SKŁADNIKI: 1 duża cukinia 2 jajka 1 szklanka mąki z amarantusa 3 łyżki mleka szczypta soli i świeżo mielony pieprz olej ryżowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: Cukinię dokładnie umyj. Pokrój na talarki takie 0.5 cm grubości. Obtocz w cieście (mąka, jajka, mleko i przyprawy). Smaż na rozgrzanym tłuszczu
ClauditteMissCookingłyżce oliwy lub oleju. Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą przesiać, dodać sól - wymieszać. Jajka rozkłócić wlać do nich olej i mleko. Do mokrych składników wsypać suche, wymieszaj. Następnie dodać starty żółty ser i tymianek, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffiny. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Pod koniec pieczenia wierzch muffinów posypać
Ciastka - domowe słodkościresztę cukru i rozgniecionego banana. Wymieszać, przykryć czystą (oczywiste szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę do wyrośnięcia, ciasto musi podwoić swoja objętość. Po wyrośnięciu dodać truskawki, wymieszać i smażyć racuchy na maśle kokosowym lub oleju rzepakowy nakładając masę łyżką, podawać z cukrem pudrem, można też polać syropem trzcinowym. Smacznego
greenscarfdodałam daktyle i gotowałam przez kilka minut aż daktyle będą miękkie, następnie zmiksowałam blenderem Zmieszaj razem suche składniki Dodaj mleko z olejem i chia Zmiksuj przy pomocy blendera Dodaj pastę daktylową i ponownie zmiksuj na gładką masę Przełóż ciasto do foremek Piecz w 180st przez 20-25 minut Smacznego
pyszne zdrowościokoło łyżeczki, ale to zależy od wielkości kółek) i zlepiamy brzegi. Po zlepieniu możemy skorzystać z widelca aby jeszcze przygnieść ciasto i przy okazji stworzyć ładną falbankę. Tak przygotowane pierogi wrzucamy do wrzącej (lekko osolonej, z dodatkiem oleju lub oliwy) wody i od czasu ich wypłynięcia gotujemy je jeszcze około 3 minut. Świetnie smakują ze słodką śmietanką
Jedzeniomaniajabłek / 5 apples mleko (ok. 2 szklanki) / milk (about 2 cups) cukier cynamonowy / cinnamon sugar cukier puder / powdered sugar olej / oil Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, smażenie: 30 min, ilość: 20 Na początku robimy ciasto. Miksujemy jajka z cukrem, potem dodajemy mąkę i mleko i znowu miksujemy. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy trochę mleka. Następnie przygotowujemy
Projekty ze smakiempieczarki (w moim przypadku woreczek mrożonych) 4 cebule 15 dag żółtego sera kulka mozzarelli zioła prowansalskie świeża bazylia Sposób Gotowe ciasto rozkładamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Smarujemy koncentratem zmieszanym z ziołami prowansalskimi. Układamy kolejno cebulę podsmażoną na oleju, kiełbasę pokrojoną w plasterki, pieczarki, posypujemy przyprawami i startym żółtym serem. Na koniec układamy kawałki mozarelli. Całość pieczemy 10 - 15 minut
Kuchenne aromatysoli, zmiksować. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i kakao, dokładnie wymieszać. Na samym końcu przesiać mąkę, wymieszać. Jeżeli ciasto byłoby za gęste, dodać wody, wymieszać. Smażyć naleśniki na patelni z obu stron, na małej ilości oleju. NADZIENIE: Ser rozgnieść widelcem, dodać cukry i śmietanę , dokładnie wymieszać. Smarować naleśniki serem, układać na serze banany, zwijać
Kuchnia Danusigładkie ciasto.Zajmuje to ok.2-3 minut.Ciasto jest sprężyste i ładnie odchodzi od dłoni. Następnie przekładamy je do dużej miski wysmarowanej olejem i owijamy z wierzchu folią spożywczą. Wkładamy na noc do lodówki. Gdy wstaniemy,wyjmujemy miskę z ciastem,zagnieść je i podzielić na 8 równych części. Z ciasta zrobić wałeczek,z którego formujemy bułeczkę. Robimy luźny węzeł po środku wałka.Jeden
