łyżeczki aromatu waniliowego 4 jajka 170 ml oleju 200 ml mleka Wszystkie składniki wyjmujemy wcześniej w lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Miksujemy razem mokre składniki. Przesiewamy do nich suche i mieszamy widelcem szybko, jedynie do połączenia składników. Przelewamy do formy 18 -20 cm i pieczemy 70-80 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy. Ciasto warto upiec dzień wcześniej, aby dobrze ostygło
Chocolate Muffin Blogświeżej mięty. Zdziwicie się jak fajnie smakuje taki napój :) Wypieki i desery z owocami to latem podstawa. Królują drożdżowe ciasta obficie okraszone truskawkami, czereśniami, malinami. Rogaliki z ciasta francuskiego kuszą delikatnością i wspaniałym zapachem. Galaretki, bite śmietany i jogurty - wszędzie owoce. Kolorowo, pachnąco i smacznie :) Zapraszam do stołu, dzisiaj na deser kefirowe babeczki z morelami(...)kawałki. Całe jajka ubić z cukrem. Dolać kefir (można go zastąpić naturalnym jogurtem), olej i dokładnie połączyć. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do reszty składników. Wymieszać (ale nie miksować już) i łyżką nakładać do papilotek do mniej więcej 2/3 - 3/4 wysokości. W ciasto wciskać lekko kawałki moreli. Piec przez około 20-25 minut
Codzienna kuchnia niecodziennaczekolady. Wykonanie: Masło utrzeć na jednolitą masę, dodać olej i nadal ucierać. Następnie wsypać cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, wanilię i sól do smaku. Wbić jajka i cały czas ucierając dodawać na przemian mąkę i śmietanę. Następnie kakao i startą cukinię i posiekaną czekoladę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia , wlać ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni
Tradycyjna Kuchniawsypujemy 2 niepełne szklanki mąki- mieszamyDzień 4 : mieszamy ciasto rano, w południe i wieczorem, przykrywamy miseczkę ściereczką tak jak każdego dnia i pozostawiamy do dnia następnegoDzień 5 : dodajemy szklankę cukru - ale nie mieszamyDzień 6 ; mieszamy całość, dzielimy na 4 części i 3 rozdajemy, a do 4 części dodajemy :250 ml oleju, 2 szklanki mąki, 4 całe małe jajka, 1 łyżeczkę
Proste Potrawyprościutkie ciasto z gruszkami. Nie jestem specjalistką pieczenia ciast, więc jak jakieś mi się cudem uda to od razu uznaję przepis za łatwy :) i godny polecenia :)składniki:2 szklanki przesianej mąki tortowej1,5 szklanki cukru1/2 kostki margaryny5 jajek4-5 łyżek kakao (dobrej jakości)1,5 łyżeczki proszku do pieczenia4 gruszki1 opakowanie cukru waniliowego1/5 szklanki olejułyżka bułki tartej1 łyżeczka(...)rondelku z cukrem i kakao. Zdejmujemy z ognia i dolewamy olej. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ciągle mieszając dodajemy żółtka, cukier waniliowy, oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy drewniana łyżka. Ciasto wylewamy do tortownicy (natłuszczonej i obsypanej bułka tartą) Na wierzchu układamy
Bon Appetit Małgorzatyserka mascarpone 2 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki otrąb owsianych olej do smażenia 300 g pieczarek 1 łyżeczka musztardy łyżka masła Wykonanie: Kaszę gotujemy na sypko. Ostudzoną kaszę miksujemy blenderem, dodajemy serek mascarpone, posiekany drobniutko czosnek, roztrzepane jajka oraz otręby owsiane dokładnie mieszamy składniki. Łyżką nabieramy ciasto które kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Placuszki smażymy po 5 minut z każdej
kgwjanczewokostki masła1/3 szklanki cukrupół szklanki śmietanki kremówki 30%do posypania po wierzchu ciasta- 100 g orzeszków ziemnych solonychPrzygotowanie:200 g orzeszków wysyp na czystą blaszkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10 minut, by się zrumieniły. Ostudż. Małą blaszkę (!) , około 20x24 cm wysmaruj olejem bądź masłem i wyłóż papierem do pieczenia. MASA BROWNIE: piekarnik nagrzej(...)wlej pianę do masy czekoladowej i wymieszaj bardzo ostrożnie. Dodaj mąkę przesianą przez sitko, cały czas bardzo ostrożnie. Wymieszaj dokładnie, wlej do foremki i piecz przez około 25 minut. Ciasto powinno być w miarę wysokie.KARMELOWE PRZEŁOŻENIE: masło rozpuść na małym ogniu w rondelku, dodaj cukier. Mieszaj drewnianą łyżką, podgrzewając na małym ogniu,aż utworzy się karmel (cukier zbrązowieje i sklei
Gotowanie to kochaniemakę i proszek do pieczenia.Dolewam wolno olej, a na koniec dodaję pokrojone jabłka i orzechy. Mieszam.Wlewam do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 40 minut, ale sprawdzam patyczkiem czy w środku jest już suche. Posypuję po upieczeniu cukrem pudrem. Smacznego Post Ciasto z jabłkami i orzechami pojawił się poraz
