trzepaczki dokładnie mieszam, aby powstała jednolita masa. Wlewam olej, znów mieszam. Wsypuję cukier, dokładnie mieszam. Następnie przesiewam mąkę z solą (Osobiście użyłam do tego celu miksera). Czekoladę mleczną i deserową kruszę. Miętę siekam drobno. Oba składniki wrzucam do masy, mieszam całość. Formę wyścielam papierem do pieczenia. Wykładam lepkie i ciężkie ciasto, wyrównuję wierzch i wkładam do rozgrzanego piekarnika. Piekę
W kuchni Karmel-itkiMuffinki przeważnie goszczą u nas w połowie tygodnia, gdy po niedzielnym cieście nie ma już śladu, a do weekendu jeszcze daleko. Ogromnym ich atutem jest to, że są mało absorbujące czasowo i pyszne. Dziś jedne z ulubionych moich córek, bananowo-orzechowe z karmelową nutą za sprawą dodania brązowego cukru. Cudownie aromatyczne, miękkie i idelanie wilgotne... Boskie! Muffinki bananowo-orzechowe Składniki(...)oleju 1 duże jajko 3 dojrzałe banany szczypta soli W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki. Banany rozgniatamy widelcem. W drugim naczyniu mieszamy roztrzepane jajko z oliwą, jogurtem i bananami. Wlewamy suche do mokrych, na końcu dodajemy rozdrobnione orzechy(zostawiamy 2 łyżki orzechów i cukru do posypania). Szybko mieszamy, aby się składniki połączyły. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wlewamy ciasto
Mia Cucina Sofietapewnymi zmianami, czy z oryginalnego - wybór pozostawiam Wam. Koniecznie jednak dajcie znać, jak wyszło - mam nadzieję, że nikt nie będzie miał z nim takich problemów, jak ja.Pomarańczowe ciasto z polentą i syropem pomarańczowo-rozmarynowymSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)100 g polenty150 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki maku150 g jasnego brązowego cukru3 jajka125(...)pomarańczy3 gałązki świeżego rozmarynudodatkowo:gałązki świeżego rozmarynuPolentę, mąkę i proszek przesiać do miski, wymieszać z makiem i skórką pomarańczową. Jajka z i cukrem ubić na puszystą masę. Powoli wlewać olej, cały czas miksując. Następnie na zmianę, partiami, dodawać jogurt i mąkę tak, żeby ostatnią partię stanowiła mąka.Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem.Piec w 180 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeO tym cieście bardzo dużo czytałam i od bardzo długiego czasu mam na niego wielką ochotę :) Wreszcie przyszedł ten czas i mogłam go spróbować . Ciasto pycha
Słodkości i nie tylkoposypania Burgery: 500 g wołowiny cebula 2 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody 2 małe jajka sól, pieprz przyprawy: słodka papryka, gorczyca olej (do smażenia) Dodatkowo: domowy sos do Big Maca (z tego przepisu ) ok. 2-3 górki konserwowe 1-2 cebule sałata lodowa (do dekoracji można użyć ozdobnej) kilka plasterków sera cheddar Domowe(...)temperaturę pokojową. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru i ok. 3 łyżek mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (będzie ono miało dość "luźną" konsystencję dlatego warto je przygotować w food procesorze lub wyrobić hakami do ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość
Słodka Stronawołowiną z ciasta filo:1 opakowanie ciasta filo (7 płatów)500 g mielonej wołowiny2 ząbki czosnku1 cebula1 łyżka mielonych ziaren kolendry1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)1-2 łyżeczki tartego, świeżego imbiru125 g tartej mozzarelli125 g ricotty1 jajko + 1 rozmącone do posmarowaniapęczek pietruszkiok. 100 g masła (do smarowania)słodki sos chili Na oliwie lub oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę(...)tarce mozzarellę, posiekaną pietruszkę, jajko oraz roztarte w moździerzu (lub młynku) ziarna kolendry i kuminu. Solimy i pieprzymy. Wyrabiamy masę ręką, aż wszystkie składniki się wymieszają.Pracując z ciastem filo pamiętajmy, aby płaty z których nie korzystamy w danym momencie, były nakryte zwilżoną ściereczką (ciasto po otwarciu opakowania szybko wysycha). Każdy płat kroimy na dwie części aby uzyskać dwa prostokąty
Poezja smakuAndrzejki moje dziewczyny wymyśliły sobie ciasteczka z wróżbami. One tworzyły teksty, a ja kombinowałam z ciastem. Nie chciałam obdarowywać dzieci pszennymi ciachami, skoro sami ich nie jadamy, na codzień używamy także ksylitol, ale tutaj wybrałam puder trzcinowy, jest nierafinowany, więc trochę zdrowszy od białego cukru, a zarazem bezpieczny dla nieprzyzwyczajonych dziecięcych żołądków. Śmiechu było co niemiara, z podanych składników wyszło(...)sztuk orkiszowych ciastek z andrzejkowymi wróżbami. Składniki: - 400g mąki orkiszowej jasnej typ750 - 80g pudru trzcinowego - cukier z prawdziwą wanilią (10g) - 4 jajka - 2 łyżki oleju (lub 1 łyżka oleju, 1 łyżka wody) - szczypta soli ------------------------------------------ + 1 jajko do posmarowania ciastek Najpierw przygotowujemy sobie kartki z wróżbami, nasze karteczki miały rozmiar 0,5x16cm. Nasze przykładowe hasła: SUPER UCZEŃ 1 KLASY ! ;-) JESTEŚ SUPER
