ciasto na naleśniki - 6219 przepisów (strona:239/415)

Pełnoziarniste naleśniki z sosem karmelowym i czekoladą. 159

dawno nic tutaj nie wpisywałem... przepraszam... jednakże ostatni natłok pracy nie pozwolił mi na regularne wpisy.. :( Więc dziś w ramach rozruchu zaczniemy od czegoś trochę mniej dietetycznego - Pełnoziarniste naleśniki z sosem karmelowym i czekoladą. Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)language:EN-US;} Ciasto: -> 1 duże jajko -> Szklanka mleka -> Szklanka mąki -> Szczypta soli  ->1 łyżeczka cukru waniliowego, Farsz -> 150g sera białego -> 1 banan -> 3-4 łyżki jogurtu naturalnego -> 3-4 kostki czekolady gorzkiej -> 1/2 łyżeczki oleju kokosowego -> Sos karmelowy * Wykonanie: Wszystkie składniki na naleśniki wrzucamy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Pasta z jarmużu w naleśnikach 148

kolacja lub obiad Składniki Naleśniki - 300 ml mleka - 4 jajka - 200 g mąki - 3 łyżki oleju Pasta - 3 garście liści jarmużu - 3 jajka - 150 g sera żółtego - 150 g szynki - 2 łyżki śmietany - 2 łyżki majonezu - pęczek szczypiorku - kilka liści z czosnku niedźwiedziego - sól - pieprz Sposób przygotowania 1. Z mleka jajek i mąki ubić ciasto naleśnikowe dodać olej zostawić(...)majonez wszystko zmiksować blenderem  dodać starte jajka ser i szynkę na dużej tarce Dodać posiekany szczypiorek  i liście czosnku wszystko wymieszać doprawić solą i pieprzem 4. Smażyć naleśniki posmarować pastą z jarmużu zwinąć rulon

W królestwie smaków Beaty
Korzenne placuszki gryczane z jabłkami 110

W przerwie między pomysłami na jadalne prezenty i świątecznymi ciastami mam dla Was pyszne śniadanie, tez w klimacie lekko świątecznym – korzenne placuszki gryczane z jabłkami

Flymetothespoon
Mleko owsiane 106

Mleko owsiane może być zamiennikiem mleka zwierzęcego dla osób z nietolerancją laktozy, alergików lub wegan. Takie mleko roślinne doskonale sprawdzi się do przygotowania koktajli, naleśników

Oryginalny smak
Naleśniki 125

Niebywałe i niewątpliwie wspomnienie mojego dzieciństwa! Delikatne, koronkowe brzegi, mięciutkie, cienkie i gorące ciasto, faszerowane najczęściej słodkim serem lub dżemem. Idealne na śniadanie, ale ja mogłabym

Zasmakuj Kuchni
568. Poniedziałek. Wspomnienie dzieciństwa. 121

Grube naleśniki* smażone na maśle podane z wiśniami, bananem i cukrem trzcinowym; ciepłe mleko * z dodatkiem smietany 18% Ciasto miało być trochę gęstsze, ale co tam

More food, love and dreams
Orkiszowe pancakes 185

Pyszne, mięciutkie , pulchniutkie pankejki...zajadane ze smakiem...ledwo  zdążyłam zrobić zdjęcie.. do ciasta dodałam mąkę orkiszową razową ...pycha... 1 szkl. mąki orkiszowej razowej 1

Moje domowe kucharzenie
Dyniowe racuchy na słodko 140

W tym roku dynie omijałam szerokim łukiem. Poza dekoracją w domu nie miałam chęci ani na zupę ani na ciasto z dyni. Jednak Paulina z bloga

Magiczne Życie Marty
Chlebek naan czy pita? 216

wyrośnięcia.  Dwukrotnie wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypana mąką stolnicę lub kuchenny blat. Podzielić na części wielkości małej pomarańczy. W zależności od tego, co chcemy otrzymać, postępujemy w następujący sposób: Chlebki naan Rozwałkować na grubość maksymalnie około pół centymetra, na podłużny kształt. Przed pieczeniem nie muszą wyrastać. Placki piec na patelni, może być do naleśników lub grillowa. Patelnię trzeba(...)dań curry, gulaszy, a także zastąpić nimi tradycyjne pieczywo. Można naan piec w piekarniku, ale ja piekę je na patelni. Pita Jeśli chcemy, aby upiekły się pity, wtedy ciasto powinno być grubsze, mniej więcej o grubości 1 cm. Piec najlepiej w piekarniku nagrzanym do temperatury 230-250 stopni, a podczas pieczenia dobrze jest włączyć (w miarę możliwości) termoobieg. Placki układać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Słodkie maleństwa na jeden kęs 164

