związałam się z C., popadłam w ciasteczkową manię. Do tej pory robienie takich maleństw mnie nie kręciło - bo albo wycinać, albo przekładać dżemem, albo siekać mnóstwo czekolady trzeba, czasem ciasto się lepi i zabawy jest przez to jeszcze więcej, a efekt...? No ciasteczka... Nic specjalnego... Teraz jednak podejście mam zupełnie inne - z przyjemnością poświęcam więcej czasu na przygotowanie efektownych, drobnych(...)naleśniki (o mamuniu, ależ były boskie! C. jest niekwestionowanym mistrzem w tej dziedzinie), ale jakby go nie ubywało... Co, nie powiem, w gruncie rzeczy jest zaletą. W końcu przed oczami stanęły mi maleńkie, urocze rozetki. Chwilę zajęło mi znalezienie przepisu, ale w końcu się udało: czekał na mnie w Dobrych radach, wydanie specjalne , nr 2/1009. Ciasto przygotowałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzetruskawek i rabarbaru jest świetną bazą do deserów i ciast. Ma dość gęstą konsystencję, którą można dodatkowo zagęścić, dodając do gotowanego musu nieco mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wody. Taki zagęszczony mus będzie idealnym nadzieniem do tarty lub tartaletek. Bez zagęszczania można wykorzystać go do wszelkiego rodzaju deserów, naleśników, a nawet... do kanapek :) Mus po zagotowaniu można przechowywać przez(...)fazie warto sprawdzić smak musu i ewentualnie go dosłodzić - mus można pozostawić w takiej postaci lub rozdrobnić blenderem, jeśli chcemy uzyskać gładką konsystencję - jeśli chcemy mieć bazę do ciasta kruchego, np. do tarty, można do gorącego musu dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną (1-2 łyżki na podaną ilość rozpuszczone w 2-3 łyżkach wody lub według upodobań
Smakołyki Berenikiodstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h). Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 14 równych części , formując z nich kulki. Każdą część rozwałkować na placuszek. Na wierzchu posmarować nadzieniem. Następnie zwinąć razem z nadzieniem, w taki sposób jak zwijamy naleśniki. Następnie naleśnik złożyć na pół. Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte
dom-agi.plponadto: SOS BOLOŃSKI firmy JAMAR 150g sera żółtego Sposób przygotowania: ciasto: Mleko wlać do wysokiej miski, wsypać mąkę i miksować na niskich aż do zniknięcia grudek. Wbić całej jajka i nadal miksować. Następnie dodać sól i olej. Wszystko razem wymieszać i usmażyć naleśniki. farsz: Mięso zmielić przez maszynkę i smażyć na rozgrzanym oleju. Dodać czosnek
Prosto i Smacznie z Anetąsamo postępujemy i w tym przypadku. Do jej "wypieku" używam patelni do naleśników z kopulastą pokrywką ( od patelni wok) o średnicy 28 cm. Na życzenie mojej Koleżanki z pracy przygotowałam dla Was pizze z patelni z tuńczykiem :) Proporcja na 2 pizze: jedną na średnim cieście i jedną cieniutką: - 3 szklanki mąki - 1 szklanka wody - 4 łyżki oleju
kawawszklancefeta 4 ząbki czosnku sól, pieprz 15 dag sera żółtego. Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy na 30 minut, po czym smażymy cienkie placki na patelni (24 cm). Masło roztapiamy, dodajemy czosnek, a potem szpinak. Dusimy aż woda odparuje, wkruszamy fetę, doprawiamy. Farszem smarujemy naleśniki, zwijamy jak krokiety, kładziemy w naczyniu żaroodopornym posypujemy serem i zapiekamy 20 minut
Jadło i czytadłorozpływa się i nie ścieka. Używamy go zamiast dżemu - do smarowania pieczywa, naleśników i placków. Dzieci je uwielbiają. :) Smarowidło może mieć również wiele innych zastosowań w kuchni, np.: dodane do ciemnych sosów pieczeniowych, podkreśla kolor i wzbogaca ich smak, poprawia smak i konsystencję bezglutenowych ciast, wspaniale nadaje się do piernika - kilka łyżeczek można dodać podczas wyrabianego