Wielki apetytszklanki cukru kryształu 1/2 kostki margaryny 4 całe jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej cukier puder do posypania tłuszcz lub olej do smażenia Sposób wykonania : Mąkę przesiać na stolnicę , dodać cukier, sodę , ser, margarynę i jajka. Zagnieść ciasto na jednolitą konsystencję. Rozwałkować na grubość około 0,5 cm i szklanką wykrawać kółka. Na środku każdego kółka wykroić małym kieliszkiem
Przepisy i porady kulinarnemalakserze olej utrzeć z miodem Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać przesiane otręby z mąki. Posolić Do oleju dodać jajko, wanilię i wymieszać Dodać mąkę i płatki jęczmienne - wszystko zmiksować, ale nie za bardzo. Ciasto ma się lepić, ale łatwo odchodzić od dłoni. W oryginalnym przepisie ciasto się wałkuje, ale ja tego nie robiłam. Aby zaoszczędzić
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comilości soku z jednej cytryny Nastawić piecyk na 180 stopni Jajka z cukrem zmiksować do białości Nadal miksując dodać olej, śmietanę, mąkę wymieszaną z proszkiem i aromat Foremkę wysmarować margaryną lub masłem i wysypać mąką. Przelać ciasto Piec ok. 45 minut Polukrować lub posypać cukrem pudrem. U mnie lukier cytrynowy Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comserowej, delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą pianę i ponownie delikatnie łyżką wymieszać. Racuszki z twarogu smażyłam na patelni naleśnikowej, z niewielka ilością oleju kokosowego, na średniej temperaturze (muszą być usmażone wewnątrz, zbyt wysoka temperatura spowoduje za szybkie rumienienie się ciasta). Porcje ciasta nakładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy, z obu stron, na rumiano.Racuszki z twarogu podajemy na ciepło, oprószone cukrem pudrem
mojewypiekiinietylkolodówki na czas przygotowania ciasta.Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, płatkami owsianymi, proszkiem i cukrem waniliowym. Jajko roztrzepać, wlać mleko i olej, wymieszać. Płynne składniki wlać do sucych, wymieszać niedbale, tylko do połączenia składników.Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować.Ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. W każdą muffinkę wcisnąć truskawkę. Wierzch posypać kruszonką.Piec w 180 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki spirytusu 3 jajka 3 szklanki mąki Sposób przygotowania Wykonanie ********************* 1. Z wyżej podanych składników zagnieść ciasto . 2. Rozwałkować i wykrawać dowolne kształty oponków z dziurką w środku . 3 . Smażyć w dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. 4. Odsączyć z oleju na ręczniczku papierowym. 5. Posypać cukrem pudrem jeśli lubicie. SMACZNEGO
Sama słodycz i szczypta chilitortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki soda, 2 duże gruszki, 1/2 szklanki śmietana tortowa, - ile potrzeba posypka kolorowa jajko, olej, maślankę, cukier dobrze roztrzepać rózgą wsypać mąkę, proszek sodę i byle jak wymieszać na dość gęste ciasto - wyszło 8 sztuk na koniec dodać pokrojone w kostkę i bez skórki gruszki, delikatnie łyżką wymieszać ciasto nałożyć do pełna
W Mojej Kuchni LubięZainspirowani przepisem z blogu MojeTworyPrzetwory, musiałyśmy też upiec to ciasto....boskie jest;PSkładniki; 3/4 szklanki mąki, 90 g jogurtu naturalnego, 2 łyżki cukru, 1/4 szklanki oleju / u nas trochę mniej/, 2 łyżki syropu klonowego, polecamy syrop od SKWORCU.PL 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, 50 g płatków migdałów Wykonanie;Jogurt mieszamy z jajkiem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia
Anioły w kuchniodpowiednią ilość a resztę wstawiam do lodówki. A teraz mogę zabarać się za wyrabianie chlebka.Do miski wlać wodę, dodać zakwas oraz olej. Wymieszać. Następnie dodać sól i ziarna słonecznika, ponownie wymieszać. Następnie dodać wymieszane mąki i dokładnie wyrobić ciasto za pomocą robota lub też drewnianej łyżki. Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Monia miesza i gotujeciastem przykrywamy i odstawiamy do fermentacji na 2 godziny w ciepłe miejsce (30 stopni), ciasto powinno minimalnie urosnąć. Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki ( u mnie o dł. 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujmy i smarujemy olejem, posypujemy płatkami lub otrębami. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Chleb pieczemy
Kulinarne przygody Gatitycukrami i szczyptą soli na bardzo puszystą, prawie białą masę. Cały czas miksując dodawać na zmianę po łyżce oleju i ajerkoniaku. Do masy jajecznej przesiać partiami obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodać migdały. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przelać (powinno być płynne) do przygotowanych foremek. Piec w 175ºC przez ok. 45 minut (do suchego patyczka) Lukier
Pełny talerzniewielkiej ilości wody z liściem laurowym pokruszonym kminkiem, zielem angielskim i pieprzem. Na patelni szklimy na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy posiekane pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną kapustą i podsmażamy ok. 5 minut, studzimy.Na cieście układamy przestudzony farsz, zwijamy i kroimy po skosie. Paszteciki smarujemy rozkłóconym jakiem i posypujemy ziarnami sezamu. Paszteciki pieczemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękażdego lata choć jeden raz! :-) Składniki na około 25 knedli: Ciasto: 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) 250 g mąki pszennej 2 duże jaja Pozostałe składniki: śliwki węgierki - około 25 szt. cukier olej kokosowy do podsmażenia tartej bułki bułka tarta płaska łyżeczka cynamonu mąka pszenna do podsypywania Wykonanie: Ziemniaki ugotować na miękko(...)jaja, po czym wyrobić na gładką masę. Śliwki umyć, naciąć z jednej strony, delikatnie usunąć pestkę. Do każdej śliwki wsypać po pół łyżeczki cukru i zamknąć ją w cieście. Tworzyć zgrabne kulki podsypując dłonie i blat mąką. Knedle gotować w osolonej wodzie. Wrzucać po kilka na wrzątek - nie wkładać zbyt dużo, bo nasze kluchy troszkę podrosną podczas gotowania. Gotować
Poezja Smaków - blog kulinarnypyszne, mięciutkie, maślane. Polecam gorąco!Składniki:Na ok 10 bułeczekCiasto:2.5 szklanki mąki pszennej10 g świeżych drożdży3 łyżki cukru cukru1 jajko (plus 1 do posmarowanie bułeczek) 1/4 szklanki oleju½ szklanki ciepłego mlekaszczypta soliNadzienie: mus jabłkowyKruszonka:10dkg cukru10-15 dkg masła prawdziwego20 dkg mąkiWykonanie: Drożdże mieszamy z odrobiną cukru i mleka. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce(...)solą. Gdy trochę przestygnie dodajemy do niego jajko.Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy do niej podrośnięte drożdże. Dolewamy mleko z tłuszczem, cukrem i solą. Wyrabiamy gładkie ciasto ręcznie lub przy użyciu miksera po czym odstawiamy w cieple na około 1-1,5 godziny. Ja z reguły używam do tego celu piekarnika nastawionego na minimum.Wyrośnięte ciasto dzielimy
