liście jadane są na surowo lub ugotowane, często spożywane są w Hiszpanii. Lubicie wodę różaną ? o tym z czego się ją przygotowuje przeczytacie pod przepisem :) Maślane bułki z nadzieniem z płatków róży ciasto: 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 40 g cukru z wanilią bądź cytrynowego 50 g masła (lub margaryny bezmlecznej) 1 jajko
Dzieje kuchennej WiewióryPolecam ciasto z serii 3 bit bez pieczenia z kremem milky way oraz kajmakiem..bardzo smakowite połączenie..i szybkie w wykonaniu..nie tylko dla osób preferujących ciasta bez pieczenia .. składniki: 2 paczki herbatników maślanych /500 g/ 1/2 opakowania kajmaku/200-250 g/ 1 słoik dżemu/ulubionego u mnie wiśniowy/ składniki polewa: 1 czekolada gorzka
Ugotujmy CośTrochę koloru na świątecznym stole mile widziane. Zrobiłam z pomocą córki maślane ciasteczka z kolorowymi drażetkami. Ja zrobiłam ciasto i upiekłam a rozwałkowanie, wykrojenie i udekorowanie to już dzieło mojej córki. Składniki: 180 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 130 g masła 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko płaska łyżeczka proszku do pieczenia kolorowe drażetki
Ala piecze i gotujepuszystą, jasną masę. Cały czas ucierając, powoli wlewać kremówkę. Pieprz utrzeć w moździerzu. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z przyprawami. Partiami wsypywać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto podzielić na równe części, z każdej uformować wałeczek grubości małego palca. Pociąć je na kawałki długości 1 cm. Ciasteczka układać pionowo na blasze wyłożonej papierem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBułeczki maślane na mleku za to bez jajek. Ciasto wyrabia się gładko i szybko, nie wymaga nawet podsypywania mąką. Do podawania na słodko lub wytrawnie - mi nie przeszkadza lekka słodycz bułki i żurawiny w połączeniu z pomidorem czy wędliną. Oryginalny przepis pochodzi z bloga Moje wypieki , lekko go zmodyfikowałam. Z podanej ilości wychodzi 6-8 bułek. 620 gram
Czerwony Gupikfasolę. Formę z ciastem wkładamy powrotem do piekarnika na 1-2 minuty, aby dopiec spód. W czasie, gdy ciasto się piecze, przygotowujemy krem. Na upieczonym kruchym cieście (nie trzeba go studzić) rozłożyć promieniście maślane gruszki. Całość zalać kremem śmietankowym i włożyć ponownie do piekarnika nastawionego na 175°C . Piec 50 minut. Dokładnie wystudzić przed krojeniem na porcje. Gruszki: Gruszki
Posadzone i zjedzoneidealnie odciśniętym wzorem. W przeciwnym wypadku nie byłoby żalu, aby jako pierwsze poszło na spróbowanie... Ciastka są przeeepyszne, chrupiące i dodatkowo cudownie pachną. Ten czekoladowo-maślany smak kusił już podczas wyrabiania masy. Ciasto idealnie nadaje się do odciskania różnych wzorów, które nie tracą swoich kształtów podczas pieczenia. Osobiście użyłam foremek ze sklepu Protonik . Urocze wzory sprawiły frajdę nie tylko
Di gotujewszyscy są naprawdę mili, i jakoś daję sobie radę. Na czym polega moja praca, póki co? W czwartek ulepiłam dwadzieścia cztery marcepanowe marchewki, zrobiłam krem serowo-maślany i obłożyłam nim całe mnóstwo marchewkowych ciast, a przez resztę dnia maczałam różne rzeczy w czekoladzie. Sami powiedzcie - czy może być jakakolwiek lepsza praca...? Bo mi nic do głowy nie przychodzi. Dzisiaj lepiłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzewzględu na zdjęcie jakim został opatrzony. W czasie pracy nad bułeczkami okazało się, że nie tylko zdjęcie było piękne ale i ciasto fajnie współpracuje, dobrze się wyrabia, ładnie formuje, a jak smakuje po upieczeniu! obłędnie maślane i z wierzchu chrupiące... boskie! Przepis z "O chlebie" Liski. Drożdżówki, Ślimaczki cynamonowe ciasto: 30 g świeżych drożdży 500 g maki
Dzieje kuchennej Wiewióryaromatem ucierać przez około 1 minutę mikserem ustawionym na średnie obroty. Zwiększyć obroty miksera na najwyższe i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty. 3. Do maślanej masy przesiać obie mąki i wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką z 1 cm otworem (użyłam końcówki Wilton 6B) i na przygotowaną blaszkę wyciskać ciasteczka, zachowując miedzy nimi
