zostanie ze mną na zawsze! Dzisiejsza propozycja to taka mini wersja sernikowa. Jeśli przygotujecie wcześniej kruche ciasto to przygotowanie "farszu" i upieczenie zajmie wam dosłownie 45 minut! Ciasto jest kruche i maślane, a masa z ricottą jest kremowa, z lekko cytrynową nutą! Pyszna!Idealnie smakuje ze świeżymi owocami. Sami długo zastanawialiśmy się z jakimi owocami najchętniej byśmy ją zjedli(...)podjeść przy pracy ;). Ta tarta wprowadziła nas w błogą rozkosz! Dosłownie chciałoby się, aby czas mógł natychmiast zwolnić, a zima zamieniła się chociaż w słoneczną wiosnę! Składniki na ciasto: 230 g mąki pszennej, 25 g cukru pudru, szczypta soli, 140 g zimnego masła, 1 duże jajko, 2 łyżki zimnej wody Mąkę, cukier i sól wsypać do miski, dodać pokrojone masło
Plate of JoyDziś zapraszam na kolejnego drożdżowego zawijańca, a mianowicie na Kringel, czyli estoński warkocz. Ciasto jest puchate, słodkie, maślane, czyli idealne. Nadzienie z orzechów nadaje mu niesamowitego efektu, jest pyszne i świetnie się prezentuje! Dla nas to kolejny eksperyment, jak się okazało, baaardzo udany! Wierzch jest nieco chrupiący, a wnętrze delikatne jak muślin. Zamiast orzechów można użyć mielonego, suchego maku(...)zostawiamy na około 10 minut, rozczyn ma w tym czasie podwoić swoją objętość. Do wyrośniętych drożdży dodajemy resztę mleka, cukier, żółtka i wyrabiamy (ręcznie lub mikserem z hakiem) gładkie ciasto (nie krócej niż 5 minut). Następnie dodajemy roztopione, letnie masło i znów wyrabiamy kolejne 5 minut. Po tym czasie ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
Rozpustne gotowanieKokosowy biszkopt, maślany krem na mleku kokosowym i pianka z białej czekolady tworzą pyszną delikatną słodycz na różne okazje.Aksamitne, wręcz rozpływa się w ustach! W sam raz na weekend do kawy. Składniki: Ciasto kokosowe: 6 jaj 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej 2 łyżki wiórek kokosowych białych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem
Wanilia i KardamonCzas na odrobinę słodkości. Oto mój pierwszy sernik z aromatem limonki i polewą czekoladową. Przygotowania i stres zawładnęły moimi myślami. Gdyż w dziedzinie "kulinarne wypieki" jestem
kulinarnyJaporadzi. Pomysł na ten deser sprawdzi się przy grillu aby osłodzić sobie ten czas. Spód ciasta to biszkopt na Palma firmy Bielmar . Dzięki temu ciasto jest puszyste, miękkie i ma delikatnie maślany smak. Taki biszkopt przygotowywała moja mama. Jest to ciasto, które zawsze wychodzi. Sam sernik to też wspomnienie dziecięcych letnich dni. Kiedy wracałam zmęczona po zabawie na podwórku
Kuchnia w oparachBożego Narodzenia z kapustą i grzybami. Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie krokiety robiłam z ciasta naleśnikowego, tym razem zrobiłam paszteciki z ciasta półkruchego. Poniżej przedstawiam przepis na pyszne maślane świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami. Polecam, gdyż ciasto jest mięciutkie i bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto jest dość uniwersalne.Przed pieczeniem powierzchnię polecam posmarować rozkłóconym jajkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięidealnie potwierdzają to powiedzenie. Rozsiadłam się w ogrodzie, z gazetą na kolanach i zajadałam pyszne ciasto. Jest tak delikatne i biszkoptowe! Do tego posmak maślany i wspaniała nuta renklod.Polecam gorąco. CIASTO MAŚLANO - BISZKOPTOWE Z RENKLODAMI. (znaleziony gdzieś w notatkach.) 320g margaryny dobrej jakości 500g mąki 300g cukru 5 jajek 2 op. cukru waniliowego (lub kilka kropel aromatu
W kuchni Karmel-itkiprzełamie, momentami zbyt oczywistą, figową słodycz. Jak na królową przystało, ułożyłam figi na aksamitnym posłaniu. Krem z panna cotty nakrapiany cytrynowo - rozmarynowym akcentem wypełnił chrupiący maślany spód tarty. Razowe ciasto z dodatkiem siekanego rozmarynu i tartej skórki cytrynowej to doprawdy jedyny godny partner dla zmysłowej panny figi. ... a Ty jaki lubisz typ? ROZMARYNOWO-CYTRYNOWA TARTA
