Biszkopt genueński to przepis, który mnie zadziwił kiedy czytałam go pierwszy raz. Całe życie myślałam, że jak biszkopt to absolutnie żadnego masła a tutaj właśnie je się dodaje. Dzięki niemu ciasto jest bardziej wilgotne, ma maślany, przyjemny posmak i jest takie jakby bardziej sprężyste niż zwykłe. Doskonałe deseru z kremem i świeżymi owocami.Upiekłam je w formie do tarty - takiej wyprofilowanej, z której ciasto po wyjęciu odwraca się i w zagłębienie nakłada krem. Formę mam od lat a leżała odłogiem. Niby pr... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
ale piękne ciasto!uwielbiam ciasta z kremem i owocami, pyszności :)
Widzisz Iza, życie potrafi zaskoczyć. Tak samo jak tłumacze książek. Mam przepis na biszkopt, który zawsze robię - pochodzi z książki Julii Child "Mastering the Art of French Cooking". Z tą różnicą, że tłumaczący "Gotuj z Julią" przenieśli miary na mąkę i cukier wg tego samego przelicznika, a nawet Julia podaje różne przeliczniki dla cukru i mąki. Wg tego co jest w oryginale powinno być 125 g cukru, 105 g mąki, 4 jaja, wanilia, odrobina soli i 60 g masła.
a widzisz, czyli po prostu dałam za dużo składników :D ale biszkopt wyszedł pyszny, słowo ! ciekawe dlaczego takie błędy - może stąd, że miary podane w szklankach a te różne chociaż masło się zgadza a też odmierzane tą samą .... Dzięki, Val :)
Boże, ależ pięknie to wygląda! Szkoda tylko, że nie umiem piec biszkoptu...nic a nic. Próbowałam kilka razy i zawsze było coś nie tak.... Boję się więc spróbować, a szkoda, bo tak uwielbiam jeżyny.....
Marta, wydaje mi się, że opisałam wszystko bardzo dokładnie. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to zadawaj śmiało, postaram się odpowiedzieć :)
wow, wygląda przecudnie! Dodaję do listy do zrobienia :)
tak ? a to ja pierwsze słyszę :D ale dobre rady zawsze mile widziane :)
Dołączam swój zachwyt - ciasto cudne!Z dodatkiem masła do biszkoptu spotkałam się w Chorwacji.Kupiłam tamtejszy proszek do pieczenia. Na opakowaniu był przepis na biszkopt z dodatkiem masła i nawet go wypróbowałam.Biszkopt udał się wyśmienicie.W tej chwili już nie pamiętam ile było go w przepisie.
a widzisz ! wychodzi na to, że ja żyłam w jakiejś błogiej nieświadomości :D
Fantastyczne ciasto! Gratuluję przepięknych zdjęć i dziękuję za udział w akcji JEŻYNY 2013!
Pani Izo, a jak doda się zwykłe rozpuszczone masło, to będzie dobrze? Czy musi być klarowane?Pięknie wygląda, koniecznie muszę wypróbować w tym sezonie :D
ja trzymam się przepisu Julii Child, która w książce pisze o maśle klarowanym, ale myślę, że dodając zwykłe - prawdziwe - roztopione masło tragedii nie będzie