miski. I już ostatecznie wyrobić masę , która będzie odchodzić od ręki. Ciasto gotowe odstawić na MINIMUM tydzień w miejscu o pokojowej temperaturze, przekryte ręcznikiem. 6. Po upływie czasu, rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm . Po wycinać różne kształty i upiec w temperaturze 160 stopni , w 15 minut. 7. Ostudzone pierniczki udekorować według własnej fantazji Aneta za Słodkość, która(...)posmarować olejem roślinnym i obsypać mąką. Muffinki piec w słoiczkach przez około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200C. (zdjęcie wysyłam na maila) Karolina za miniszarlotkę Składniki na miniszarlotkę (na 6 porcji) na masę jabłkową: - 1 kg jabłek, - 1 łyżeczka cynamonu, - 1 łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml), - 2 łyżki miodu (ok. 48 g), na ciasto: - 1 szklanka
Z Kuchni Do KuchniPrzepis podpatrzony tutaj :-) Składniki (na ok. 60 ciasteczek): 280 g mąki pszennej 80 g cukru 2 jajka łyżka oleju łyżka wody kilka kropel aromatu waniliowego *dodatkowo: cienkie paseczki z wróżbami Przygotowanie: Ze wszystkich składników zagniotłam gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkowałam cienko ciasto i okrągłą foremką (można również szklanką) wycinałam kółeczka. Na każdym kółeczku układałam złożoną wróżbę, zlepiałam ciasto
Kulinarny Pamiętnikcebula 350 ml ciepłej wody *2 łyżki otrębów (jakichkolwiek) i ulubionych nasion do oprószenia form do pieczenia, 2 łyżki oleju do wysmarowania form Przygotowanie: Cebulę drobno posiekać i podsmażyć, kozieradkę podprażyć. Wymieszać wszystkie składniki razem i wyrobić na gładkie ciasto Pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut w ciepłym miejscu. Po tym odgazować ciasto chwilę je wyrabiając i przełożyć
greenscarfmąki 1 żółtko 200 g kurek 3 dymki 1 łyżka świeżego rozmarynu sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju do smażenia garść rukoli 2 czubate łyżki pesto 3 łyżki płatków parmezanu Z mąki, żółtka i ziemniaków zagnieć puszyste ciasto. Podziel ciasto na cienkie wałeczki i pokrój na małe kopytka. Wrzucaj kopytka do wrzącej osolonej wody i gotuj przez
codojedzeniaodstawiamy aż się rozpuszczą. Dodajemy łyżkę mąki i maślanki i odstawiamy na 15 minut. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozczyn z drożdży. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na 10 części. Jagody delikatnie mieszamy z cynamonem i mąką
Mienta blogmleka, 1 łyżce cukru i 2 łyżkach mąki. Odstawić na 15 min, aż rozczyn zacznie pracować. Wymieszać ciepłe mleko, olej, twaróg i cukier z roztrzepanym jajkiem. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, dodać mleko oraz rozczyn. Zagnieść ciasto i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia, teraz jest gorąco, więc mi starczyło 35 minut. Gdy ciasto wyrośnie podzielić
dom-agi.plMocno cytrynowe, orzeźwiające ciasto. Coś dla osób które nie lubią zbyt słodkich ciast. Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa 2 opakowania budyniu śmietankowego 125 ml soku z cytryny (sok z ok 2 cytryn) 1 szklanka cukru 100 g masła
Słodka Kraina Wypiekówodlej sok. 2. Dodaj jajko i mąkę oraz skórkę z cytryny i cukier waniliowy. 3. Wymieszaj na gładkie ciasto. 4. Smaż małe placuszki. Z podanych składników wyszło 6 placuszków. 5. Odsącz na ręczniku papierowym jeśli konieczne ( Ja używam oleju w sprayu więc potrzebują tej operacji) 6. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem jeśli lubisz
AZgotuj!gram mąki 500 ml jogurtu szczypta kurkumy sól łyżeczka proszku do pieczenia Ze składników wprawne raczki powinny zagnieść ciasto. Porwać na małe kuleczki - moim zdaniem wielkości piłeczki tenisowej. Rozwałkować na cieknie placki i smażyć na patelni wysmarowanej odrobiną oleju. Gotowała ze mną wspaniała ekipa. Bardzo Wam dziękuję i liczę, że jeszcze się spotkamy
