ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:269/437)

Buraczane ciasto z marchewką i orzechami 173

Zdrowo i kolorowo :), mam dla Was łaciate ciasto do kawy z dużą ilością karotenu i buraków.  Składniki na 1 keksówkę : 1/2 szklanki buraków startych na małe wiórka 1 i 1/2 szklanka marchwi startej na małe wiórka 1/2 szklanki orzechów  włoskich 3/4 szklanki oleju 3 jaja 1 szklanka cukru szczypta świeżej wanilii  2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki(...)białą masę, łączymy z olejem, miksujemy. 2. Buraki i marchew ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do masy, mieszamy. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, wszystko razem dokładnie mieszamy. Orzechy kroimy, ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Orzechy i pianę delikatnie mieszamy łyżką z pozostałymi składnikami. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy

Apetyczna babeczka
Pączki Babci Basi 364

dżem owocowy (bez dodatku żelatyny!), 1 litr oleju do smażenia, cukier puder na lukier lub do obsypania   Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką lub rękami. Na koniec dodajemy kieliszek(...)Cześć wyrosnietego ciasta wykładamy na stolnicę. Wyrabiamy i walkujemy na placek około 0,5 cm grubości. Na jedną część nakładamy dżem, przykrywamy drugą częścią i wykrawamy szklanką. Trzeba uważać, żeby nie przyciąć szklanką dżemu, bo będzie się przypalał przy smażeniu. Pączki odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Teraz wystarczy jeszcze tylko znaleźć odpowiedni garnek... W garnku gotujemy olej. Wrzucamy kawałek

Ciastkozercy
Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington 146

musztarda - wędzona sól morska cypryjska - świeżo, grubo zmielony pieprz - oliwa do smażenia - 1 jajko do posmarowania ciasta Polędwiczki pozbawione błon i tłuszczu oprószamy wędzoną solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Pieczarki dokładnie oczyszczamy i ścieramy na tarce jarzynowej. Przekładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, dodajemy zmielone suszone podgrzybki. Smażymy do chwili, aż z grzybów odparuje sok, następnie dodajemy pokrojoną(...)polędwiczki). Polędwiczki smarujemy musztardą i kładziemy na szynce z pieczarkami, następnie ściśle zawijamy w szynkę oraz w folię spożywczą. Wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Rozkładamy ciasto francuskie, smarujemy roztrzepanym jajkiem, kładziemy polędwiczkę wypakowaną z folii i szczelnie zawijamy. Tak samo postępujemy z drugą. Wierzch ciasta smarujemy pozostałym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy

mojewypiekiinietylko
Chlebek cytrynowy z prażonymi migdałami 194

cytrynowy chlebek to będziecie do niego często wracać. Czasami warto nie patrzeć na kalorie :) Składniki: ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej  1 szklanka cukru starta skórka z 2 cytryn sok z 1 cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 jajka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 0,5 szklanki mleka szczypta soli lukier 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku(...)połącz ubijając ze sobą wszystkie mokre. Następnie połącz wszystko razem i dodaj startą skórkę cytryny. Gotową masę przelej do formy i piecz ok 50-60 minut, sprawdzając wykałaczką czy ciasto jest upieczone w środku. Jak ciasto będzie gotowe, odstaw do ostygnięcia. Połącz sok z cytryny z ekstraktem migdałowym mieszając powoli dodawaj cukier puder. Mieszaj, aż konsystencja będzie idealna

Niezły Młynek
Muffinki z musem jabłkowym i brzoskwinią 164

Babeczki szybkie w przygotowaniu , ale nie oszukujmy się , że tylko w przygotowaniu... Czas pieczenia:  20 min - 25 min           

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Cebulowe paluszki grissini 141

piekarniku kurczak. Ale o kurczaku pisać nie będę. Kurczak jak kurczak, każdy kiedyś widział, pewnie nawet i jadł. Ale oprócz kurczaka zrobiłem też włoskie paluszki grissini. Takie z ciasta chlebowego z makiem i cebulą. I solą gruboziarnistą posypane. Tak żeby przekąska do piwa była. Nawet nie głupio wyszło. Fajnie chrupią, słone jak cholera, znaczy się przekąska doskonała. Im bardziej słone(...)maku sól morska gruboziarnista do posypania paluszków Cebulę siekamy dość drobno i podsmażamy na minimalnej ilości oleju. Delikatnie żeby nie przypalić. Czekamy aż wystygnie. I potem po prostu wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce, czy tam na stolnicy i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Jeśli by się kleiło to dosypujemy nieco mąki, jeśli będzie za suche to trochę