UgotujmyTo.plNadzienie: 5 cebul 10 dag wędzonego boczku 2 łyżki oleju 3 jajka 100 g sera żółtego-radamer 3/4 szklanki śmietany 18% sól morska do smaku pieprz grubo mielony do smaku Sposób przygotowania Do miski przesiać mąkę dodać pokrojone na kawałki masło sól, dodać żółtko oraz wodę i siekaczem do ciasta kruchego wyrobić ciasto, gdy już się połączy zagnieść rękami kulę
Wanilia i KardamonNadmiar jabłek postanowiłam spożytkować na przepyszną szarlotkę. Znalazłam ciasto idealne- bez babrania w mące, ugniatania, wszystko wystarczy tylko ze sobą wymieszać. No i ta wspaniała wilgotna konsystencja... Szarlotka jogurtowa szklanka mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego 150 ml oliwy (lub oleju) 2 łyżki miodu (najlepiej płynnego) jabłka (ja małam
bastalenaszklanka oleju* 4 jajka* 2 jabłka * 1 gruszkaSposób wykonaniaDo jednego naczynia włożyć składniki suche (mąkę przesiać z sodą) i wymieszać, do drugiego składniki mokre i wymieszać. Jabłka i gruszkę obrać i pokroić na kawałki (mogą być też inne owoce i bakalie).Do składników suchych dodać mokre, wymieszać krótko tylko do połączenia składników, dodać owoce, wymieszać.Wyłożyć ciasto
Mix smakuIdealne- to słowo, które najlepiej charakteryzuje moje ciasto czekoladowee. Aromatyczne, w środku wilgotne i puszyste. Kolejnym ważnym dla mnie aspektem jest fakt, że jest dziecinnie łatwe i szybkie w przygotowaniu i nie mam góry naczyń do zmywania. Świetnie sprawdza się jako składowa deserów (przykład znajdziesz tu ) lub samodzielnie. Tym razem podałam je klasycznie z sosem truskawkowym(...)kakao 1 łyżeczka sody 1 jajko 1/4 łyżeczki sol 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki gorącej wody Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (poza wodą umieść w misie miksera i na najniższych obrotach wymieszaj składniki). Dodaj wodę i kontynuuj mieszanie. Ciasto przelej do natłuszczonej masłem i wysypanej mąką tortownicy. Jeśli masz formę o średnicy
Wielki apetytTyle słońca w całym mieście, postraszone nagłym deszczem, skryło się w granacie nieba. Uśmiechu więcej potrzeba. A co jest najlepsze na radość? Domowe ciasto! Było tak pięknie. Wszyscy mentalnie szykowali się na piękną, gorącą majówkę na świeżym powietrzu. Jedni zapragnęli rozpocząć już sezon grillowania, inny natomiast myśleli o jego owocnej kontynuacji. Mnie zaś wymarzył się piknik nad piękną, zieloną Wartą(...)puszystą (jeśli tak można powiedzieć), masę. Dodaję do żółtek wiórki, przesianą mąkę, proszek i olej. Dokładnie miksuję, a na końcu łączę wszystko z pianę z białek i wrzucam pokrojone suszone morele. Keksówkę o długości ok. 18 cm wyścielam papierem do pieczenia, wylewam przygotowane ciasto i wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę przez 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka
W kuchni Karmel-itkipieczenia szczypta soli łyżeczka spirytusu 1 litr oleju Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz cukier. Następnie drobno siekamy margarynę i dodajemy ją do misy, kolejnym etapem jest dodanie jajka spirytusu oraz pokruszonego twarogu. Całość zagniatamy na jednolitą masę. (Można ułatwić sobie to mikserem:) Następnie wyrobione ciasto wałkujemy - na posypanej mąką stolnicy lub blacie(...)ciasta i ponownie je wygniećcie. Ciasto wałkujemy na grubość około 0.5 cm. Następnie szklanką wycinamy koła i jak najmniejszym kieliszkiem, lub tak jak w moim wypadku najmniejszą "formą serduszkową" wycinamy środek. Ważne jest to aby, dziurka była jak najmniejsza, wtedy oponki są bardziej pulchne i wyglądają znacznie ładniej. Wrzucamy do gorącego oleju, do zezłocenia z każdej strony. Wyjmujemy
dlaSmaQwypieku. Dziś postanowiłam zrezygnować ze śmietany na rzecz jogurtu, a całość wzbogacić soczystym jabłkiem, do tego zmiana proporcji i... Tak oto upiekłam pyszną jabłkową babkę jogurtową. Dzięki uprzejmości PapilArt ciasto upiekłam w wygodnej i ładnie wyglądającej papierowej formie. Po spróbowaniu przygotowałam jeszcze jedną babkę, którą zabrałam w gości. Pierwszą oczywiście zostawiłam dla siebie i bliskich do kawy lub herbaty ;) Spróbujcie(...)ucieramy całość mikserem (puszysta masa). Miksując już na najmniejszych obrotach, dodajemy kolejno jogurt i olej. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą (cały czas miksujemy na małych obrotach). Na koniec do naszej masy ścieramy jabłko (na grubych oczkach tarki). Mieszamy całość delikatnie łyżką. Ciasto przelewamy do małej keksówki (u mnie specjalna papierowa od PapilArt, dzięki czemu
Słodkie okruszki