AZgotuj!dymi i nie szczypie w oczy - pod warunkiem ze macie czysta gofrownice ;) Na zdjeciu obok zakupiony przeze mnie olej ryzowy, ktory doskonale nadaje sie takze do salatek (choc ja jestem wierna oliwie z oliwek ;) Wracajac jednak do naszego ciasta gofrowego :) ubite na sztywna piane bialka delikatnie przekladamy do ciasta ubitego przez mikser. Ostroznie mieszamy do uzyskania stalej
dlaSmaQpieczenia, 16 g cukru waniliowego, 2 brzoskwinie. Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrami na białą, puszystą masę. Dodajemy olej i jogurt grecki (w temperaturze pokojowej). Następnie dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą przelewamy ciasto na blaszkę (20cmx20cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Brzoskwinie kroimy w plasterki i układamy na cieście. Pieczemy ok. 45 minut
Aga w kuchniroztopi się i będzie miał złoty kolor wrzucamy gruszki i trzymamy na ogniu mieszając przez kilka minut. Studzimy. Ciasto drożdżowe: 15 dag drożdży 2 łyżki cukru 100 ml mleka 100 g mąki pszennej (ja użyłam razowej) 1 jajko olej do smażenia opcjonalnie: cukier puder, jogurt naturalny, żurawina Drożdże mieszamy z cukrem, odstawiamy do roztopienia. Następnie mieszamy z mlekiem
Cynamonowe szczęściełyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, ziemne (możecie kupić mieszankę) Wykonanie: Jajka, olej i miód mieszacie mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Dosypujecie mąkę, proszek do pieczenia, sodę i mieszacie dalej, by wyrobić ciasto. Wsypujecie orzechy, łyżką łączycie je z ciastem i przekładacie na foremki do babeczek. Pieczecie w 180 stopniach przez ok. 20 minut
GRUBY WAŁEKłączymy z cynamonem i cukrem oraz ze śmietaną do powstania gładkiej masy. Umyte truskawki blendujemy, dodając smietanę i cukier. Ciasto rozwałkowujemy, wykrajamy szklanką kółka, w które nakładamy farsz. Sklejamy pieróg. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody z sola i odrobina oleju. Gotujemy ok 6 minut do wypłynięcia i jeszcze ok minuty po. Podajemy z musem. Truskawkowa pycha
ChilliJemymascarpone 100 g mlecznej czekolady Suche składniki mieszamy razem w misce. W osobnej misce mieszamy „mokre”: jajko, olej, mleko, śmietanę kremówkę. Łączymy razem suche i mokre składniki, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy orzechy laskowe. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym
Ciastkozercywody 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka miodu 2 płaskie łyżeczki suchych drożdży 50 g orzechów włoskich 2 łyżki oleju 1 łyżka czarnego sezamu Wykonanie: wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, nie klejące się do rąk ciasto. Pod koniec wmieszać do ciasta posiekane włoskie orzechy. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, tak by podwoiło objętość wyrośnięte
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!minutach miksowania). Przykryłam i odstawiłam łącznie na 50 minut - oczywiście w połowie tego czasu krótko wyrobiłam. Jak wspomniałam wyżej ciasto odstawiłam do wyrastania na noc - u mnie to trwało 5,5 godziny. Użyłam małej keksówki o wymiarach 25x11x7 wysmarowanej olejem. Przed pieczeniem wierzch można posypać makiem - tak zrobiłam w przypadku chleba na zakwasie pszennym. Rano wstawiłam chleb do piekarnika nagrzanego
apetytnapieczeniedrożdży 2 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka czubata łyżka cukru 1 jajko 1 mały banan 1/3 szklanki rodzynek olej do smażenia cukier puder do posypania Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem. Dodać mąkę i jajko i wyrobić ciasto (ręcznie lub przy pomocy miksera z mieszadłami do wyrabiania ciasta). Dodać banana pokrojonego w małe kawałki i rodzynki. Delikatnie zamieszać łyżką
