ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:236/437)

Chlebek dyniowy z czekoladą 164

dodałam rodzynek bo M je nie lubi. Nie polałam też ciasta polewą bo... no cóż, nie zdążyłam :) Zniknęło w mgnieniu oka :) To pierwszy w tym sezonie wypiek z dynią ale na pewno nie ostatni :) Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru brązowego 2 jajka 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki ciepłej wody 200 g puree dyniowego 1 łyżeczka cynamonu(...)szczypta soli 100 g czekolady  Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie kolejno dodajemy, olej, wodę i puree dyniowe. Zmniejszamy obroty miksera i cały czas mieszając wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sól oraz przyprawy. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę. Ciasto przelewamy do formy nasmarowanej delikatnie tłuszczem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około

My simple kitchen
Drożdżówki z serem 149

końcu ją zjem. Teraz przyznam, że dla tej świeżo wyjętej z piekarnika, cieplutkiej drożdżówki to ja wolę poczekać! Ciasto (z podanej porcji zrobiłam 19 drożdżówek) 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 40 g cukru 2 jajka 0,5 szkl oleju 1 szkl mleka szczypta soli łyżka cukru waniliowego Nadzienie serowe 600 g białego sera 3 łyżki cukru pudru

Kuchenne aromaty
Ciasto szpinakowe z czereśniami 114

zmiksować z sokiem z cytryny. Odcedzić.  Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!). Następnie dodać zmiksowany szpinak, ekstrakt waniliowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna!!! Ciasto wymieszać z czereśniami. Foremkę posmarować masłem i oprószyć mąką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury

królestwo garów
babka karmelcia z brzoskwiniami 223

połówek brzoskwiń z syropu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Masło, wodę, cukier, olej oraz likier zagotowujemy w garnku. Odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki na babkę. Wierzch równomiernie przykrywamy kawałkami brzoskwiń. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką i brzoskwiniami 147

Dawno na moim blogu nie było przepisu na ciasto, więc szybko nadrabiam tę zaległość i pędzę z przepisem   To ciasto ma ciekawą 1 zaletę: jest łatwe, więc jest w stanie zrobić go każdy : )  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)250g porzeczek 0,5kg brzoskwini   WYKONANIE Jaja ubijamy z cukrem i szczyptą soli.   Dodajemy jogurt, cukier waniliowy, olej i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.   Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem, wlewamy ciasto i na cieście układamy porzeczki oraz pokrojone brzoskwinie.   Pieczemy w temperaturze ok.180 ⁰ C około 45 minut

Zofiana
Ciasto cukiniowe z otrębami, bakaliami i świeżymi jeżynami 133

razową, pełną bakalii. Wilgoć nadaje mu cukinia, a składnikiem, który dopełnia całość są jeżyny. Ciasto w czasie studzenia zapadło się na środku, dlatego pokrojone na kawałki przypomina motyle. Więcej motyli znajdziecie na moim blogu fotograficznym: http://listymalowane.blox.pl/html Zapraszam serdecznie! Składniki: 3 jajka 2/3 szklanki oleju 1 szklanka kefiru lub maślanki 2/3 szklanki brązowego cukru 1 opakowanie otrębów o smaku(...)lodówki minimum 2 godziny przed pieczeniem. Otręby zmielić w malakserze. Jajka zmiksować z olejem, jogurtem oraz cukrem. Następnie dodać otręby i mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać cukinię, jeszcze raz wymieszać łyżką. Dodać bakalie, dobrze łącząc składniki. Długą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 1/3 ciasta, a na ciasto połowę umytych i osuszonych jeżyn. Następnie wyłożyć kolejną część ciasta, na ciasto

Czerwień i błękit
Pączki serduszka 118

cytryny 2 łyżki  Dodatkowo : Olej do smażenia     Wykonanie:   Do misy wsypujemy mąkę pszenną .Do szklanki z ciepłą wodą dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy  do dołka w mące i delikatnie mieszamy z mąką robiąc zawiesinę. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.Teraz dodajemy jajko i sól , wyrabiamy ciasto . W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy(...)pokrojone drobno masło. Teraz już tylko zagniatamy rękoma. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto wałkujemy na 1 cm i wykrawamy foremką w kształcie  serca  pączki ,zostawiamy je do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy w głębokiej patelni na oleju. Przekładamy pączki na talerz do stygnięcia . Ostudzone pączki polewamy lukrem z cukru pudru i soku

Różowa kuchnia
Pomarańczowa pychotka z żurawiną 134

było pyszne!!! Pomarańczowa pychotka z żurawiną Składniki: CIASTO: 3 jajka 1/2 szklanki cukru opakowanie 16 g cukru wanilinowego kilkanaście kropli zapachu pomarańczowego – można dać samą otartą skórkę z pomarańczy, ale ja musiałam ją wykorzystać do czegoś innego 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 średnio czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju rzepakowego masło i bułka tarta do foremki OBŁOŻENIE(...)najpierw dosypałam mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie strużką wlałam olej. Miksowałam tylko do momentu, aż olej się wchłonął – nie za długo. Masę przelałam do przygotowanej formy i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wystudziłam ciasto w blaszce, po czym wyłożyłam je na paterę. Galaretkę pomarańczową rozpuściłam w 1 szklance wrzątku, odstawiłam do wystudzenia

