DZIEŃ 4 Odłóż połowę zakwasu (oddaj mamie, koleżance bądź zużyj do naleśników) Do połowy ponownie dodaj 1/4 szklanki mąki i wodę. Wymieszaj, odstaw na 24h. DZIEŃ 5 Możesz już spróbować piec chleb z 4 dniowego zakwasu, ale jest on jeszcze najprawdopodobniej słaby i musisz do ciasta dodać troszkę drożdży. Zakwas możesz dokarmiać dalej i to Ci rekomenduję. Dodaj
SMYKWKUCHNIPozostawić w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość ok. 2 godzin. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, z których uformować kulki. Każdą podsypać mąką i rozwałkować na na owalny placuszek o długości około 20 cm. Po rozwałkowaniu każdy placuszek posmarować pędzelkiem nasączonym rozpuszczonym masłem. Zwinąć, jak naleśnika, wzdłuż krótszego boku. Po zwinięciu złączyć końce razem na kształt rogalików. Rogaliki
Na słodko lub wytrawniedlatego dziś mam dla Was przepis na naleśnik właśnie z nią :) 3 jaja 2 szklanki mąki 2 szklanki maślanki 1 łyżka oleju z pestek winogron borówki nutella Jajka, mąkę i maślankę miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy oleju i borówek. Porcje ciasta wylewamy na patelnie, obsmażamy z dwóch stron , smarujemy
Cukier&Puderpieczenia. Bierzemy wałek, dzielimy ciasto na dwie równe części i wałkujemy ciasto na "owalne" placki o długości naszych blaszek.Ciasto powinno mieć grubość ok. 5-6 mm. 3. Następnie otwieramy masę makową i wykładamy ją na placek. Tak jak na zdjęciu poniżej: 4. Potem zawijamy jak naleśnika: 5. Wstawiamy oba makowce do piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut
Gotuj Z MuzykąWłaśnie przeglądam posty na blogu i jestem zaskoczona ilością naleśników, jakie posiadam w swoim ukochanym kulinarnym pamiętniku. Niezła sumka!!! Hmmm ale to nie jest jeszcze ostatnie słowo, właśnie ogarnęłam kolejny przepis na pyszne nadzienie naleśnikowe. Tym razem będą na zimno z pastą z cieciorki, czyli z polskim humusem:-) Dlaczego polskim? ponieważ ciężko jest zrobić 100% humus arabsko-żydowski(...)wojna wciąż trwa, do którego państwa należy ta potrawa). Składniki na ciasto: 170 g mąki krupczatki 250 ml mleka 2 jajka 100 ml wody mineralnej gazowanej 1 łyżka oleju + do smażenia (opcjonalnie skórka ze słoninki ) Składniki na humus: 300 g ugotowanej ciecierzycy 5 łyżek białego sezamu 3 łyżki oliwy pół limonki ząbek czosnku sól
pieprzny smaczeknaleśnika":) Z tego przepisu wychodzą dość grube naleśniki ale do tego rodzaju farszu takie są wskazane. Do innego rodzaju nadzienia wystarczy dodać troszkę mniej mąki lub więcej płynu. 2 jajka 1 szkl mleka 1 szkl wody (najlepiej gazowanej) 2 szkl mąki 3 łyżki oleju szczypta cukru szczypta soli Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni(...)dodając sos Sweet Chilli i ewentualnie inne przyprawy (w zależności od smaku sosu pomidorowego). Ewentualnie można dodać troszkę śmietany. 5. Nakładać po ok 3 czubate łyżki gorącego farszu na naleśnik, zawinąć. Podsmażyć lub zapiec w piekarniku. Podawać z sosem czosnkowym lub posypane serem żółtym i polane keczupem. Sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany
Kto ugości moich gości?jest wskazana. W szafce miałam zaczęte opakowanie kaszy manny, które czekało do zużycia. Stwierdziłam, że chcę z nią zrobić coś innego niż do tej pory. Padło na naleśniki, które zobaczyłam kiedyś u Marty . Podałam je na śniadanie z serkiem grani (może być także twaróg) i duszonymi malinami. Składniki na 6 sztuk smażonych na patelni o średnicy(...)jajko Opcjonalnie 1 łyżeczka słodzidła – ja nie słodzę Olej do smażenia Przygotowanie: Kasze manną zalać mlekiem, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut. Dodać jajko. Wymieszać. Do ciasta możecie dodać około 2 łyżki oleju lub smarować za każdym razem patelnię tłuszczem za pomocą pędzla. Smażyć z obu stron na mocno rozgrzanej patelni. Dla chętnych podaję poniżej swój sposób
Fabryka pomysłówTruskawki i tej porze roku są pyszne! Trzeba korzystać póki są. Dlatego dziś - naleśniki z truskawkami. Proste i smaczne. Składniki: na puszyste ciasto przepis tutaj (prócz
