przygotować w zaciszu naszej kuchni. Ciasto drożdżowe możemy przygotować na słodko i wytrawnie. jest bazą do różnego nadzienia. Numer jeden w moim domu zawsze jest tradycyjne ciasto drożdżowe z kruszonką o cudownym maślanym smaku i zapachu. Składniki · 500g mąki typ 450 · 250ml ciepłego mleka · 100g
Kulinarne pyszności MolkiSkładniki biszkopt: 7 jaj rozm. L 21 dag cukru 17,5 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kawy 1 łyżka kakao 7 dag
czarrna od kuchnizapach pracujących drożdży oraz ciepłego masła i mleka. Ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku jest niezwykłe. To bardzo proste do zrobienia ciasto o wyjątkowym smaku. Ciasto wychodzi jednocześnie delikatne i mocno maślane. Niesamowicie smakuje zaraz po przestudzeniu. Następnego dnia jest świetne do porannej kawy. Warto je upiec
AniaGotuje.plTo zupełnie nowe połączenie smaków w cieście bez pieczenia. Uwielbiam ciasta bez pieczenia, bo podstawę stanowią herbatniki, których nie muszę piec. Do tego 2 rodzaje mas
MamaOskarkacukrem wanilinowym na puszystą i jasną masę. Wbijamy do niej jajka i ucieramy. Do miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy je do maślanej masy i ucieramy na gładkie ciasto. Dorzucamy suszoną morwę i mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Pieczemy w nagrzanym do 160°C do tzw. suchego patyczka. Wystudzone kroimy na małe batoniki
PatiGotujeprzestudzeni do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier, mieszamy, następnie dodajemy jajka , mleko oraz ekstrakt waniliowy, miksujemy następnie dodajemy lekko przestudzoną masę czekoladowo-maślaną ,całość dokładnie miksujemy, aż uzyskamy gładkie ciasto keksówkę (22x9cm) wykładamy papierem do pieczenia w środku układamy rząd wykrojonych serduszek ( ja dla ułatwienia na dno dałam odrobinę ciasta i włożyłam 2 rzędy serduszek większe
Słodkie zapomnienieUpiec 2 ciasta: Składniki na jedno: 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki gorącej wody 1 szklanka mąki 4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do
czarrna od kuchniCiasto możemy podawać z dodatkową porcją dowolnych owoców sezonowych. Ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem, bądź polać pozostałą ilością roztopionej w kąpieli wodnej białą czekoladą. Ciasto jest przepyszne! Bardzo aromatyczne i maślane! Biała czekolada daje świetny smak! Polecam z filiżanką czarnej kawy! Wpis powstał we współpracy z marką Panasonic
SMYKWKUCHNIPyszne, kruche, maślane ciasteczka pełne sezamu. Wystarczy zagnieść ciasto, 20 mrożenia i piec 15 minut:) Pyszne ;) Składniki: 1,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 150 g masła, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 3/4 szklanki sezamu. Przygotowanie: Sezam prażymy na suchej patelni. Pozostałe składniki zagniatamy. Na końcu dodajemy 1/2 szklanki ostudzonego sezamu
Aga w kuchniMarchewka jako składnik ciasta nikogo nie dziwi, natomiast kruche, maślane... Artykuł CHRUPIĄCE CIASTECZKA MARCHEWKOWE Z KREMEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEcieście. Moje makowe propozycje: Babka piaskowo-makowa Gwiazda drożdżowa z makiem Choinka makowa z ciasta francuskiego Babka makowo-kokosowa Z bakaliami: Keks Muffinki keksowe Irlandzkie ciasto z bakaliami i rumem Ciasteczka maślane z żurawiną Ciasteczka: Pierniczki Norweskie ciasteczka z pieprzem Cakepops reniferki Muffinki piernikowe Ciasteczka piernikowe z czekoladą Dodatki: Kompot figowo-śliwkowy Kandyzowana skórka pomarańczowa
Mania WypiekaniaSkładniki: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki miodu 1 szklanka gęstej śmietany 2,5 szklanki mąki puszysta tortowa Lubella 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka
czarrna od kuchniNoel to jedne z moich ulubionych świątecznych ciasteczek i muszę przyznać, że od kilku lat nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez tych kruchych i bardzo delikatnych maślanych pyszności. W oryginalnym przepisie do ciasta dodać należy grubo posiekane orzechy pecan, a całość przed pieczeniem obtoczyć w kokosowych wiórkach ale moim chłopcom bardzo posmakowała wersja żurawinowa i tej trzymamy się
babka w formiewziąć udział w premierze książki "Kuchnia Polska na słodko" i wspólnie z innymi blogerami podziwiać fach znakomitego cukiernika Pawła Małeckiego. W kilkuosobowych grupach przygotowaliśmy trzy ciasta: Ciasto ucierane z jabłkami i kruszoną maślaną Oponki serowe z sosem malinowym Piernik z powidłami śliwkowymi, marcepanem i czekoladą. Paweł Małecki zdradził nam kilka trików, które na pewno wykorzystam w kuchni, a także odpowiadał
Kuchnia Bon AppetitNa specjalne okazje🙂 Składniki biszkopt orzechowy: jajka 7 szt cukier kryształ 3/4 szkl mąka pszenna 10 dkg orzechy laskowe 18 dkg sól 1 szczypta proszek do
czarrna od kuchnisami do końca nie wiecie na co konkretnie, chcielibyście coś domowego a zarazem myślicie o „kupnym” batoniku – koniecznie wypróbujcie to oto ciasto. Ciasto czekoladowe Twix z karmelowym kremem, masą batoników twix, kruchych maślanych shortbread, górą popcornu zaspokoi Wasze kupki smakowe. A to wszystko zawarte w jednym kawałku ciasta. Koniecznie wypróbujcie. Ręczę, że będziecie zachwyceni Biszkopt : 280 g mąki
Made By Mom And SonMarchewka jako składnik ciasta nikogo nie dziwi, natomiast kruche, maślane... Artykuł CHRUPIĄCE CIASTECZKA MARCHEWKOWE Z KREMEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEPolecam przepis na maślany placek z truskawkami ..
