ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:25/226)

Odwrócone ciasto z rabarbarem 188

Szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto. Miękkie i delikatne z maślaną nutką. Rabarbar, zazwyczaj zapiekany na górze ciasta, stanowi jego spód, ale przecież kolejność nie jest ważna, chodzi o smak, a ten tutaj jest wart wypróbowania ;) Polecam! Składniki: 110 g masła + 40 g do wyłożenie dna tortownicy 2 jajka 200 g cukru 250 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku

Domowa cukiernia Ewy
Kawowy torcik bez pieczenia z alkoholem 166

czubate cukru pudru ok. 150 - 200 g podłużnych biszkoptów francuskich  250 ml mocnej kawy 50 ml wódki / amaretto - w zależności jak bardzo chcemy mieć wyrazisty smak ciasta.  160 g maślanych herbatników ok. 40 - 50 g masła roztopionego Wykonanie:  Zaparzamy kawę i odstawiamy do przestygnięcia. Herbatniki blendujemy wraz z roztopionym masłem. Jeżeli okaże się ,że nasz ciasteczkowy piasek(...)ciasteczkowy spód, następnie moczymy podłużne herbatniki w kawie połączonej z alkoholem z obu stron i układamy na kremie.  Na nasączone herbatniki wykładamy ostatnią warstwę kremu, możemy udekorować górę ciasta posypując kawą i pokruszonymi herbatnikami. Chłodzimy w lodówce najlepiej przez całą

W Moim Magicznym Domu
Ciasto z bakaliami kremem budyniowym i masą jabłkową 411

winnych jabłek i galaretki-duet doskonały, ciasto które zachwyca nie tylko smakiem ale i wyglądem, prawdziwa kwintesencja jesieni! Idealne również na świąteczny stół. Jedne z lepszych jakie jadłam. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki tortowej ½ szklanki mąki krupczatki 25 dag masła ½ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego  Oetker 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Oetker(...)łyżki cukru z cynamonem 100 ml wody 2 galaretki agrestowe  Oetker Polewa chałwowa: ½ szklanki słodkiej śmietanki 60-70 g chałwy waniliowej  Lidl Dodatkowo: 100 g herbatników maślanych Sposób wykonania: CIASTO KRUCHE: Mąkę tortową mieszamy z mąką krupczatką oraz proszkiem do pieczenia i cukrami, następnie dodajemy żółtka, oraz pokrojone zimne prosto z lodówki masło, zagniatamy jednolite ciasto, okręcamy

Wanilia i Kardamon
Świąteczne ciasteczka dla alergików (bez glutenu i bez jajek) 180

Duńczyka. Na specjalną prośbę C. przygotowałam je w wersji bezglutenowej, żeby mógł je zabrać do pracy (jedna z jego koleżanek ma alergię; zawsze mi przykro, gdy zabiera ze sobą ciasta z glutenem, a ona musi obejść się smakiem). Oczywiście, mieszankę mąk można zastąpić pszenną, będzie jej trzeba jednak dodać nieco więcej.  Ciasteczka, wbrew pozorom, wcale nie są zbyt słodkie(...)creme fraiche (18%) dodatkowo: 200 g marcepanu Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać śmietanę, połączyć. Mąki przesiać, wymieszać z przyprawą do piernika. Dodać do masy maślanej, zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny (można przez noc). Od schłodzonego ciasta odrywać niewielkie kawałki, wielkości mniej więcej orzecha laskowego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Donauwelle. Zaproszenie do akcji "Kuchnia niemiecka" 119

Donauwelle - klasyk kuchni niemieckiej. Bardzo popularne i lubiane ciasto, w żadnej cukierni nie może go zabraknąć. Donauwelle składa się z dwukolorowego ciasta ucieranego z wiśniami, maślanego kremu budyniowego i glazury czekoladowej uformowanej na kształt fal. Środek ciasta w przekroju tworzą również fale, które powstają poprzez zapadnięcie się wiśni podczas pieczenia. Najczęściej pieczone w prostokątnej foremce i serwowane pokrojone w kwadraty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wielkanocna Babka - sękacz 130

każdą polewaną warstwą tworzą się sęki, stąd nazwa 'sękacz'. Samo pieczenie jest pracochłonne, dlatego też pracę sobie uprościłam i zrobiłam trochę grubsze warstwy- niż w tradycyjnym sękaczu. Ciasto jest miękkie, wilgotne, maślane i tak pięknie pachnie rumem, a upieczone w formie babki, w kolorach żółto - zielonych (czyli na wesoło i wiosennie) idealnie wpasuje się na Wielkanocny stół :) Sękacz: * masło(...)puszystą masę, miksując dodawać po jednym żółtku i wlać aromat rumowy. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i zmielonymi migdałami, połączyć z masą maślaną i dobrze wymieszać. Na koniec do masy dodać ubite białka. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać barwnik zielony, do drugiej łyżeczkę kurkumy (lub żółty barwnik). Do formy na babkę (średnica 25 cm), uprzednio wysmarowaną

