maksymalnej kontroli Odłączany przewód i tacka ociekowa 2400W Przepis na walijskie ciasteczka : Składniki : 1 czubata szklanka mąki orkiszowej typu 1000 1/4 kostki masła klarowanego można zamienić na olej kokosowy 1/4 szklanki cukru kokosowego szczypta soli 1 jajko odrobina domowego ekstraktu waniliowego w oryginalnym przepisie jest 1/4 szklanki rodzynek ja natomiast dodałam 1/4 szklanki pokruszonych ziaren kakao, można dodać(...)miski razem z innymi składnikami, wyrabiamy masę jeśli się nie trzyma dodajemy odrobinę mleka, następnie rozwałkowujemy ciasto między dwoma arkuszami papieru na grubość ok 5mm i wkładamy ciasteczka na patelnie/grill i smażmy ok 3 minuty z każdej strony na odrobinie oleju, pilnujcie żeby nie były surowe w środku :) Smacznego
zdrowa vege kuchniapszennej, żytniej lub orkiszowej (u mnie orkiszowa, do quesadillas używamy 300g mąki) - 125-150ml gorącej wody - 3-5 łyżek oleju - szczypta soli *opcjonalnie: 2 łyżki sezamu/ulubione zioła Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i wyrabiamy sprężyste ciasto ok. 5-7 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ją na kilkanaście minut. Ciasto dzielimy na 6-8 równych części
Be Fit Be Strongwypieki bananowe do podejrzenia tu: Ciasto bananowe w polewie czekoladowej Ciasto bananowe z cynamonem i kokosem Dwukolorowe ciasto bananowe Muffinki czekoladowe z bananem Składniki na małą keksówkę: 2 dojrzałe banany 2 łyżki miodu płynnego - u mnie ciemny, gryczany 1 jajko 50ml oleju 100g chałwy sezamowej - u mnie kakaowo-waniliowa 180g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczki sody oczyszczonej polewa czekoladowa - do polania po upieczeniu W dużej misce, rozgnieść widelcem na papkę banany. Dodać płynny miód, jajko i olej. Całość wymieszać łyżką. Wkruszyć chałwę i ponownie dokładnie wymieszać. Przesiać do miski mąkę wraz z soda i proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia z reszta składników. Masę ciastową przełożyć do formy - ja użyłam silikonowej, więc nie musiałam
Grunt to przepis!Śliwki też mam zdobyczne. Trudno o coś nowego w kwestii ciast ze śliwkami, poszperałam trochę w książkach i upiekłam ciasto, które skromnie mówiąc zachwyca. Składniki: 250 g mąki pszennej 3 kopiaste duże łyżki mąki ziemniaczanej 200 ml oleju roślinnego 3 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia 2 banany 150 g cukru 200 g masy marcepanowej (standardowo występuje właśnie w takich opakowaniach
greenscarfCoś dla wielbicieli kakaowych ciast - murzynek z gruszkami. Przepis niezawodny, wypróbowany wielokrotnie przez moją mamę. SKŁADNIKI: (forma ok 16x30, ale może być też 23x23 albo tortownica 26 cm) 5 jajek 1/2 kostki masła roślinnego 1,5 szkl cukru 3 łyżki oleju 1/3 szkl wody 2 szkl mąki 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo(...)ozdoby 1. Masło, cukier i kakao rozpuścić w większym rondelku, wlać olej i wodę, wymieszać dokładnie i odstawić do ostudzenia. 2. Białka oddzielić od żółtek. Do wystudzonej masy cały czas mieszając dodawać kolejno żółtka oraz makę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę i wmieszać do ciasta. 3. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia
Kto ugości moich gości?proporcji powinno Wam wyjść ciasto o odpowiedniej konsystencji. Naleśniki smażę na patelni, nie używam tłuszczu już, bo dodałam do ciasta rozpuszczone masło. Jeśli uważacie, że naleśniki przykleją się do Waszej patelni, to proponuję na rozgrzaną wlać odrobinę oleju, rozprowadzić po patelni za pomocą ręcznika papierowego i smażyć. Usmażone naleśniki posmarowałam musem truskawkowym i zwinęłam w rulony. Każdy rulon pocięłam
Blondynka Gotujejajo Wykonanie: Suche składniki (z wyjątkiem cukru) mieszamy razem. W drugiej misce roztrzepujemy jajko z cukrem, cukrem waniliowym i olejem, wlewamy maślankę lub kefir, całość mieszamy i łączymy z suchymi składnikami. Dobrze rozgrzewamy patelnię i wylewamy porcję ciasta o średnicy ok. 5 cm, tak by powstały placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionym dżemem, konfiturą
psgotujemyłyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżki maku 3 jajka 2 szklanki mąki Do miski wbić jajka, dodać olej i cukier. Wymieszać łyżką. Dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz marcepanu, wymieszać. Marcepan pokroić w kostkę. Dodać do masy. Formę na babkę natrzeć masłem, oprószyć mąką, Ciasto piec przez 60 minut w 170 stopniach. Smacznego! Przepis pochodzi stąd
Moja Galeria Smakumleka (300 ml) Zostawiamy do przestygnięcia. Wszystkie suche składniki mieszamy razem. W drugiej misce ubijamy jajka i dodajemy do nich olej i mleko. Dokładnie mieszamy i dodajemy do składników suchych. Wszystko razem mieszamy, żeby uzyskać gładką masę. Gotowe ciasto nakładamy do foremek ok. 1 cm (żeby zakryło dno). Następnie nakładamy po małej łyżeczce budyniu i przykrywamy kolejną porcją ciasta. Piec
The Sweet Damselskładniki na ciasto: 1 i 1/2 szkl mąki 2 jajka 1 szkl mleka 1/2 szkl wody szczypta soli 1 łyżka oleju wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy. Schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie smażymy na złoty kolor z obu stron. składniki na farsz szpinakowy: 400 g szpinaku (świeżych lub mrożonych liści) 200 g sera feta 3 ząbki czosnku 1 cebula
Domowy Smak Jedzeniaczystą ściereczką, drugą rozwałkowałam i wycinałam kółka średnicy około 4-5 cm ( użyłam do tego słoika po koncentracie pomidorowym). *Jeśli ciasto będzie się kleiło można posypać blat i ręce niedużą ilością mąki. Przed lepieniem pierogów zagotowuję wodę z olejem, doprawioną solą. Brzegi wyciętych kółek należy rozpłasczyć w palcach, nałożyć farsz – wystarczy łyżeczka – brzegi skleić. Wrzucam na wrzątek i gotuję około
apetytnapieczeniepaski, powoli zrolować i umieścić w foremkach keksowych jeden obok drugiego, po dwa na jedną foremkę. Pozostawić do wyrośnięcia, aby ciasto wypełniło 80-90% foremki (ok. 1-2 h). 4. Piekarnik nagrzać do 190°C. Chlebki posmarować mieszaniną oleju i mleka, piec ok. 35 minut; jeśli za bardzo się rumienią przykryć chlebki folią aluminiową. 5. Po upieczeniu wyjąć chleby
Kuchnia Prezydentowejmiarę, bo dolewałam stopniowo z czajnika i tak też polecam robić :) Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie, dodajemy sól i olej, a następnie powoli, porcjami dolewamy wodę, najpierw łącząc ja z mąka za pomocą noża, a następnie wyrabiając ciasto rękami. Kiedy będzie już gładkie i plastyczne odkrajamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy je. Szklanką wycinamy koła, na środek każdego nakładamy farsz
chili & sugarPrzygotowanie: Do naczynia wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą oraz przyprawami; odłożyć. W drugim naczyniu wymieszać mleko, olej, lekko roztrzepane jajka, paprykę i ser żółty, posiekane zioła. Połączyć suche składniki z mokrymi, mieszając je widelcem. Ciasto wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie do muffin tak aby dosięgały prawie ich krawędzi .Posypać żółtym serem oraz papryką ostrą
ChilliJemytalerz ciasteczek. Składniki: 1 duże jajko 3/4 łyżeczki cukru 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka skrobi ziemniaczanej olej lub smalec do smażenia cukier puder do posypania Jajko, cukier, mleko oraz obie mąki zmiksować na gładkie ciasto. Konsystencją powinno przypominać to naleśnikowe, z tym że ma być bardziej gęste. Ciasto odstawić na godzinę do lodówki. Tłuszcz rozgrzać
My simple kitchenktóra sprawia, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Także proszę Państwa, przed Państwem najlepsze na świecie ciasto marchewkowe! Częstujcie się! SKŁADNIKI: * starta marchew – 2 szkl * mąka pszenna – 1,5 szkl * duże jajka – 3 szt * olej – 1 szkl * cukier – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * soda – 1 łyżeczka * cynamon – 1 czubata