Ugotujmy Cośkonsystencji ciasteczek. Jest to mąka pszenna, bardziej sypka o grubszej podobnej do kaszki mannej konsystencji. Masło a nie margaryna to podstawa maślanych ciasteczek. Powinny mieć maślany smak i aromat. Ja z ciasta uformowałam rożki, ale jak najbardziej można wycinać dowolne kształty. Dodatek domowej roboty powideł śliwkowych spowodował, że ciasteczka znikają w oka mgnieniu. Składniki na około
potrawyregionalneOdrobina słońca w zimie :) Lekkie, delikatne, po prostu pyszne :) Składniki: biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1
czarrna od kuchniSkładniki herbatniki maślane, 1 opakowanie 250g herbatniki kakaowe, 1 opakowanie 250g mleko, 1 litr cukier, 1/2 szklanki cukier waniliowy, 1 opakowanie mąka pszenna, 1 szklanka mąka
Gotowanie moimi oczamisię w ustach... Ich zaletą jest to, że nie twardnieją po upieczeniu, więc nie trzeba czekać aż skruszeją, tylko można wcinać od razu :-) Polecam!!! Składniki na włoskie, maślane ciasteczka waniliowo-kakaowe BIAŁE CIASTO: 220 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia mała szczypta soli 1 budyń waniliowy bez cukru 115 g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 115 g zimnego
Rozpustne gotowanierumuńskich blogach, ale wkład serduszkowy to inwencja własna :) W oryginale chatka wygląda inaczej (można podpatrzyć np. tutaj lub wpisując w wyszukiwarce "prajitura cabana"), w kremie budyniowo-maślanym zatopione są kakaowe paluszki z ciasta półkruchego. Równie dobrze można je zastąpić podłużnymi biszkoptami. Odsyłam też do bardzo popularnego przepisu na blogu: Chatka Baby Jagi z masą serową . Składniki: 2 wafle tortowe
Domowa Cookierenka Agiproszku do pieczenia ~do posypania cukier perlisty (ja użyłam posypki waniliowej) Sypkie składniki przesiewamy do miski. Masło ucieramy z cukrem, wciąż ucierając dodajemy jajko. Do masy maślanej powoli, stopniowo dodajemy sypkie składniki. Ciasto trzymamy w temp. pokojowej przez ok. 10-15 minut. Następnie z masy formujemy wałek (na blasze wyłożonej papierem do pieczenia). Smarujemy go roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem
chili & sugarwymaga wielkich umiejętności. Zrobiona jest z ciasta parzonego, które po upieczeniu tworzy piękne góry i ... doliny. Do tego pyszny krem budyniowy (lub budyniowo-maślany w zależności od tego, jaki wolimy bardziej) i ciasto gotowe. Jedyny problem wynika czasem podczas krojenia ciasta i jego konsumpcji :) Ale do krojenia używam bardzo ostrego noża a do konsumpcji - widelczyki, z którymi sprawniej
Walijskie Pichceniemiesiącu pieczemy ciasto migdałowe, które w oryginalnym przepisie pieczone było z agrestem i porzeczkami. Niestety nie mam dostępu do tych owoców, więc swoje ciasto przygotowałam z wiśniami i brzoskwiniami.Ciasto jest naprawdę smaczne, kruche i maślane. Nie czuć w nim migdałów (co dla mnie jest atutem). Dla smakoszy polecam dodanie odrobiny aromatu migdałowego.CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrysezamem. Pyszne, puszyste, mięciutke :) Idealne z dżemem na słodkie wieczory i poranki ;) Wypróbujcie koniecznie! Bułki maślane – Składniki: Mąką pszenna tortowa – 450g Drożdże suszone – 7g Sól – 1 łyżeczka Cukier – 1 łyżka Mleko – 170ml do ciasta + 3 łyżki do posmarowania bułek Masło – 85g Żółtko – 1 sztuka do posmarowania bułek Sezam – do posypania(...)bułek Bułki maślane – Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać suche drożdże, sól i cukier. Wszystko wymieszać. W garnuszku lekko podgrzać mleko, rozpuścić w nim masło. „Mokre” składniki połączyć z „suchymi”. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić na około 1 godzinę, by podwoiło swoją objętość. Po tym czasie podzielić
Kulinarne PrzebojeTypowe ciasto idealne do popołudniowej herbatki: mocno cytrynowo - maślane, wilgotne i mięciutkie. Szybki i łatwe do zrobienia, niedrogie, nie powinno przysporzyć Wam żadnych problemów. Przepięknie pachnie skórką z cytryny i masłem, długo zachowuje świeżość i ciężko poprzestać na jednym kawałku... Robi się je błyskawicznie, także to kolejna wielka zaleta, kilka minut i ciasto ląduje w piekarniku :) Chciałam, żeby ciasto
