ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:250/437)

Muffiny z prażonymi orzechami laskowymi i sezamem 186

Ciasto:2 szklanki mąki pszennej (lub pół na pół białej i pełnoziarnistej)1/2 szklanki cukru brązowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1/3 szklanki oleju lub stopionego masła2 jajka150 g jogurtu naturalnego 5 łyżek mlekaszczypta soliMieszamy osobno składniki mokre, osobno suche, potem łączymy wszystko razem.Orzechy laskowe w dowolnej ilości (ja dodałam ok. 3 duże garści) wykładamy na blaszkę i pieczemy(...)piekarniku na ok. 15-20 min. w temp. ok. 200 st. C. Następnie trzeba nieco rozdrobnić całe orzechy – najlepiej przy pomocy robota kuchennego. Wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy.Wypełniamy foremki na muffiny do ok. 2/3, posypujemy sezamem i na środek dodajemy 1 lub kilka całych orzechów laskowych.Pieczemy przez ok. 35-40 min. w 180 st. C. Filed under

kuchcikownia
Muffiny z jabłkiem krówkami i kruszonką 143

babeczek lub 20 w tradycyjnym rozmiarze : Składniki na ciasto: 300 g mąki 1 płaska łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki zmielonego cynamonu 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 150 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko 300 ml jogurtu greckiego (możemy zastąpić zwykłym jogurtem lub śmietaną) 1/3 szklanki oleju 1 nieduże jabłko, obrane i drobno pokrojone(...)wanilinowym i przyprawami. Jajko, jogurt i cukier wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać olej, wymieszać. Do suchych składników dodać mokre, wsypać rodzynki (ja dodatkowo je uprzednio namoczyłam we wrzątku, a później dokładnie odcedziłam), jabłko, krówki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników (fot.1) . Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami  (fot.2) .  Przygotować kruszonkę. Wymieszać mąkę

Świat Ciasta
Chruściki (b. proste, najlepsze) 152

mąki pół łyżki octu 1 łyżka roztopionego masła olej do smażenia cukier puder do posypania dodatkowo: ręcznik papierowy - do odsączenia z nadmiaru tłuszczu Przygotowanie: Ręcznie: 1. Na blat/ stolnicę wysypujemy mąkę. 2. W środku robimy zagłębienie i wbijamy żółtka. 3. Następnie dodajemy pozostałe składniki: roztopione masło, ocet, śmietanę. 4. Zagniatamy. Jeśli ciasto jest za bardzo zwarte można dodać odrobinę śmietany(...)składniki zaczną się sklejać. Wyjmujemy ciasto, dłońmi formujemy kulę, dzielimy na 2 części. 6. Ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej i kroimy wzdłuż wąskie pasy. Każdy pasek dzielimy na klika części i w środku robimy nacięcie. Przez to nacięcie przekładamy jeden koniec. 7. Smażymy na rozgrzanym oleju - do zrumienienia. 8. Z patelni przekładamy na ręcznik papierowy - do odsączenia. 9. Na koniec posypujemy

Domowa Cookierenka Agi
Jogurtowe Ciasto Kubeczkowe 269

już nasze kolejne spotkanie z tym plackiem. Jogurtowe Ciasto Kubeczkowe 1 kubeczek jogurtu (u mnie naturalny i takie troszkę większej pojemności) 3 kubeczki mąki 1,5 kubeczka cukru 1,5 łyżeczki proszku pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 całe jajka 1 kubeczek oleju roślinnego Do odmierzania składników używamy tego samego, umytego i osuszonego kubeczka po jogurcie. Wszystkie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki owsiane, czyli ezoteryczne spotkania przy piekarniku 195

ezoteryczne spotkania przy piekarniku Składniki: Zaczyn 2 łyżki zakwasu żytniego 150 g mąki 150 ml wody Ciasto właściwe 2 szklanki mleka 1 szklanka płatków owsianych  3 szklanki mąki 12 g  świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju mleko do smarowania bułek płatki owsiane Wykonanie: W wieczór poprzedzający pieczenie w misce mieszamy(...)odstawiamy do wystygnięcia.  Do miski wlewamy pozostałą szklankę mleka, zaczyn, dodajemy pokruszone drożdże, owsiankę i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto, przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto musimy odgazować, po czym dzielimy je na 11 części i formujemy bułeczki. Bułki

Kulinarne przygody Gatity
Malinowo cytrynowe owsiane ciasto jogurtowe 210

przestać go jeść, muszę się wam przyznać, że jest to jedno z lepszych ciast jakie robiłam dlatego koniecznie musicie go spróbować, mam nadzieje, że również wam posmakuje :) Składniki :  - 2 szklanki mąki owsianej ( zmielonych płatków owsianych) - szczypta soli - 1 mały jogurt naturalny (180 g) - 1/2 szklanki oleju ( ja użyłam rafinowanego rzepakowego) - 1/3 szklanki ksylitolu (lub innego słodu ) - 2 jajka(...)połówki cytryny Przygotowanie :  W misce umieścić olej, jajka i cukier, i miksować przez chwilę, następnie dodać cukinie, jogurt, mąkę, sól, maliny i sok z cytryny, wymieszać wszystko łyżką, masę wylać na blaszkę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 45 minut w temperaturze 175 stopni, ciasto wyjąć z blaszki dopiero po ostygnięciu bo może się przykleić do papieru

zdrowa vege kuchnia
Pierogi z białą kiełbasą z sosem rzeżuchowym 172

pieprzu, mieszamy. Ciasto pierogowe robimy według mojego przepisu: sprawdzone ciasto pierogowe Wyrobione ciasto, wałkujemy wykrawamy koła szklanką od piwa, nakładamy farsz, sklejamy.  Gotujemy w osolonej wodzie, 2 minuty od wypłynięcia. W tym momencie spróbowałam :P już były pyszne:) Ale tym razem usmażyłam je na oleju do zarumienienia. Wyszły fenomenalnie!! A wraz z sosem niesamowite!! Naprawdę polecam :D Smacznego