Ostra na Słodkołyżki kakao Do posypania kilka pistacji 1. Składniki suche przesiej przez sito. 2. W osobnej misce wymieszaj składniki mokre (olej kokosowy najpierw rozpuść w garnku). 3. Suche składniki wsyp do mokrych i delikatnie wymieszaj do połączenia. 4. Ciasto nie może być zbyt płynne, w razie problemów dosyp mąki. 5. Przelej do papilotek (do 3/4 wysokości). 6. Piecz
Powiedz dietom nieprzesiewamy z solą do miski , drożdże rozrabiamy z mlekiem, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do mąki dodajemy zaczyn, olej, jogurt oraz jajko – mieszamy i wyrabiamy ok. 10 minut na podsypanej mąką stolnicy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. ( Jeśli ciasto na naan będzie zbyt suche dodajemy odrobinę letniej wody ). Wkładamy do miski i odkładamy w ciepłe miejsce
Ostra na Słodkoszklanki mąki pszennej 1/3 łyżeczki cukru 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju z awokado DODATKOWO: 1 puszka sardynek w oleju z chili kawałek Sera Korycińskiego "Swojskiego" z miętą Czesławy Zarzeckiej domowy Słodko-Ostry Sos Chili Wykonanie: Ciasto na pizzę zawsze robię w taki sam sposób. Do miski wsypałam sól, następnie przesiałam mąki, zrobiłam wgłębienie, do którego wsypałam cukier, pokruszyłam drożdże
Blondynka Gotujeskusiłam się i przygotowałam taką pyszność. Czekoladowe naleśniki z białym serem i skórką cytrynową SKŁADNIKI: porcja na 4 sztuki ciasto na naleśniki: 1 szklanka mleka niepełna szklanka mąki 2 łyżeczki cukru pudru 1 jajko 1 łyżka kakao olej farsz: 300 g sera białego cukier puder jogurt naturalny 3-4 łyżki skórka cytrynowa PRZYGOTOWANIE: Do miski wlewamy mleko, dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikukurydziane papryka ostra WYKONANIE: skrzydełka dzielimy na części, dwie większe zostawiamy, lotkę możemy użyć np. do zupy, przygotowujemy marynatę, konsystencja ciasta naleśnikowego, mięso maczamy w marynacie, przygotowujemy panierkę, mieszając wszystko razem, posypujemy dokładnie skrzydełka, smażymy w rozgrzanym głębokim oleju, około 10 min, piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, układamy skrzydełka na blaszkę pokrytą folią aluminową, pieczemy około
Kuchnia Beatyfaworki :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 3/4 szklanki gęstej śmietany 1 łyżeczka spirytusu lub octu sól do smaku olej do głębokiego smażenia cukier puder do posypywania Mąkę mieszamy z żółtkami, śmietaną, wlewamy ocet lub spirytus. Zagniatamy ciasto - powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi Ciasto wałkujemy i wycinamy z niego paski o wymiarach 2x7 cm Środek każdego paska nacinamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzrumienione. Smacznego!Uwagi: Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba , program do wyrastania ciasta drożdżowego. Po wyjęciu z maszyny dzielimy ciasto na osiem części i dalej postępujemy jak w przepisie. Daję mniej cukru, nie smaruję chlebków przed pieczeniem olejem. Często formuję chlebki rękami, bez użycia wałka. Wpis dołączam do listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej
Stare Garymiski z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać bakalie i przyprawy.3. W dużej misce ubić jajka z cukrem, dodać olej. Ciągle miksując dodawać na przemian po trochu suchych składników (mąka z dodatkami) i wystudzonej kawowo-melasowej mikstuty. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być gładkie. Przelać do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego
UgotujmyTo.plwymieszać całość łyżką drewnianą. Odstawić ponownie na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).Ciasto nabierać łyżką, maczaną za każdym razem w gorącej wodzie (by się nie kleiło). Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, na niezbyt dużym ogniu, pilnując żeby się nie przypaliły - a były jedynie dobrze wysmażone na rumiany kolor
