ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:270/437)

FIT tarta owsiano-kokosowa z kiwi 194

banany 50 g oleju kokosowego nierafinowanego Płatki owsiane drobno zmielić, np. w malakserze. Banany zmiksować na gładkie puree. Olej kokosowy przełożyć do miseczki i rozpuścić podgrzewając przez ok. 10 sekund w mikrofalówce. Wszystkie składniki zagnieść ze sobą na jednolite ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.  na jogurtowe nadzienie: duże opakowanie jogurtu naturalnego, ok. 400 g 200 g serka

Kuchnia Ellie
Chleb żytni na zakwasie z otrębami i siemieniem lnianym. Domowy. Najlepszy, najzdrowszy. 188

folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc.     Składniki na ciasto chlebowe: 175 g gotowego zakwasu 500 g mąki żytniej typ 720 niepełna szklanka otrąb żytnich i orkiszowych (lub innych) 4 łyżki siemienia lnianego 350 ml filtrowanej wody 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno łyżka soli morskiej łyżka miodu wielokwiatowego   Przygotowanie: Zakwas nocny będzie(...)przekładamy do słoiczka i pozostawiamy jako starter do następnego wypieku. Wstawiamy słoiczek do lodówki. Do odważonego zakwasu dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Jednak niezbyt długo, ponieważ ciasto żytnie nie lubi długiego mieszania. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej gotowe ciasto. Foremkę przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrastania na kilka godzin

Naturalna Kuchnia
Tort śliwkowy piętrowy 160

szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier. Ubijać aż do uzyskania puszystej i gęstej pianki. Do ubitej masy dodać olej delikatnie mieszając, następnie przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszać aż do połączenia wszystkich składników (delikatnie żeby ciasto urosło puszyste). Przelać masę do tortownicy i piec na środkowym poziomie piekarnika 30 minut (do suchego patyczka).   Biszkopt

Passions hobbies life
Naleśniki według przepisy Magdy Gessler 371

podniesieniu jej ciasto spływa ale jednocześnie częściowo zostaję na łyżce to znaczy, że wyszło Nam ciasto idealne. Jeśli ciasto wyszło za gęste dolewamy odrobinę mleka, jeśli za rzadkie dosypujemy mąki. Smażymy na praktycznie suchej (z odrobinką masła klarowanego lub oleju) i rozgrzanej patelni. Smacznego :) A oto moje ostatnie dodatki do naleśników : Malinki Jeżyny Borówki Miłego dnia

Ptasia Kuchnia
bezglutenowe kardamonowe muffiny z wiśniami 213

kardamonu ~200g wiśni (waga bez pestek) Mąkę łączymy z cukrem, kardamonem, proszkiem i sodą. W oddzielnej misce łączymy jogurt, olej i żółtka. Dodajemy "mokre" składniki do "suchych" i mieszamy krótko, ale dokładnie. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie. Na końcu dodajemy wiśnie i ponownie delikatnie mieszamy. Ciasto nakładamy do foremek na muffiny (najlepiej silikonowych), wkładamy

chili & sugar
Domowe hamburgery wołowe z bułką sezamową 228

cukru - 15 gram soli Przygotowanie bułek: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W oddzielnym naczyniu łączymy mleko, oliwę i olej sezamowy. Mąkę przesiewamy do sporych rozmiarów miski, dodajemy cukier i sól. Wlewamy do mąki mieszankę drożdżową oraz mleczną. Zagniatamy aż ciasto stanie się elastyczne. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie formujemy bułeczki, układamy