związałam się z C., popadłam w ciasteczkową manię. Do tej pory robienie takich maleństw mnie nie kręciło - bo albo wycinać, albo przekładać dżemem, albo siekać mnóstwo czekolady trzeba, czasem ciasto się lepi i zabawy jest przez to jeszcze więcej, a efekt...? No ciasteczka... Nic specjalnego... Teraz jednak podejście mam zupełnie inne - z przyjemnością poświęcam więcej czasu na przygotowanie efektownych, drobnych(...)naleśniki (o mamuniu, ależ były boskie! C. jest niekwestionowanym mistrzem w tej dziedzinie), ale jakby go nie ubywało... Co, nie powiem, w gruncie rzeczy jest zaletą. W końcu przed oczami stanęły mi maleńkie, urocze rozetki. Chwilę zajęło mi znalezienie przepisu, ale w końcu się udało: czekał na mnie w Dobrych radach, wydanie specjalne , nr 2/1009. Ciasto przygotowałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mus z truskawek i rabarbaru 249

truskawek i rabarbaru jest świetną bazą do deserów i ciast. Ma dość gęstą konsystencję, którą można dodatkowo zagęścić, dodając do gotowanego musu nieco mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wody. Taki zagęszczony mus będzie idealnym nadzieniem do tarty lub tartaletek. Bez zagęszczania można wykorzystać go do wszelkiego rodzaju deserów, naleśników, a nawet... do kanapek :) Mus po zagotowaniu można przechowywać przez(...)fazie warto sprawdzić smak musu i ewentualnie go dosłodzić - mus można pozostawić w takiej postaci lub rozdrobnić blenderem, jeśli chcemy uzyskać gładką konsystencję - jeśli chcemy mieć bazę do ciasta kruchego, np. do tarty, można do gorącego musu dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną (1-2 łyżki na podaną ilość rozpuszczone w 2-3 łyżkach wody lub według upodobań

Smakołyki Bereniki
Drożdżówki serca z serem 147

odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h). Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 14 równych części , formując z nich kulki. Każdą część rozwałkować na placuszek. Na wierzchu posmarować nadzieniem. Następnie zwinąć razem z nadzieniem, w taki sposób jak zwijamy naleśniki. Następnie naleśnik złożyć na pół. Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte

dom-agi.pl
NALEŚNIKI PO BOLOŃSKU 149

ponadto: SOS BOLOŃSKI firmy JAMAR 150g sera żółtego    Sposób przygotowania: ciasto: Mleko wlać do wysokiej miski, wsypać mąkę i miksować na niskich aż do zniknięcia grudek.  Wbić całej jajka i nadal miksować. Następnie dodać sól i olej. Wszystko razem wymieszać i usmażyć naleśniki. farsz: Mięso zmielić przez maszynkę i smażyć na rozgrzanym oleju.  Dodać czosnek

Prosto i Smacznie z Anetą
Pizza z patelni z tuńczykiem i pomidorami 141

samo postępujemy i w tym przypadku. Do jej "wypieku" używam patelni do naleśników z kopulastą pokrywką ( od patelni wok) o średnicy 28 cm. Na życzenie mojej Koleżanki z pracy przygotowałam dla Was pizze z patelni z tuńczykiem :) Proporcja na 2 pizze:  jedną na średnim cieście i jedną cieniutką: - 3 szklanki mąki - 1 szklanka wody - 4 łyżki oleju

kawawszklance
89. Naleśniki ze szpinakiem Ewy Wachowicz 151

feta 4 ząbki czosnku sól, pieprz 15 dag sera żółtego.   Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy na 30 minut, po czym smażymy cienkie placki na patelni (24 cm). Masło roztapiamy, dodajemy czosnek, a potem szpinak. Dusimy aż woda odparuje, wkruszamy fetę, doprawiamy. Farszem smarujemy naleśniki, zwijamy jak krokiety, kładziemy w naczyniu żaroodopornym posypujemy serem i zapiekamy 20 minut

Jadło i czytadło
Smarowidło gruszkowo - jabłkowe 150

rozpływa się i nie ścieka. Używamy go zamiast dżemu - do smarowania pieczywa, naleśników i placków. Dzieci je uwielbiają. :) Smarowidło może mieć również wiele innych zastosowań w kuchni, np.:  dodane do ciemnych sosów pieczeniowych, podkreśla kolor i wzbogaca ich smak,  poprawia smak i konsystencję bezglutenowych ciast, wspaniale nadaje się do piernika - kilka łyżeczek można dodać  podczas wyrabianego

głodny alergik