Walijskie Pichcenieogrodzie i nie wiecie na co ją wykorzystać, polecam upiec ciasto z cukinią. Ciasto z cukinią, ananasem i kokosen Składniki: okrągła foremka o średnicy 27 cm 250 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 180 g cukru 150 g rozpuszczonego oleju kokosowego 1 łyżeczka waniliowej pasty lub ekstraktu 2 jajka 150 g utartej cukinii(...)obcieknięcia. Wymieszaj cukinię z jajkiem, ananasem i rozpuszczonym kokosowym olejem. Wymieszaj mąkę z proszkiem i sodą, cukrem, waniliową pastą i solą. Teraz wymieszaj suche składniki z mokrymi. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wygładź i piecz w nagrzanym piekarniku na 160ºC przez 40 minut. Upieczone ciasto ostudź w formie. Wlej skondesowane mleko do małego garnuszka i doprowadź
codojedzeniazrobiłam zdjęcia więc dziś nadrabiam zaległości i dodaję przepis :) Każdy kto lubi wilgotne ciasta z kawową nutą będzie wniebowzięty, polecam wypróbować :) 400 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 3 łyżki rozpuszczalnej kawy 250 g maślanki 3 jajka 150 g cukru dark muscovado pół szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 10 śliwek polewa: 120 g masła 3 łyżki mleka(...)pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki rozpuszczalnej kawy Maślankę i olej roztrzepujemy z jajkami. Mąkę mieszamy z cukrem, kakao, kawą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy je do składników płynnych i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy pokrojone w kosteczkę śliwki. Całość pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mleko, cukier puder
Mienta blogwielką wadę, bardzo szybko znika :) Jednak to bardzo cieszy, bo to oznacza, że wszystkim smakuje. Ciasto: 4 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g startej czekolady (dałam mleczną) 2 łyżki dobrego kakao 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju Polewa: 100 g czekolady 5 łyżek mleka 50 g masła Dodatkowo 1,5 szklanki wydrylowanych wiśni
O kuchni z uczuciemurody tego ciasta. Wszystkim polecam przepis bo ciasto robi się szybko i całkiem prosto, a smakuje naprawdę wybornie. Ciasto marchewkowe 2 szklanki marchewki startej na tartce o drobnych oczkach 1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich 1 szkl. cukru 4 jaja 1 szkl. oleju 2 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru(...)łyżeczka przyprawy do piernika Jaja ubijamy z cukrem na puszystą pianę, dodajemy marchewkę, orzechy, olej, mąkę, przyprawy i sodę z proszkiem. Wykładamy na blaszkę posmarowaną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C ok 40 minut. Masa kremowa śmietana 30% 1 opakowanie (u mnie 330 g ) cukier puder 2 łyżeczki 2 serki almette jabłko i gruszka 2 łyżeczki żelatyny
Cynamonowe szczęściektóry pełni rolę niewyczuwalnego w smaku konserwantu a dzięki temu ciasto rośnie i pancakes nabierają pulchności. Jajka ubijamy w całości z cukrem, na puszysto, następnie dodajemy do nich jogurt. Im gęstszy jogurt tym lepiej. Ścieramy do masy skórkę cytrynową ze sparzonej wrzątkiem cytryny. Wlewamy do mokrych składników olej lub rozpuszczone masło. Całość miksujemy lub dokładnie roztrzepujemy trzepaczką balonową(...)porcjami suche składniki, całość mieszamy. Jeśli masa będzie za sucha – dolewamy mleka żeby ją delikatnie rozrzedzić. Finalnie powinna być bardzo, bardzo gęsta ale w miarę gładka. Równe porcje ciasta nakładamy na rozgrzaną patelnię łyżką i smażymy placki na małym ogniu, na suchej patelni, z obu stron. Przewracamy pancakes wtedy, gdy na ich powierzchni zaczynają tworzyć się dziurki po pęcherzykach