Świat Domowej Kuchnimięsem mielonym z pieczarkami i marchewką :) Nie zapomniałam oczywiście o kubku czerwonego barszczu ;) Do dzieła! Składniki (ok. 5 sporych krokietów) Ciasto na naleśnik: które nie złamie się przy zwijaniu :) 1,5 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 jajko szklanka przegotowanej, ciepłej wody Farsz: 500g mięsa mielonego 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 średnia marchewka 4 pieczarki
Kitchens Alphabetmąka tortowa, 1 czubata łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, 1 słoik jabłka prażone, 1 szklanka gruszki w syropiejajka, olej, maślankę, cukier dobrze wymieszać rózgą lub łyżką wsypać mąkę, proszek, sodę i "byle jak" wymieszać na gęste ciasto forma silikonowa z kominkiem 22cm - 3/4 ciasta wylać do formy na ciasto rozłożyć jabłka prażone na jabłka wylać resztę ciasta
W Mojej Kuchni LubięPrzed świętami dostałam paczuszkę. W niej znalazłam butelczynę oleju rzepakowego, ponieważpostanowiłam wziąć udział w kampanii promującej ten olej. O kampanii więcej dowiecie się naowej stronie
W kuchni Karmel-itkismak, zachwycający zielony kolor, a szpinak nie jest tu dominujący :) Z przygotowanych składników przygotujecie ciasto o średnicy 23 cm . Zapraszam do przygotowań! Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm: 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 200 g drobnego cukru do wypieków 3 duże jajka 3/4 szklanki oleju 180 g mąki tortowej 220 g mąki krupczatki (można zastąpić tortową(...)masę. Nie przerywając ubijania, cienkim strumieniem wlewamy olej. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy w trzech partiach. Na koniec dodajemy nasionka wanilii i szpinak. Miksujemy jeszcze przez chwilę do połączenia wszystkich składników. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę o średnicy 23 cm smarujemy tłuszczem, wlewamy przygotowane ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 50-60 minut
My Culinary ArtUczestniczę w sztafecie. Będąc na święta u mojej siostry zjadłam ciasto. Pyszne, czekoladowe, bardzo wilgotne. Ona znalazła je u Kingi Paruzel na blogu. Pani Kinga zaczerpnęła przepis z Kuchni Agaty . Trzymałam się mocno składników, choć cukru dodałam 1,5 szklanki, użyłam mrożonych wiśni i płatków kokosowych. Od miesiąca jestem na diecie bezglutenowej więc nie zjadłam go dużo. Uszczknęłam łyżeczkę(...)płatki kokosowe do posypania na wierzch Do misy wsypałam wszystkie suche składniki. Do dzbanka wlałam wodę, olej, ocet. Wlewając dość wolno zawartość dzbanka do suchych składników mieszałam energicznie trzepaczką aż do połączenia się w jednolita masę. Połączyć oba rodzaje składników. Ciasto wyłożyłam do tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym masłem. Na wierzchu rozłożyłam wiśnie
AZgotuj!bananów i kakao dało nowy wspaniały posmak ciasta. Przepis wzięłam z TEJ strony z pewnymi modyfikacjami schemat wykonania podobny jak przy muffinkach Składniki : 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 5 łyżek kakao 50 ml oleju roślinnego 50 ml szklanki ciepłej wody(...)masła Sposób wykonania: W jednym naczyniu łączymy ze sobą wszystkie składniki płynne: olej, mleko, wodę, zmiksowane banany, jajko. W drugim suche: cukier, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, kakao. Następnie wymieszane składniki płynne dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Wlewamy przygotowane ciasto do małej tortownicy lub keksówki. Ja piekłam w dużej tortownicy z kominem