Życie zamknięte w smaku
Naleśniki z ciecierzycą i tymiankiem 189

koniecznie!!    Potrzebne składniki to : 100 g. mąki owsianej 50 g. mąki z ciecierzycy szczypta soli 60 ml oleju 300 ml mleka łyżeczka świeżego tymianku ( można użyć też suszonego ) 4 łyżki kukurydzy ( opcjonalnie) Składniki wymieszać trzepaczką lub zmiksować - odstawić ciasto na min. 30 minut. Ciasto początkowo jest rzadkie jednak gęstnieje. Patelnie do naleśników nagrzać i nakładać nieduże porcje. Smażyć

apetytnapieczenie
Babka majonezowa z kakaowym szlaczkiem 146

Kolejna, upieczona w ramach eksperymentu babka. Tym razem zamiast masła, margaryny, czy oleju - dodatek majonezu. Babka okazała się bardzo smaczna i wilgotna, została pochłonięta (zjedzona to

Kuchenne zapiski Edyty
Wymyślny tort RÓŻE z owocowym kremem 228

oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i olej. Na koniec dodać obydwie przesiane mąki wymieszane z kakao i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C przez ok. 35-40 minut (do momentu suchego patyczka

Domowa Cookierenka Agi
Muffiny jagodowe 88

oleju W jednym naczyniu naczyniu mieszamy suche składniki: mąkę sodę, proszek, cukier. W drugim mokre: jajko, mleko, olej. Łączymy zawartość obu naczyń i wrzucamu jagody. Mieszamy tak troszkę żeby się połączyło wszystko. Wykładamy papilotkami formę do muffinek, nakładamy ciasto i pieczemy około 30 minut (sprawdzamy patyczniem czy to już) w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu czekamy 5 minut i dopiero

Marder&Marder Manufacture
Muffiny truskawkowe 81

oleju W jednym naczyniu naczyniu mieszamy suche składniki: mąkę sodę, proszek, cukier. W drugim mokre: jajko, mleko, olej. Łączymy zawartość obu naczyń i wrzucamu truskawki. Mieszamy tak troszkę żeby się połączyło wszystko. Wykładamy papilotkami formę do muffinek, nakładamy ciasto i pieczemy około 30 minut (sprawdzamy patyczniem czy to już) w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu czekamy 5 minut i dopiero

Marder&Marder Manufacture
Chleb żytni 90

mąki żytniej typ 2000 150 g zakwasu 250 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju Zakwas oczywiście musi być aktywny, czyli dokarmiony około 12 godzin przed pieczeniem. Wrzucamy/wlewamy/wsypujemy zatem wszystkie składniki do miski i wyrabiamy ciasto. Nie musimy długo, wystarczy 7 minut. Mąka żytnia niestety ma tę paskudną właściwość, że klei się do dłoni. Tak więc

Marder&Marder Manufacture
Słodki chlebek pomarańczowy z migdałami. 158

jogurtowy chleb przerodził się w bezlaktozowy, słodki chlebek pomarańczowy z migdałami. Prawda, że to wszystko brzmi logicznie? : ) Z oryginalnego ciasta jogurtowego została chyba tylko ilość mąki i jajek, tych ostatnich nie udało mi się sprawnie niczym zastąpić – próbowałam zastąpić je olejem kokosowym, ale nic dobrego z tego nie wyszło…poza tym, ilość oleju, która zastąpiłaby jajka jest

Fill The Bowl
Kluski śląskie z wędzoną słoniną 124

misce wsypujemy przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną do równej wysokości. Wbijamy jajo i wyrabiamy ciasto. 3. Z gotowego ciasta formujemy kluski z dziurką, układamy na omączonym blacie. Gotujemy wodę w dużym rondlu, lekko solimy i dodajemy 2-3 łyżki oleju, kluski wrzucamy do wrzącej wody, kiedy wypłyną wyciągamy je łyżką cedzakową na przygotowany półmisek. Polewamy stopiona słoniną ze skwarkami, podajemy

Apetyczna babeczka
Babeczki marchewkowe z kandyzowana marchewką 208

misie miksera na małych obrotach ubić białka jajek ze szczyptą soli. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo: żółtka, cukier, olej, ekstrakt waniliowy oraz marchewkę. Na końcu dodajemy łyżką przesiane składniki sypkie. Foremki do babeczek wykładamy papilotkami i uzupełniamy do ¾ wysokości ciastem. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 18 minut. Dekoracja: Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach

Pyry na Gaz