KUCHARNIAmianowicie ravioli z pieczoną dynią i orzechami laskowymi oraz tortellini z kaczką w bulionie. Zakochuję się niezwykle rzadko, ale te dania są warte tego słowa. Delikatne ciasto, idealnie doprawione farsze, maślany sos i pyszny aromatyczny bulion. Fantastyczne! Dzięki szerokiemu wyborowi win na kieliszki do delikatnych pierożków dyniowych idealnie spasowało nam Soave Classico Otto 2017, a do ciut cięższych tortellini(...)pomieszczenia, w którym każdy łasuch dozna napadu łakomstwa. Trafiamy do Delikatesów 13 Pierwszą rzeczą, na którą tam wpadłam co cudowne, ręcznie wyrabiane praliny, trufle, czekoladki, kolorowe makaroniki i domowe ciasta. Drodzy, tak właśnie wygląda miłość od pierwszego wejrzenia, a potem już było tylko „gorzej”. Delikatesy 13 Kolejne pomieszczenia przyprawiły mnie o zawrót głowy… Szlachetne oliwy, trufle, pasty truflowe, octy balsamiczne
Kate's KitchenRewelacyjne ciasto bez pieczenia ,w sam raz na dzień kobiet aby osłodzić sobie dzień, na maślanych herbatnikach , warstwa budyniu advokatowego idealnie komponuje się z orzeźwiającą masą malinową, śmietanka z startą gorzką czekoladą(...)dopełnia smaku, ciasto jest nieprzesłodzone i bardzo smaczne, to dowód na to, że bez odpalania piekarnika też możemy wyczarować smaczny deser do popołudniowej filiżanki herbaty. Ciasto godne również świątecznego stołu. Składniki: 250 g herbatników maślanych Masa malinowa: 1/2 kg malin mrożonych w sezonie świeżych 4 łyżki cukru (zależy od słodkości malin) 1 galaretka malinowa Dr.Oetker Masa advocatowa: 1 budyń
Wanilia i Kardamonjadalne, powoli będę ograniczać pszenicę w naszej diecie, głównie ze względu na synka. I jak wyszło doświadczenie? bardzo pozytywnie, ciasto pięknie wyrosło, nie było żadnego zakalca, ciasto nie było suche, w smaku delikatnie maślane. Bardzo mało słodkie, bo zmniejszyłam ilość cukru trzykrotnie. Masło, jajka muszą być w temp. pokojowej, inaczej z ciasta może wyjść zakalec. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki(...)ekstrakt waniliowy, miksować tylko chwilkę, jajka nie muszą idealnie połączyć się z masłem. Wyłączyć mikser, do masy jajeczno-maślanej dodać przesiane mąki. Delikatnie wymieszać szpatułką (nie używać miksera, bo ucierane tego bardzo nie lubi), mieszać krótko tylko do połączenia składników szpatułką. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać, na wierzch wysypać rabarbar, wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około
moj przepis naKojarzycie może "grasshopper cake"? Jeśli nie, to wielka szkoda! Pyszne zielone ciasto z czekoladowym, miętowym lub maślanym kremem, które nadaje się na każdą okazję, zimą czy latem, nieważne. Postanowiłam pójść tym tropem i stworzyć swoją wersję ciasta pasikonika, bardziej słodką i niesamowicie miętową. Brownie a'la grasshopper cake zrobiły taką furorę, że okrzyknięto mnie nawet cukiernikiem rodzinnym i zobligowano
W kuchni Karmel-itkibożonarodzeniowy wypiek. Większości z nas zwykle kojarzy się ona z Wielkanocą. Jednak wystarczy odrobina korzennych przypraw, migdałów i daktyli, żeby stworzyć z niej ciasto wprost stworzone na Boże Narodzenie. Ta baba jest naprawdę obłędna. Delikatna, maślana, z marcepanowymi kartofelkami, czekającymi w każdym(...)kawałeczku niczym słodka niespodzianka, a za sprawą solidnego chlustu domowej wiśniówki jest jeszcze bardziej aromatyczna i wilgotna. Tę cudną bożonarodzeniową babkę wieńczy dodatkowo korona z kremu maślanego z serkiem Philadelphia , znanego z ciasta marchewkowego . Nie dajcie się dłużej prosić i po prostu upieczcie ją w te Święta! ;) * SKŁADNIKI na babkę o średnicy 23 cm Babka: 200 g masła