Kraina Miodem Płynąca
Maślane ciasteczka – kwiatki 207

Maślane ciasteczka – kwiatki Kruche, delikatne i bardzo smaczne maślane ciasteczka w kształcie kwiatków. Wykonanie ich wcale nie jest trudne i z pewnością bardzo chętnie pomogą nam w tym małe rączki. Ciasteczka są pyszne i efektownie wyglądają, polecam!   Składniki: 0,5 kg mąki 1 szklanka cukru 2 jajka 250 g miękkiego masła Dodatkowo: 2 łyżki kakao, 1 łyżka mleka(...)środku kwiatka umieszczamy kuleczkę z jasnego ciasta *** *** Kwiatki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia *** *** Podczas pieczenia ciasteczka trochę się spłaszczają *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: DROŻDŻOWE RÓŻYCZKI PRZEPIS TUTAJ MINI SZARLOTKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Maślane ciasteczka – kwiatki pochodzi z serwisu Blog

Blog z Apetytem
DROŻDŻÓWKA Z MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ 204

zwykle, drożdżowe ciasto jest ucztą dla podniebienia. Pewnie dlatego, że od zawsze kocham wszystko co drożdżowe. Bo czy jest coś bardziej pysznego niż mięciutkie, aromatyczne  ciasto drożdżowe z maślaną, chrupiącą kruszonką?Do tego tylko filiżanka parującej kawy bądź kubek ciepłego mleka i ... "trwaj chwilo, jesteś piękna ... "Składniki:1/2 kg maki1/2 szkl. cukru2 jaja + 2 żółtka5 dkg drożdży12.5(...)żółtka ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, posypać wierzch kruszonką a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Piec ok.40 minut

Walijskie Pichcenie
Pastéis de Nata - portugalskie babeczki budyniowe z Belem 127

moje serce. Możecie o nich przeczytać w przewodniku:  10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w Lizbonie .  Co w pastéis de nata jest tak wyjątkowego? Warstwy maślanego i chrupiącego ciasta francuskiego, skrywające błogi budyniowy krem jajeczny o aromacie cynamonu, cytryny i wanilii. Dla mnie są wprost zniewalające, a wszystkie inne wypieki, których spróbowałem w swoim życiu (a wierzcie

Food Square
Sernik z brzoskwiniami 147

szklanki cukru ( szklanka 250 ml) - 2 duże łyżki kaszy manny - 1 budyń waniliowy - duża puszka brzoskwiń - 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 300 g herbatników maślanych na spód ciasta Sposób wykonania : Odsączyć brzoskwinie z soku i pokroić ,blaszkę ( 36cm x 21cm) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć herbatnikowy spód. Blaszka może być większa bo też już robiłam, wtedy

Wypieki Rene
Pierniczki na choinkę - Grudniowe Wyzwanie Blogerek 146

Małymi kroczkami zbliżają się święta, zatem na blogu także zrobi się nieco świątecznie. A na dobry początek startuję z pierniczkami, które można zawiesić na choinkę :) Piernik to dla mnie ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. A jeśli piecze się pierniczki w tak doborowym towarzystwie, to tym bardziej sprawia ono radość:) W grudniu Blogerki Kulinarne poraz kolejny ruszyły(...)masła 3 łyżki sztucznego miodu Masło i miód rozpuścić w garnku i odstawić do przestudzenia. Resztę składników ze sobą wymieszać a następnie połączyć z masą miodowo-maślaną i zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką. Ciasto rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Układać na blasze. Za pomocą słomki zrobić dziurki, przez które można będzie przewlec nitkę. Pierniczki piec około 10 minut

My simple kitchen
Dyniowa babka drożdżowa 190

masło się rozpuści.Masa powinna być ciepła, ale niegorąca. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól i drożdże. Dodać żółtka i puree z dyni. Wlać masę mleczno-maślaną i wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąkę. Ciasto należy zagniatać kilka minut, aż zacznie ładnie odchodzić od rąk i będzie sprężyste. Przekładamy je wówczas do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy

My simple kitchen
Maślane ciasteczka z czekoladą 174

czekolady  Przygotowanie: Masło ucieramy na puch dodajemy cukier i mieszamy do połączenia. Dodać jajko i jeszcze chwile miksować. Mąkę wymieszać z solą i sodą, dodać do masy maślanej i zagnieść ciasto. Czekoladę posiekać na małe kawałki, dodać do ciasta i zagnieść.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce

Motylkowa Kuchnia
Pierogi wiejskie 121

Pierogi wiejskie Cieniutkie, maślane i delikatne ciasto pierogowe wypełnione pysznym farszem z kapustą kiszoną, wędzonym boczkiem, ziemniakami i cebulką. Coś pysznego! Polecam     SKŁADNIKI: Składniki na ciasto: 100 ml wody 1 łyżka masła 1 szklanka mąki + mąka do podsypania 1 jajko sól i pieprz Składniki na farsz: 250g kapusty kiszonej z marchewką 200g ugotowanych ziemniaków 100g wędzonego boczku

Blog z Apetytem
Paluchy drożdżowe 116

gdyż cukru w nim prawie się nie wyczuwa. Paluchy drożdżowe przypominają w smaku raczej bagietki lub rogale, z których robi się kanapki. Na pewno nie jest to typowe maślane i słodkie ciasto drożdżowe. Szybko się je przygotowuje, a jeszcze szybciej znikają podane na śniadanie. Paluchy drożdżowe świetnie smakują upieczone bez dodatków, ale zachęcam do zrobienia ich z sezamem lub makiem

Kuchcik gotuje
Ciastka owsiano-kukurydziane z siemieniem lnianym i rodzynkami 141

masła  Wykonanie :    W misce ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na krem, w drugiej misce mieszamy suche składniki.Dodajemy do nich utarty krem maślany i wyrabiamy ciasto. Dłonie zwilżamy wodą nabieramy porcję ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach bo urosną i lekko je rozpłaszczamy

Sama słodycz i szczypta chili
Makowiec z kruszonką 221

Narodzenia to czas kiedy królują wypieki z makiem, orzechami i innymi bakaliami. Obowiązkowym wypiekiem jest makowiec ale taki w którym masę makową przygotowuję sama i na wierzchu daję maślaną kruszonkę. Składniki: Ciasto półkruche: 280 g mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 80 g masła 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego  1,5 łyżki gęstej śmietany

Ala piecze i gotuje
Staropolski mazurek orzechowy 266

osoby, które generalnie nie przepadają za słodyczami ;) Przepis pochodzi z książki 'W staropolskiej kuchni' i jest naprawdę rewelacyjny. Jedyną zmianą, jakiej dokonuję to zamieniam czasem wafle na kruchy, maślany spód - wtedy ciasto jest jeszcze smaczniejsze. Podczas przygotowywania ciasta może się wydawać, że masa orzechowa jest zbyt gęsta, ale nie należy jej niczym rozrzedzać, ona właśnie taką ciastowatą konsystencję ma mieć

Słodkie inspiracje
Tartaletki pomarańczowe z bezą 178

Maślane tartaletki z ciasta kruchego z dosyć kwaśnym nadzieniem pomarańczowym i słodką lekko zarumienioną bezą. Dla zaawansowanych informuję, że możliwe jest pojawienie się na bezie kropelek rosy takich samych jak w przypadku Sernika Złota Rosa . Spójrzcie na zdjęcia! Ja mam zawsze ogromną radochę, gdy widzę te złote kropelki ;).     Składniki: (na ok. 6 sztuk

Nastoletnie Wypiekanie
Pierniczki imbirowe 122

żółtko.  2. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sodę, kakao, sól, przyprawę do piernika oraz imbir, dokładnie je ze sobą mieszamy, a następnie łączymy z masą maślaną. Wyrabiamy elastyczne ciasto, jeśli jest potrzeba dodajemy mąki. Gotowe ciasto odkładamy na godzinę lub dwie do lodówki. 3. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko, powinno mieć 3-4 mm grubości, wykrawamy pierniczki i pieczemy

Apetyczna babeczka
Kruche ciasteczka owsiane z orzechami arachidowymi i słonecznikiem 322

Pyszne ciasteczka owsiane z orzechami arachidowymi i słonecznikiem - do zrobienia w jedną chwilkę. Mają jedną wadę- znikają w mgnieniu oka :) Wyobraźcie sobie lekko maślany smak kruchego ciasta, aromat i smak podpieczonych orzeszków, słonecznika i  płatków owsianych. A jak już się rozmarzyliście,  to teraz pomyślcie, że za godzinę możecie je mieć w ustach. Dacie się zaprosić