Bulliodrożdży 2 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka czubata łyżka cukru 1 jajko 1 mały banan 1/3 szklanki rodzynek olej do smażenia cukier puder do posypania Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem. Dodać mąkę i jajko i wyrobić ciasto (ręcznie lub przy pomocy miksera z mieszadłami do wyrabiania ciasta). Dodać banana pokrojonego w małe kawałki i rodzynki. Delikatnie zamieszać łyżką
Bulliomąki 250 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju 6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych) żółtko do posmarowania Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez 20 minut. Potem przykryć miskę ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. [ wyręczyłam się automatem do chleba].Potem ciasto
Moje domowe kucharzeniejajka Przygotowanie: Naleśniki dajemy wszystkie składniki do naczynia i przy pomocy miksera, mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciast jest zbyt wolne dodać mąki. Jeśli naleśniki będą jedzono na słodko polecam dodać łyżkę cukru. Patelnie do naleśników nacieramy olejem przy użyciu ręcznika papierowego! nie wlewamy oleju na patelnie!! smażymy na średnim ogniu wyjdą idealne odwracają się lekko
Sprawdzone przepisy kulinarneduże zapasy, dlatego ostatnio ciągle z nimi eksperymentuje. Były już burgery ( klik ), była zupa ( klik ), czas na deser. Ciasto czekoladowe o winnym aromacie, z delikatnie słodkim posmakiem. Składniki (10 porcji): szklanka mleka roślinnego (u mnie ryżowe) 1/3 szklanki oleju rzepakowego 400 g buraków pieczonych, po obraniu 2 łyżki mocnej kawy 3 jajka M 50 g startej gorzkiej czekolady
Powiedz dietom niekokosowego; 1 łyża miodu. Zaczynamy. Na samym początku rozpuszczam olej kokosowy. Następnie mieszam wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Gofrownicę smaruję odrobiną oliwy z oliwek, nagrzewam i wylewam gotowe ciasto. Trzymam dość długo by były chrupiące. Można podawać z owocami bądź jogurtem. Ja posypałam mieszanką
Życie na widelcuprzepisu. Oto naleśniczki :P Naleśniki z mąki gryczanej z farszem z porów i jeszcze kilka dodatków. Składniki ciasto na naleśniki: 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki pszennej 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1 łyżka oleju dużo tymianku, pieprz Wszystko miksujemy i smażymy naleśniki. My smażymy na suchej patelni. Składniki farsz: 3 duże pory 1 mała muszka
vegetanietalerzu ;) Będąc w Tunezji trzeba spróbować tzw. Brick l’oeuf a-„pieroga” zrobionego z cieniutkiego ciasta (przypominającego ciasto filo) wypełnionego farszem z cebuli, natki pietruszki, tłuczonych ziemniaków, tuńczyka i surowego jajka. Taki „rożek” smaży się na głębokim oleju tak, aby farsz nie był surowy, ale żeby żółtko jaja pozostało płynne. Potrawa jest pyszna, a jej zjedzenie tak, aby się
Zawsze głodna!pieczenia, stewię, miąższ z wanilii, szczyptę soli), wymieszać. W osobnym naczyniu wbić jajko, rozkłócić rózgą, wlać mleko oraz olej. Wszystko połączyć za pomocą rózgi. Wlać do miski z suchymi składnikami, połączyć starannie. Umyte, przebrane, odsączone jagody wrzucić do ciasta i wymieszać. Foremki na muffinki wyłożyć papilotkami, napełniać ciastem do 2/3 wysokości. Piec około 30 minut w temp. 170 stopni. Smacznego
dom-agi.plInulina jest dobrym zagęstnikiem do zup czy sosów (w miejsce tradycyjnej białej mąki). Po roztarciu z olejem i dowolnymi dodatkami otrzymujemy słodką pastę, którą możemy posmarować naleśniki, wafle lub pieczywo. Sprawdza się ona także jako składnik ciasta, dodając smakuróżnym domowym wypiekom - dzięki niej zyskują na teksturze i trwałości, a kruche ciastka na chrupkości. Inulinę możemy również dodać do wszelkiego rodzaju
