ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:305/437)

Chleb cebulowy na zakwasie 166

soli 1 łyżeczka cukru 1 duża cebula 5 g świeżych drożdży Odrobina oleju do uduszenia cebuli Zacznijmy od uduszenia na malutkim ogniu cebuli. Musi się nam ładnie zeszklić. Jak się zeszkli to wyłączamy i zostawiamy do ostudzenia. A potem wrzucamy wszystkie składniki do dużej miski i mieszamy. Ciasto będzie dość klejące się więc dobrze by było użyć miksera z hakiem

Marder&Marder Manufacture
Bułki orkiszowe na piwie 142

Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 12 części i formujemy bułki. Ja akurat miałem ochotę na prostokątne bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i znów przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę do kolejnego wyrastania. Następnie smarujemy bułki olejem i posypujemy ulubionymi ziarnami. Można leciutko (delikatnie, żeby bułki nie opadły

Marder&Marder Manufacture
Tarta z fetą i burakami 153

obsunęło podczas pieczenia to zakładamy ciasto aż za krawędzie formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem dokładnie miejsce przy miejscu i pieczemy 15 minut w 220 stopniach. Buraki kroimy na plasterki (ja akurat użyłem jednego podłużnego buraka, miał taką wagę jak trzeba) i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. W tym czasie rozrabiamy w małej miseczce miód z octem balsamicznym. Mieszamy żeby

Marder&Marder Manufacture
Uszka z grzybami do świątecznego barszczyku 184

Następnie łączymy boki trójkąta ze sobą, sklejając je dobrze na palcu. Jeśli ciasto zdążyło przeschnąć lub za mocno posypaliśmy je mąką, można posiłkować się przy sklejaniu letnią wodą, by mieć pewność, że żadne uszko nie rozpadnie nam się w gotowaniu. Pierożki gotujemy w osolonym wrzątku z łyżką oleju do momentu wypłynięcia, po czym jeszcze ok. 3 minut. Podajemy oczywiście

Kuchenna Kontrrewolucya
Zapiekanka ze szpinakiem 195

lekkiego jajko sól, pieprz Sposób przygotowania: Rozduszony ząbek czosnku smażymy na odrobinie oleju, aż się zezłoci dodajemy szpinak i dusimy na małym ogniu, aż się rozmrozi, a woda wyparuje w tym czasie mieszamy wszystkie składniki na spód i odstawiamy na około 5 minut żeby otręby spęczniały przekładamy ciasto do naczynia żaroodpornego, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Muffinki z kokosem, czekoladą toffi i kremem serowym 246

wiórki kokosowe, wymieszać. W drugiej miseczce połączyć składniki mokre czyli jajka, olej, mleko i roztrzepać widelcem. Następnie zawartość obu miseczek połączyć i wymieszać do połączenia się składników. Czekoladę pokroić na małe kawałki i wmieszać ją do gotowej masy. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić je ciastem. Piec przez około 30 minut w 180 stopniach. Z podanego przepisu wyszło

Krakowskie smaki Ani
Racuchy z karmelizowana gruszka czyli Niedzielne Sniadanie odc.58 165

łyżki cukru 100 ml mleka 100 g maki pszennej 1 jajko olej Drożdże ucieramy w misce z cukrem. Dodajemy mleko i 1/3 maki, delikatnie mieszamy i rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę maki, jajko i ostudzoną gruszkę. Mieszamy. Na patelnię z rozgrzanym olejemy nakładamy porcje ciasta. Smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem możemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb z pomidorami 175

łyżeczka przecieru pomidorowego 6-8 suszonych pomidorów w oleju, grubo pokrojonych 1/2 łyżeczki soli Wykonanie Do miski wlać 250ml  ciepłej wody, dodać drożdże i cukier, odstawić na 5-6 minut.Po tym czasie  dodać  mąkę, sól, przecier pomidorowy, resztę wody i suszone pomidory.Zagnięść ciasto przez około 5 minut, będzie kleiste.Uformować kulę i zostawić do wyrośnięcia, przykryte

w mojej kuchni
Pastelowy Torcik Urodzinowy 184

cukrem. Stopniowo dodajemy żółtka wymieszane z łyżką octu. Ubijamy. Następnie dodajemy olej wymieszany z gorącą wodą. Wlewamy powoli, ciągle ubijając. Kolejno dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem i ubijamy krótka chwilę na najniższych obrotach miksera. Formę o srednicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut

Made By Mom And Son
Cudownie smaczne racuchy / pancakes z ananasami i jabłkiem 244

pieczenia 1/2 puszki ananasów 1 duże jabłko 1 łyżka cukru szczypta soli olej 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu WYKONANIE Mąkę, kefir, jajko, proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli oraz kardamon z cynamonem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ananasy i jabłko kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta.  Smażymy z obu stron na złoty kolor. Co sądzicie o takiej

Zofiana
Domowy makaron 186

Ciasto powinno być twarde, sprężyste, z pęcherzykami powietrza wewnątrz. Gdy już wyrobiłam ciasto, podzieliłam je na mniejsze kawałki i cienko rozwałkowałam. Odłożyłam by lekko przeschło. Przesuszone krążki pokroiłam w paski, które ułożyłam na siebie i zaczęłam kroić w cienkie niteczki. Zagotowałam wodę, dodałam trochę soli i łyżkę oleju. Gotowałam aż do miękkości, odcedziłam i przelałam zimną wodą. Mój rosół

NA MOIM TALERZU
Bułeczki maślane pieczone od serca 162

miękkiego masła, 500 g mąki pszennej, 1 jajko do posmarowania bułek, olej rzepakowy, masło do smarowania, dżem Łowicz. Przygotowanie: Do naczynia wysokiego włóż cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko, wszystko wymieszaj. Następnie dodaj żółtka, miękkie masło i całość zmiksuj robotem kuchennym. Powoli dodawaj mąkę i wyrób ciasto. Przełóż je do miseczki wysypanej mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia

Moniki Smakołyki
Oponki bez sera - kwiatuszki 182

żółtko* łyżka masła* 3 łyżki jogurtu naturalnego * łyżka spirytusu * olej lub smalec do smażenia* kolorowy lukier  Przygotowanie :Zrobić rozczyn z podanych składników. Odstawić pod przykryciem na pół godziny w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, dodać rozczyn, jajko i żółtko oraz pozostałe składniki. Wyrobić ciasto, odłożyć na pół godziny do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować, nie podsypywać za dużo mąką

Magiczne Życie Marty
Ciasto dyniowo ananasowe pod orzechową kruszonką 184

kruszonkę tosca . Ciasto dyniowo ananasowe z orzechową kruszonką tosca Składniki: prostokątna foremka 18 cm x 25 cm 200 g pszennej mąki 150 g cukru 1 łyżeczka waniliowej pasty lub ekstraktu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g ananas, pokrojonego w kostkę szczypta soli 2 jajka 200 g surowej dyni, startej na tarce o małych oczkach 150 ml oleju Kruszonka tosca(...)pieczenia. Przygotuj kruszonkę tosca. W rondelku rozpuść masło, po czym dodaj mąkę wymieszaną z cukrem i śmietankę. Zagotuj, dodaj orzechy i część kokosowych chipsów. Rozprowadź tosca na powierzchni ciasta. Posyp resztą kokosowych chipsów. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut

codojedzenia
Zupa zacierkowa 193

kawałka korzenia selera;Biała część pora;1/2 średniej pietruszki;Pęczek koperku;2 łyżki vegety/ziarenek smaku/2 kostki rosołowe - opcjonalnie;1 liść laurowy;2,5 litra zimnej wody;Sól;Pieprz;Olej do podsmażenia cebuli i boczku.Zacierki:1 jajo;Mąka pszenna.Sposób przygotowania:Ziemiaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać(...)tyle żeby ciasto się dobrze rozwarstwiało, tak jak do kruszonki) i wyrabiać zacierki, rozcierając w palcach mąkę z jajkiem.  Zacierki powinny się same formułować pod palcami.Do ugotowanego wywaru z ziemniakami dodać zacierki, wymieszać, żeby się nie posklejały i chwilę razem pogotować.Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w drobną kosteczkę.Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę

Gospodyni Miejska