ciasto na naleśniki - 6219 przepisów (strona:248/415)

Placki ziemniaczane 203

Pyszne placki ziemniaczane ...zajadane z sosem  Develey  ..sos niby do hot dogów..ale z plackami tez było pysznie..do ciasta dodałam przyprawę

Moje domowe kucharzenie
Crème anglaise – aksamitny sos waniliowy 68

waniliowy idealnie smakuje z szarlotką, Kaiserchmarrn, Apfelstrudlem, naleśnikami z serem, goframi lub kluskami na parze albo po prostu świeżymi owocami. Sos waniliowy to jeden z najbardziej klasycznych i wszechstronnych dodatków. Idealnie smakuje z szarlotką, Kaiserchmarrn, Apfelstrudlem, naleśnikami z serem, goframi lub kluskami na parze albo po prostu świeżymi owocami. Ale sprawdzi się także przy potrawach wytrawnych. Przepis(...)ksiąg dziesięć  (łac.  De re coquinaria libri decem ). W średniowieczu popularne były kremy zapiekane na cieście (w formie tarty) i to one stoją u źródła słowa  custard  – francuskie określenie  croustade  pierwotnie odnosiło się do chrupiącego ciasta tarty. Znawca historii kuchni brytyjskiej, dr Neil Buttery z Uniwersytetu w Manchesterze, zaznacza na swoim blogu  British

smakowitehistorie.com
KLASYCZNE RACUCHY NA DROŻDŻACH 652

wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 h w ciepłe miejsce. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Pamiętajmy, aby olej nie był zbyt gorący, bo nasze placuszki muszą mieć trochę czasu na przesmażenie się w środku, bo to nie są cieniutkie naleśniki, a grube racuchy

Walijskie Pichcenie
Przepis na metrowca bez jajek – wegańskie ciasto z kremem budyniowym 225

ciasto przelej do keksówki i wyrównaj. Ciasto piecz 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu obkrój boki ciasta, ciasto wyjmij z formy i odstaw do wystudzenia. Jeśli posiadasz dwie keksówki, od razu możesz upiec ciemne ciasto. Jeśli natomiast używasz jednej formy, po upieczeniu jasnego ciasta możesz przejść do zrobienia ciasta z kakao. Przygotowanie ciemnego ciasta jest(...)ciemnego i jasnego ciasta – w ten sposób, aby powstało jedno długie ciasto. Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki ciasta. Na koniec gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Do czekolady dodaj też margarynę. Roztopioną czekoladą polej ciasto. Całość włóż do lodówki, aby czekolada stężała. Gotowe ciasto krój na kromki na ukos. Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik . Bądź

Via Gusto
Rogaliki maślane 79

Masło roztapiamy i studzimy, mleko podgrzewamy. 2. Na stolnicę lub do misy miksera dajemy pozostałe składniki. Dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy tłuszcz. Po wyrobieniu nakrywamy ściereczką i dostawiamy na 1,5 godziny. 3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części. Z których formujemy kulki. Każdą z nich rozwałkować na owalny placuszek o długości około(...)Wcześniej roztopić 50 g masła. wystudzić. Za pomocą pędzelka każdy placuszek smarujemy niewielką ilością masła i zawijamy w rulonik jak naleśnika, wzdłuż krótszego boku. Po zawinięciu uformować rogalika.    4. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja ułożyłam na blaszce 6 a pozostałe 6 na desce obsypanej mąką, ponieważ rogaliki dość sporo rosną podczas pieczenia) i nakryć

kruche babeczki
Pannukakku 112

tego celu znakomicie.  Technicznie rzecz biorąc pannukakku to naleśnik, tylko grubszy i pieczony. Złośliwi twierdzą, że Finowie wymyślili go, żeby nie marnować tłuszczu na smażenie, aczkolwiek ja dodaję trochę oleju. O dziwo, pieczony naleśnik, pomimo braku spulchniaczy, nie jest w środku zbity, a całkiem napompowany. Naleśnik, jak to naleśnik, możecie jeść z czymkolwiek, ale ja chciałem po ichniemu(...)borówek brzusznic. W sklepie jest bardzo drogi, ale ja miałem domowej roboty z nazbieranych owoców w lesie. Składniki: - mąka - woda - olej Wykonanie: Z wody i z mąki robimy ciasto naleśnikowe. Wlewamy do foremki, a ją samą umieszczamy w nagrzanym do 150 stopni Celsjusza piekarnika. Piecze się to całkiem długo. U mnie to ok 50 minut, ale po 30 minutach polecam

