ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:37/226)

Ucierane ciasto z kiwi i konfiturą pomarańczową 157

Jeśli spodziewasz się gości lub masz ochotę na małe słodkie (ale nie za bardzo) co nieco wypróbuj ten przepis na proste szybkie i tanie ciasto. Smakuje wyśmienicie, ma piękny maślany posmak, jest chrupiące przy brzegach i mięciutkie w środku. Zamiast kiwi możesz użyć dowolnie ulubionych owoców, np. śliwek, mandarynek, bananów, czy winogron, a do środka możesz wrzucić rodzynki lub żurawinę

Zasmakuj Kuchni
Prowansalska tarta pomidorowa 110

książki “Księga smaków świata”. Jest to bardzo krucha tarta na wytrawnym spodzie z dodatkiem sera koziego i pomidorów. Tarta ta pochodzi z Francji, stąd też mocno maślany smak kruchego spodu. Składniki: ciasto: 235 g mąki pszennej 2 łyżki świeżo startego parmezanu 1 łyżka świeżych listków rozmarynu sól morska pieprz 125 g chłodnego masła 3 łyżki wody z lodem nadzienie

Mama Gotuje
Ciasteczka maślano-waniliowe z reniferem Rudolfem 134

wywołują zachwyt wśród Maluszków. Tym razem upiekliśmy je wspólnie z moim 5-letnim synkiem, specjalnie z okazji Mikołajek w "zerówce". Do przygotowania tych ciasteczek nadaje się każde ciasto na kruche ciasteczka np. maślane lub korzenne. Ja tym razem wybrałam wersję maślano-waniliową. Składniki na ok. 30 ciastek: 360 g mąki 180 g zimnego masła 140 g cukru pudru 1 żółtko

Pełny talerz
Tort Czekoladowy z Maślanym Kremem Nutellowym 206

przekonuje i całkiem nieźle mi smakują Sam torcik umilał rodzinne spotkanie znajomego (Irlandczyka) mojego męża. Z racji, że Irlandczycy uwielbiają kremy maślane nie było możliwości żeby torcik im nie smakował. Był pyszny. Bardzo Wam polecam. Składniki na ciasto: 470 g mąki pszennej 140 g kakao 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli(...)boki Boki posypujemy odłożonymi z ciasta okruszkami. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polecam wyciągnąć ciasto parę minut wcześniej by krem nutellowy się ocieplił i rozpływał się w ustach. Źródło (z moimi zmianami): tastenandtellblog.com The post Tort Czekoladowy z Maślanym Kremem Nutellowym appeared first on Made

Made By Mom And Son
Ciasto ze Świeżą Żurawiną 279

Ciasto ze świeżą żurawiną – Dzisiaj moje pierwsze ciasto ze świeżą żurawiną i udało się wyśmienicie :). Jest wilgotne, puszyste, maślane i delikatnie cytrynowe, taka idealna babka. Żurawina dodaje kwaskowatości i wilgoci, do tego ciasto ładnie wygląda w takie czerwone kropki. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników ( patrz FILM ). 3. Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę jogurtu krótko wymieszać mikserem. Dodać pozostałą mąkę i pozostały jogurt, znów krótko wymieszać. 4. Do ciasta dodać około 3/4 żurawiny, wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu

Mała Cukierenka
Maślane pierożki z bananami i ... 176

Pyszne ciastka z bananami, dobre dla małych i dużych... do mleka, do kawy...   Ciasto robimy jak na bułki maślane z 1 kg mąki typ 450 lub 650,  2 szkl. ciepłego mleka ~500 ml ,  pół kostki drożdży 50 g, pół kostki masła 100 g, 3 jajka, pół małej łyżeczki soli, duża łyżka czubata  cukru. Zaczyn robimy(...)mleka, drożdży, cukru i 3 łyżek mąki, wszystko mieszamy, przykryte  odstawiamy do wyrośnięcia ~10 min, gdy wyrośnie dodajemy go do pozostałych składników.  Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy do lodówki na minimum 60 min. lub na noc. Potrzebujemy jeszcze banany, blachę, wałek, wycinarkę.Jak ciasto wyrośnie dzielimy je  na części, wałkujemy na na 3-4 mm i wycinamy kółka

chleba naszego
Sernik z musem z papai 212

Wiosna zbliża się wielkimi krokami i jakoś brakuje mi czasu na dodawania wpisów:) Sobotę spędzoną na nartach i niedzielną inaugurację rolkowego sezonu przypłaciłam kontuzją kolana i

Magiczna kuchnia Darii
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM i TRUSKAWKAMI 137