Marder&Marder Manufacture
Ciasto i muffinki orkiszowo-migdałowe, z jogurtem i serkiem ricotta, z malinami i owocami czarnego bzu. Zdrowe, pyszne, szybkie. 130

dużo i jest darmowym skarbem, to najważniejsze.     Ciasto i muffinki orkiszowo - migdałowe, z jogurtem i serkiem ricotta, z malinami i owocami czarnego bzu.   Składniki:  2 jajka 80 g brązowego cukru 2 łyżki waniliowego cukru domowego 120 g naturalnego jogurtu 200 g świeżego serka ricotta 70 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (lub innego ulubionego(...)domowy cukier waniliowy, jogurt, serek ricotta oraz olej. Do drugiej miski wsypujemy i mieszamy mąkę orkiszową, dokładnie zmielone migdały, proszek do pieczenia. Składniki mokre przelewamy do miski ze składnikami suchymi i szybko i niedokładnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Nie mieszamy dokładnie, bo wyjdzie zakalec. Muffinkowe foremki wypełniamy do połowy, a resztę ciasta przelewamy do nasmarowanej tortownicy. owoce układamy

Naturalna Kuchnia
Kuchenna ABC - Naan i paratha, czyli chlebki indyjskie 156

chlebków)340g mąki chlebowej 750 (lub zwykłej pszennej)160g wody40g oleju lub stopionego masła klarowanego5g soliolej lub masło do smarowania chlebkówSposób przygotowaniaWszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem z hakami lub robotem z mieszadłem hakiem. Wyrobić rękami, żeby uzyskać gładką kulę. Odstawić w misce natłuszczonej oliwą lub masłem na godzinę, żeby ciasto odpoczęło.Po tym czasie podzielić ciasto na 6 równych części

W kuchni wieczorem
La Puddica Brindisina - Drożdżowe chlebki z botwiną, anchois i oliwkami 206

miską. Jeżeli przesadzimy z wodą, zawsze możemy dodać więcej mąki, ale to może zachwiać ogólne proporcje składników. Drożdżowe chlebki z botwiną, anchois i oliwkami przepis na ok. 12 sztukSkładniki:Ciasto: 2 1/2 łyżeczki suchych drożdży 1/3 szklanki ciepłej wody 2 1/2 szklanki letniej wody 1/4 szklanki oliwy 2 łyżki śmietany 30% 1 łyżka plus 1 łyżeczka soli morskiej 3 szklanki(...)rapa, liści mlecza, rzepy, buraka liściowego) 1 łyżka soli morskiej 80 g anchois w oleju, posiekane 3/4 szklanki oliwy 3 duże ząbki czosnku, obrane, rozgniecione i drobno posiekane 1 mała suszona papryczka chilli, pokruszona 100 g czarnych oliwek pozbawionych pestek i posiekanych Przygotowanie:Przygotowanie ciasta: W dużej misce rozprowadź drożdże w ciepłej wodzie*, odstaw je na 15 minut. W osobnym

Chilli Czosnek i Oliwa
Bardzo czekoladowe ciasto z cukinią 192

Małej Cukierence bardzo czekoladowe ciasto z cukinią. Wilgotne, gęste, ale nie zbite! Cudownie aromatyczne z odrobiną cynamonu i aromatu migdałowego, pyszne. Będzie to teraz jedno z moich ulubionych czekoladowych ciast, a w okresie letnim u mnie zawsze jest sporo cukinii. Bardzo polecam, zapraszam na FILM i do subskrypcji mojego kanału na YouTube http://www.youtube.com/malacukierenka .   Porcelana ze sklepu Maxwell(...)160oC na funkcji góra-dół. 5. W kolejnej misce wymieszać razem cukier i jajka. Wlać olej, dodać ekstrakt lub aromat, wymieszać. Dodać osączoną cukinię, wymieszać. 6. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko łyżką lub szpatułką. Na końcu dodać poszatkowaną czekoladę, wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 65 minut. Piekłam