MarciochaKucharzy
Jogurtowe ciasto z rabarbarem i truskawkami 190

masie jest więcej niż mąki, smak rabarbaru podkreśla nutka cynamonu przewijająca się zarówno w cieście jak i w owocach na wierzchu. Polecam do popołudniowej kawy :-) Składniki: 550 g gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego) 450 g mąki pszennej 200 g cukru trzcinowego 160 ml oleju 2 duże jajka 50 g kandyzowanej skórki z limonki 1 cytryna (umyta i dobrze wyszorowana szczoteczką(...)garnka wbić jajka, dodać cukier trzcinowy, olej i roztrzepać. Dodać jogurt. Wymieszać składniki trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. Z cytryny zetrzeć skórkę, wycisnąć sok i dodać do masy. Dodać jogurt i kandyzowaną skórkę z limonki, wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę mieszając masę łyżką. Masa będzie bardzo gęsta.  Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 ° C. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać

maniapieczenia
bezglutenowa cytrynowa babka wielkanocna 167

Przepraszam za zastój na blogu...Mam dla Was na prawdę dużo przepisów! Ostatnie 10 dni spędziłam w Finlandii bez dostępu do komputera tak więc na blogu

chili & sugar
Ciasto najłatwiejsze 228

Najłatwiejsze na świecie ciasto z owocami. Dzisiaj z jagodami. Równie dobrze może być bez dodatków albo z dodatkiem kakao zastąpić łaciatą babkę. 1 mała szklanka (200 ml) jogurtu naturalnego (może być maślanka lub kefir)1 szklanka oleju2,5 szklanki cukru1 podwójne opakowanie cukru wanilinowego3 szklanki mąki pszennej3 jajka1(...)łyżeczki proszku do pieczenia kilka łyżek jagód lub inne owocecukier puder do posypania Do odmierzenia jogurtu, oleju, mąki i cukru należy użyć tej samej szklanki (200 ml). Wszystkie składniki umieścić w jednym naczyniu. Mieszać łyżką tylko do momentu aż powstanie jednolite ciasto. Wylać do tortownicy. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem

Praktyczna pl
Próżniak 469

To jedno z najprostszych ciast i błyskawiczne w przygotowaniu. W sam raz dla niespodziewanych gości…Składniki:5 dużych jabłek (słodko-kwaśnych)4 jajka1 szklanka cukru2

Oryginalny smak
Dietetyczna szarlotka bez mąki, cukru i jajek! 286

jedyny i nie powtarzalny smak. Postanowiłam ją przygotować w wersji dietetycznej. Mamy lato, każda z nas dba o sylwetkę i raczej stara się unikać dodatkowy kcal. Dlatego to ciasto jest bez mąki, bez cukru i bez jajek! I w dodatku robi się je błyskawicznie! Ma za to dużo cynamonu, który uwielbiam łączyć z jabłkiem! Idealne ciacho dla dzieci, pyszne podawane(...)cynamon, stewia, kasza manna i tak do skończenia się składników. Samą górę obsyp mocno cynamonem i polej resztą oleju kokosowego (ewent. masłem). Całość wstawiamy do piekarnika na 35 minut temp. 190 stopni C. Grzanie dół + termoobieg. Po wyjęciu z pieca ciasto odstaw na godzinę, dopiero wyjmij z formy, będzie jeszcze ciepłe i takie już można jeść. Można też poczekać

SMYKWKUCHNI
Marchewkowo jabłkowe słodkości dla mojej podwójnej miłości. Pyszne ciasto i opowieść o króliczku. 155

prostu o powtórkę tego wypieku :) Moja księżniczka trzyma dumnie w rączkach własnoręcznie zdobione ciasto - oczywiście wersja różowa dla niej, a czekoladowa dla braciszka ;) Składniki: (na 2 małe keksówki o wymiarach 155x60x55) 3 małe marchewki 1 średnie jabłko 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju szczypta mieszanki przypraw o smaku pieczonych jabłek z cynamonem 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka(...)małych oczkach. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, olej i całość dokładnie miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy startą marchewkę z jabłkiem, chwilę miksujemy wszystko do połączenia składników. Na koniec do naszej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą. Całość mieszamy łyżką (! nie miksujemy) do połączenia składników. Ciasto przekładamy do dwóch małych keksówek (u mnie papierowe, więc

Słodkie okruszki
Muffiny z Rabarbarem i Budyniem 140

babeczek, kompot, syrop… Bardzo lubię połączenie słodkiego ciasta z lekko kwaskowatym posmakiem rabarbaru. Nie mogło go zabraknąć w kolejnych muffinach. Tym razem z odrobiną budyniu. Są wilgotne, mięciutkie, smaczne a dodatkowo polane budyniem smakują wprost bajecznie. Składniki na 12 Muffinek: 100 g rabarbaru 140 g cukru trzcinowego 75 ml oleju rzepakowego 1 jajko skórka otarta z 1 pomarańczy(...)budyniu waniliowego/śmietankowego cukier trzcinowy do posypania Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki. Cukier, olej, jajko, skórkę z pomarańczy i śmietanę mieszamy trzepaczką. Dodajemy mąkę, proszek, sodę i mieszamy łyżką całość. Dodajemy rabarbar i ponownie mieszamy. Formę do muffin wykładamy papilotkami. Napełniamy je do połowy ciastem. Na ciasto nakładamy łyżeczkę ‚custard’ lub ugotowanego budyniu i przykrywamy ponownie ciastem

Made By Mom And Son