Mała Cukierenkamleka w proszku 1 łyżka cukru 1 łyżka ciepłej wody Jogurt zmiksować z cukrem, mlekiem w proszku i ciepłą wodą. Tak przygotowaną polewą udekorować wierzch ciasta. Dodatkowo : ok. 300 g pełnoziarnistych herbatników maślanych truskawki do dekoracji kilka kostek startej gorzkiej czekolady Na koniec można poukładać na nim np. plasterki truskawek i posypać gorzką czekoladą. Smacznego
Kuchnia Elliearomatem ucierać przez około 1 minutę mikserem ustawionym na średnie obroty. Zwiększyć obroty miksera na najwyższe i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty. 3. Do maślanej masy przesiać obie mąki i wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką z 1 cm otworem (użyłam końcówki Wilton 6B) i na przygotowaną blaszkę wyciskać ciasteczka, zachowując miedzy nimi
Mała CukierenkaOwocowa przekąska lub małe co nieco do kawy pełne błonnika .Przepis już od dłuższego czasu czekał w kolejce na realizcji.Bardzo ciekawy wydał mi się dodatek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Cytrynowa rozkosz.... Obłędny krem ze świeżych cytryn, w którym zakochałam sie od pierwszej łyżeczki... Cudownie cytrynowy, z maślaną nutką, wspaniały jako dodatek do ciasteczek, ciast czy serników. Jego zastosowań jest wiele, a najlepiej smakuje wyjadany wprost ze słoika malutką łyżeczką:) Mmmm... Pycha! SKŁADNIKI na 1 słoiczek: 100 g masła180 g cukru 3 żółtka2 jaja sok wyciśnięty z 2 cytryn
Słodko-Słony Świat IlonyBanana Nutella . Po spróbowaniu mogę z całą pewnością stwierdzić, że idealnie wpasowały się w moje wyobrażenie o amerykańskich cupcake'ach. Miękkie i lekko wilgotne ciasto oraz duża porcja buttercream frosting czyli kremu maślanego. Idealne połączenie dla tych, którzy gustują w bardzo słodkich babeczkach - jak dla mnie do dwóch zdecydowanie potrzebna była kawa :) Krem maślany wygląda pięknie i łatwo zrobić
Ciastkozercywięc od tradycyjnych powideł, którymi zazwyczaj nadziewam bułeczki. Przepis znalazłam kiedyś w jakiejś kulinarnej gazetce, dziś wypróbowałam po raz pierwszy i nie żałuję. Bułeczki wyszły pyszne, mięciutkie, maślane. Polecam gorąco!Składniki:Na ok 10 bułeczekCiasto:2.5 szklanki mąki pszennej10 g świeżych drożdży3 łyżki cukru cukru1 jajko (plus 1 do posmarowanie bułeczek) 1/4 szklanki oleju½ szklanki ciepłego mlekaszczypta(...)solą. Gdy trochę przestygnie dodajemy do niego jajko.Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy do niej podrośnięte drożdże. Dolewamy mleko z tłuszczem, cukrem i solą. Wyrabiamy gładkie ciasto ręcznie lub przy użyciu miksera po czym odstawiamy w cieple na około 1-1,5 godziny. Ja z reguły używam do tego celu piekarnika nastawionego na minimum.Wyrośnięte ciasto dzielimy
Walijskie PichcenieAmpedSense.OptimizeAdSpot('AP'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IR'); Opis: Sernik jest to jeden z najprostszych ale i najpyszniejszych ciast jakie kiedykolwiek piekłam. Sernik z dodatkiem owoców jagód to idealna propozycja dla tych, którym tradycyjny sernik się znudził. Jagody dodają niesamowitego smaku. Sernik możemy wykonać na dwa sposoby: możemy upiec spód lub zrobić ciekawszą wersję z ciasteczek. Sernik z jagodami również wizualnie świetnie(...)się prezentuje. Lubicie serniki? Polecam właśnie ten z owocami jagód. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1R'); Składniki: 200 g ciasteczek maślanych 1 łyżka kakao 70 g masła 1 kg twarogu sernikowego 200 g białej czekolady 1/3 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 300 g jagód Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy drobno pokruszone
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneTarta bakaliowa Babka karmelowa z bakaliami Babka maślana z rumem i bakaliami Babeczki bakaliowe Klasyczna babka waniliowa Mazurek śliwkowy Mazurek bakaliowy Mazurek z orzechami Kategoria: ciasta Tagged: babeczki, babka piaskowa, … Czytaj dalej Ciasta na Wielkanoc