w mojej kuchniMąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, oliwę. . Mieszamy, a następnie dodajemy wody - wody powinno być tyle ile wchłonie ciasto - powinno być płynne (ale nie przeźroczyste ).Smażymy na rozgrzanej patelni naleśnikowej. Jeżeli macie już 'zużytą' patelnie, polecam dodać troszkę oleju - im mniej tym lepiej, choć tak najlepiej, to zainwestować w nową :) Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor.Szparagi myjemy
Słodkie Przyjemnościkroimy w drobną kostkę.Odmierzamy do miski mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.W osobnej misce mieszamy trzepaczką cukier, miód, jogurt, olej i jaja.Mieszamy mokre składniki z suchymi, dodajemy pokrojone jabłko i ziarna słonecznika. Nie mieszamy zbyt długo, ponieważ grudkowate ciasto daje lżejsze muffinki.Łyżką przekładamy masę do papierowych foremek i wstawiamy formę do nagrzanego piekarninika. Pieczemy około 20 minut
Smakowity Blog Kulinarnyszczęśliwej kurki1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej lekko gazowanej szczypta solisłoninka do smażenia lub olej garść borówekdżem (smak jaki chcecie) kostka białego sera 2 łyżki cukru trzcinowego cynamonSposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Rozgrzać tłuszcz na patelni i nalewać chochlą tyle ciasta, żeby pokryło całe dno. Ja mam miskę z dziubkiem
pieprzny smaczekczerwony i niebieski Wykonanie :1.Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na gęsty kogel mogel. 2.Dodać jogurt , olej, mąkę i proszek , wszystko wymieszać mikserem. 3.Papilotki przełożyć do foremki na muffinki . 4.Do każdej nałożyć po łyżce ciasta jogurtowego a na wierzch po kilka kosteczek kokosu lekko wciskając w ciasto. 5.Piec w temp 180 st . około 20 minut
Sama słodycz i szczypta chilipory serek mascarpone wykorzystywałam do przygotowywania deserów. W połączeniu z białą czekoladą idealnie sprawdza się jako krem do ciast. Teraz przekonałam się, że równie dobrze smakuje w daniach głównych. Składniki: 500g piersi z kurczaka 100g suszonych pomidorów w oleju ziołowym 250g serka mascarpone makaron penne Pierś z kurczaka kroimy na średniej wielkości kawałki, w zależności od preferencji. Doprawiamy dowolnymi przyprawami
Animelka BlogBabka bananowa jedna z moich ulubionych . Przepis troszkę zmodyfikowany, ale równie pyszny. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie 5 min . Składniki : 1 i 1/2 szk. mąki 3 duże dojrzałe banany 1 duże jabłko 1/3 szkl. oleju 1 jajko 2/3 szk. oleju 1 łyż. sody oczyszczonej 1/2 szkl. orzechów włoskich 1/2 szkl. kropelek czekoladowych 2 łyż. cynamonu Sposób przygotowania:Banany
Wypieki Uliżółtek 2 łyżki masła 2 łyżki spirytusu lub octu szczypta soli 4 łyżki kwaśnej śmietany Ponadto: tłuszcz do smażenia (olej, smalec) cukier puder do posypania Żółtka łączymy z mąką, dodajemy posiekane małso i resztę składników. Zagniatamy gęste, dość twarde ciasto. Dodany do ciasta alkohol możemy zastąpić octem spirytusowym, uważając jednocześnie, aby dodana śmietana nie była zbyt kwaśna, ponieważ może zmienić
Mia Cucina Sofietakakao i czekolady. Nie jest to (niestety!) powszechnie znany produkt, tak więc udostępnimy Wam sporo informacji na jego temat od samego producenta, ale najpierw coś słodkiego i przepis na ciasto z wyżej wspomnianym karobem i bananami! Zapraszamy! Składniki3 łyżki karobu w proszku2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżki brązowego cukru1 duży dojrzały banan(...)sodę i cukier mieszamy w misce. Banana miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy olej i mleko, ponownie dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy dżem. Łączymy składniki suche z mokrymi, wsypujemy pokrojone orzechy i po wymieszaniu wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut - do suchego patyczka
