niezwykle wierna. Na przestrzeni lat zmieniałam swoje gusta odnośnie słodyczy, raz szala miłości przechylała się ku wuzetkom, raz ku szarlotkom, sernikom, czekoladzie truskawkowej Wedla, a raz ku maślanym tortom, miodownikom czy ciastom na zimno. Nigdy jednak nie wzgardziłam czekoladą. Doceniam jej smak w wielu swoich wypiekach: czekoladowych spodach moich serników, w gęstych i mazistych brownie, muffinach czy po prostu
Raj dla PodniebieniaRynek mnie wprost zadziwia. Kiedy banany sprowadzane z ciepłych krajów są tańsze od naszych rodzimych jabłek, nie wiem co mam myśleć. Nie jestem ekspertem, jestem tylko
MamaOskarkaHej! Ciasto Maxi King należy do grupy najsmaczniejszych i dlatego chciałam się podzielić przepisem. Zróbcie je sobie, na pewno Wam zasmakuje. Potrzebujemy: Czytaj więcej »
Tylko pysznieumieść masło, cukier, cukier waniliowy i golden syrop. Zmiksuj na puszystą masę. Dodaj sok z szafranem i zmiksuj jeszcze raz. Mąkę przesiej z sodą i dodaj do maślanej masy. Miksuj aż ciasto zacznie się zbijać w jednolitą całość. Podziel na dwie części i zroluj. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępie. Rozwałkuj oba na raz na placki
codojedzeniałyżeczki proszku do pieczenia serek waniliowy Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno wbijać jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypać do masy maślanej. Dodać mleko , wymieszać ciasto mikserem. Dodać jagody( jeśli chcecie można kilka zostawić do dekoracji:. Delikatnie wymieszać łyżką. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi foremkami. Napełnić ciastem do 2/3 wysokości foremki. Wstawić
Różne smaki w kuchnizastąpić olejem ale ja wolę tego typu ciasto z prawdziwym masłem. W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami. Dodaj do masy jajeczno maślanej i delikatnie wymieszaj. Wyłóż ciasto do formy, której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Wygładź powierzchnię, posyp równomiernie rabarbarem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez około 40 minut
codojedzeniasoli Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy do połączenia składników. Przekładamy na podsypaną mąką deskę i zagniatamy przez chwilę (2-3 minuty). Możemy zrobić herbatniki maślane, lub czekoladowe. Dzielimy ciasto na dwie połowy i do jednej z nich dodajemy 2 łyżki kakao i zagniatamy dokładnie. Każdą część ciasta owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 30 minut
NiuniokiRozpuść masło z cukrem i melasą. Lekko ostudź i wymieszaj z jajkiem. Dodaj utarty imbir. W naczyniu wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, drobno pokrojoną czekoladę i sól. Dodaj maślaną mieszankę i wymieszaj. Ciasto na początku wydaje się rzadkie, ale po 15 minutach tężeje. Uformuj z ciasta małe kulki, około 20 gramowe. Obtocz obficie w perłowym cukrze i ułóż na blasze wyłożonej
codojedzeniawaniliowego - 2 duże płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Mus brzoskwiniowy : - puszka brzoskwiń 820g ( po odsączeniu 480 g ) - 50 ml wody - 2 galaretki brzoskwiniowe - sok z połowy cytryny spód ciasta : - 230 g herbatników maślanych - 60 g roztopionego masła Sposób wykonania : Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni , Herbatniki rozkruszyć w malakserze/blenderze i wymieszać z roztopionym masłem , konsystencja mokrego piasku ,blaszkę wyłożyć papierem
Wypieki ReneSkładniki: biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru kryształu 4 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia krem: 30 dkg orzechów włoskich 300 ml mleka
