ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:246/437)

Ciasto jogurtowe z migdałami 147

Zainspirowani przepisem z blogu MojeTworyPrzetwory, musiałyśmy też upiec to ciasto....boskie jest;PSkładniki; 3/4 szklanki mąki, 90 g jogurtu naturalnego, 2 łyżki cukru, 1/4 szklanki oleju / u nas trochę mniej/, 2 łyżki syropu klonowego, polecamy syrop od SKWORCU.PL 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, 50 g płatków migdałów Wykonanie;Jogurt mieszamy z jajkiem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia

Anioły w kuchni
Pszenny chleb na zakwasie ze słonecznikiem 209

odpowiednią ilość a resztę wstawiam do lodówki. A teraz mogę zabarać się za wyrabianie chlebka.Do miski wlać wodę, dodać zakwas oraz olej. Wymieszać. Następnie dodać sól i ziarna słonecznika, ponownie wymieszać. Następnie dodać wymieszane mąki i dokładnie wyrobić ciasto za pomocą robota lub też drewnianej łyżki. Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Monia miesza i gotuje
Żytni chleb radzieckiego żołnierza, czyli styczniowa piekarnia 201

ciastem przykrywamy i odstawiamy do fermentacji na 2 godziny w ciepłe miejsce (30 stopni), ciasto powinno minimalnie urosnąć. Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki ( u mnie o dł. 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujmy i smarujemy olejem, posypujemy płatkami lub otrębami. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Chleb pieczemy

Kulinarne przygody Gatity
Babka z ajerkoniakiem (advocaatem) 238

cukrami i szczyptą soli na bardzo puszystą, prawie białą masę. Cały czas miksując dodawać na zmianę po łyżce oleju i ajerkoniaku. Do masy jajecznej przesiać partiami obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodać migdały. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przelać (powinno być płynne) do przygotowanych foremek. Piec w 175ºC przez ok. 45 minut (do suchego patyczka) Lukier

Pełny talerz
Paszteciki z kapustą i grzybami 341

niewielkiej ilości wody z liściem laurowym pokruszonym kminkiem, zielem angielskim i pieprzem. Na patelni szklimy na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy posiekane pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną kapustą i podsmażamy ok. 5 minut, studzimy.Na cieście układamy przestudzony farsz, zwijamy i kroimy po skosie. Paszteciki smarujemy rozkłóconym jakiem i posypujemy ziarnami sezamu. Paszteciki pieczemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Knedle ze śliwkami węgierkami. 166

każdego lata choć jeden raz! :-)                Składniki na około 25 knedli: Ciasto: 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) 250 g mąki pszennej 2 duże jaja Pozostałe składniki: śliwki węgierki - około 25 szt. cukier olej kokosowy do podsmażenia tartej bułki bułka tarta płaska łyżeczka cynamonu mąka pszenna do podsypywania Wykonanie: Ziemniaki ugotować na miękko(...)jaja, po czym wyrobić na gładką masę. Śliwki umyć, naciąć z jednej strony, delikatnie usunąć pestkę. Do każdej śliwki wsypać po pół łyżeczki cukru i zamknąć ją w cieście. Tworzyć zgrabne kulki podsypując dłonie i blat mąką. Knedle gotować w osolonej wodzie. Wrzucać po kilka na wrzątek - nie wkładać zbyt dużo, bo nasze kluchy troszkę podrosną podczas gotowania. Gotować