Kruchutkie, rozpływające się w ustach ciasto z truskawkami, rabarbarem i chrupiącą maślaną kruszonką. Piekę je na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika, dzięki czemu jest cieniutkie i bardzo podzielne.  To jedno z tych ciast, które w sezonie wiosenno-letnim często pojawia się na moim stole. Robię je z różnymi owocami lub tak jak w tym przepisie z ich połączeniem. Można

cool and minty
PYSZNE, SZYBKIE CIASTO DROŻDŻOWE, BEZ WYRASTANIA, NA KRUPCZATCE 616

zawsze wychodzące ciasto. Przepis, który mam w swoich zasobach już od dawna, jednak nigdy nie przygotowywałam tego ciacha na krupczatce (choć taki przepis właśnie dostałam). Kiedyś z braku krupczatki piekłam je na mące tortowej, później zamieniłam tortową na orkiszową i tak już zostało. Ostatnio miałam okazję skosztować to ciacho w wersji oryginalnej, z cudownie chrupiącą, maślaną kruszonką. Krupczatka zachowuje się(...)Ciasto jest bardzo delikatne, masa dużo rzadsza niż na innych mąkach, a kruszonka...mmm... cudownie chrupiąca. Choćby i dla smaku tej cudnie chrupiącej, maślanej kruszonki warto sięgnąć po ten przepis w wersji na krupczatce. Samo ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Ja piekłam swoje ciasto w dość dużej blaszce, o wym.37,5x 24,5cm , wolimy ciasta niższe, ale można oczywiście

Smaczne Zdrowe
KWIATKI Z NUTELLĄ I KRUSZONKĄ. DROŻDŻOWE 164

czasami zmienić trochę ich formę, aby nie było zbyt monotonnie, a wciąż pysznie.  Tym razem moje drożdżówki zwinęłam nadając im kształt kwiatków  😊 Puszyste, drożdżowe ciasto + orzechowa nutella w środku + maślana kruszonka =  💕💕💕 Uczta dla podniebienia! Składniki:   2 szkl. mąki pszennej tortowej  4 czubate łyżki cukru 15 g świeżych drożdży 1/2  szkl. mleka(...)zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 10-15min). Do dużej miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, dodajemy jajko, ciepłe roztopione masło, oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Mieszamy i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy lekko mąką, żeby się nie kleiło do stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski, przykrywając ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5  godziny. Wyrośnięte

Walijskie Pichcenie
Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 166

czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów. Na wigilijnym stole, wśród barszczu i pierogów; podczas świątecznego poranka, przy filiżance cappuccino i śpiewaniu kolęd, kawałek tego ciasta wprawi każdego w jeszcze bardziej bożonarodzeniowy nastrój. Składniki:33 g stewi (puder)/180 g cukru trzcinowego6 jajek100 g gorzkiej czekolady 70% (posiekanej) lub groszków czekoladowych100 g mąki orkiszowej200(...)cukier i masło, dodajemy żółtka.Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami, cynamonem, czekoladą i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno.Mieszankę sypką należy dokładnie wymieszać z maślaną masą.Przełożyć białka do ciasta i delikatnie mieszać szpatułką.Gotowe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem i wysmarowanej odrobiną masła, wyrównać szpatułką, piec ok. 1 godzinę lub do "suchego patyczka".Ciasto

Czarnawisienka
MAŚLANE BRIOSZKI 174

Nasz ulubiony typ ciasta.  Drożdżowe? Zjadamy w każdej ilości. Nie dla nas torty, ciasta z kremem, ptysie. Proste, maślane, drożdżowe powala nas na kolana. I do tego kruszonka! Smacznego :) Składniki 55 g świeżych drożdży 100 ml mleka 80 g + łyżeczka cukru 390 g + 1 łyżka+ ewentualnie do podsypania dobrej mąki (u mnie typ 550) 4 jaja 180 g miękkiego(...)wymieszajcie i odstawcie na kilkanaście minut. Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z solą. Dodajcie rozczyn drożdży i jaja i zacznijcie zagniatanie- kiedy składniki połączą się, dodajcie kawałki miękkiego masła i wyrabiajcie ciasto dalej (ja pomagam sobie mikserem z hakiem)- około 10 minut- aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od ręki. Jeśli zajdzie taka potrzeba podsypcie ciasto delikatnie mąką, pamiętajcie jednak

OliveandThyme
MARCEPANOWE MUFFINKI - NAJLEPSZE! 163

Mięciutkie, puszyste, wilgotne  i aromatyczne.  Przepyszne!  Nie sposób było się od nich oderwać ... 😉💗 Przepis cytuję za autorką, zmniejszyłam jednak ilość cukru dodanego do ciasta, a górę babeczek wzbogaciłam  maślaną kruszonką , co jeszcze podkręciło ich smak. Składniki: (na 12 sztuk) 175 g masy marcepanowej, startej na tarce o dużych oczkach 260 g mąki pszennej 1 łyżka proszku(...)drugim naczyniu składniki mokre (jajka, mleko, olej, aromat). Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasto (do 3/4 wysokości papilotki). Posypać płatkami migdałów. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka

Walijskie Pichcenie