ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:303/437)

Ziemniaczane Kulki 303

łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka papryki słodkiej mielonej 1 łyżka czubricy 1 łyżka suszonych liści kolendry 1 łyżeczka imbiru sól pieprz bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać  lub wykorzystać ziemniaki które nam zostały z poprzedniego dnia. Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub rozdrobnić widelcem(...)ciasto. Wilgotnymi rękami uformować z ziemniaków niewielkie kulki i obtoczyć je w bułce tartej. Trzeba pamiętać żeby kulki były niewielkie ponieważ jeśli będą za duże to nie uda nam się je usmażyć i będą surowe w środku. Smażyć po kilka na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Ważne żeby nie wkładać zbyt wiele kulek naraz by nie oziębić za bardzo oleju

Mama Gotuje
KURKUMA + PIEPRZ Dlaczego razem? KLUSKI Z KURKUMĄ I PIEPRZEM 200

załatwiona. Biorąc pod uwagę te właściwości kurkumy moim zdaniem nie ma sensu picie jej w szklance wody, o czym można czasem przeczytać w sieci. Jeżeli już, to w łyżce oleju, koniecznie gorącego :P (joke). Jeśli ktoś nie ma czasu na gotowanie albo nie ma głowy do myślenia o dodawaniu kurkumy wszędzie, gdzie się da, mogę podpowiedzieć bardzo dobry, naturalny suplement(...)razem (łącznie z tą wyjętą na chwilę 1/4 ziemniaków) zagnieść na jednolite ciasto, - formować kulki, wciskać dziurki  Emotikon wink - gotowe kluski wrzucać do osolonego wrzątku, gotować kilka minut, aż wypłyną jak pierogi. Do tego sosik ze szklanki wody przegotowanej również z kurkumą i pieprzem, sosem sojowym, olejem kokosowym i na koniec zagęszczony śmietaną owsianą. Kurkumowe kluski wchodzą na stałe

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Ciasto Shrek 195

sobą wspólnego? Oczywiście warstwy i charakterystyczny zielonkawy kolor. Ciasto wygląda efektownie, a do tego smakuje wybornie - jest delikatne, niezbyt słodkie, orzeźwiające. Polecam serdecznie :) Składniki (na blachę o wym. 23x39 cm): Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju pół łyżeczki ekstraktu z wanilii Masa budyniowa(...)żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać cukier, żółtka, ekstrakt z wanilii, na koniec - przesiane obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i piec przez 25 min. (do suchego patyczka). 3. Rozpuścić 1 galaretkę w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. 4. Pozostałe dwie galaretki rozpuścić

Domowa Cookierenka Agi
Pierogi z mięsem i kapustą 220

oleju, przyprawiam i duszę pod przykryciem do miękkości. W tym czasie kapustę obsmażam na drugiej patelni na małym ogniu. Jeżeli nie możecie smażyć potraw ze względu na ograniczenia w diecie polecam kurczaka jak i kapustę podgotować w garnuszkach, oczywiście osobno i doprawić wedle uznania. Danie nadal będzie super smaczne a zyska na walorach zdrowotnych. Teraz biorę się za ciasto, kontrolując(...)kwadrans lub dłużej aby ciasto ostygło. Miękkie mięso rozdrabniam widelcem i mieszam z kapustą. Próbuję i ewentualnie doprawiam. Kiedy farsz będzie gotowy zostawiam wszystko do przestygnięcia.  Z ciasta urywam małe kulki, wałkuję na posypanej mąką stolnicy. Na środek kładę nadzienie, zalepiam dokładnie brzegi. W sporym garnku gotuję ok. 3 litrów wody i dodaję łyżkę soli. Pierogi wrzucam na wrzątek

prawdziwe jedzenie
Rolada jabłkowa 199

Dziś mam dla Was pyszną, prostą roladę jabłkową wg przepisu Ewy Wachowicz. To proste, a jednak eleganckie ciasto świetnie sprawdza się do codziennej kawusi, ale też jest niezastąpione na specjalne okazje.   Jednak zanim przejdę do przepisu chciałam się podzielić z Wami moim odkryciem. Często robię zakupy w internetach i równie często coś tam sprzedaję zarówno prywatnie(...)stopniowo dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Nie przerywając mieszania wlewamy olej i wsypujemy mąkę. Na dużej blaszce z piekarnika, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia układamy blisko siebie obrane i pokrojone w ósemki jabłka. Posypujemy je cynamonem i bułką tartą. Na jabłkach rozprowadzamy równą warstwą ciasto biszkoptowe i pieczemy ok 15 minut w 200 st. C. Wyjmujemy z piekarnika

Cynamonowe szczęście
Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady 457

marchewkowe z polewą z białej czekolady...Pyszne, wilgotne i słodkie ciasto marchewkowe.Oblane białą czekoladą.Szybkie i proste w wykonaniu.Posmakuje niejednemu łasuchowi.Polecam!Składniki:220 g marchwi startej na tarce o drobnych oczkach;300 g mąki pszennej;2/3 szklanki białego cukru;Opakowanie cukru wanilinowego (16g);4 jaja;220 ml oleju;2 łyżeczki cynamonu;3 łyżki rodzynek;2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 50 - 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia można (aby wierzch się nie spiekł, a ciasto upiekło) zmienić ustawienie piekarnika na samą grzałkę dolną.Upieczone ciasto wystudzić.W międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do szklanej miseczki wraz z mlekiem i masłem. Miseczkę położyć

