ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:244/437)

Toffi z masą kokosową i orzechami 177

Kokos, orzechy i masa krówkowa... Pycha! Za to połączenie smaków ciasto trafiło do moich stałych wypieków. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru 10 łyżek oleju 10 łyżek wody 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Masa kokosowa: 3 szklanki mleka 300 g wiórek kokosowych 3/4 szklanki cukru(...)której był pieczony. Na niego wyłożyć masę kokosową (gorącą), przykryć drugim i lekko docisnąć. Gotową masę toffi wyłożyć na wierzch drugiego blatu biszkoptu. Posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi. Gdy ciasto wystygnie wstawić do lodówki i schłodzić. Smacznego :) Inspiracja Śladami Słodkiej Babeczki

Na Ciasteczkowych Papierach
Kulki drożdżowe z kremem czekoladowo - orzechowym 103

minut. Ponownie wyrobić i znowu odstawić na 30 minut. Odrywać kawałki ciasta, rozgniatać na dłoni, kłaść łyżeczkę kremu czekoladowo orzechowego, lepić kulkę z kremem w środku. Odkładać na deskę oprószoną mąką na kilka minut. Kulki smażyć partiami w gorącym tłuszczu, aż uzyskają złoty kolor. Olej jest gotowy do smażenia, w chwili gdy wrzucony kawałek chleba nabierze złotego koloru w ciągu

królestwo garów
Babeczki ze śliwkami 141

Przygotowanie: W jednym naczyniu mieszamy wszystkie składniki suche (mąkę pszenną, cynamon, proszek, orzechy, sodę, cukier), w drugim mokre (jajka, olej, śmietanę). Łączymy wszystkie składniki za pomocą łyżki. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Blaszkę na babeczki wykładamy papilotkami, napełniamy je ciastem do 1/3 wysokości. Dodajemy po 1-2 śliwki. Nadzienie zalewamy ciastem . Pieczemy około 25 minut

Mania Gotowania
Rabarbarowe ciasto ucierane 143

szklanka mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cukru migdałowego - 4 łyżki oleju - rabarbar   W pierwszej kolejności ubijamy białka z cukrem na puszystą pianę a następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Potem dodajemy kolejne składniki i wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto wylewamy do formy. Na ciasto dajemy surowy rabarbar pokrojony na małe kawałki. Na małą blaszkę

Kuchenne Wariacje
Big chocolate cookie 88

czekolady1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki kakao1 łyżka mąki ziemniaczanejjajko1/3 szklanki olejuSposób przygotowania:Jajko z cukrem ucieramy, dodajemy olej. W oddzielnym naczyniu łączymy sypkie składniki.Czekoladę drobno siekamy i mieszamy razem z suchymi składnikami, dodając je stopniowo do masy jajecznej.Z przygotowanego ciasta za pomocą łyżeczki wykładamy na blachę do pieczenia kulki które spłaszczamy łyżką zwilżoną wodą.  Tak przygotowane ciasteczka

Słodkie Przyjemności
z jabłkami, wiśniami ciasto drożdżowe na oleju... 117

Składniki: mleko ciepłe 220 ml, drożdże 25 gram, cukier 1/2 szklanki, sól - szczypta, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier wanilinowy 1 łyżka, jajka 3 sztuki, mąka tortowa 5 szklanek, jabłka 6 sztuk, wiśnie 20 dag/odmrożone drożdże pokruszyć do misy robota, dać ciut mleka, cukru, mąki i rozetrzeć, zostawić na 15 minut - następnie wsypać pozostałe produkty bez owoców i hakiem robota(...)wyrabiac z 10 minut - zostawić przykryte do wyrośnięcia na 1 godzinę blacha 24x29 wyłozona papierem do poeczenia - w blaszce rozciągnąć ciasto i gęsto poukładać jabłka pokrojone na grubsze kawałki w 2-óch rzędach odmrożone wiśnie bez soku rozłożyć wzdłuż jabłek i zostawić na 20 minut ciasto do podrośnięcia piekarnik 210C, grzanie góra/dół, 2 poziom - ciasto piec około

W Mojej Kuchni Lubię
Empanadillas con pisto y atun, czyli pierożki z tuńczykiem i warzywami 143

Niestety w Polsce nie spotkałam się nigdzie z gotowym ciastem na te pierożki, więc robię je tylko, gdy ktoś może mi je przywieźć z Hiszpanii. Kiedyś spróbowałam zrobić to ciasto sama, ale efekt nie był satysfakcjonujący ;-) Empanadillas można robić na  2 sposoby: smażyć w głębokim tłuszczu i upiec w piekarniku. Dziś wybrałam tę drugą opcję, mniej kaloryczną. Empanadillas(...)warzywa będą miękkie. Tuż przed zdjęciem patelni z ognia dodajemy posiekany czosnek i odsączonego z tłuszczu tuńczyka (olej z tuńczyka możemy wykorzystać do smażenia warzyw), mieszamy i przyprawiamy do smaku.Gdy farsz lekko przestygnie dodajemy do niego pokrojone jajka.W międzyczasie wyjmujemy ciasto na empanadillas i zostawiamy 10 minut w temperaturze pokojowej.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Na każdym blaciku kładziemy 1 łyżeczkę