czarrna od kuchnicappelletti podawane jest do bulionu i zup, a co najważniejsze ma inny kształt, moja wersja pysznego makaronu z Modeny. Pod naszym dachem pierożki zasmakowały z barszczem i maślanym sosem z oregano. Ciasto: - 20 dag mąki pszennej - 2 jaja - szczypta soli Farsz; - 3 pieczarki - 2 garści jarmużu - 1 ząbek czosnku - gałązka rozmarynu - kromka chleba - sól - pieprz - olej Średnica wykrawanych
Apetyczna babeczkaposiekaną czekoladę oraz posiekane orzechy, wymieszać. Dżemem posmarować pierwszy blat ciasta, posmarować kremem i przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować dżemem i resztą kremu, przykryć ostatnim blatem ciasta. Ciasto posmarować odrobiną kremu maślanego, np. z tego przepisu i pokryć wyciętymi łatami z masy plastycznej
Z miłości do słodkościpuch. Tabliczkę gorzkiej czkekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i wlać do masy maślanej podczas ucierania. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać, dodać do masy maślanej i dokładnie utrzeć. Ciasto wstawić do lodówki na minimum kwadrans. Po tym czasie z ciasta formować kulki, układać je na blaszce i spłaszczać ręką. Ciasteczka sporo się powiększą, dlatego należy zrobić duże
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKeks jest jednym z moich ulubionych ciast, więc chętnie piekę go na różne sposoby. Ten przepis jest świetny, ciasto nie wychodzi zbyt maślane, smakuje moim zdaniem idealnie :) Składniki: - 2 szklanki mieszanki bakalii ( figi,suszone morele, rodzynki, suszone śliwki) - 200 g cukru pudru - 75 g masła w temperaturze pokojowej - 2 jajka - 200 g mąki krupczatki - 100 g mąki pełnoziarnistej
Corner With RecipesIdealna tarta na jesień. Świeże gruszki z dodatkiem startego imbiru zanużone w słodkiej masie maślanej. Całość na kruchym cieście, które chrupie przy każdym ugryzieniu. Takie ciasto będzie świetnie smakować do niedzielnej kawy czy jako codzienna przekąska, a dzięki ciekawemu wyglądowi będzie się również dobrze prezentować na stole w święta
Milion SmakówSkładniki: 2 kubki mąki krupczatki 1 kostka zimnego masła 0,5 kubka cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany skórka z połowy cytryny
Luźna Kuchniastwierdził Małżon "ciekawe połączenie smaków". Miał rację. Maślane, rozwarstwiające się, słodkie ciasto, z kwaśnym jabłkiem i słonawą kaszanką okazało się niebywale pyszną kolacją. Był to jeden z pierwszych przepisów wypatrzony w najnowszej książce Rachel Khoo "Moja mała francuska kuchnia".Kaszanka z jablkiem zapiekana w ciescieciasto:250 g mąkiszczypta soli2 łyżki
Dzieje kuchennej Wiewiórycukru pudru skórka otarta z pomarańczyPrzygotowanie:Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Dodać skórkę otartą z jednej pomarańczy. Przesiać mąki, dodać do masy maślanej. Wymieszać i zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na dwie godziny do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na grubość około pół centymetra. Foremkami wykroić ciasteczka
Ala piecze i gotujeprzesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem. Masło posiekać z mąką, a następnie rozetrzeć palcami, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wbić jajko do masy maślanej,zagnieść szybko gładkie ciasto. Czekoladę posiekać niezbyt drobno, dodać do masy razem z migdałami i jagodami. Dokładnie połączyć.Z masy uformować wałeczek, następnie go spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzecebulową :-). Gruszki i gorgonzola... klasyka prawda? Na blogu oczywiście już to połączenie znajdziecie, zapraszam - bruschetta i frittata. Tym razem postanowiłam te składniki wykorzystać jako farsz do tartaletek. Ciasto bardzo kruche i maślane, gruszka lekko chrupiąca, a gorgonzola rozpływająca się w ustach. Gorąco polecam ten przepis! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćwiększej formy niż wielkość placka.Ciasto najlepiej smakuje podawane prosto z lodówki, wtedy zarówno krem, jak i kruchy spód mają najlepszą konsystencję i smak. Co do walorów smakowych, ciasto kruche jest mocno maślane, natomiast krem rabarbarowy nie jest wcale kwaskowaty jak łodygi rabarbaru, a dość mocno słodki. Jeśli chcielibyście osiągnąć bardziej rabarbarowy smak, proponuję poeksperymentować z ilością dodanego do curdu cukru
Smakołyki Berenikimiarę prostego przygotowania. Jeśli dopilnujemy kilku ważnych kwestii, takich jak trzymaniu zaczynu w odpowiedniej temperaturze, to ciasto drożdżowe wyjdzie nam znakomite. Poza tymi tradycyjnymi odmianami ciast z owocami, dzisiaj chciałem zaproponować placek maślany. Co prawda bez owoców, za to wilgotny i z cienką warstwą chrupiącego a’la lukru na wierzchu. Składniki: 25g świeżych drożdży 3/4 szklanki cukru 5 jajek(...)cukru oraz skórką otartą z cytryny. Gotową masę łączymy z zaczynem i dolewamy 100g roztopionego i przestudzonego masła. Dosypujemy partiami mąkę tak, aby powstało nam gęste ale nie sztywne ciasto. Powinno mieć ono konsystencję nieznacznie gęstszą od zaczynu. Ciasto pozostawiamy na około godzinę, aż podwoi swoją objętość i przelewamy je na wysmarowaną blaszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni
Jacob Tastesksiążki Marshy Mehran, przyszła mi ochota na maślane ciasteczka ciecierzycowe. Od ochoty do działania :) - ciasteczka na stole ;) Przypominają ghraybeh - arabskie słodkie (dużo słodsze niż moje) ciasteczka maślane, które tradycyjnie wyrabia się z ciasta na bazie mąki pszennej. Słone pistacje świetnie tutaj pasują, podkreślając słodycz ciastek. Składniki (na ok. 20 ciasteczek): 170 g (szklanka) miękkiego masła 100 g (3/4 szklanki) cukru(...)blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Zmiksować masło. Do masła przesiać cukier puder i nadal miksować do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Do masy maślanej dosypać kardamon i mąkę z ciecierzycy. Wyrobić ręką, by składniki się połączyły. Odrywać kawałki ciasta i mokrymi rękoma formować małe, okrągłe, płaskie i grube na kilka milimetrów ciastka. Odkładać na blachę. Nastawić piekarnik na 180 stopni
Weekendy w domu i ogrodziewspaniale maślane ciasteczka przełożone dżemem malinowym. Przepyszne, a do tego bardzo efektowne i pięknie się prezentujące ciastka, które można zrobić na prezent Składniki: 125 g masła 125 g cukru pudru 1 jajko ok 300 g mąki 1 mały cukier waniliowy dżem malinowy *** Wszystkie składniki razem zagniatamy na jednolitą masę, w razie gdyby ciasto kleiło się(...)SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Maślane ciasteczka świąteczne pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemskładniki na ciasteczka maślane: 200 g mąki orkiszowej 1 żółtko 150 g masła 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (przepis tutaj ) 1 łyżka kwaśnej śmietany wykonanie: Z podanych składników zagniatamy cisto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawa dowolne kształty. składniki na bezę: 1 białko