głodny alergikoraz powideł, ciast, sorbetów, pierogów i knedli, można robić z nich również marynaty i sosy do wędlin. W zimnie goszczą na naszych stołach w postaci suszu podczas wigilijnej kolacji. A wiele odmian, takich jak węgierka zwykła czy renkloda zielona, należą do owoców, z których można przygotowywać pyszne powidła. Takie powidła w sam raz do naleśników...mniam ;) Tak się(...)wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem do połączenia masła z mąką w niewielkie grudki, dodajemy jajko, śmietanę i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto i chłodzimy godzinę w lodówce. Śliwki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na kształt koła, następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Życie zaczyna się w kuchnioraz upieczoną w aromatycznych przyprawach marchewką. Naleśniki są wykonane z mąki owsianej i kukurydzianej dlatego są odpowiednie dla wszystkich wykluczających z diety gluten, a także dla osób na diecie, które rezygnują z wysoko przetworzonych węglowodanów. Zawierają błonnik, a także całe mnóstwo witamin, minerałów i antyoksydantów zawartych w świeżych warzywach. Składniki : 1. Na ciasto naleśnikowe : - 1 miarka mąki owsianej ( mogą(...)ułożyć marchewki pokrojone w paski na blachę wyłożoną papierem do pieczenia skropić olejem i sosem sojowym, posypać przyprawami przemieszać i piec aż będą zarumienione. 2.Wymieszać składniki na na naleśniki odstawić na ok 15 minut, a następnie usmażyć z obu stron. 3.Ułożyć na upieczonych naleśnikach świeże warzywa i upieczoną marchewkę, złożyć na pół. Smacznego
zdrowa vege kuchniarobię pyszne naleśniki (poza dwoma wpadkami, przy nowej patelni i nowej zabawce - indukcji :) ) Dlatego dziś zaproszę Was na wersję kukurydzianą z moim ulubionym, domowym serem z dodatkiem malin. Naleśniki są aksamitne, a podsmażenie ich na maśle z dodatkiem oleju sprawiają, że stają się chrupiące z zewnątrz. Po prostu pycha! Spróbujcie. Składniki (duża porcja): 200 g mąki kukurydzianej(...)chodzi o to by konsystencja ciasta była jak najbardziej lejąca, ale pozostawiał ślad na łyżce. Na rozgrzanej (u mnie teflonowej) patelni smażymy z obu stron. Następnie przygotowujemy nadzienie: Do miski wrzucamy ser , dodajemy cukier i maliny. Wszystko dokładnie rozgniatamy, w razie potrzeby dodajemy czubatą łyżkę śmietany (aby masa się złączyła) Usmażone naleśniki smarujemy przygotowana masą serową, zawijamy
Słodkie PrzyjemnościZawijaniec z waniliowego ciasta ucieranego, przygotowanego na serku homogenizowanym waniliowym, z nadzieniem orzechowym w stylu Ferrero Rocher z orzechów laskowych oraz kremu czekoladowo-orzechowego. Na wierzchu z polewą z gorzkiej czekolady oraz posiekanymi orzechami laskowymi. Ciasto nie za słodkie, mocno nadziane orzechami - po prostu pyszne! Znika z talerza w mgnieniu oka. Jest też dość szybkie i proste w przygotowaniu. Idealnie(...)ilość orzechów laskowych. Świetnie komponuje się też z naleśnikami, omletami, waflami ryżowymi i innymi deserami. Ma niejednolitą konsystencję i bardzo dobrze się rozsmarowuje. Jego smak jest intensywnie orzechowy, dość słodki i przypomina trochę praliny Ferrero Rocher, tylko w zdrowszym wydaniu. Jest tak uzależniający, że dosłownie można go jeść łyżeczkami! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