Symfonia SmakówOstatnio na blogu pojawia się nieco mniej przepisów na ciasta a to za sprawą zepsutego piekarnika ;) Od jakiegoś czasu nie działa dolna grzałka ale w przyszłym tygodniu piekarnik przyjdą naprawić serwisanci. Na szczęście mam przepis na przepyszne babeczki, tak delikatne, że bez problemu dopiekły się tylko pod górną grzałką. Tym razem zrobiłam je z czerwonymi porzeczkami ale wszystkie owoce świetnie(...)użyłam surowego ale może być zwykłe) łyżeczka sody 150 g jogurtu naturalnego 50 g śmietany 18% pół szklanki oleju jajko garść czerwonej porzeczki W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki). Na wierzch nakładamy po kilka umytych porzeczek. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach
Mienta blogOstatnio na blogu pojawia się nieco mniej przepisów na ciasta a to za sprawą zepsutego piekarnika ;) Od jakiegoś czasu nie działa dolna grzałka ale w przyszłym tygodniu piekarnik przyjdą naprawić serwisanci. Na szczęście mam przepis na przepyszne babeczki, tak delikatne, że bez problemu dopiekły się tylko pod górną grzałką. Tym razem zrobiłam je z czerwonymi porzeczkami ale wszystkie owoce świetnie(...)użyłam surowego ale może być zwykłe) łyżeczka sody 150 g jogurtu naturalnego 50 g śmietany 18% pół szklanki oleju jajko garść czerwonej porzeczki W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki). Na wierzch nakładamy po kilka umytych porzeczek. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach
Mienta blogpodawaną na macy- Cebularze z serem lub pieczarkamiWażne! Za porcję tych smakołyków nie zapłacicie pieniędzmi. Walutą będzie... Wasz przepis. Trzeba więc przynieść ze sobą na kartce recepturę ulubionych dań, ciast, deserów - wydrukowaną lub spisaną odręcznie i podpisaną własnymi danymi. Najlepiej taką przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Wyglądać to będzie tak: podchodząc do stoiska zostawiasz swój przepis – otrzymujesz wybraną potrawę(...)migdały. Odstawiamy. Do drugiej miski dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy i przez 3 minuty ubijamy mikserem. Stopniowo dodajemy: olej, miód, rum, kawę, sok z pomarańczy oraz skórkę pomarańczową. Ubijamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę aż powstanie gładkie ciasto. Orzechy, imbir obtaczamy w mące i dodajemy do ciasta. Mieszamy drewnianą łyżką. Rozdzielamy ciasto do dwóch keksówek. Pieczemy około
Bon Appetit MałgorzatyJuż drugi. Już połowa. Zostały dwa. W sumie, czas leci szybko. I szczerze mówiąc nie mogę już doczekać się 1 sierpnia... ;) Co do dzisiejszego śniadania - pierwszy raz jem ciasto, które nie jest słodkie! Pamiętam, że kiedyś widziałam coś podobnego u Magdy , ale nie mogłam znaleźć przepisu więc improwizowałam i stworzyłam własną wersję. Podczas pieczenia nieco się denerwowałam, że może(...)jeśli masa będzie b.gęsta można dodać kilka łyżek mleka/wody Jajko wymieszać z hummusem i olejem, następnie dodać mąkę, marchewkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy, wymieszać wszystko. Jeśli masa będzie bardzo gęsta można dodać kilka łyżek mleka lub wody. Przełożyć ciasto do naczynia żaroodpornego i piec ok. 30-40 minut (do suchego patyczka) w 180-190*C. Podawać posypane
breakfast of dreamsPyszne, aromatyczne, proste ciacho :) Skład: (ciasto) - 2 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka mleka - 1/2 szklanki śmietany - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki cukru pudru - parę kropel aromatu waniliowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki ciemnego kakao - niecałe pół szklanki oleju - garść słonecznika - garść owoców goji - 3 suszone śliwki (pokrojone na mniejsze kawałki) - 2 łyżki dżemu wiśniowego - 2 łyżeczki sypkiego imbiru