Poezja Smaków - blog kulinarny
BUŁECZKI Z MUSEM JABŁKOWYM 136

pyszne, mięciutkie, maślane. Polecam gorąco!Składniki:Na ok 10 bułeczekCiasto:2.5 szklanki mąki pszennej10 g świeżych drożdży3 łyżki cukru cukru1 jajko (plus 1 do posmarowanie bułeczek) 1/4 szklanki oleju½ szklanki ciepłego mlekaszczypta soliNadzienie: mus jabłkowyKruszonka:10dkg cukru10-15 dkg masła prawdziwego20 dkg mąkiWykonanie: Drożdże mieszamy z odrobiną cukru i mleka. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce(...)solą. Gdy trochę przestygnie dodajemy do niego jajko.Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy do niej podrośnięte drożdże. Dolewamy mleko z tłuszczem, cukrem i solą. Wyrabiamy gładkie ciasto ręcznie lub przy użyciu miksera po czym odstawiamy w cieple na około 1-1,5 godziny. Ja z reguły używam do tego celu piekarnika nastawionego na minimum.Wyrośnięte ciasto dzielimy

Walijskie Pichcenie
Ciasto z cukinią, ananasem i kokosem 150

ogrodzie i nie wiecie na co ją wykorzystać, polecam upiec ciasto z cukinią. Ciasto z cukinią, ananasem i kokosen Składniki: okrągła foremka o średnicy 27 cm 250 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 180 g cukru 150 g rozpuszczonego oleju kokosowego 1 łyżeczka waniliowej pasty lub ekstraktu 2 jajka 150 g utartej cukinii(...)obcieknięcia. Wymieszaj cukinię z jajkiem, ananasem i rozpuszczonym kokosowym olejem. Wymieszaj mąkę z proszkiem i sodą, cukrem, waniliową pastą i solą. Teraz wymieszaj suche składniki z mokrymi. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wygładź i piecz w nagrzanym piekarniku na 160ºC przez 40 minut. Upieczone ciasto ostudź w formie. Wlej skondesowane mleko do małego garnuszka i doprowadź

codojedzenia
Ciasto kawowe ze śliwkami 136

zrobiłam zdjęcia więc dziś nadrabiam zaległości i dodaję przepis :) Każdy kto lubi wilgotne ciasta z kawową nutą będzie wniebowzięty, polecam wypróbować :) 400 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 3 łyżki rozpuszczalnej kawy 250 g maślanki 3 jajka 150 g cukru dark muscovado pół szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 10 śliwek polewa: 120 g masła 3 łyżki mleka(...)pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki rozpuszczalnej kawy Maślankę i olej roztrzepujemy z jajkami. Mąkę mieszamy z cukrem, kakao, kawą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy je do składników płynnych i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy pokrojone w kosteczkę śliwki. Całość pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mleko, cukier puder

Mienta blog
Ciasto czekoladowe z wiśniami 260

wielką wadę, bardzo szybko znika :)  Jednak to bardzo cieszy, bo to oznacza, że wszystkim smakuje. Ciasto: 4 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g startej czekolady (dałam mleczną) 2 łyżki dobrego kakao 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju Polewa: 100 g czekolady 5 łyżek mleka 50 g  masła Dodatkowo 1,5 szklanki wydrylowanych wiśni

O kuchni z uczuciem
Ciasto marchewkowe z kremem 199

urody tego ciasta. Wszystkim polecam przepis bo ciasto robi się szybko i całkiem prosto, a smakuje naprawdę wybornie. Ciasto marchewkowe 2 szklanki marchewki startej na tartce o drobnych oczkach 1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich 1 szkl. cukru 4 jaja 1 szkl. oleju 2 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru(...)łyżeczka przyprawy do piernika Jaja ubijamy z cukrem na puszystą pianę, dodajemy marchewkę, orzechy, olej, mąkę, przyprawy i sodę z proszkiem. Wykładamy na blaszkę posmarowaną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C ok 40 minut. Masa kremowa śmietana 30% 1 opakowanie (u mnie 330 g ) cukier puder 2 łyżeczki 2 serki almette jabłko i gruszka 2 łyżeczki żelatyny

