4 porcje: 100 g zakwasu 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 3/4 szklanki wody gazowanej 1 jajko Składniki mieszamy. Ciasto odstawiamy na chwil kilka, aby odpoczęło
Kucharzycajabłka, wyrównuję. Na jabłka wykładam krusząc ciasto drugą połowę ciasta. Lekko ugniatam i wyrównuję. Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez godzinę. Do farszu z jabłek dodałam suszone morele Helio – idealny dodatek do słodkich wypieków, granoli, wszelakich śniadań, placków, naleśników, omletów, POLECAM! HELIO – suszone morele, polecam do wypieków
Zasmakuj KuchniPlacki z kaszy manny, treściwe i mięsiste w środku. Jeżeli nie lubicie ciut ciężkich placków, to wcześniej ubijcie pianę z białek, a następnie wmieszajcie do ciasta
Kraina Miodem PłynącaGenialny pomysł na śniadanie, obiad i kolację. Każdy fan naleśników potwierdzi moje słowa. Wspaniałe nadzienie otulone delikatnym ciastem naleśnikowym i płynące żółtko jajka to orgazm. Tak
MamaOskarkaPycha, pycha, pycha! Właściwie na tym powinien kończyć się opis mojej "ulicznej kuchni". ;) Flammkuchen to placek na bazie ciasta chlebowego z dodatkiem cebuli, boczku i śmietany
zadanie-gotowanieNa śniadanie pyszne placuszki i jajka sadzone. Nic trudnego – z mąki z ciecierzycy i maślanki zrobiłam ciasto gęściejsze od naleśnikowego. Do placków dołożyłam po jajku
Kucharzycapieczenia. Stolnicę lub blat posypać niewielką ilością mąki. Ciasto odgazować – wbić w nie pięść, przełożyć na stolnicę. Delikatnie rozpłaszczyć na kształt kwadrata i rozwałkować na grubość 0,5 cm ( u mnie kwadrat o wymiarach 36×36 cm). Łyżeczką nakładać nadzienie jabłkowo -gruszkowe. Równomiernie rozprowadzić. Całość zwijać jak naleśnika. Za pomocą noża drożdżówki podzielić na 10 równych kawałków. układać
Niebieski kubek z kawaSkładniki: ciasto: 2 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka farsz: 300 gram pieczarek 150 gram sera żółtego 2 średnie cebule przyprawy: sól, pieprz, olej do smażenia, kethup Sposób wykonania: Jajka zmiksowałam z mlekiem i mąką na puszystą masę. Usmażyłam naleśniki. Cebulkę obrałam, pokroiłam w kostkę, zeszkliłam. pieczarki oczyściłam, pokroiłam w plasterki, dodałam do cebulki, podsmażyłam, doprawiłam do smaku
Darcia w kuchniI kolejne pyszności gotowe! :D Kurde, czy ja czasami nie rozpieszczam Was za bardzo tymi przepisami?! ;) Sycące banany i lekkie, kefirowe ciasto to świetny pomysł na
Ostra na SłodkoUwielbiam cukinię w tej postaci. Kiedy zaczyna się sezon na cukinię działkową, co najmniej kilka razy na obiad pojawia się cukinia w cieście naleśnikowym. Jeśli
Corner With Recipeswielu eksperymentach z wypiekami fasolowymi i próbowaniem surowego ciasta wiedział, że nie będzie czuć smaku fasoli i tak właśnie jest, krem tak przypadł mi do gustu, że zaopatrzyłam się już w kilka puszek fasoli i na pewno będę robić go regularnie, dziś zjadałam jako dodatek do otrębowych naleśników, na które też podaję przepis ;) Składniki: krem (lekko różni się
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsłodko. Pyszne! 'naleśniki na piwie' Składniki (na 10 naleśników): - 1 szklanka ciemnego piwa - 1 szklanka mleka - 1-1,5 szklanki mąki pszennej - 2 jajka - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżki oleju - szczypta soli Wszystkie składniki (uwaga: na początek tylko 1 szklanka mąki), wymieszać za pomocą rózgi na gładkie ciasto i odstawić na 20-25 minut. Jeśli ciasto będzie
CookYourselfpierwszym zdjęciu: dufinki (smażone kuleczki ziemniaczane), smażony kalafior w cieście oraz zielona fasolka z bułką tartą. Całkiem smacznie i nie tak bardzo drogo, nawet bez OpenCard. Na kolejnych zdjęciach prażony ser, frytki, zestaw surówek i jajko z majonezem. W menu jest nawet oddzielna zakładka „dania jarskie”. Na deser – naleśniki z kremem czekoladowym (niestety za pierwszym razem owoce były sfermentowane
Qlinarnie i Qlinarniepo powrocie. Tylko że ja byłam głodna już . Naleśników zrobić nie umiem, za to wszelakie placuszki i tym podobne wytwory nie są mi obce. Patrząc na ulubioną zieloną miskę pełną jabłek przypomniały mi się placuszki mojej Babci - trochę inne niż wszystkie. Tak właściwie to bardziej jabłka w cieście. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w dość grube
Pożeraczka, czyli raz adobrze