Smaczne Zdroweoszczędnych”. :) Składniki ciasta: (ok. 25 pączków) 1 kg mąki 100 g świeżych drożdży 7 żółtek + 1 jajo 100 g masła 100 g cukru 2 szklanki mleka 100 ml rumu ziarenka z 1/2 laski wanilii 1 słoik ulubionej konfitury (różanej, morelowej, wiśniowej) lub powideł śliwkowych Do smażenia: 1-1.5 kg smalcu (ewentualnie smalcu wymieszanego z olejem w proporcji(...)mące. Dodajemy utarte jaja z cukrem, niecałe mleko, ziarenka z laski wanilii oraz połowę alkoholu. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Jeżeli mieszanina jest za sucha – dodać resztę mleka. Ciasto wyrabiamy ręką tak długo, aż przestanie się kleić do rąk. Jeśli będzie się za bardzo kleić można dosypać odrobiny mąki, umyć dłonie, posmarować masłem i wrócić do ugniatania (nie korzystałam
Moja Delicjapołączony z przestudzonym espresso i dalej ubijamy. Dolewamy olej i lekko mieszamy.W drugiej misce łączymy kakao, proszek do pieczenia i mąkę razem z orzechami.Do płynnych składników dosypujemy partiami suche, mieszając łopatką albo mikserem na najniższych obrotach.Foremkę na babkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąka albo tartą bułka i wlewamy do niej ciasto. Wyrównujemy.Babkę wstawiamy do nagrzanego
Słodkie Przyjemnościsuchych składnikach zrobić wgłębienie i wlać olej, mleko i dodać jajka. Wymieszać ze sobą mokre składniki, a później zgarnąć z boków suche i bardzo krótko wymieszać (patrz film – klik ). Dodać owoce wymieszać łyżką lub szpatułką. 3. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. 4. Blaszkę na babeczki wyłożyć papierowymi foremkami. Ciasto równomiernie wyłożyć do blaszki i wstawić do nagrzanego
Mała Cukierenkasuchych składnikach zrobić wgłębienie i wlać olej, mleko i dodać jajka. Wymieszać ze sobą mokre składniki, a później zgarnąć z boków suche i bardzo krótko wymieszać (patrz film – klik ). Dodać owoce wymieszać łyżką lub szpatułką. 3. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. 4. Blaszkę na babeczki wyłożyć papierowymi foremkami. Ciasto równomiernie wyłożyć do blaszki i wstawić do nagrzanego
Mała CukierenkaSkładniki ciasta:200-230 g. mąki,100 ml mleka,30 g drożdży,1 łyżeczka cukru,1 łyżeczka soli,50 g miękkiego masła.Drożdże zasypać cukrem i lekko rozetrzeć, żeby rozpuściły się. Wlać ciepłe mleko, sól i połowę mąki. Wymieszać dokładnie. Dosypać resztę mąki i dołożyć masło - zagnieść wszystko do uzyskania gładkiej, miękkiej masy. Przełożyć do lekko wysmarowanej olejem miski, przykryć(...)blenderem :) powstanie wtedy fajna zbita masa.Ciasto przełożyć na stolnice podsypaną mąką. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 1-1,5 cm. Farsz serowo-ziołowy rozłożyć równomiernie na cieście - ciasto złożyć na 3 lub 4 razy.Odkrawać kilkucentymetrowe paski i skręcać je:Tak przygotowane drożdżówki odstawić na około 20 minut do podrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać dowolnymi
Codzienna kuchnia niecodziennamnie użycie drożdży instant. Zawsze używałam świeżych, jednak tym razem zapomniałam o nich na zakupach i gdy już myślałam, że nici z planowanego obiadu, znalazłam w szufladzie te sproszkowane. Ciasto wyrosło na nich, a później upiekło się bardzo ładnie, zupełnie tak samo, jak to na świeżych. Jedyną różnicą, którą zauważyłam był brak intensywnego drożdżowego zapachu. Gotowa pizza nie ma również(...)łyżek oliwy lub oleju + trochę do posmarowania miski i gotowych pierogów 8 g drożdży instant Dodatkowo: 200 g koncentratu pomidorowego ok. 150-200 g tartego żółtego sera mały pęczek natki pietruszki 1 niewielką paprykę garść oliwek 2 garści krojonego ananasa z puszki sporą laskę kiełbasy przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczkę cukru Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w sporej misce, mieszamy
Ratunku obiadsmaczny, bardzo prost a i szybk a w przygotowaniu. Ciasta z miodem (czyli tradycyjny piernik ) potrze bują czasu by zmięknąć , to jest miękkie od razu. Upieczone dzień przed Świętami będzie doskonałe. Polecane dla k ulinarnych leniuszków. ; -) 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju rzepakowego 1 jajko 1 szklanka mleka 4 łyżki konfitury wiśniowej 2 łyżki kakao
Szefowa kuchniDelikatny biszkopt z samych białek Składniki Przepis na cztery osoby 7 białek jaj 1 łyżka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 5 łyżek oleju 7 łyżek
Miód i pieprz