Kuchnia MagdaLenyDomowa frużelina truskawkowa do słoików na zimę. Kto z was lubi gofry? Ostatnimi czasy moje dzieciaki ciągle wołają mamo! zrób gofry, lub mamo! zrób naleśniki.. Zmotywowało mnie to do zrobienia owocowego dodatku do tychże produktów. Tak powstała domowa frużelina, czyli świeże, regionalne i ekologiczne owoce w gęstym kisielu. Wszystko zamknięte w dużym(...)truskawek, 0,25 kg ekologicznego cukru trzcinowego, 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w wodzie frużelina do tortów, ciast, itp. potrzebuje mieć gęstszą konsystencję i wtedy należy użyć dodatkowego zagęstnika: do zagęszczenia 1 łyżka agar-agar lub żelatyna około 20-25g (patrz na opakowaniu) Domowa frużelina
IzaGotujedomowa, pyszna i zdrowa wersja burrito. Zjadłam jej łagodną postać, mój mąż dodał chilli w celu wyostrzenia smaku. A Wy lubicie łagodne czy pikantne dania? Składniki na 7 sztuk: naleśniki: 0,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej, 0,5 szklanki kaszy jaglanej, 0,5 szklanki quinoa, woda, 3/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu. farsz: 1 szklanka białej lub czerwonej fasoli(...)ponad poziom kasz i quinoa. Dodajemy sól, pieprz i blendujemy na gładką masę naleśnikową. Patelnię rozgrzewamy na maxa, do czerwoności :-). Wylewamy porcję ciasta na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron (przewracamy na drugą stronę, gdy brzegi ciasta zaczną odchodzić od patelni). Fasolę moczymy przez noc. Gotujemy do miękkości w świeżej wodzie. Marchewkę kroimy na słupki, cebulę i paprykę
Jeść, by żyć w zdrowiuubijania. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki. Na każdy placek kładź trochę farszu i lekko rozsmaruj. Boki naleśnika zagnij do środka i całość zwiń w rulon formując krokiet. Mocz je w rozmąconych jajkach i bułce tartej – smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jeśli zabraknie Ci jajek, możesz zostawić trochę ciasta naleśnikowego, a następnie krokiety panierować maczając
Kulinarne S.O.S.ubijania. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki. Na każdy placek kładź trochę farszu i lekko rozsmaruj. Boki naleśnika zagnij do środka i całość zwiń w rulon formując krokiet. Mocz je w rozmąconych jajkach i bułce tartej – smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jeśli zabraknie Ci jajek, możesz zostawić trochę ciasta naleśnikowego, a następnie krokiety panierować maczając
Kulinarny S.O.S.gość. Czwartkowe danie to rosół z zawijasami z pachnącego bazylią i doprawionego parmezanem ciasta naleśnikowego . To właśnie te makaroniki ściągnęliśmy z Casa mia. W restauracji są podawane tak, że kelner już przy stole zalewa naleśnikowego ślimaka esencjonalnym rosołem, który pod wpływem bulionu rozwija się jak kwiat (naleśnik, nie kelner). My robimy trochę więcej naleśnikowych zawijasów, bo danie musi być sycące(...)niedzielę pokroiliśmy też upieczone warzywa do sałatki 3xB . W niedzielę mieliśmy niemal gotowe dania na trzy kolejne dni. Czwartkowy rosół zrobiliśmy w środę – wystarczyło rozmrozić rosół i zrobić naleśniki – pół godziny roboty. Na piątek zaplanowaliśmy mega proste stir fry, które było gotowe w kilkanaście minut (przygotowaliśmy je w czwartkowy wieczór) i zapakowane czekało, aż rano zostanie zabrane
Niedzielny kucharzgość. Czwartkowe danie to rosół z zawijasami z pachnącego bazylią i doprawionego parmezanem ciasta naleśnikowego . To właśnie te makaroniki ściągnęliśmy z Casa mia. W restauracji są podawane tak, że kelner już przy stole zalewa naleśnikowego ślimaka esencjonalnym rosołem, który pod wpływem bulionu rozwija się jak kwiat (naleśnik, nie kelner). My robimy trochę więcej naleśnikowych zawijasów, bo danie musi być sycące(...)niedzielę pokroiliśmy też upieczone warzywa do sałatki 3xB . W niedzielę mieliśmy niemal gotowe dania na trzy kolejne dni. Czwartkowy rosół zrobiliśmy w środę – wystarczyło rozmrozić rosół i zrobić naleśniki – pół godziny roboty. Na piątek zaplanowaliśmy mega proste stir fry, które było gotowe w kilkanaście minut (przygotowaliśmy je w czwartkowy wieczór) i zapakowane czekało, aż rano zostanie zabrane