Kuchenne zapiski Edyty
Ciastka owsiane z suszonymi śliwkami i cynamonem 113

łyżeczki sody 110g płatków owsianych błyskawicznych 200g suszonych śliwek (siekamy) Sposób przygotowania: Jajko, ksylitol, sól, syrop z agawy, cynamon, olej (w płynnej postaci) miksujemy dodajemy płatki owsiane, żytnie, sodę, suszone śliwki, mieszamy odkładamy na około 5 minut z ciasta formujemy w rękach kulki i rozpłaszczamy na kształt ciasteczek układamy ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce pieczemy w temperaturze 180ºC

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Szybkie ciasto z rabarbarem. 148

piekarnika. Zdjęcia były robione 30 minut po wyjęciu z piekarnika. Widać, że rodzince smakowało ;) Bardzo polecam!!! Składniki na szybkie ciasto z rabarbarem:  na formę 24x28 cm lub tortownicę o średnicy 26-28 cm SKŁADNIKI MOKRE: 125 ml oleju lub roztopionego masła 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/3 szklanki (85 ml) jogurtu naturalnego, maślanki lub kwaśnej śmietany SKŁADNIKI(...)jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Suche stopniowo wsypujemy do mokrych, dokładnie mieszamy mątewką lub łyżką, przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Na tak przygotowane ciasto równomiernie rozkładamy rabarbar, a wszystko to posypujemy cukrem wymieszanym ze słonecznikiem lub cynamonem. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-40 minut. Ma się apetycznie zarumienić, a wetknięty

Rozpustne gotowanie
Zakręcona babka budyniowa z migdałami 213

świetnym słodkim prezentem dla waszych mam. Wszystkiego najlepszego życzę wszystkim Mamom!  drobny upominek możecie znaleźć tutaj  Składniki: ciasto 50 g drożdży 30 g cukru trzcinowego 540 g mąki  200 ml mleka 2 jajka 1 żółtko 75 ml oleju masło i bułka tarta do formy masa budyniowa  2 budynie o smaku śmietankowym 3 szklanki mleka jeżeli budyń(...)szklanki cukru trzcinowego 100 g rodzynek 100 g migdałów ciętych Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Drożdże pokrusz i utrzyj z łyżką cukru. Mleko podgrzej. Mąkę, jajka, żółtko, olej i pozostały cukier przełóż do miski. Dodaj ciepłe mleko i drożdże, wyrabiaj mikserem. Miskę przykryj i odstawi na pół godziny do wyrośnięcia. W rondelku

Niezły Młynek
Pierożki francuskie z wołowiną i warzywami 201

pieprz, słodka papryka 1 jajko olej Mięso wołowe zmielić, ugotować warzywa i posiekać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Dodać pokrojone warzywa, groszek, czosnek (starty na tarce), koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Z ciasta francuskiego wykrawać kubkiem kółka.Nałożyć farsz, złożyć na pół i skleić pierogi.  Piekarnik rozgrzać

Moja Galeria Smaku
Tarta piernikowa 152

Kolejna nasza wariacja świąteczna – tym razem to co bardzo lubimy z osobna a u nas w łącznym wydaniu czyli tarta piernikowa Składniki na ciasto: - 300 g mąki pszennej - 170 g masła - 70 g cukru pudru - 1 łyżka jogurtu - 1 łyżeczka przyprawy korzennej Składniki na masę piernikową: - 155g mąki pszennej - 115g drobnego cukru do wypieków - 1/3 łyżeczki soli - ½ łyżeczki sody(...)100g jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki oleju - 20g pomarańczowej skórki kandyzowanej - starta skórka z małej pomarańczy Składniki na polewę: - 1 jajko - 2 łyżki kakao - 3 łyżki cukru pudru - 1/4 kostki masła - dwie łyżeczki skórki kandyzowanej z pomarańczy Forma do tarty 25 cm. Najpierw robimy spód na tarte. Wszystkie składniki wrzucamy do robota i mieszamy. Gotowe ciasto owijamy w folie i wkładamy

Kuchenne Wariacje
CHLEB ŻYTNI Z MELASĄ I PŁATKAMI OWSIANYMI 187

szklanka gorącej wody (do płatków) 7 g suchych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 2 duże łyżki melasy 2-3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 3 szklanki mąki żytniej (typ 2000)  1/2 letniej wody, by nadać odpowiednią konsystencję ciastu Zalewam płatki owsiane gorącą wodą, zostawiam je, by napęczniały. W osobnej misce umieszczam przesianą mąkę. Dodaję sól, melasę, suche drożdże oraz płatki

W kuchni Karmel-itki
Ekspresowe wegańskie ciasto z owocami 138

Przedstawiam Wam ciasto które można przygotować praktycznie z każdymi owocami: brzoskwiniami, morelami, jabłkami, malinami i co tam jeszcze macie pod ręką. Jest ekspresowe, jego przygotowanie zajmuje maksymalnie 20 minut a pieczenia 40, zatem do dzieła! Składniki: 200 g mąki pszennej 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 ml oleju roślinnego/lub 120 g rozpuszczonego masła roślinnego 1 średni banan(...)cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 400-500 g owoców 100 g suszonej aronii Przygotowanie: Olej, banana i 120 g cukru utrzeć na gładką masę, dodać do przesianej mąki wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać na gładką masę. Przełożyć ciasto do wysmarowanej olejem/masłem roślinnym formy, udekorować owocami, posypać aronią i resztą cukru. Piec w temp

greenscarf