Kulinarne przygody Gatity
Wiewióreczka:) 119

oryginalny przepis (z którego ja korzystam) odsyłam tutaj . Jest to chyba najprostsze i najszybsze ciasto świata, jakie dane było mi upiec:) Dlatego jeśli ktoś ma ochotę na szybkie słodkie co nieco polecam ten mało skomplikowany wypiek:) 4jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2/3 szklanki oleju łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu 4-5 jabłek bakalie (orzechy, rodzynki(...)pokroić w kostkę. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać olej. Następnie wsypać mąkę z sodą, proszkiem i cynamonem. Na końcu dodać jabłka i bakalie. Wymieszać i wlać do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec około 35 minut w temp. 180 C (do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie posypać je cukrem pudrem. Szybko, tanio i smacznie:) Pierwsze żółte

My simple kitchen
Wegański quiche z suszonymi pomidorami 149

volia! Podane składniki są wystarczające na formę średniki 23 cm, ja wykorzystałam do upieczenia 5 mini form do tartelek: ciasto kruche: 180 g mąki pszennej ( 80 g pełnoziarnistej i 100 białej) 100 g masła roślinnego (użyłam kokosowego) lub 120 ml oleju roślinnego pół łyżeczki soli łyżeczka przypraw tj. tymianek, rozmaryn, bazylia (ulubionych) Masa: 400 ml jogurtu wegańskiego naturalnego 3 łyżki(...)minimum jeden słoiczek) 100 g dowolnych oliwek płaska łyżeczka soli (lub mniej) pół łyżeczki pieprzu płaska łyżeczka czosnku suszonego (lub 2-3 ząbki świeżego) Przygotowanie: z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce lub iść na łatwiznę tak jak ja i od razu wylepić foremki ciastem i tak przygotowane schłodzić w lodówce (30 minut), uwaga: masło

greenscarf
Pierogi z farszem jarmużowo-jaglanym 150

muszkatołowej, suszonego czosnku Przygotowanie: jarmuż umyć, osuszyć i drobno poszatkować. Poddusić go na łyżce oleju aż całkowicie zmięknie (luz zeszmaci, jak to mówi się u mnie w domu). Połączyć szpinak z kaszą jaglaną i przyprawami. Średnio to wygląda, ale zapewniam że jest pyszne. Z ciasta wycinać krążki, nałożyć farsz, zlepiać w pierogi, albo ułatwić sobie życie „maszynką

greenscarf
Tarta z porem i fenkułem duszonymi z białym winem 181

formę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Ponakłuwać widelcem. Ciasto podpiec w temperaturze 190 stopni przez kilkanaście minut.  Farsz: 2-3 większe pory, 2-3 większe fenkuły (kopry włoskie), 1/2 szklanki białego półsłodkiego wina, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 1/2 szklanki słodkiej śmietany 30% lub 36%, 2 łyżki oleju, sól do smaku(...)Pory i fenkuły oczyścić, opłukać i skroić białe części w plastry. Olej rozgrzać w garnku lub na sporej patelni. Dodać do niego pory i fenkuł. Podsmażyć lekko, a następnie wlać wino i udusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz. Na farsz wylać śmietankę. Całość zapiekać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pączki 242

mąka do podsypania jeśli ciasto się lepi – mąki mają różną wilgotność i czasem trzeba dać więcej)6 żółtek z dużych jaj3 czubate łyżki cukru50 g masła rozpuszczonego50-60 g świeżych drożdży1 szklanka letniego mleka (250 ml)0,5 szklanki jogurtu naturalnego (125 ml)0,5 łyżeczki soli2 łyżki koniaku albo innego mocnego alkoholutłuszcz do smażenia (olej, smalec, planta)konfitura(...)odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut. 3. Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na blat i minimalne lub wcale podsypane mąką delikatnie rozwałkować (im mniej mąki użyjemy tym lepiej, bo pączki nie będą się przypalać w trakcie smażenia) a następnie szklanką wycinać krążki. Krążki wykładać na blachę delikatnie posmarowaną olejem (zachowując odległości do wyrastania), przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia

UgotujmyTo.pl
Placki z fajerki , sodziaki, proziaki. 182

śmietany 12% 4 łyżki cukru 1 czubata łyżeczka sody szczypta soli 3 jajka Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy luźne ciasto. Wałkujemy lub rozklepujemy na grubość ok pół centymetra, i kroimy na kawałki. Smażymy na smalcu lub oleju lub na patelni żeliwnej zupełnie bez tłuszczu, na złoty kolor z obu stron pulchne placuszki. Podajemy z mlekiem i konfiturami. Młynomag

Gotowanie jest łatwe
Żółty chleb kukurydziany 129

Mąkę wymieszać z kurkumą, drożdżami, solą oraz cukrem. Kukurydzę odsączyć, ¾ zmiksować blenderem na puree, a następnie połączyć z letnią wodą i olejem. Mieszankę wlać do mąki z dodatkami i dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, elastycznego i sprężystego ciasta. Pod koniec wsypać resztę kukurydzy i ponownie wyrobić. Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć ściereczką. Odstawić na około

Nastoletnie Wypiekanie
Cukinia w cieście 79

SKŁADNIKI: 1 duża cukinia 2 jajka 1 szklanka mąki z amarantusa 3 łyżki mleka szczypta soli i świeżo mielony pieprz olej ryżowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: Cukinię dokładnie umyj. Pokrój na talarki takie 0.5 cm grubości. Obtocz w cieście (mąka, jajka, mleko i przyprawy). Smaż na rozgrzanym tłuszczu

ClauditteMissCooking