Cynamonowe szczęście
Pancakes sernikowe – na jogurcie greckim 159

który pełni rolę niewyczuwalnego w smaku konserwantu a dzięki temu ciasto rośnie i pancakes nabierają pulchności.   Jajka ubijamy w całości z cukrem, na puszysto, następnie dodajemy do nich jogurt. Im gęstszy jogurt tym lepiej. Ścieramy do masy skórkę cytrynową ze sparzonej wrzątkiem cytryny. Wlewamy do mokrych składników olej lub rozpuszczone masło. Całość miksujemy lub dokładnie roztrzepujemy trzepaczką balonową(...)porcjami suche składniki, całość mieszamy. Jeśli masa będzie za sucha – dolewamy mleka żeby ją delikatnie rozrzedzić. Finalnie powinna być bardzo, bardzo gęsta ale w miarę gładka. Równe porcje ciasta nakładamy na rozgrzaną patelnię łyżką i smażymy placki na małym ogniu, na suchej patelni, z obu stron. Przewracamy pancakes wtedy, gdy na ich powierzchni zaczynają tworzyć się dziurki po pęcherzykach

Karo in the Kitchen
Ciasto drożdżowe z borówkami wzrastające 3h 169

Jest to przepis na ciasto, które zawsze się udaje. Przekazywane z rąk do rąk wielu gospodyń domowych :) i w końcu dotarło do mnie :)Składniki:10 dag drożdży świeżych1 szklanka cukru1 cukier waniliowy3 jajka1 szklanka oleju3/4 szklanki mleka4 szklanki mąkiszczypta soli. Składniki na kruszonkę:1/2 kostki masła1/2 szklanki(...)cukru1 szklanka mąkiponadto:1 litr borówek albo innych owoców sezonowychDo miski warstwowo dajemy: drożdże, cukry, roztrzepane jajka, olej, mleko, przesianą mąkę i sól. Odstawiamy miskę ze składnikami ułożonymi warstwowo pod ściereczką na 3 H! Po 3 h miksujemy mikserem i wylewamy ciasto na blachę wyłożonym papierem. Borówki obtaczamy w mące (żeby nie opadły na dno ciasta) i kładziemy na wierzch

Bon Appetit Małgorzaty
Muffinki z ptasim mleczkiem 169

środku, brzmi fajnie co? :) Miały wyjść nieco inaczej, bo ptasie mleczko włożone do środka miało tam pozostać, jednak z niewyjaśnionych przyczyn wygrało walkę i jego cel wędrówki na powierzchnię ciasta okazał się pozytywny :) Mimo to w smaku są ok, chociaż na kolana nie powalają tak jak myślałam aczkolwiek są dobre. I polecam zrobić z podwójnej porcji, bo z tego przepisu(...)mleczkoPrzygotowanie:W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól.W drugiej mieszamy cukier, jajko, olej i mleko. Należy wymieszać to tak, aby cukier nam się rozpuścił.Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Papilotki napełnić ciastem do 1/3 wysokości, położyć pół ptasiego mleczka i przykryć kolejną porcją ciasta ( do 2/3 wysokości lub więcej

charlotte gotuje
czekoladowe ciasto z bakłażanem 137

pieczonym bakłażanem Dodanie pieczonego bakłażana do  ciasta sprawia, że jest ono niezwykle aromatyczne i wilgotne, natomiast bakalie i kakao sprawiają ze deser staje się prawdziwą czekoladową ucztą  Składniki 1 spory bakłażan (450 g) 100 g kakao 150 g mąki 150 g dowolnych bakalii 150 g cukru 125 ml oleju 3 jajka 30 ml koniaku lub whisky 2 łyżeczki(...)rozcieramy na jednolitą masę (widelcem albo blenderem). Do misy dodajemy również namoczone w whisky bakalie, olej, kakao, mąkę, cukier, sól, rozbite jajka, oraz proszek do pieczenia. Całość przez chwilę mieszamy i przekładamy do niewielkiej blaszanej formy ,wyłożonej pergaminem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy  przez 35-40 minut.  Na koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia

Miód i pieprz