Lena GotujePo prostu hit! Kolejny tej wiosny przepis z pysznymi szparagami, na które sezon niestety dobiega końca:( Efektowne i proste w przygotowaniu danie dla smakoszy zdrowej kuchni
Ania i Marcin gotująMyślę, że krokietów nie trzeba nikomu polecać, nie znam osobiście nikogo kto by ich nie lubił ;) Na 10 krokietów potrzebujemy: 10 naleśników - przepis klik 0
Kolejny blog o gotowaniuWczoraj dodałam przepis na brownie z piekarnika, a dziś zapraszam na wersję tego ciasta skrytą w plackach :) Te placki to śniadaniowa propozycja kierowana przede wszystkim dla
chili & sugarMoi domownicy zapragnęli dziś kaszanki, ale nie takiej tradycyjnej co to ją traktujemy smażeniem z cebulką. Zapragnęli kaszanki w cieście. Niby nic takiego trochę ciasta, ale
Kuchenne aromatyPyszne naleśniki z serem, moje dzieci je uwielbiają. Można jeszcze jak kto woli, polać je polewą czekoladową Naleśniki kakaowe z serem SKŁADNIKI: CIASTO mąka
Kuchnia DanusiZ okazja Dnia Naleśnika nie mogło ich zabraknąć i u mnie:) Przez wszystkich lubiane naleśniki z serem i owocami. Sprawdzone ciasto, wyśmienite nadzienie
Z miłości do słodkościPrzepis na chrupiące i pachnące placki ziemniaczane. Ciężko im się oprzeć, a z domowym sosem czosnkowym to już poprostu rewelacja :) Składniki: 1,5 kg ziemniaków 1
kuchnia doskikielicha blendera wrzucić szpinak, wlać część z przygotowanego, odmierzonego mleka do naleśników i zmiksować do uzyskania mocno zielonego koloru. Im lepiej zmiksowane, tym intesywniejszy zielony kolor wszystkie skladniki wymienione w przepisie i zmiksowany szpinak wymieszać przy pomocy ręcznego miksera. Odstawić na 30 minut nabierać chochelką porcje ciasta i rozlewać na gorącej patelni. Gdy ciasto trudno się rozlewa skorygować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wstałam rano i zastanawiałam się co zrobić na sniadanie mojej 1,5 rocznej córeczce. Przecież ile można jeść kaszek, owsianek czy kanapek. I tak wpadłam na
kuchnia doskizamknięcie sezonu truskawkowego zdążyłam jeszcze przygotować pyyyyszne naleśniki. Polecam ten przepis także teraz bo truskawki można zastąpić jagodami, malinami czy borówkami. Na co akurat jest teraz czas. Ja wykorzystałam placki, które zostały z poprzedniego dnia (nadziane szpinakiem i gorgozolą) ale przepis na ciasto załączam bo wychodzą z niego bardzo dobre. Składniki: 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki szklanka
Mama z miastaŁatwe, szybkie i to co już znacie. Przepis na naleśniki był, przepis na dżem truskawkowy z wanilią i białą czekoladą był, więc nic prostszego. Dodałam tylko na wierzch jogurt naturalny i położyłam na nim truskawki oraz żurawinę. Nic nie trzeba już dosładzać :) Przepis na ciasto naleśnikowe: http://karolakulinarnie.blogspot.com/2015/06/nalesniki-z-truskawkami.html Przepis na dżem truskawkowy z wanilią i białą czekoladą
Karola gotujedżem. I to nie byle jaki - bo z rabarbaru. Uwielbiam ciasta i przetwory z rabarbarem, tę jego wyjątkową, kwaśną nutę, która idealnie balansuje słodycz. Wypieki z tymi różowymi łodygami, nawet te najprostsze, nigdy nie są nudne. A dżem z rabarbaru mogę jeść do wszystkiego - kanapek, naleśników, placuszków czy też jako dodatek do budyniu. Świetnie się sprawdza jako
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzetestowałam je na następny dzień i wyszły mi jedne z lepszych naleśników jakie w życiu jadłam. Ich dużym plusem są wrażenia przy pieczeniu. Dziś wykorzystałam ponownie ten przepis, ale zamiast przelać do dużej formy, dałam je do takiej na muffiny. Uwaga - nie obawiać się wlewać więcej ciasta, będą jeszcze bardziej wyrośnięte ;) Składniki 1/2 szklanki mąki szczypta soli pół łyżeczki
pink enveloperesztę składników i jeszcze przez chwilę blendujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasto wylewamy porcjami (dosyć grubą warstwą) na mocno rozgrzaną patelnię o średnicy ok 18 cm z nieprzywierającą powłoką. Będzie ono bardzo rzadkie, rozleje się po całej patelni, więc jeśli macie większą patelnię, wyjdą Wam bardziej naleśniki niż placki. Smażymy na umiarkowanym ogniu pod przykryciem do czasu, aż wierzch
Zawsze głodna!