już go nie potrzebuje ponieważ jest on zawarty w cieście. 5. Wylewamy na nagrzany tłuszcz (za pomocą np łyżki do sosów) wcześniej przygotowane przez nas ciasto. Nie lejemy za dużo cista
Kulinarnie z Polką na Kresachżółtka 400 ml śmietany kremówki (38%) 45 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Naleśniki: Jajka roztrzepać, dodać mleko i olej. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem wniliowym i solą. Dodać do jajek, dokładnie połączyć, żeby nie było grudek. Odstawić ciasto na 30 minut. Po tym czasie na dobrze rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki. Ostudzić. Sos: Kremówkę zagotować. Żółtka ubić
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyć dość gęste, by dobrze oblepiło rybę, którą wcześniej solimy, pieprzymy oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Jeśli nie chcemy tyle ciasta naleśnikowego wystarczy zmniejszyć proporcje, bo odpowiedniej ilości ryb. Zapiekane ziemniaki: ziemniaki słodka mielona papryka sól, pieprz, rozmaryn odrobina oleju lub oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia zapiekanych ziemniaków: Ziemniaki obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki (mogą być ćwiartki
upichcicrąk Przełożyć ciasto na posypany mąką blat (ja ciasto rwę na kilka części, żeby mi było łatwiej wałkować). Z wierzchu ciasto również posypać delikatnie mąką i rozwałkować na bardzo cienki placek (placuszki podczas smażenia "spuchną") Szklanką wykrawać placki Wlać olej na patelnię i smażyć placuszki w głębokim tłuszczu, na małym ogniu. Po przekręceniu placków na druga stronę - posolić. Po usmażeniu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comcukru łyżeczka ciemnego kakao kopiasta łyżka rozpuszczalnej kawy łyżeczka sody 150 g jogurtu naturalnego 50 g śmietany 18% pół szklanki oleju jajkolikier kawowyW jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą.Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki).Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka).Odstawiamy do ostudzenia.Każdą babeczki polewamy
Mienta blogpapierowym reczniku.Dodac do ciasta i wmieszac je wyrabiajac ciasto recznie.Przykryc sciereczka i odstawic ciasto w cieple miejsce do podwojenia objetosci.wyrzucic ciasto na blat,ogazowac i delikatnie podsypujac maka i podzielic na dwie rowne czesci.Zlozyc kilkakrotnie i umiescic w wysmarowanych olejem keksowkach.Mozna oczywiscie zaplesc w warkocz.Wtedy odlozyc na blache wylozona papierem do pieczenia.Odlozyc do powtornego wyrosniecia na okolo 30 minut przykryte
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przygotowanie około 14 placków.Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, cukier i sól.Jajka roztrzepać z mlekiem i olejem - a następnie wlać je do miski z mąką. Wszystko dokładnie wymieszać, tak aby nie było żadnych grudek. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 15 minut.W międzyczasie masło pokroić na cienkie plasterki i odstawić na bok.Rozgrzać patelnię (nie smarować
Świat Domowej Kuchnicukrami utrzeć w robocie do "białości" dodać gęsty jogurt 2 opakowania i chwilkę zamieszać w robocie wsypać budyń, dać olej i z 1 minutę wymieszać w robocie - na koniec dodać ubitą pianę i już tylko łyżką delikatnie wymieszać ciasto żaroodporna tortownica 24 cm - na dnie poukładać biszkopty ciasto jogurtowe wlać na biszkopty i dodać pokrojone na kawałeczki brzoskwinie piec
W Mojej Kuchni Lubięszkl.oleju2 łyżki miodu10 dkg powideł śliwkowych Orzechorzechy Piątnicarodzynki Piątnicapolewa dekoracyjna HelioJajka utrzeć z cukrem.Dodać jajka, olej, miód, powidła oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, sodą i przyprawą do piernika.Wszystko razem wymieszać.Dodać bakalie i ponownie wymieszać.Przełożyć ciasto do keksówki i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.Po ostudzeniu polać polewą i dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzenieByło już zielone ciasto z udziałem szpinaku, czasu na muffinki. Przepis identyczny z nieco zmienionymi proporcjami. Efektem są pyszne małe zielone cuda, które smakują wyśmienicie. Robią również ogromne wrażenie niesamowitym wyglądem :) Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut pieczenia Ilość porcji: 8 muffinek Składniki: 220g mrożonego szpinaku (przed odsączeniem) 1 szklanka mąki pszennej ¾ szklanki cukru ¾ szklanki oleju 1 jajko 1 ½ łyżeczki(...)mocno łyżką, aby całą woda uciekła. Miksujemy jajko z cukrem, następnie ciągle miksując dolewamy olej oraz dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Kiedy składniki dobrze się połączą wyłączamy mikser, dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy szpatułką. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto szpinakowe mniej więcej do ¾ wysokości. Wychodzi około 8-9 muffinek. Wstawiamy do nagrzanego
Kolizje Smakówporanek proponuję smaczne, pachnące bułeczki nadziewane szynką, oliwkami i serem. Zapachem wypełni się cały dom. Składniki: Ciasto ( na ok. 10 bułeczek ) 250 gram mąki 12,5 gram drożdży ¼ łyżeczki soli ¼ szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 50 gram margaryny 1 jajko 1 ½ łyżki oleju Nadzienie 50 gram szynki gotowanej 50 gram żółtego sera 50 gram wypestkowanych oliwek 1 łyżeczka musztardy(...)Szynkę mielimy w maszynce ( można też użyć małego miksera ), ser ścieramy na tarce, oliwki drobno kroimy. Dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, łyżkę śmietany i przyprawiamy solą i pieprzem. Po wyrośnięciu ciasta, wałkujemy je na cienki placek, kroimy na kwadraty ( tyle ile będzie bułek ), nakładamy farsz. Formujemy bułeczki, układamy na natłuszczonej formie. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy
Smaki Ewysmaczny i efektowny bałagan. Polecam nic trudnego, a efekt murowany. SKŁADNIKI 2 płaty ciasta francuskiego 5 marchewek 1 pietruszka 1 mały por 1 mała cukinia pół główki kapusty pekińskiej 3 ząbki czosnku 2 połówki piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka majeranek, pierz , sól, papryka słodka olej do smażenia WYKONANIE Filety z kurczaka płuczemy , osuszamy i kroimy na drobne kawałki(...)kawałki. W dużym naczyniu rozgrzewamy odrobinę oleju i dodajemy warzywa. Na koniec kapustę, ponieważ szybko się udusi. Warzywa chwilę obsmażamy, a następnie podlewamy szklanką wody , przykrywamy i dusimy do miękkości. W między czasie przyprawiamy majerankiem odrobiną soli i pieprzu, papryką. . Miękkie warzywa odcedzamy z nadmiaru wody i łączymy z kurczakiem. Dobrze mieszamy. Płaty ciasta francuskiego dzielimy na trzy części
W kuchennym oknie Ewypoczątku warto przygotować farsz. Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju, podobnie czosnek. Do tego dorzucamy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Smażymy na patelni dopóki nie odparuje cala woda z pieczarek. Po wyłączeniu ognia doprawiamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Wyrabiamy ciasto, praktycznie tak jak na pierogi, kulkę ciasta wkładamy do woreczka i dajemy
MamaOskarka