ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:271/437)

101. Jesieni ciąg dalszy, czyli wytrawna tarta z dynią i buraczkami 245

plastrów wędzonego boczku 1 jajo + białko, które zostało z robienia ciasta ok. 200 g śmietany 18 % dwie łyżki mleka łyżeczka gałki muszkatołowej tymianek suszony rozmaryn świeżo mielony pieprz sól 1 ząbek czosnkuDodatkowo  Prażone pestki dyni, ziarna słonecznika, konopi ("Euforia" Ziarenkowo) Marynata do dynioliwa z oliwek + olej rydzowy (opcjonalnie)sól, pieprzdużo tymianku i rozmarynu2- 3 ząbki czosnkuświeża natka

Symfonia Smaków
Królewiec kakaowy . 2048

moim zdaniem niż oryginał . Biszkopt : na blaszkę która znajduje się w piekarniku , rozsmarowujemy ciasto na jednej połówce tej blaszki . 3 jajka ,oddzielnie białka i żółtka 3 łyżki mąki 2 łyżki kakao 3 łyżki ciemnego cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki wody 2 łyżki oleju Białka ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru .Dodajemy żółtka nie przerywając miksowania(...)Następnie wodę i olej . Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy mieszając delikatnie łyżką . Masę przekładamy na blaszkę ,która jest w piekarniku i rozsmarowujemy ją na połowie jej wielkości .Pieczemy w 175 stopniach przez około 15 minut . Studzimy . Placek miodowy : 300 g mąki 100 g ciemnego cukru 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka sody

Ladylaura.
Ciasto zebra 526

Ciasto zebra...Eleganckie i proste w wykonaniu ciasto.W smaku przypominające lekko wilgotną babkę.Cieszy oko biało-czarnymi paskami, jak u zebry.Wyglądem pozytywnie się wyróżnia pośród innych wypieków.Smacznego!Składniki:5 jajek;2 i 1/2 szklanki mąki pszennej;1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia;1 i 1/2 szklanki białego cukru;2 łyżki cukru wanilinowego;1 szklanka oleju;1 szklanka(...)Cały czas miksując, dosypywać powoli mąkę.Następnie powoli wlać olej, cały czas miksując.Stopniowo wlać wodę, stale miksując.Dodać proszek do pieczenia i jeszcze raz, na małych obrotach, przez krótką chwilę , utrzeć całość mikserem.Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej części wsypać kakao i dokładnie wymieszać. (Obydwie masy ciasta powinny mieć taką samą konsystencję. W związku

Gospodyni Miejska
Piernik herbaciany z masą mleczną- pycha 210

średnie i dodajemy po jednym żółtku, powoli wlewamy płynny miód (jeśli jest stały można lekko podgrzać i ostudzić), olej oraz herbatę. Cały czas miksując na wolnych obrotach dodajemy suche składniku w kilku porcjach. Formę o wym. 26x37 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Można upiec także jedna po drugiej. Pieczemy w temp. 175 C przez

Kubki smaku
Wytrawne paszteciki orzechowe z dynią 230

kawałek dyni! Paszteciki orzechowo- dyniowe Potrzebujesz: 700g dyni piżmoawej lub hokkaido 1/2 łyżeczki płatków chili 1/3 łyżeczki soli olej rzepakowy 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 200g orzechów laskowych 30g sera Maasdamer lub Edam 1 jajko 1 opakowanie ciasta francuskiego Sposób przygotowania: 1. Dynię wypestkuj, obierz ze skórki, pokrój na mniejsze części. 2. Przypraw dynię płatkami chili

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Babeczki czekoladowe z jeżynami 202

jeżyn Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, sodą oczyszczoną i kakao. Jajko mieszamy z olejem i 250 g jogurtu. Suche składniki łączymy z mokrymi i mieszamy do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy 80 g jeżyn, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki i pieczemy w 180 C przez okolo 25 minut a następnie studzimy. Pozostały jogurt

Zainspirowana w kuchni
BABKA MOCNO MIGDAŁOWA 170

migdałów migdały w płatkach do dekoracji Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem i cukrem migdałowym. Nie przestając ucierać dodać olej , następnie mleko oraz olejek migdałowy. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę migdały - wymieszać. 3 / 4 ciasta wlać do blachy posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Zaś 1 / 4 masy pozostałej w misce dodać kakao

Ciastka - domowe słodkości
Lody smażone w naleśnikach 206

wody gazowanej 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki soku z pomarańczy 2 łyżki wody różanej duże jajko 2 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżeczki konfitury różanej łyżka wiórków koksowych lody śmietankowe lub inne dowolne 2 łyżki masła klarowanego truskawki cukier różany Składniki na ciasto miksujemy ze sobą i na rozgrzanej patelni smażymy 6 naleśników. Odstawiamy je do całkowitego wystudzenia. Każdego z nich

Mienta blog
Muffinki cynamonowe 216

jednej misce wymieszać suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól, przyprawy). W drugim naczyniu wymieszać jajko, mleko, olej, ekstrakt). Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać konfiturę/dżem. Odrobinę wymieszać (ale nie bardzo dokładnie). Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, nakładać do ¾ wysokości. Piec około 20-25 minut (do suchego patyczka

Domowa Cookierenka Agi
Oponki ziemniaczane 338

mąkę, dodać ziemniaki i drożdże przeciśnięte przez praskę, zrobić wgłębienie i dodać pozostałe składniki. Dobrze wyrobić na jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Szklanką lub filiżanką wykrawać kółka, a w każdym zrobić dziurkę za pomocą kieliszka. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron, po odsączeniu z tłuszczu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem zrobionym z cukru pudru