Na słodko lub wytrawnieczarno – białych barwach. Smakuje fantastycznie i jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Składniki ma ciasto: 370 g mąki pszennej 60 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 150 g masła 120 ml oleju 300 g cukru kryształu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 jajka 4 łyżki jogurtu greckiego(...)cukrem i olejem, do gładkości, około 2 minut. Dodajemy jajka, ekstrakt z wanilii i dalej ucieramy. Kolejno dodajemy jogurt grecki i ucieramy do połączenia. Powoli, stopniowo dodajemy suche wymieszane składniki. Ucieramy do połączenia. Na sam koniec wsypujemy cukinię i czekoladę. Mieszamy szpatułką do połączenia. Formę kwadratową o boku 20 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wygładzamy
Made By Mom And Sonzimno, a ciasta z jabłkami głównie występują w tej pierwszej wersji. Ta propozycja jest trochę inna, lekka i świeża, w sam raz na wiosnę :) Wiosenna szarlotka z budyniem na łaciatym biszkopcie Łaciaty biszkopt: 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki orkiszowej i gryczanej, pół na pół 1/8 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju 1 czubata(...)cukier i ubijać przez chwilę. Po kolei, ciągle ubijając, dodawać po jednym żółtku, a następnie łyżkę oleju. Na koniec dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać delikatnie łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia(sam spód). Wylać połowę ciasta na tortownicę, a do reszty dodać karob i wymieszać. Wylać na jasne ciasto. Piec
FitKotwyrośnięcia.Stopić masło i przestudzić. Rodzynki zalać wrzątkiem.Do wyrośniętego zaczynu dodać cukier ,olej ,skórkę cytrynową lub aromat ,szczyptę soli i stopniowo mąkę ,wyrabiając powoli w robocie "hakiem".Wyrabiając dokładnie dalej ,wlewamy po łyżce stopione masło .Białka ubić ze szczyptą soli i stopniowo dodawać do ciasta nadal wyrabiając na średnich obrotach. Dodać osuszone rodzynki.Ciasto przełożyć do dużej formy
Kulinarny karnet ChristopheraPanie – po wyjęciu ich z pieca od razu kilka sobie odłóżcie, bo znikną zanim się obejrzycie. Surowa kiełbasa i kwaskowate jabłko, chrupiące ciasto francuskie – wypróbujcie, to naprawdę świetne połączenie! Ciasto francuskie dostaniecie w każdym większym sklepie spożywczym. Dobrą surową kiełbasę – u każdego dobrze zaopatrzonego rzeźnika. Twarde jabłko i zioła załatwią resztę. I to całe 10-15 minut roboty – prostej(...)uczciwie proponuję – zróbcie z dwóch porcji ;) SKŁADNIKI 1 opakowanie chłodzonego ciasta francuskiego 1 duże jabłko, najlepiej kwaskowate, twarde i zielone— idealne jest Granny Smith 3 surowe białe kiełbasy (300-350g) 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko do posmarowania 2 łyżki oleju sól pieprz
Karo in the Kitchenobciążenie zdjąć i piec kolejne 15 min bez obciążenia, do złotego koloru. Ciasto wyjąć, wystudzić na kratce. Truskawkowy budyń: 0,5 kg truskawek, opłukanych i odszypułkowanych 500 ml mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła lub oleju kokosowego Do wysokiego naczynia odlać pół szklanki mleka (z tych 500 ml), dodać mąki, zblendować(...)cukru pudru 10-15 bezików kilka truskawek do dekoracji Śmietanę przelać do misy miksera, ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Śmietanę wyłożyć na zimny budyń, wyrównać, posypać bezami. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego! Tarta Truskawkowa Chmurka Tarta Truskawkowa Chmurka listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Spód: 200 g mąki pszennej 100 gr zimnego masła 2 łyżki cukru
moj przepis naogólnie dostępne. A z pieczarkarzami jest tak, że wolą sprzedawać w hurcie. No, więc trzeba po pieczarki jeździć kilka kilometrów dalej, do następnej miejscowości. Ogólnie wszystkie dania, ciasta i inne rzeczy trzeba planować w wyprzedzeniem, bo nie wszystkie składniki można tutaj kupić. A jeśli chodzi o klopsiki pieczarkowo – jajeczne, to przepis na nie mam od Teściowej :) Ta ilość w zupełności(...)bułkę tartą, po czym całość dobrze mieszamy i formujemy rękoma niewielkie kotleciki (jeśli ciasto jest rzadkie, można dodać więcej bułki tartej). Każdy klopsik po uformowaniu obtaczamy w bułce tartej i odkładamy na talerz lub deseczkę, pozostawiając między klopsikami niewielkie odstępy. Następnie pieczemy obustronnie klopsiki w rozgrzanym oleju na złoty kolor. Uważajcie przy przewracaniu, bo klopsiki są dość delikatne. Frykadele pieczarkowo