Food Squareniezwykle wierna. Na przestrzeni lat zmieniałam swoje gusta odnośnie słodyczy, raz szala miłości przechylała się ku wuzetkom, raz ku szarlotkom, sernikom, czekoladzie truskawkowej Wedla, a raz ku maślanym tortom, miodownikom czy ciastom na zimno. Nigdy jednak nie wzgardziłam czekoladą. Doceniam jej smak w wielu swoich wypiekach: czekoladowych spodach moich serników, w gęstych i mazistych brownie, muffinach czy po prostu
Raj dla PodniebieniaRynek mnie wprost zadziwia. Kiedy banany sprowadzane z ciepłych krajów są tańsze od naszych rodzimych jabłek, nie wiem co mam myśleć. Nie jestem ekspertem, jestem tylko
MamaOskarkaHej! Ciasto Maxi King należy do grupy najsmaczniejszych i dlatego chciałam się podzielić przepisem. Zróbcie je sobie, na pewno Wam zasmakuje. Potrzebujemy: Czytaj więcej »
Tylko pysznieumieść masło, cukier, cukier waniliowy i golden syrop. Zmiksuj na puszystą masę. Dodaj sok z szafranem i zmiksuj jeszcze raz. Mąkę przesiej z sodą i dodaj do maślanej masy. Miksuj aż ciasto zacznie się zbijać w jednolitą całość. Podziel na dwie części i zroluj. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępie. Rozwałkuj oba na raz na placki
codojedzeniałyżeczki proszku do pieczenia serek waniliowy Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno wbijać jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypać do masy maślanej. Dodać mleko , wymieszać ciasto mikserem. Dodać jagody( jeśli chcecie można kilka zostawić do dekoracji:. Delikatnie wymieszać łyżką. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi foremkami. Napełnić ciastem do 2/3 wysokości foremki. Wstawić
Różne smaki w kuchnizastąpić olejem ale ja wolę tego typu ciasto z prawdziwym masłem. W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami. Dodaj do masy jajeczno maślanej i delikatnie wymieszaj. Wyłóż ciasto do formy, której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Wygładź powierzchnię, posyp równomiernie rabarbarem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez około 40 minut
codojedzeniasoli Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy do połączenia składników. Przekładamy na podsypaną mąką deskę i zagniatamy przez chwilę (2-3 minuty). Możemy zrobić herbatniki maślane, lub czekoladowe. Dzielimy ciasto na dwie połowy i do jednej z nich dodajemy 2 łyżki kakao i zagniatamy dokładnie. Każdą część ciasta owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 30 minut
NiuniokiRozpuść masło z cukrem i melasą. Lekko ostudź i wymieszaj z jajkiem. Dodaj utarty imbir. W naczyniu wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, drobno pokrojoną czekoladę i sól. Dodaj maślaną mieszankę i wymieszaj. Ciasto na początku wydaje się rzadkie, ale po 15 minutach tężeje. Uformuj z ciasta małe kulki, około 20 gramowe. Obtocz obficie w perłowym cukrze i ułóż na blasze wyłożonej
codojedzeniawaniliowego - 2 duże płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Mus brzoskwiniowy : - puszka brzoskwiń 820g ( po odsączeniu 480 g ) - 50 ml wody - 2 galaretki brzoskwiniowe - sok z połowy cytryny spód ciasta : - 230 g herbatników maślanych - 60 g roztopionego masła Sposób wykonania : Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni , Herbatniki rozkruszyć w malakserze/blenderze i wymieszać z roztopionym masłem , konsystencja mokrego piasku ,blaszkę wyłożyć papierem
Wypieki ReneSkładniki: biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru kryształu 4 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia krem: 30 dkg orzechów włoskich 300 ml mleka
czarrna od kuchnicappelletti podawane jest do bulionu i zup, a co najważniejsze ma inny kształt, moja wersja pysznego makaronu z Modeny. Pod naszym dachem pierożki zasmakowały z barszczem i maślanym sosem z oregano. Ciasto: - 20 dag mąki pszennej - 2 jaja - szczypta soli Farsz; - 3 pieczarki - 2 garści jarmużu - 1 ząbek czosnku - gałązka rozmarynu - kromka chleba - sól - pieprz - olej Średnica wykrawanych