Kryzysowa Książka Kucharska
Warsztaty kulinarne „Chlebem i solą” 154

szufladą podgrzewającą bardzo pomocną np. podczas wyrastania ciasta na pieczywo, taki by mi się przydał w domu. Podczas warsztatów przygotowaliśmy 4 rodzaje pieczywa: – orkiszowe bułki drożdżowe z mixem ziaren – ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowym – socca z mąki z ciecierzycy (forma pieczywa bez zakwasu i drożdży, która przypomina naleśnik) – chleb żytni figami i orzechami na zakwasie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
wegańskie krokiety z soczewicą i grzybami mun 158

mąką, wodą i mlekiem na rozgrzaną patelnię teflonową wylewamy ciasto, smażymy z każdej strony do zarumienienia grzyby mun wraz z posiekaną cebulą gotujemy ok 10 min, nast. szatkujemy grzyby na drobniutkie kawałeczki soczewicę gotujemy ok 15 min, po czym dokładnie odcedzamy soczewicę mieszamy z grzybami, cebulką i przyprawami- nadziewamy każdy naleśnik, po czym zwijamy marchewkę obieramy, trzemy na tarce

healthy dreams
pampuchy z jagodami 162

córeczka bardzo lubi mączne dania, wszelakie kluski, naleśniki i pierogi. Często przygotowuję je dla niej w formie podwieczorku.  Latem zamroziłam trochę jagód, teraz wystarczyło je przegotować z cukrem  a część wymieszać z bitą śmietaną. Kluski nie mają nadzienia, bo obficie polałam je jagodami i to wystarczyło. Składniki: na ciasto: 500 g mąki 1 szklanka mleka 1 jajko

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Warsztaty kulinarne „Chlebem i solą” 185

szufladą podgrzewającą bardzo pomocną np. podczas wyrastania ciasta na pieczywo, taki by mi się przydał w domu. Podczas warsztatów przygotowaliśmy 4 rodzaje pieczywa: – orkiszowe bułki drożdżowe z mixem ziaren – ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowym – socca z mąki z ciecierzycy (forma pieczywa bez zakwasu i drożdży, która przypomina naleśnik) – chleb żytni figami i orzechami na zakwasie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekane krokiety z opieńkami 171

Co prawda sezon zbierania grzybów powoli zbliża się ku końcowi jednak w mojej kuchni po grzyby sięgam cały roku. Dzisiaj bardzo fajna propozycja krokietów

Niezły Młynek
Krokiety z boczniakami i suszonymi pomidorami :) 154

naleśniki: - 200 - 220 g mąki pszennej/ pszennej razowe/ żytniej - 250 ml mleka - 250 ml wody gazowanej - 2 jajka - szczypta soli -> Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Aby otrzymać idealną konsystencję "naleśnikową" można dodać więcej mleka bądź mąki. Nakładać na bardzo mocno rozgrzaną patelnie teflonową po jednej kokilce masy. Smażyć z dwóch stron do lekkiego zbrązowienia się ciasta. Składniki(...)zawiesinę do zagęszczenia sosu i jeszcze chwilę gotować. UWAGA! Grzyby, które nam zostały można wykorzystać dodając je również do farszu bądź drobniutko pokroić i dodać do sosu :) Na każdy naleśnik nałożyć po ok. 2 łyżki farszu i zawinąć w formie krokietu. Podawać polane gorącym sosem z leśnych grzybów. Smacznego! Zapraszam do sklepu Barmar , a także na oficjalną stronę na facebooku

Zdrowie na języku :P
Pierogi z kapustą i grzybami 59

Pierogi z kapustą i grzybami to kolejna potrawa wigilijna na moim blogu, której nie może zabraknąć na wigilii. Pierogi z delikatnym i cienkim ciastem i dużą

KuchniaWeDwoje.pl
Nordycki naleśnik z piekarnika... 138

zamiast stać przy kuchence i smażyć pojedyncze naleśniki przez godzinę, można wrzucić jeden wielki do piekarnika i sobie pójść w nieznane. A po 40 minutach wrócić na gotowiznę. Kuchnia i tak jest nagrzana od piekarnika, więc na tym akurat nie oszczędzamy. Tak samo, jak i czasu tak naprawdę - zanim ciasto odstoi swoje, zanim się upiecze, a potem ostudzi, mija

Lejdi of the house
FRANCUSKIE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI 127

FRANCUSKIE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI Najsłynniejsze chyba francuskie naleśniki crepes suzette z pomarańczami. Są słodkie, pachnące i wyśmienite! Polecam ślicznie :) SKŁADNIKI : Ciasto naleśnikowe 1 szklanka mleka 1

Moja Książka Kucharska