Smakowy RajCiasto: 2 szklanki mąki pół szklanki mąki razowej kubek ciepłej wody Farsz: 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach pół kostki sera białego 1 cebula pokrojona w kostkę 1 starta na małych oczkach marchewka opakowanie szpinaku baby sól pieprz Przygotowanie: 1. zacznij od farszu: ugotuj ziemniaki w mundurkach, ostudź, obierz i przeciśnij przez praskę(...)razem z białym serem. 2 Zeszklij cebule na łyżce oleju i dodaj startą marchew. Pod koniec dodaj szpinak i niech się blanszuje. Dopraw solą i pieprzem. 3. połącz składniki farszu dokładnie mieszając ręką. 4. Przygotuj ciasto. 5. Rozwałkuj i lep pierogi. 6. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia
AZgotuj!ząbki czosnku sól Przygotowanie Zaczynamy od ciasta. Mąkę przesiewamy i stopniowo dodajemy letniej wody, aż będzie odchodzić od dłoni i stanie się elastyczne. Wkładamy je do pojemnika lub woreczka i odkładamy - niech odpocznie. Teraz czas na farsz! Ziemniaka ugotować. Jarmuż kupiłam już umyty i poszatkowany. Wrzucamy go na patelnię z odrobiną oleju i dusimy. Ważne by usunąć wszystkie łodygi, które(...)jarmuż przekładamy do wysokiego naczynia lub garnka. Dokładamy czosnek, ziemniaka, mozzarellę, pesto. Solimy i całość blenderujemy na jednolitą masę. Kto posiada robota kuchennego, niechaj pozwoli mu wykonać tą pracę. Ciasto już odpoczęło, to czas najwyższy je rozwałkować i wykrawać nasze pierożki. Możemy użyć szklanki, nożyka do pizzy lub czego tylko używamy do lepienia pierogów. Ja wykrawałam kwadraty nożykiem do pizzy
Karczma HonoriettyTort marchewkowy przygotowałam wyłącznie z myślą o sobie (w końcu!). Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych, podobnie smak kokosa w deserach jest dla mnie najlepszy z możliwych. Dogodziłam tak sobie z okazji 28 urodzin, które obchodzę właściwie dopiero jutro. Inspirowałam się tym przepisem , jednak zmieniłam kilka składników, proporcje i troszkę odchudziłam tort, który i tak do dietetycznych nie należy(...)olej. Ucieramy na wolnych obrotach miksera i dodajemy połowę mąki. Dodajemy mleko, a gdy się zmiksuje – drugą część mąki. Na końcu dodajemy ananasa i marchewkę i mieszamy szpatułką lub łyżką. Masę dzielimy na dwie części i wlewamy do form wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką. Na środku każdego robimy małe wgłębienie łyżką, aby ciasto
Poezja smakuoznacza kwiat lilii). Zapraszam na FILM ! Składniki: Ciasto: 325g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 80g wiórków kokosowych 100g poszatkowanych orzechów włoskich 200ml oleju 1 szklanka cukru (użyłam jasnego brązowego) 4 jajka 300g umytej marchewki (to około dwie(...)osączyć (najlepiej w rękach). 5. Do drugiej miski wlać olej, dodać cukier i wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Na końcu dodać marchewkę i wymieszać łyżką. 6. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko łyżką do połączenia składników ( zobacz FILM ). Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego
Mała Cukierenkaoznacza kwiat lilii). Zapraszam na FILM ! Składniki: Ciasto: 325g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 80g wiórków kokosowych 100g poszatkowanych orzechów włoskich 200ml oleju 1 szklanka cukru (użyłam jasnego brązowego) 4 jajka 300g umytej marchewki (to około dwie(...)osączyć (najlepiej w rękach). 5. Do drugiej miski wlać olej, dodać cukier i wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Na końcu dodać marchewkę i wymieszać łyżką. 6. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko łyżką do połączenia składników ( zobacz FILM ). Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego
Mała Cukierenka