Mała Cukierenka
Bardzo czekoladowe ciasto z cukinią 218

Małej Cukierence bardzo czekoladowe ciasto z cukinią. Wilgotne, gęste, ale nie zbite! Cudownie aromatyczne z odrobiną cynamonu i aromatu migdałowego, pyszne. Będzie to teraz jedno z moich ulubionych czekoladowych ciast, a w okresie letnim u mnie zawsze jest sporo cukinii. Bardzo polecam, zapraszam na FILM i do subskrypcji mojego kanału na YouTube http://www.youtube.com/malacukierenka .   Porcelana ze sklepu Maxwell(...)160oC na funkcji góra-dół. 5. W kolejnej misce wymieszać razem cukier i jajka. Wlać olej, dodać ekstrakt lub aromat, wymieszać. Dodać osączoną cukinię, wymieszać. 6. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko łyżką lub szpatułką. Na końcu dodać poszatkowaną czekoladę, wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 65 minut. Piekłam

Mała Cukierenka
Puszysty sernik waniliowy z wiśniami 172

choć przygotowania kosztowały mnie sporo stresu, (bo kto o zdrowym umyśle na ważną imprezę przygotowuje ciasto, którego nigdy wcześniej nie piekł) było warto!  Składniki 1 kg sera mielonego 6 żółtek 8 białek 2 szklanki kwaśnej śmietany 12% 0,5 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe 1 szklanka cukru opakowanie cukru waniliowego szczypta soli Przygotowanie Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym(...)olejem. Powoli, systematycznie dodawać sera, śmietany i budynie. Na koniec ubić 8 białek z odrobiną soli na sztywną pianę i dodać do masy. Dokładnie wymieszać. I teraz uwaga: zanim wyłożymy masę do formy (tortownica 24cm) warto zrobić w środku kołnierz z papieru do pieczenia, aby było dużo miejsca dla rosnącego sernika. Kołnierz powinien wystawać z tortownicy jeszcze ok 8cm (!) Sernik

Kulinarne Inspiracje
Babeczki czekoladowo - miętowe 227

całe mnóstwo czekolady... Puszyste, mocno czekoladowe ciasto z dużą ilością kawałków mlecznej i gorzkiej czekolady. Całość przykrywa soczyście miętowy, bardzo pobudzający, smakowity krem. Babeczki doskonale nadają się na letnie przyjęcia. Polecam! Składniki na 12 babeczek: 250 g mąki pszennej 350 g gęstego jogurtu greckiego 130 g cukru trzcinowego 80 ml oleju 2 jajka 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej(...)pieczenia i sodą. Jajka roztrzepać z cukrem, dodać olej i delikatnie ubić trzepaczką. Dodać jogurt. Powoli dodawać do masy jajecznej sypkie produkty, mieszając by wszystkie składniki połączyły się. Dodać pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi papilotkami. Łyżką nakładać ciasto do foremek, wypełniając je do ¾ wysokości. Piec około 25 minut

maniapieczenia
Naleśniki budyniowe 838

bananowe itp. Wszystkie pomysły znajdziecie w zakładce   Naleśniki i gofry Składniki: 2 jajka 400 ml mleka 2 łyżki oleju 400 ml wody 2 budynie waniliowe 2 szklanki mąki pszennej cukier w razie potrzeby Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić ciasto na 15 minut, a następnie smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni

O kuchni z uczuciem
Pasta tahini 164

ziarna sezamu ze ścianek i ponownie miksujemy. Jeżeli masa jest zbyt sucha, to miksując można dodać 1 – 2 łyżki oleju sezamowego. Gotową pastę przekładamy do słoiczka i zamykamy. Nie wymaga przechowywania w lodówce. Pasta tahini może być używana do sosów, ciast, deserów, kanapek… i nie tylko. Sezam jest także głównym składnikiem słodkości. Te najbardziej znane to chałwa i sezamki. Ponieważ

mojewypiekiinietylko