Domowa Cookierenka Agi
Muffiny z borówkami 265

jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche. 3. W drugiej misce roztrzepać jajko, dodać rozgniecionego banana, olej i maślankę. Dokładnie wymieszać.  4. Połączyć składniki mokre z suchymi, wymieszać, ale niezbyt długo - tylko do połączenia składników.  5. Na koniec do ciasta wmieszać delikatnie borówki. 6. Foremki silikonowe lub papilotki napełniać do 3/4 wysokości (prawie do pełna). Piec przez

Domowa Cookierenka Agi
Muffiny marchewkowe 145

puszystą masę. Nie przestawać miksować i dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Miksować dalej i dodać olej. Jeszcze miksować i na końcu dodać zmielone migdały i tartą marchewkę. Dokładnie wymieszać. Foremki na muffiny wyłożyć papilotkami i przełożyć do nich ciasto. Piec w 190 stopniach przez 30 minut. I gotowe. I smaczne. I proste :) ---------------------------------------------------------------------  Chcesz dostawać moje przepisy

Marder&Marder Manufacture
Piersi z kurczaka pod kremową kołderką 1563

słodką papryką. Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy. Ja zrobiłam to pomiędzy kawałkiem foli spożywczej używając wałka do ciasta;) (nie miałam serca maltretować tego delikatnego mięsa tłuczkiem:P). Solimy i pieprzymy z obu stron. Mięso układamy w formie żaroodpornej wysmarowanej odrobiną oleju (oczywiście blaszka także się sprawdzi). Na kurczaka rozkładamy podsmażone pieczarki. Następnie delikatnie rozsmarowujemy po jednej łyżce majonezu na każdym

My simple kitchen
Bananowo-kokosowe pancakes 209

mieszamy i odstawiamy na około 5 minut białko ubijamy na sztywna pianę, dodajemy do pozostałej masy, mieszamy do ciasta dodajemy pokrojonego w kostkę banana i mleko, mieszamy smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni, na małym ogniu, przecierając patelnię przed każdym plackiem olejem kokosowym SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Wytrawne muffiny z pomidorkami 265

pieczenia. Dodajemy starty, na grubych oczkach ser, sól i pieprz. W innym naczyniu mieszamy wszystkie mokre składniki: kefir, olej, jajka i pesto. Dodajemy do suchych. Mieszamy, tylko aby składniki się połączyły. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nalewamy jedną łyżkę ciasta. U mnie super sprawdza się łyżka do lodów. Do środka każdej muffinki wkładamy po jednym pomidorku koktajlowym, posypujemy

Mia Cucina Sofieta
Naleśniki z Serem i Musem Truskawkowym 271

sobie dolałam troszkę mleka, bo wolę rzadsze ciasto, wtedy naleśniki są cieńsze. Ale tu stosuję taką zasadę, jak ciasto mam za rzadkie, to dosypuję mąki, a jak za gęste, dolewam mleka :) Naleśniki smażyłam na patelni przetartej ręcznikiem papierowym lekko umoczonym w oleju. Smażyłam na rozgrzanej patelni. Ser do naleśników: 1 kostka sera białego półtłustego (250g) cukier puder kilka łyżek Maliny

Blondynka Gotuje
Knedle z całymi owocami. Idealny obiad czy podwieczorek na letnie dni. Bez glutenu do tego. 174

będzie potrzebne do wyrobienia gładkiego, nielepiącego się do ręki ciasta (jak na śląskie).  Formujemy małe kulki ciasta. Rozgniatamy je na placuszki i zawijamy w nie truskawki. Jedna truskawka - jeden knedelek. Wrzucamy na lekko osolony i posłodzony wrzątek z odrobiną oleju. Gotujemy ok 3-4 minuty od czasu wypłynięcia. Ja podałam ze słodzoną śmietaną. Pyszne... brak słów, zachwyt był

Kuchnia po mojemu
Babka ajerkoniakowa 208

połączyć składniki suche, tj. mąkę, cukier i  proszek do pieczenia. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre, czyli olej, jaja i ajerkoniak. Do mokrych składników dodać składniki suche - dokładnie zmiksować. Formę do babki natłuścić i wysypać bułką tartą. Przelać do formy ciasto. Babkę piec w 170 stopniach C przez 45-50 minut. Upieczoną babkę odstawić na kilka minut. Lekko ostygniętą

kolorowotorcikowo
Biscotti z lawendą i cytryną 184

Czekoladę i obrane migdały grubo posiekać. Jajka ubić z cukrem i miodem na puszystą, jasną masę. Wlać olej, zmiksować. Partiami dodawać mąkę z proszkiem i skórką z cytryny, miksując na najniższych obrotach miksera.  Wsypać migdały i lawendę, dokładnie połączyć. Z ciasta uformować gruby wałeczek o długości około 30 cm. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka jogurtowo-waniliowa 180

zrobiłam, bo jak dla mnie ciasto było słodkie samo w sobie. Nie robiłam zdjęć z etapów, ponieważ ciasto jest tak proste w wykonaniu, że tak naprawdę to nie było czemu tych zdjęć robić :) Składniki: małe opakowanie jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 2 duże jajka (u mnie L) 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kluski śląskie 215

   Chyba najpopularniejsze z klusek, szczególnie na terenie Górnego Śląska.Przepisów na nie jest wiele.My skorzystaliśmy z podpowiedzi Joli i ta wersja najbardziej nam odpowiada.Kluseczki

Maminek kulinarny