Biszkopt genueński z kremem i jeżynami

Biszkopt genueński z kremem i jeżynami

Biszkopt genueński z kremem i jeżynami

Biszkopt genueński to przepis, który mnie zadziwił kiedy czytałam go pierwszy raz. Całe życie myślałam, że jak biszkopt to absolutnie żadnego masła a tutaj właśnie je się dodaje. Dzięki niemu ciasto jest bardziej wilgotne, ma maślany, przyjemny posmak i jest takie jakby bardziej sprężyste niż zwykłe. Doskonałe deseru z kremem i świeżymi owocami.Upiekłam je w formie do tarty - takiej wyprofilowanej, z której ciasto po wyjęciu odwraca się i w zagłębienie nakłada krem. Formę mam od lat a leżała odłogiem. Niby pr... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy!

Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.

Czytaj dalej...

Idealne ciasto drożdżowe

Co zrobić aby ciasto drożdżowe było idealne?

Czytaj dalej...

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

biszkopt, krem, ciasto, pieczenie, tarta, desery, deser, ciasta z kremami, deser z owocami, ciasto z kremem

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Shabbyeat, 27 sierpnia 2013 11:06:41

ale piękne ciasto!uwielbiam ciasta z kremem i owocami, pyszności :)

Twardy Szparag, 27 sierpnia 2013 13:12:52

Widzisz Iza, życie potrafi zaskoczyć. Tak samo jak tłumacze książek. Mam przepis na biszkopt, który zawsze robię - pochodzi z książki Julii Child "Mastering the Art of French Cooking". Z tą różnicą, że tłumaczący "Gotuj z Julią" przenieśli miary na mąkę i cukier wg tego samego przelicznika, a nawet Julia podaje różne przeliczniki dla cukru i mąki. Wg tego co jest w oryginale powinno być 125 g cukru, 105 g mąki, 4 jaja, wanilia, odrobina soli i 60 g masła.

beti, 27 sierpnia 2013 13:16:12

O mamuniu jakie cudowne ciasto :))

Iza Kulińska, 27 sierpnia 2013 13:17:28

a widzisz, czyli po prostu dałam za dużo składników :D ale biszkopt wyszedł pyszny, słowo ! ciekawe dlaczego takie błędy - może stąd, że miary podane w szklankach a te różne chociaż masło się zgadza a też odmierzane tą samą .... Dzięki, Val :)

Marta Mmammama, 27 sierpnia 2013 13:27:22

Boże, ależ pięknie to wygląda! Szkoda tylko, że nie umiem piec biszkoptu...nic a nic. Próbowałam kilka razy i zawsze było coś nie tak.... Boję się więc spróbować, a szkoda, bo tak uwielbiam jeżyny.....

Iza Kulińska, 27 sierpnia 2013 14:31:59

Marta, wydaje mi się, że opisałam wszystko bardzo dokładnie. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to zadawaj śmiało, postaram się odpowiedzieć :)

Bernadeta, 27 sierpnia 2013 16:16:14

dziękuję za cudny wpis, miałam go robić ale mnie uprzedziłaś.

Iza Kulińska, 27 sierpnia 2013 18:55:34

zrób bo warto i jeden drugiemu przeszkadzać nie będzie :D

Gosia@Trawka Cytrynowa, 28 sierpnia 2013 20:43:41

wow, wygląda przecudnie! Dodaję do listy do zrobienia :)

Twardy Szparag, 29 sierpnia 2013 00:02:36

Iza, nie zapominaj, że ja jestem KRÓLEM biszkoptów.

Iza Kulińska, 29 sierpnia 2013 00:13:54

tak ? a to ja pierwsze słyszę :D ale dobre rady zawsze mile widziane :)

NG, 30 sierpnia 2013 10:19:52

Dołączam swój zachwyt - ciasto cudne!Z dodatkiem masła do biszkoptu spotkałam się w Chorwacji.Kupiłam tamtejszy proszek do pieczenia. Na opakowaniu był przepis na biszkopt z dodatkiem masła i nawet go wypróbowałam.Biszkopt udał się wyśmienicie.W tej chwili już nie pamiętam ile było go w przepisie.

Iza Kulińska, 30 sierpnia 2013 13:47:39

a widzisz ! wychodzi na to, że ja żyłam w jakiejś błogiej nieświadomości :D

Dolina smaków, 31 sierpnia 2013 18:12:27

Fantastyczne ciasto! Gratuluję przepięknych zdjęć i dziękuję za udział w akcji JEŻYNY 2013!

Iza Kulińska, 31 sierpnia 2013 21:23:51

ciasto rzeczywiście pyszne było i polecam takie upiec :)

Le Parle, 6 czerwca 2014 14:59:12

Pani Izo, a jak doda się zwykłe rozpuszczone masło, to będzie dobrze? Czy musi być klarowane?Pięknie wygląda, koniecznie muszę wypróbować w tym sezonie :D

Iza Kulińska, 6 czerwca 2014 15:30:41

ja trzymam się przepisu Julii Child, która w książce pisze o maśle klarowanym, ale myślę, że dodając zwykłe - prawdziwe - roztopione masło tragedii nie będzie