ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:32/226)

TRUSKAWKOWA ZEBRA NA ZIMNO - SERNIK 112

poradzi. Pomysł na ten deser sprawdzi się przy grillu aby osłodzić sobie ten czas. Spód ciasta to biszkopt na Palma firmy Bielmar . Dzięki temu ciasto jest puszyste, miękkie i ma delikatnie maślany smak. Taki biszkopt przygotowywała moja mama. Jest to ciasto, które zawsze wychodzi. Sam sernik to też wspomnienie dziecięcych letnich dni. Kiedy wracałam zmęczona po zabawie na podwórku

Kuchnia w oparach
Paszteciki z kapustą i grzybami. Kapuśniaczki grzybowe 173

Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami. Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie krokiety robiłam z ciasta naleśnikowego, tym razem zrobiłam paszteciki z ciasta półkruchego. Poniżej przedstawiam przepis na pyszne maślane świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami. Polecam, gdyż ciasto jest mięciutkie i bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto jest dość uniwersalne.Przed pieczeniem powierzchnię polecam posmarować rozkłóconym jajkiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
"Jak Filip z konopi.." .CIASTO MAŚLANO-BISZKOPTOWE Z RENKLODAMI. 181

idealnie potwierdzają to powiedzenie.  Rozsiadłam się w ogrodzie, z gazetą na kolanach i zajadałam pyszne ciasto.  Jest tak delikatne i biszkoptowe! Do tego posmak maślany i wspaniała nuta renklod.Polecam gorąco. CIASTO MAŚLANO - BISZKOPTOWE Z RENKLODAMI. (znaleziony gdzieś w notatkach.) 320g margaryny dobrej jakości 500g mąki 300g cukru 5 jajek 2 op. cukru waniliowego (lub kilka kropel aromatu

W kuchni Karmel-itki
Ciasto migdałowe z konfiturą wiśniową 158

Maślane herbatniki, na nich śmietankowa masa z czymś extra- z pokruszoną praliną migdałową! Wierzch ciasta to konfitura wiśniowa. Finezyjne w smaku, doskonale skomponowane. Zróbcie, nie pożałujecie. Ciasto jest wybitne!! Te migdały w środku robią swoje ;).     Składniki: (na tortownicę o śr. 22 cm) Pralina migdałowa: 50 g białek w temperaturze pokojowej 60 g cukru 60 g cukru pudru(...)kwaśnej śmietany 18% 250 g jogurtu naturalnego 80 g płynnego miodu 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego 15 g żelatyny w proszku 50 ml zimnego mleka Dodatkowo: 50 g herbatników maślanych słoiczek konfitury wiśniowej (ok. 270 g) Przygotowanie: Pralina migdałowa: Piekarnik rozgrzać do 160 st.C. Cukier zwykły wymieszać z cukrem pudrem. Mąkę pszenną przesiać przez sitko. Miękkie masło zmiksować krótko mikserem. Białka

Nastoletnie Wypiekanie
Figi, cytryna, rozmaryn. Panna tarta i dojrzały typ. 160

przełamie, momentami zbyt oczywistą, figową słodycz.  Jak na królową przystało, ułożyłam figi na aksamitnym posłaniu.  Krem z panna cotty nakrapiany cytrynowo - rozmarynowym akcentem wypełnił chrupiący maślany spód tarty. Razowe ciasto z dodatkiem siekanego rozmarynu i tartej skórki cytrynowej to doprawdy jedyny godny partner dla zmysłowej panny figi.  ... a Ty jaki lubisz typ?  ROZMARYNOWO-CYTRYNOWA TARTA

KUCHARNIA
LConcept 13 Kraków 106

mianowicie ravioli z pieczoną dynią i orzechami laskowymi oraz tortellini z kaczką w bulionie. Zakochuję się niezwykle rzadko, ale te dania są warte tego słowa. Delikatne ciasto, idealnie doprawione farsze, maślany sos i pyszny aromatyczny bulion. Fantastyczne! Dzięki szerokiemu wyborowi win na kieliszki do delikatnych pierożków dyniowych idealnie spasowało nam Soave Classico Otto 2017, a do ciut cięższych tortellini(...)pomieszczenia, w którym każdy łasuch dozna napadu łakomstwa. Trafiamy do Delikatesów 13 Pierwszą rzeczą, na którą tam wpadłam co cudowne, ręcznie wyrabiane praliny, trufle, czekoladki, kolorowe makaroniki i domowe ciasta. Drodzy, tak właśnie wygląda miłość od pierwszego wejrzenia, a potem już było tylko „gorzej”. Delikatesy 13 Kolejne pomieszczenia przyprawiły mnie o zawrót głowy… Szlachetne oliwy, trufle, pasty truflowe, octy balsamiczne

Kate's Kitchen
Malinowy adwokatek (bez pieczenia) 1659

Rewelacyjne ciasto bez pieczenia ,w sam raz na dzień kobiet aby osłodzić sobie dzień,  na maślanych herbatnikach , warstwa budyniu advokatowego idealnie komponuje się z orzeźwiającą masą malinową, śmietanka z startą gorzką czekoladą(...)dopełnia smaku, ciasto jest nieprzesłodzone i bardzo smaczne, to dowód na to, że bez odpalania piekarnika też możemy wyczarować smaczny deser do popołudniowej filiżanki herbaty. Ciasto godne również świątecznego stołu. Składniki: 250 g herbatników maślanych Masa malinowa: 1/2 kg malin mrożonych w sezonie świeżych 4 łyżki cukru (zależy od słodkości malin) 1  galaretka malinowa Dr.Oetker Masa advocatowa: 1 budyń