Smak mojego domu
Deser z serka homogenizowanego, rabarbaru i borówek 164

porządnego ochłodzenia deseru.  Konsumować na zimno - ideał na gorące, letnie dni! :) Deserem delektowałam się w towarzystwie paluszków francuskich od BRZEŚĆ . Ach ten delikatny, wyborny smakołyk z płatkowanego ciasta francuskiego, o maślanym smaku... Czegóż chcieć tu więcej!? :) CUKIERNICTWO UPRAWIAŁAM WSPÓLNIE

Grunt to przepis!
Jesienne muffiny z jabłkiem 126

było by nic słodkiego do popołudniowej kawy zrobiłam na szybko, tak trochę awaryjnie proste muffinki, oczywiście adekwatnie do pory roku, z jesiennymi jabłkami. MUFFINY Z JABŁKAMI i MAŚLANĄ KRUSZONKĄ Składniki: ciasto: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml jogurtu naturalnego 100 g cukru trzcinowego 2 jajka 125 g masła roztopionego 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szczypta kardamonu

Bon appetit mon amie
Tort królewski 139

mojej cioci. Moja wersja trochę odbiega od oryginału i poniższy przepis został przeze mnie lekko zmodyfikowany. Jest to tort idealny na świąteczne i karnawałowe przyjęcia. Cztery krążki kruchego ciasta przełożone kremem maślanym z wiśniami, bitą śmietaną i kremem mascarpone zadowolą wybrednych gości. Małym problemem może być na początku jego krojenie (potrzebny będzie ostry i duży nóż), ale w kolejnych dniach

Milion Smaków
Barracuda w Gdyni 105

podbił moje serce- genialne połączenie smaków. Następnie zupka rybna z łososiem i świeżym majerankiem i grzybowa (Borowikowa z łazankami) Medaliony z polędwiczki wieprzowej z puree ziemniaczanym, szparagami, kawałkami ciasta francuskiego oraz maślaną gruszką z chili Pierś z kurczaka w świeżych ziołach ,z borowikowym risotto, sezamie z grilla ,z pieczonymi warzywami oraz sosem maślanym z suszonymi pomidorami. Na deser obłędny sernik

Wielki apetyt
Ciasteczka pomarańczowe 121

gładką masę, dodajemy ekstrakt pomarańczowy i sok z jednej pomarańczy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną a następnie dosypujemy do masy maślanej.Z przygotowanego ciasta przygotowujemy ciasteczka - jeżeli macie niewiele czasu wystarczy zrolować ciasto, zawinąć w folię spożywczą i pokroić na cienkie ciasteczka, jeżeli jednak macie chwilę, podzielcie ciasto na kilka mniejszych części. Każdą

Słodkie Przyjemności
Domowe Ciastka XXL 133

wodySposób przygotowania:Masło z cukrem ucieramy, dodajemy mleko w proszku, żółtko, wodę i mleko.Czekoladę drobno siekamy i mieszamy razem z mąką pszenną, dodając ją stopniowo do masy maślanej.Z przygotowanego ciasta za pomocą łyżeczki wykładamy na blachę do pieczenia kulki które spłaszczamy łyżką zwilżoną wodą.  Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C na około

Słodkie Przyjemności
Ciasto migdalowo malinowe czyli Slodki Czwartek odc.45 158

urodzinowym gościom Córci. Dziś znalazłam fotkę więc i pojawi się wpis. Przepis pochodzi z "Kuchni" Nigelli Lawson. Nie wymaga wiele zachodu choć nie jest też takim sobie zwykłym ciastem. Idealnie łączy maślany spód, owocowy wilgotny środek i migdałową masę jajeczną

Dzieje kuchennej Wiewióry
Masa cukrowa (lukier plastyczny) 145

się ją przygotowuje. Jest jednak kilka zasad, których trzeba przestrzegać. Najważniejsze to nie kłaść masy cukrowej na tort posmarowany bitą śmietaną, ponieważ śmietana rozpuszcza masę. Najbardziej nadają się ciasta pokryte masą maślaną i wcześniej schłodzone. Nie powinna mieć też styczności z niektórymi owocami (np. ananas i kiwi). Jeżeli chcemy zabarwić masę, najlepiej użyć barwników w proszku lub żelu (w płynie

Oryginalny smak