Niedzielny kucharzdodać jeszcze mięsko mielone? Wiecie co, wyszły rewelacyjne ! Polecam :) Składniki : Na ciasto nalesnikowe: Znajdziesz na moim blogu :) Farsz : 0,5 kg mięsa mielonego 30dag kiszonej kapusty 40 dag pieczarek 2 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku Sól, pieprz Bułka tarta Olej Przygotowanie: Smażę cienkie naleśniki ( ok 0,5 cm ) Kapustę kiszoną obgotowuje, odsączam z wody i drobno siekam Pieczarki
Domowa Kuchnia u Mamysię nie słuszne – naleśniki zniknęły w okamgnieniu! Do przygotowania wegańskich naleśników potrzebujemy: 1 filiżankę soku jabłkowego 1 filiżankę mleka roślinnego 2 filiżanki mąki szczypta proszku do pieczenia (można pominąć) opcjonalnie konfitura, syrop klonowy W misce umieszczamy sok, mleko oraz mąkę i całość mieszamy. Ciasto jest dość gęste. Wylewamy za pomocą chochli na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu
Szybko Tanio Smaczniezobaczyłam rabarbar w promocji, bez wahania kupiłam kilka kilogramów. Na przetwory, do ciasta, a odrobinę do zamrożenia, gdy nagle przyjdzie mi ochota na to kwaśne warzywo. Wracając do meritum, czyli konfitury: przygotowuje się je prosto, a efekt... Moi drodzy, C. oszalał na punkcie tego dżemu! Naleśniki jadł tylko z nim, choć obok stały lody! To naprawdę niewyobrażalny wręcz komplement
Pożeraczka, czyli raz adobrzedalszym ciągu robię naleśniki inaczej niż poprzednio. Ale wszystkie łączy jedno - sa bezglutenowe, bez-jajeczne i bez-mleczne. Oczywiście w wersji borówkowej :) ale z powidłami domowej mamy roboty :) Składniki: 1 szklanka mixu mąki bezglutenowego ciasta ("Bezgluten") 0,5 szklanki maki kokosowej
Lajtkraft food intoleranceskładniki na naleśniki miksujemy na gładką, aksamitną masę. Smażymy cienkie naleśniki. * Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, ciasno zwijamy. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Podajemy na ciepło do filiżanki czerwonego czystego barszczu. Dla leniwych i zabieganych polecam moją drugą wersję krokiecików. Z ciasta francuskiego. Przepis znajdziecie tutaj: PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO I BARSZCZ WIGILIJNY
Z Majeczką w kuchniPszenno-żytni naleśnik szpinakowy z sosem pomidorowym Składniki: Na cisto naleśnikowe: szklanka mąki pszennej pół szklanki otrąb żytnich jajko szklanka wody sól 2 lub 3 kulki mrożonego szpinaku (W razie potrzeby dodaj więcej mąki gdyby ciasto wyszło za rzadkie) Sos pomidorowy: koncentrat pomidorowy pół szklanki wody szczypta cynamonu roztarty goździk sól pieprz
AZgotuj!Składniki : Ciasto - 2 szklanki mąki pszennej/kukurydzianej - 1 szklanka mleka - 0,5 szkanki wody - 1 jajko Masa - serek waniliowy homogenizowany - 1 banan Polewa - jogurt grecki - gorzka czekolada Przygotowanie : Zmiksować mąke, mleko, wodę i jajko. Usmażyć naleśniki. Pokroić banana w kostkę i wymieszać z serkiem waniliowym. Następnie posmarować naleśniki tak przygotowaną masą. Ubić mikserem jogurt grecki. Stopić w garnku czekoladę
Kuchenne innowacjeDziś kolejne przysmaki dla naleśnikożerców , takich jak ja! Niby nic … a cieszy niesamowicie zarówno podniebienie , jak i oko ;) Puszyste ciasto naleśnikowe z dodatkiem soczystych
Ostra na Słodko