Wanilia i Kardamon
(Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem 185

jadalne, powoli będę ograniczać pszenicę w naszej diecie, głównie ze względu na synka. I jak wyszło doświadczenie? bardzo pozytywnie, ciasto pięknie wyrosło, nie było żadnego zakalca, ciasto nie było suche, w smaku delikatnie maślane. Bardzo mało słodkie, bo zmniejszyłam ilość cukru trzykrotnie. Masło, jajka muszą być w temp. pokojowej, inaczej z ciasta może wyjść zakalec. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki(...)ekstrakt waniliowy, miksować tylko chwilkę, jajka nie muszą idealnie połączyć się z masłem. Wyłączyć mikser, do masy jajeczno-maślanej dodać przesiane mąki. Delikatnie wymieszać szpatułką (nie używać miksera, bo ucierane tego bardzo nie lubi), mieszać krótko tylko do połączenia składników szpatułką. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać, na wierzch wysypać rabarbar, wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około

moj przepis na
BROWNIE A'LA GRASSHOPPER CAKE 105

Kojarzycie może "grasshopper cake"? Jeśli nie, to wielka szkoda! Pyszne zielone ciasto z czekoladowym, miętowym lub maślanym kremem, które nadaje się na każdą okazję, zimą czy latem, nieważne. Postanowiłam pójść tym tropem i stworzyć swoją wersję ciasta pasikonika, bardziej słodką i niesamowicie miętową. Brownie a'la grasshopper cake zrobiły taką furorę, że okrzyknięto mnie nawet cukiernikiem rodzinnym i zobligowano

W kuchni Karmel-itki
Korzenna babka bożonarodzeniowa z daktylami i marcepanem 127

bożonarodzeniowy wypiek. Większości z nas zwykle kojarzy się ona z Wielkanocą. Jednak wystarczy odrobina korzennych przypraw, migdałów i daktyli, żeby stworzyć z niej ciasto wprost stworzone na Boże Narodzenie. Ta baba jest naprawdę obłędna. Delikatna, maślana, z marcepanowymi kartofelkami, czekającymi w każdym(...)kawałeczku niczym słodka niespodzianka, a za sprawą solidnego chlustu domowej wiśniówki jest jeszcze bardziej aromatyczna i wilgotna. Tę cudną bożonarodzeniową babkę wieńczy dodatkowo korona z kremu maślanego z serkiem Philadelphia , znanego z ciasta marchewkowego . Nie dajcie się dłużej prosić i po prostu upieczcie ją w te Święta! ;) * SKŁADNIKI na babkę o średnicy 23 cm Babka: 200 g masła

Food Square
Ciasto czekoladowe z moimi powidłami śliwkowymi 89

niezwykle wierna. Na przestrzeni lat zmieniałam swoje gusta odnośnie słodyczy, raz szala miłości przechylała się ku wuzetkom, raz ku szarlotkom, sernikom, czekoladzie truskawkowej Wedla, a raz ku maślanym tortom, miodownikom czy ciastom na zimno. Nigdy jednak nie wzgardziłam czekoladą. Doceniam jej smak w wielu swoich wypiekach: czekoladowych spodach moich serników, w gęstych i mazistych brownie, muffinach czy po prostu

Raj dla Podniebienia
Bananowa rozpusta 112

Rynek mnie wprost zadziwia. Kiedy banany sprowadzane z ciepłych krajów są tańsze od naszych rodzimych jabłek, nie wiem co mam myśleć. Nie jestem ekspertem, jestem tylko

MamaOskarka
Maxi King - ciasto bez pieczenia 419

Hej! Ciasto Maxi King należy do grupy najsmaczniejszych i dlatego chciałam się podzielić przepisem. Zróbcie je sobie, na pewno Wam zasmakuje. Potrzebujemy: Czytaj więcej »

Tylko pysznie
Szafranowe ciastka karmelowe z pomarańczową nutą 163

umieść masło, cukier, cukier waniliowy i golden syrop. Zmiksuj na puszystą masę. Dodaj sok z szafranem i zmiksuj jeszcze raz. Mąkę przesiej z sodą i dodaj do maślanej masy. Miksuj aż ciasto zacznie się zbijać w jednolitą całość. Podziel na dwie części i zroluj. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępie. Rozwałkuj oba na raz na placki

codojedzenia
Pyszne muffinki jagodowe 99

łyżeczki proszku do pieczenia serek waniliowy  Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno wbijać jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypać do masy maślanej. Dodać mleko , wymieszać ciasto mikserem. Dodać jagody( jeśli chcecie można kilka zostawić do dekoracji:. Delikatnie wymieszać łyżką.  Formę na muffinki wyłożyć papierowymi foremkami. Napełnić ciastem do 2/3 wysokości foremki. Wstawić

Różne smaki w kuchni