upichconaarachidowego) Na początku mieszamy olej kokosowy lub miękkie masło z mlekiem.W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, cukier oraz drożdże. W jeszcze innej misce mieszamy jajka, żółtko, wanilię oraz sól. Następnie dodajemy mąkę z pozostałymi składnikami do mieszanki mlecznej, a na końcu dolewamy również rozkłócone jajka. Całość mieszamy do momentu gdy uzyskamy miękkie ciasto (około 10 minut przy(...)pomocy szklanki wycinamy pączki i odkładamy na posypany mąką blat. Resztki ciasta pozostałe po wykrawaniu ponownie zagniatamy i powtarzamy cały proces od początku i tak do momentu aż wszystko wykorzystamy. Zostawiamy pączki na około 1.5 godziny do wyrośnięcia (mają podwoić swoją objętość). Rozgrzewamy w garnku olej do 180 stopni. Pączki smażymy partiami, po każdej stronie około 2 minut
W mojej holenderskiej kuchniprzykład ciasto, aby można było nosić je przez tydzień do pracy. To mi się bardzo podoba, bo przecież nikt nie ma tyle czasu, aby co drugi dzień piec ciasto i to jeszcze dla siebie do pracy. Tak jak już wspomniałam, muffiny z przepisu z tej książki naprawdę zaskoczyły mnie szybkością wykonania i z tego co widzę, nie ma opcji(...)wsypałam zmielone migdały i mąkę gryczaną oraz przyprawy i cukier. Dodałam jajka i zmiksowałam. Następnie wlałam olej kokosowy i wystudzoną rozpuszczoną czekoladę, oczywiście zmiksowałam. Na końcu dołożyłam odciśniętą cukinię i wymieszałam wszystko razem. Formę do muffinek wyłożyłam papierowymi papilotkami, które napełniłam ciastem do połowy wysokości. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 40 minut. Wiadomo, jeśli użyjesz małych papilotek
Blondynka Gotujestało się, mamy wakacje :) Na sezon letni polecam numer 1 wypieków wakacyjnych w moim domu: pyszne, lekkie, zdrowe i nie wymagające ciasto jogurtowe z owocami sezonowymi. Ciasto, które obowiązkowo powinno wejść do wakacyjnej karty deserów ;) . W tym przepisie z czereśniami ale mogą też być inne owce, wiśnie, śliwki, morele, brzoskwinie... Lato i wakacje nierozłącznie kojarzą mi się z kwitnącymi lipami(...)temperaturze pokojowa) ubić z cukrem pudrem na puszystą masę (ok. 7 minut), dodać letni olej, sok i skórkę z połowy cytryny, delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Dodać jogurt i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać. Ciasto wylać na owoce, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (funkcja góra-dół
SzczyptaSmaQpyszne, wilgotne, bardzo proste i szybkie ciasto na bazie jogurtu naturalnego. Ja najczęściej piekę je z wiśniami drylowanymi a tym razem zrobiłam z truskawkami ze słoika (w soku własnym). SKŁADNIKI: (na tortownicę 26-28 cm, ja piekę w szklanej formie na tartę) 2 jajka 1 szkl jogurtu naturalnego 1/2 szkl oleju 2 szkl mąki 0,5 szkl cukru(...)dowolne owoce z kompotu/mrożone (rozmrożone)* 1. Formę wysmrować olejem i wysypać dokładnie bułką tartą (spód i brzegi) 2. Wszystkie składniki wymieszać (wystarczy trzepaczką ręczną). Przełożyć do formy. 3. Na wierzch wyłożyowoce. Piec 50 min w 180*C (grzanie góra-dół). *nie próbowałam robić tego ciasta ze świeżymi owocami (które de facto przy pieczeniu puszczą dużo soku) więc
Kto ugości moich gości?Pyszne, jesienne, nieskomplikowane ciasto. Zachwyca swą prostotą i smakiem, polecam! Składniki na jabłecznik z migdałową posypką na blachę o wym. 24x28 cm lub tortownicę o śr. 26 cm 3 żółtka 3 białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy korzennej 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki(...)innej misce ubijamy żółtka z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy kolejno po trochę oleju i mąki. Do powstałej masy dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy (masa będzie wyglądała jak jabłka lekko oblepione ciastem, ale tak ma być). Migdały mieszamy z cukrem. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia
Rozpustne gotowaniewidząc jak kawałeczek za kawałeczkiem znika z blachy :)A nie ma chyba nic lepszego jak ciasto drożdżowe, pyszne owoce i kruszonka, która dopełnia całość jak nic innego :)Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:500 g mąki pszennej10 g drożdży1 mały jogurt naturalny (u mnie 180 g)2x 100 ml mleka1 jajko3 łyżki cukru40 g masła2 łyżki olejuszczypta soli+ śliwki (800 g)KRUSZONKA(...)olej i rozpuszczone, ostudzone masło. Następnie dodajemy zaczyn i wszystko dokładnie mieszamy.Wymieszane składniki zostawiamy w misce pod przykryciem na 60 minut.W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: Łączymy ze sobą cukier, mąkę pszenną oraz twarde masło. Wkładamy do lodówki.Myjemy i wyjmujemy pestki ze śliwek. Śliwki kroimy na ćwiartki.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy mąką.Wykładamy ciasto
Serce zamknięte w formie pysznościmarchewkowy biszkopt. To jest zupełnie inne, ciężkie i sycące, z nutą piernikową i dobrze wyczuwalnymi orzechami i ananasem, przełamane bitą śmietaną z serkiem mascarpone. Dobre, ale inne. W tym cieście bardzo wyczuwam smak sody i trochę mi to przeszkadza. Przepis od Dorotki (MW). Przy najbliższej okazji upiekę tamto biszkoptowe i to od Liski, które wydaje się być równie pyszne. (click(...)naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek, sodę, przyprawy. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka z olejem.Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy marchewkę, orzechy i ananasy, szybko mieszamy do połączenia się składników. Spód formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem, margaryną smarujemy boki, wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut. Studzimy na kratce. Krem z serka mascarpone
Mia Cucina Sofietałyżki kakao 1 jajko 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 3 jabłka cynamon kardamon (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki suche wymieszać. Składniki mokre również wymieszać i dodać do składników suchych. Wymieszać niezbyt dokładnie. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Posypać szczyptą cynamonu i kardamonu, a następnie połączyć z ciastem. Foremki na muffinki napełniać do 3/4 wysokości. Piec ok. 30 minut
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemąki - 3-4 łyżek śmietany 36% - cukier puder do posypania - olej do smażenia Najpierw w garnku mieszamy na gładką masę jajko, żółtka, masło, sól oraz śmietanę. Na stolnicy lub blacie kuchennym wysypujemy mąkę, robimy w niej wgłębienie a następnie wlewamy do niej stopniowo wcześniej zrobioną masę i zagniatamy ciasto. Ciasto musi być gładkie i bez grudek. Po wyrobieniu ciasta wkładamy(...)kilka mniejszych kawałków i zaczynamy wałkować ciasto. Następnie ciasto kroimy na paski szerokości 2-3 cm i długości ok. 10 cm. Należy uważać aby paski nie były dłuższe niż średnica garnka lub patelni do smażenia. Po środku paska robimy małe cięcie i przekładamy przez nie jedną część paska. Na końcu rozgrzewamy olej i wrzucamy chrust. Należy robić to delikatnie
Kuchenne Wariacjesprzątania nie za dużo haha....zdjęcie ciasta zrobione na drugi dzień i nie wygląda zbyt pięknie...ale na drugi dzień również smakowało.. 1,5 szkl. mąki 2 łyżki kakao 3/4 szkl. brązowego cukru nierafinowanego szczypta soli morskiej Prymat 3/4 łyżeczki sody 1/2 szkl. oleju 1 łyżeczka octu balsamicznego Jamar
Moje domowe kucharzenie