Domowy Smak JedzeniaCiasto, którego nie jemy, i nie pieczemy na co dzień. Raczej od święta lub z okazji. Należy do wypieków pracochłonnych, czasochłonnych i raczej kosztownych. Wymaga odrobiny twórczej inwencji, ale tu można się poradzić wujka Google. Tort Maltesers.Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, lepiej się kroi i pracę nad tortem można rozłożyć. Składniki na biszkopt: - 6 jaj- 1,5 szklanki mąki(...)tortowej (odjąć 3 łyżeczki, które zastępujemy kakao- 3 łyżeczki kakao- 1 szklanka drobnego cukru- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 1,5 łyżeczki octu- 3 łyżki olejuKrem maślany:- 5 żółtek- 1 szklanka drobnego cukru- 1 szklanka mleka + 1/3(do rozrobienia mąki)- 2 łyżeczki mąki tortowej- 2 kostki masła (po 227g kostka)- ekstrakt waniliowy- rum (ilość do smaku)Mąkę przesiewamy z kakao
mojewypiekiinietylkoKruche maślane ciasteczka... bardzo proste a jednocześnie eleganckie. Już od zeszłego tygodnia chodziły mi po głowie, ale zajęta innymi sprawami zostawiłam to weekend. Przyznam, że ciasto jest idealnie kruche, no i bardzo maślane. Świetnie zachowują swój kształt, nie wyrastają ponieważ w przepisie nie ma żadnego czynnika wspomagającego wyrastanie ciasta. Wystarczy pięć prostych składników, chwila cierpliwości i dobry wypiek gotowy. Dzisiaj
vaniliowoczekoladowapieczone w mojej rodzinie ( najczęściej przez moją Mamę ) i bardzo przez nas lubiane :) W sieci pod nazwą "Krówka" znajdziecie ciasta zupełnie odmienne - najczęściej z masą kajmakową i orzechami. Moja wersja, to biszkopt na mące krupczatce, wkładka kokosowa, krem budyniowo - maślany i fajna, choć słodka polewa ( dlatego do kremu dodajemy niewielką ilość cukru ), która jest wg mnie taką kropką(...)powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć/zmiksować na puszystą masę. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, ucierając/miksując po każdym dodaniu. Złożeni e ciasta : Na blat biszkoptowy wyłożyć cały krem budyniowo - maślany. Wyrównać. Na krem położyć blat kokosowy. Polać polewą ( opis wykonania poniżej ). Wstawić do lodówki na kilka godzin. Polewa : Wszystkie składniki polewy umieścić w garnuszku i zagotować
Opowieści z piekarnikaBrioche to francuska odmiana ciasta drożdżowego ze sporą ilością masła. To ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne, maślane – wyrośnięte jak klasyczna drożdżówka i leciutko kruche jednocześnie. Z nadzieniem serowym i żurawiną, zaplecione w warkocz, prezentuje się i smakuje wybornie. CIASTO Ciasto jest dosyć lepkie i tłuste, warto zrobić je robotem kuchennym, w innym wypadku będzie wymagało częstego zeskrobywania fragmentów masy
Karo in the KitchenKruche ciasteczka maślane z dodatkiem marcepanu Składniki na ok. 30 szt*: 250 g mąki pszennej 150 g miękkiego masła 100 g marcepanu 50 g cukru kilka kropli olejku migdałowego 1 żółtko szczypta soli Marcepan pokruszyć i ze wszystkimi składnikami umieścić w misce. Przy pomocy malaksera lub rąk zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 20 minut
Moja Galeria Smakuinspiracji do stworzenia tego tortu był mój syn. Po zjedzeniu ciasta, które zrobiłam na swoje urodziny mały się zamyślił i stwierdził, że on by wolał biały biszkopt i duuużo brzoskwiń zamiast truskawek. Stworzyłam więc dla niego pyszny tort brzoskwiniowy bez dodatku mleka czy śmietany. Efekt jest świetny. Słodki krem maślany doskonale komponuje się z kwaskowatym ponczem, którym nasączony jest biszkopt(...)drugą częścią biszkoptu i nasączamy go drugą połową soku cytrynowego. Na całość nakładamy krem maślany (najpierw boki, później wierzch). Zawsze dobrze jest nałożyć dwie warstwy kremu maślanego – pierwsza wiąże wszystkie okruchy ciasta. Druga jest czysto dekoracyjna. Wierzch tortu dekorujemy według uznania świeżymi owocami. * Moje dzieci z silną alergią na białka mleka krowiego bez żadnych problemów jedzą masło klarowane. Jeśli
Dieta bez mleka