Karo in the KitchenJest to przepis na ciasto, które zawsze się udaje. Przekazywane z rąk do rąk wielu gospodyń domowych :) i w końcu dotarło do mnie :)Składniki:10 dag drożdży świeżych1 szklanka cukru1 cukier waniliowy3 jajka1 szklanka oleju3/4 szklanki mleka4 szklanki mąkiszczypta soli. Składniki na kruszonkę:1/2 kostki masła1/2 szklanki(...)cukru1 szklanka mąkiponadto:1 litr borówek albo innych owoców sezonowychDo miski warstwowo dajemy: drożdże, cukry, roztrzepane jajka, olej, mleko, przesianą mąkę i sól. Odstawiamy miskę ze składnikami ułożonymi warstwowo pod ściereczką na 3 H! Po 3 h miksujemy mikserem i wylewamy ciasto na blachę wyłożonym papierem. Borówki obtaczamy w mące (żeby nie opadły na dno ciasta) i kładziemy na wierzch
Bon Appetit Małgorzatyśrodku, brzmi fajnie co? :) Miały wyjść nieco inaczej, bo ptasie mleczko włożone do środka miało tam pozostać, jednak z niewyjaśnionych przyczyn wygrało walkę i jego cel wędrówki na powierzchnię ciasta okazał się pozytywny :) Mimo to w smaku są ok, chociaż na kolana nie powalają tak jak myślałam aczkolwiek są dobre. I polecam zrobić z podwójnej porcji, bo z tego przepisu(...)mleczkoPrzygotowanie:W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól.W drugiej mieszamy cukier, jajko, olej i mleko. Należy wymieszać to tak, aby cukier nam się rozpuścił.Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Papilotki napełnić ciastem do 1/3 wysokości, położyć pół ptasiego mleczka i przykryć kolejną porcją ciasta ( do 2/3 wysokości lub więcej
charlotte gotujepieczonym bakłażanem Dodanie pieczonego bakłażana do ciasta sprawia, że jest ono niezwykle aromatyczne i wilgotne, natomiast bakalie i kakao sprawiają ze deser staje się prawdziwą czekoladową ucztą Składniki 1 spory bakłażan (450 g) 100 g kakao 150 g mąki 150 g dowolnych bakalii 150 g cukru 125 ml oleju 3 jajka 30 ml koniaku lub whisky 2 łyżeczki(...)rozcieramy na jednolitą masę (widelcem albo blenderem). Do misy dodajemy również namoczone w whisky bakalie, olej, kakao, mąkę, cukier, sól, rozbite jajka, oraz proszek do pieczenia. Całość przez chwilę mieszamy i przekładamy do niewielkiej blaszanej formy ,wyłożonej pergaminem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy przez 35-40 minut. Na koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia
Miód i pieprzsucha bułka olej do smażenia Dodatkowo: jajko Suchą bułkę namaczamy w wodzie. Mięso podsmażamy na oleju, przyprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki i cebulkę. Wszystko przekładamy do miski i porządnie rozdrabniamy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. Do wyrobienia ciasta możemy użyć maszyny do chleba bądź zagnieść je ręcznie na stolnicy. Masło rozpuszczamy i studzimy
Marder&Marder ManufactureClafoutis” brzmi tak pięknie a to nic innego jak ciasto z owocami, ale po francusku to zaraz jakieś takie bardziej smacznie i w ogóle „ąę”. Składniki (autorska wersja wegańska) pół kilograma twardych czereśni 150 g brązowego cukru 4 banany 150 ml mleka roślinnego 80-100 ml oleju roślinnego (użyłam ryżowego) 200 g maki pszennej Przygotowanie: Czereśnie umyć(...)mikser to ogarnie, jeśli nie to wymieszać trzepaczką. Formę do pieczenia posmarować delikatnie olejem, wylać do niej masę a na wierzchu ułożyć czereśnie. Piec w temp. 190-200 C około 40 minut (pod koniec można na 10 minut włączyć opcję grillowania, żeby było ładnie przyrumienione). Ciasto po upieczeniu przypomina bardzo gęsty budyń i tak ma być Smacznego
greenscarf