Gospodyni Miejska
Wigilijne pierogi z makiem 241

torebce i chowamy do zamrażarki. Mrozić możemy też ugotowane pierogi, które warto posmarować dokładnie olejem, poczekać aż obeschną i wystygną i wtedy zapakować do torebek. Polecam masę makową zrobioną z tego przepisu Drukuj Wigilijne pierogi z makiem window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Masa makowa Ciasto na pierogi 350 g mąki szklanka gorącej wody 2 łyżeczki masła 1 jajko szczypta soli

Mieszam w Garnku
Ostre pierożki serowe z czerwonym bobem 176

ciasto. Przekładamy do miseczki i przykrywamy ciepłym talerzykiem na ok. 15 min. Pierożki: Ciasto (porcjami) rozwałkowujemy ( podsypujemy mąką) i za pomocą szerokiej szklanki wycinamy krążki.  Na każdy krążek nakładamy po niecałej łyżeczce farszu, sklejamy przez dwa dociśnięcia, na krzyż.  Pierożki układamy na wysmarowanym olejem koszyku i gotujemy na parze, pod przykryciem ok. 4 min. (Koszyki stawiamy na garnku

Moniki Smakołyki
Oszukane oponki. Oponki z jogurtem naturalnym 295

śmietankowy (proszek) 40 dkg mąki + trochę do podsypywania 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oraz: Olej do smażenia Cukier puder do posypania  Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wciąż ucierając ( lub miksujac) dodawać stopniowo jajka, jogurt, budyń i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto pod koniec dodawania mąki zrobi się gęste i wówczas trzeba je przełożyć na blat

Maślane ciasteczko
Wyborna tarta z kurkami 187

pieczenia. Wylepić całą formę ciastem. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem. Piec 15 - 20 min, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjąć. Wystudzić. Nadzienie grzybowe: 400 g kurek 100 g sera cheddar lub innego ostrego sera 250 g śmietany 18 %  1 duża cebula 3 jajka 3 łyżki oleju sól, pieprz, tymianek Kurki oczyścić z piasku, umyć. Większe pokroić. Cebulę posiekać. Na patelni

maniapieczenia
Farszynki czyli warmińsko – mazurskie ziemniaczane kotlety 287

składników można wyczarować pyszne danie. W dzisiejszej odsłonie - farszynki, ziemniaczane kotlety nadziewane mięsem. Składniki: Ciasto: Ok. 1 kg gotowanych ziemniaków Ok. 300 gram mąki ziemniaczanej 2 jajka Sól Farsz 300 gram gotowanego mięsa wieprzowego 2 jajka na twardo 2 cebule Sól, pieprz łyżka masła Olej Wykonanie: Drobno pokrojoną cebulę zarumieniamy na maśle. Mięso i 2 jajka ugotowane na twardo przepuszczamy

Smaki Ewy
Muffinki z borówkami + film 125

jajka cukier puder do posypania babeczek przepis Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz olej, wsypujemy cukier a także cukier waniliowy i całość rozkłócamy trzepaczką. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia i wszystkie składniki ze sobą łączymy ( niezbyt dokładnie ). Do ciasta wrzucamy opłukane i osuszone borówki i delikatnie łączymy je z  ciastem. Wyłożoną papilotkami formę

Smakowite Dania
Keks z fetą i z pesto bazyliowym 137

pieprz średniej wielkości bakłażan 1 łyżka oleju Pokrój bakłażana w drobną kostkę. Rozgrzej łyżkę oleju i usmaż bakłażana na złoto. Odstaw do ostygnięcia na ok kwadrans.  Do miski wsyp mąkę, cukier, sól, drożdże, wbija jaja i wlej mleko. Wymieszaj. Dodaj pesto. Będzie dość luźne ciasto. Dodaj wystudzone kostki bakłażana oraz fetę pokrojoną w kostkę.  Piecz 60 minut

AZgotuj!
Muffinki bezglutenowe dla miłośników czekolady 140

Jajka ubić w misce z cukrem na puszystą masę(ok. 2-3 minuty) Wlać olej i szybko wymieszać. Do masy dodać zmieszaną wcześniej mąkę kukurydzianą. Całość zmiksować. Stopniowo dodawać mleko. Kakao, orzechy i posiekaną czekoladę umieścić w misce i połączyć ze sobą. Wsypać do ciasta i dokładnie zmiksować wszystkie składniki. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem. Piec

FitKot
Tortille pszenno-kukurydziane. 160

dużą mamy patelnię) 200 g mąki kukurydzianej 150 g mąki pszennej 1 łyżka oleju szczypta soli 0,5 łyżeczki cukru szczypta proszku do pieczenia około 200-230 ml ciepłej wody      Wszystkie suche składniki wkładamy do miski, mieszamy, stopniowo wlewamy wodę zagniatając gładkie, sprężyste ciasto przypominające ciasto na pierogi. Przykrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy na około 2 godziny

Rozpustne gotowanie