Słodko-Słony Świat Ilonyistnieją piękniejsze zapachy od tych w kuchni? Uwielbiam, kiedy w domu pachnie świeżym pieczonym chlebem, ciastem, podsmażanym czosnkiem. Dzisiaj zafundowałam sobie zapach ciasteczek maślanych. Są bardzo delikatne, kruche- takie jak lubię. Składniki: 100 g miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru 150 g mąki pszennej kilka kropli aromatu do ciast np waniliowego ( to nie jest konieczne) Przygotowanie: Miękkie
KukuleczkiDziś mam dla Was przepis na znakomitą, kruchą, maślaną tartę ze śliwkami, winogronami, słodką galaretką i owocową, puszystą pianką. Ciasto jest pyszne, idealne do popołudniowej kawy nieśpiesznie pitej w promieniach chłodnego już październikowego słońca. Zaletą tego wypieku jest to, że smak ciasta możemy dowolnie modyfikować zmieniając rodzaj użytej galaretki i owoców, choć ja polecam tę wersję, z owocami wczesnej jesieni
Rozpustne gotowanieCiasto składające się tylko z 4 podstawowych składników + 2 dodatków w postaci owoców i czekolady, puchate i mięciutkie, o maślanym smaku przemieszanym z czereśniami i białą czekoladą- genialne ciasto biszkoptowe! 😋 Dlaczego genialne?! 🤔 Ponieważ jest to ciasto, do którego nie trzeba odpalać piekarnika, bo przygotujesz je... na patelni‼️ Dodatkowo całkowity czas, zarówno przygotowania jak i 'pieczenia' to tylko 15 minut
Kraina Miodem Płynącazaskoczyć. Przepisu na idealne kruche ciasto szukałam bardzo długo. Metodą prób i błędów uważam, że wreszcie jest takie jak zawsze chciałam- idealnie kruche i maślane. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. Bazę na kruche ciasto możecie potem wykorzystać do ciasteczek, serników czy innych ciast. Najlepsze kruche ciasto z owocami Składniki: 300 g mąki krupczatki 80 g drobnego cukru
Mania GotowaniaProste i eleganckie ciasto, w sam raz np. na...imieniny :) Dla fanów kremu budyniowo - maślanego i dla wielbicieli suszonych śliwek. Także dla amatorów gorzkiej czekolady, bo jest jej tu znacząca warstwa...i w tym miejscu muszę się przyznać, że ja do tej grupy się nie zaliczam; nie lubię gorzkiej czekolady i już. Troszeczkę mi więc przeszkadzał jej smak(...)wymieszać szpatułką lub łyżką, do połączenia. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 15 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Krem budyniowo - maślany: Połowę ilości mleka zmiksować z żółtkami
Opowieści z piekarnikaktórego unikam jak ognia, ze względu na fakt, że produkcja oleju palmowego to cholerny wyzysk ludzi i wypalanie lasów, a to z kolei powoduje drastyczne trzebienie orangutanów. Więc bułeczki maślane na paliwie rakietowym i oleju palmowym – won! Postanowiłam upiec takie bułeczki sama. Powiem wam, że nie jest to trudne, nie wymaga umiejętności akrobaty i jakiś magicznych sztuczek. No, może trochę(...)łyżki rodzynek 2 łyżki groszków czekoladowych do pieczenia lub dwie łyżki drobno posiekanej czekolady gorzkiej*. Mówiłam, że będzie prosto. Wszystko wrzucamy do miski i wyrabiamy albo hakami do ciasta, albo drewnianą łyżką. Ciasto ma być dobrze połączone i delikatnie lepkie. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat i dzielimy
ladykitchennaszego domowego cukiernika czyli mojej siostry. Fajne, kruche, maślane ciasteczka. W sam raz do pudełka. Przepis pochodzi z tego bloga. Składniki: 1 szklanka i 3 łyżki dowolnej mąki 120 gram masła 3 łyżki cukru pudru Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Dodać bardzo miękkie masło i całość dokładnie wyrobić. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko
Pasja Smakuszklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Bita śmietana litr śmietany 36% 4 łyżeczki żelatyny Duży cukier waniliowy 2- 3 łyżki cukru pudru Słoiczek dżemu malinowego Krem maślany na bezie szwajcarskiej 6 białek 350 g cukru 500 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu) kilka kropli ekstraktu, np. waniliowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka(...)sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka
RAROSSA