Apetyczna babeczkaposiekaną czekoladę oraz posiekane orzechy, wymieszać. Dżemem posmarować pierwszy blat ciasta, posmarować kremem i przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować dżemem i resztą kremu, przykryć ostatnim blatem ciasta. Ciasto posmarować odrobiną kremu maślanego, np. z tego przepisu i pokryć wyciętymi łatami z masy plastycznej
Z miłości do słodkościpuch. Tabliczkę gorzkiej czkekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i wlać do masy maślanej podczas ucierania. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać, dodać do masy maślanej i dokładnie utrzeć. Ciasto wstawić do lodówki na minimum kwadrans. Po tym czasie z ciasta formować kulki, układać je na blaszce i spłaszczać ręką. Ciasteczka sporo się powiększą, dlatego należy zrobić duże
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKeks jest jednym z moich ulubionych ciast, więc chętnie piekę go na różne sposoby. Ten przepis jest świetny, ciasto nie wychodzi zbyt maślane, smakuje moim zdaniem idealnie :) Składniki: - 2 szklanki mieszanki bakalii ( figi,suszone morele, rodzynki, suszone śliwki) - 200 g cukru pudru - 75 g masła w temperaturze pokojowej - 2 jajka - 200 g mąki krupczatki - 100 g mąki pełnoziarnistej
Corner With RecipesIdealna tarta na jesień. Świeże gruszki z dodatkiem startego imbiru zanużone w słodkiej masie maślanej. Całość na kruchym cieście, które chrupie przy każdym ugryzieniu. Takie ciasto będzie świetnie smakować do niedzielnej kawy czy jako codzienna przekąska, a dzięki ciekawemu wyglądowi będzie się również dobrze prezentować na stole w święta
Milion SmakówSkładniki: 2 kubki mąki krupczatki 1 kostka zimnego masła 0,5 kubka cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany skórka z połowy cytryny
Luźna Kuchniastwierdził Małżon "ciekawe połączenie smaków". Miał rację. Maślane, rozwarstwiające się, słodkie ciasto, z kwaśnym jabłkiem i słonawą kaszanką okazało się niebywale pyszną kolacją. Był to jeden z pierwszych przepisów wypatrzony w najnowszej książce Rachel Khoo "Moja mała francuska kuchnia".Kaszanka z jablkiem zapiekana w ciescieciasto:250 g mąkiszczypta soli2 łyżki
Dzieje kuchennej Wiewiórycukru pudru skórka otarta z pomarańczyPrzygotowanie:Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Dodać skórkę otartą z jednej pomarańczy. Przesiać mąki, dodać do masy maślanej. Wymieszać i zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na dwie godziny do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na grubość około pół centymetra. Foremkami wykroić ciasteczka
Ala piecze i gotujeprzesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem. Masło posiekać z mąką, a następnie rozetrzeć palcami, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wbić jajko do masy maślanej,zagnieść szybko gładkie ciasto. Czekoladę posiekać niezbyt drobno, dodać do masy razem z migdałami i jagodami. Dokładnie połączyć.Z masy uformować wałeczek, następnie go spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzecebulową :-). Gruszki i gorgonzola... klasyka prawda? Na blogu oczywiście już to połączenie znajdziecie, zapraszam - bruschetta i frittata. Tym razem postanowiłam te składniki wykorzystać jako farsz do tartaletek. Ciasto bardzo kruche i maślane, gruszka lekko chrupiąca, a gorgonzola rozpływająca się w ustach. Gorąco polecam ten przepis! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćwiększej formy niż wielkość placka.Ciasto najlepiej smakuje podawane prosto z lodówki, wtedy zarówno krem, jak i kruchy spód mają najlepszą konsystencję i smak. Co do walorów smakowych, ciasto kruche jest mocno maślane, natomiast krem rabarbarowy nie jest wcale kwaskowaty jak łodygi rabarbaru, a dość mocno słodki. Jeśli chcielibyście osiągnąć bardziej rabarbarowy smak, proponuję poeksperymentować z ilością dodanego do curdu cukru
Smakołyki Bereniki