czarrna od kuchnilekko kwaśnawego smaku. A żeby wypiek nie był nudny to murzynek ukrył się pod warstwą powideł i orzechowej bezy. Proste ale pyszne. *foremka 25*24 cm Składniki: na ciasto: 350 g maki 1,5 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki zsiadłego mleka 250 g masła 2 łyżki kakao 2 łyżki dżemu 2 łyżeczki sody na bezę(...)pszennej łyżka mąki ziemniaczanej słoiczek powideł śliwkowych Miękkie masło utrzeć z cukrem . Następnie dodawać po jajku. Mąkę wymieszać z soda i kakao, przesiać do masy maślanej. Dodać mleko i dżem, zmiksować wszystko razem. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec około 25-30 minut. W tym czasie przygotować bezę: białka ubić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaRogale Świętomarcińskie przygotowuję się na 11 listopada czyli dzień św. Marcina. Tradycyjnie wypiekane w Wielkopolskie, a w szczególności w Poznaniu. Robione są z ciasta półfrancuskiego, które ma 81 warstw i nadzienia z białego maku. Mięciutkie, maślane i bardzo wciągające ;) Przepis zaczerpnęłam z bloga Cynamonowy Pył. Serdecznie polecam! Składniki: (na około 25 dużych rogali) Ciasto półfrancuskie : 1 kg mąki pszennej
Nastoletnie Wypiekanieniemal w oczach, by potem miękko opaść i znów unieść się wysoko? A może po prostu to wszystko razem zebrane, splecione i posypane chrupką maślaną kruszonką tworzy "sekretny przepis" na najbardziej magiczne i cudowne ciasto? Moje ulubione. Drożdżowe. Gdy byłam dzieckiem, Karolka, moja ukochana prababcia, co sobotę piekła drożdżowe ciasta - baby, buchty, kołacze ze śliwkami czy strucle z kakao. Kuszeni
KUCHARNIAmojprzepisna.pl | Klasyczne drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką Najprostsze ciasto drożdżowe z owocami. Prościej się chyba nie da :). Puszyste, miękkie, wilgotne i lekko maślane, u nas w wersji mało słodkiej, bo taką lubimy najbardziej. Dla lubiących słodsze wypieki ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub dodać więcej cukru do drożdżowego. Faworyt mojego męża :). ps. a czy Wy wiecie że im mniej
moj przepis naNie znoszę, kiedy tak na mnie patrzysz. Nie wiem, co myślisz, ten pusty wzrok nie zdradza nic. Odwracam oczy,aby nie zadręczać się domysłami...Przeklęty łososiu
W kuchni Karmel-itkiKruche, maślane ciasteczka korzenne, idealne na nadchodzące Święta. Powstały z myślą o najmłodszych domownikach, którzy niezbyt chętnie sięgają po świąteczne ciasta. Nie muszę chyba dodawać, że zauroczyły nie tylko najmłodszą część rodziny. Wyszły cudnie maślane, chrupiące, o cudownym aromacie korzennym. Mniam, nic tylko chrupać... ;-) U mnie wyszły 2 blachy pysznych ciasteczek. Składniki: - 500g mąki orkiszowej tortowej typ450 lub typ700(...)nierafinowany cukier trzcinowy) - 12g cukru waniliowego (lub ksylitolu z wanilią) Dodatkowo: - 2 łyżeczki kakao - 5g cynamonu - 3g przyprawy piernikowej (u mnie Kotanyi,bardzo intensywna) W misie umieszczamy wszystkie składniki ciasta, tj.: mąkę, cukier, cukier waniliowy, pokrojone masło oraz jajko. Przy pomocy haka miksera lub ręcznie zagniatamy kruche ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części. Z dwóch części ciasta
Smaczne ZdroweDrożdżowy wieniec z maślanym nadzieniem pachnący cynamonem i skarmelizowanym cukrem trzcinowym może być pyszn ą i efektown ą dekoracją stołu wielkanocnego. Polecam Wam serdecznie :) **** La treccia pasquale è perfetta da portare in tavola per la tradizionale colazione di Pasqua. E' un pane dolce dalla consistenza morbida e profumata(...)omogeneo. Coprite con un canovaccio e lasciate lievitare per circa 1 ora in un luogo tiepido. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Miękkie masło mieszamy z cukrem trzcinowym i cynamonem. Ciasto ponownie wyrabiamy, następnie rozwałkowujemy na prostokąt na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wycinamy 3 paski o szerokości ok. 6-7 cm. Paski smarujemy przygotowanym
La grande e la piccola cuocałyżeczki cukru wanilinowego szczypta soli krem śmietanowo-czekoladowy 2 tabliczki białej czekolady (180-200 g) 2 opakowania śmietany 30% (400 g) 2 śnieżki na mleko (sam proszek!) krem maślany do dekoracji 1 kostka bardzo miękkiego masła (200 g) 1 opakowanie cukru pudru (400 g) barwnik w proszku, np. czerwony/różowy dodatkowo sok z 1 cytryny + 0,5 szklanki przegotowanej wody(...)uformować kształt samochodu. Jeden z wyciętych boków położyć na wierzch tortu (drugi bok nie będzie potrzebny do tortu, więc można go od razu zjeść :)). Ciasto wstawić do lodówki. Na sam koniec przygotować krem maślany . Bardzo miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, aż do utworzenia jednolitej, gładkiej i kremowej masy. Część masy odłożyć na bok (biała część będzie potrzebna
Ugotować