ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:57/226)

Ucieraniec z mrożonymi borówkami i truskawkami 148

margarynę. Wlej masę tortownicy, poukładaj delikatnie na wierzchu mrozone owoce, posyp kruszonką albo i nie, jak wolisz, ale z kruszonka ma o wiele inny , taki maślany smak a kruszona dodaje wykwintności chyba każdemu ciastu. Piecz około 35-40 min albo „do suchego patyczka

Z Kuchni Do Kuchni
Krucha tarta z owocami bezą i kruszonką! 5 zasad idealnie kruchego ciasta. 160

owocami, bezą i kruszonką to hit każdego lata. Robimy ją w najprostszej możliwej wersji, tak aby to owoce pełniły główną rolę w cieście a nie inne składniki. To idealne połączenie słodkiego i kwaśnego, krucha i maślana kruszonka przenosi nas w smaki dzieciństwa. Idealna do kawy czy lemoniady w ciepły letni dzień. Podstawą dobrej tarty jest kruche ciasto, im bardziej kruche

SMYKWKUCHNI
Cobbler z rabarbarem, truskawkami i marcepanem 138

znowu zmiksuj. Dodaj jajko, waniliową pastę i zmiksuj jeszcze raz. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj do masy maślanej na przemian z mlekiem. Mieszaj szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta. Rozprowadź ciasto na owocach i posyp migdałami. Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz cobbler przez około 40 minut lub do tzw. suchego

codojedzenia
Ciasto drożdżowe z truskawkami 457

ciasto drożdżowe z kruszonką, więc przy okazji sezonu truskawkowego proponuję Wam klasyczną drożdżówkę, którą można przygotować z różnymi owocami, a także z samą kruszonką. Ciasto jest puszyste i delikatne, ładnie wyrasta, a w połączeniu z maślaną kruszonką i kwaskowatymi truskawkami tworzy idealną całość. Najlepiej smakuje tuż po ostygnięciu, podawane z filiżanką porannej lub popołudniowej herbaty lub kawy.Swoją drożdżówkę przygotowałam

Smakołyki Bereniki
Karpatka 147

Krem: 750ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru lub więcej 150-300 g masła (w temperaturze pokojowej) - w zależności jak maślany chcecie uzyskać krem (ja dałam kostkę 200g) Cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: W szklance mleka rozprowadzić proszki budyniowe. Posłodzić. Pozostałą część mleka zagotować, a następnie wlać rozpuszczony proszek i mieszać aż budyń będzie miał gładką

Fabryka pomysłów
CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 268

Domowe ciasto drożdżowe z owocami lata (jagodami, malinami, truskawkami, wiśniami), maślaną kruszonką i lukrem królewskim. Puchate, wysokie, mięciutkie. Idealnie słodkie i nie za suche. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe ze szklanką herbaty lub mleka. Sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy.  SKŁADNIKI 40 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 3 jajka + 2 żółtka ¹⁄₂ szklanki drobnego cukru(...)owoców szczypta soli KRUSZONKA 100 g mąki 75 g masła 4-5 łyżek cukru LUKIER ²⁄₃ szklanki cukru pudru ¹⁄₂ białka lub 1-2 łyżki soku z pomarańczy/cytryny/wody  WYKONANIE CIASTO :W miseczce rozcieramy drożdże z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Stopniowo, cały czas mieszając wlewamy ciepłe mleko. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia

cool and minty
Czekoladowy mannowiec 143

oczywiście usunęłam zdjęcia z apratu zanim przerzuciłam je na komputer... Wczoraj jednak mama dopraszająca się czegoś słodkiego rozłożyła mnie na łopatki. Dawno nie widziałam tak maślanych oczu i taaakiej miny. Tak oto powstało 'codzienne' ciasto, które łączy wszystko, co powinno - jest pyszne, lekkie, tanie, proste w przygotowaniu i na dodatek nie wymaga pieczenia. Przepis znaleziony w którymś numerze 'Chwili

Zielona Kuchnia
Babka piaskowa, puszysta 147

jednym jajku cały czas mieszając. Dodać olej, ocet i olejek waniliowy, wymieszać. Mąki, proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodać wszystko razem do masy maślanej i dokładnie wymieszać na gładką masę. Pieczenie – wstawić ciasto do średnio nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 C przez godzinę. Zawsze radzę sprawdzić stan upieczenia za pomocą patyczka drewnianego. Jak po wyjęciu patyczek

Kuchnia Pokoleń
Ciasto jabłkowo-kajmakowe 345

Warstwowe ciasto na klasycznym biszkopcie nasączone ponczem cytrynowym, masa z winnych jabłek i galaretki, przełamana maślanym kremem kajmakowo-kawowym z orzechami włoskimi duet doskonały i bardzo smaczny. Na stałe zagości w moim repertuarze warstwowych ciast. Polecam! Składniki: Biszkopt: 7 jaj 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast

Wanilia i Kardamon
DWA MILIONY KALORII CZYLI KARMELOVE, KARMELOWY ZAWRÓT GŁOWY 377

krówkową. Ciasto wyszło tak pyszne, że na drugi dzień musiałam przygotowywać je po raz drugi. Moje miało baaardzo, ale to  baaaaardzo maślany, cudowny smak. Było nie za słodkie, idealne, tak jak lubimy. Połączenie chrupiącego, kruchego ciasta, ze śmietaną, karmelem i orzechami- to cudo, wręcz poezja smaków. Polecam bardzo gorąco. Do przygotowania spodów potrzebujemy dwóch takich samych blaszek, u mnie

Smaczne Zdrowe
Knedle z suszonymi śliwkami 139

Pyszne ,rozpływajace sie w ustach  knedelki  z suszonymi śliwkami , obtoczone grubą  warstwą maślanej   bułki tartej z cynamonem. Knedle ze  śliwkami o tej porze roku ? …czemu nie…te  suszone również świetnie  się spisują.... Składniki: ok. 200 g suszonych , miękkich śliwek bez pestek 1 kg ugotowanych ziemniaków/ 1 szklanka mąki/ w tym 2 łyżki mąki(...)przypalić/  połączyć z cynamonem  i cukrem.  -Gorące knedle przekładać partiami na patenę i dokładnie obtoczyć w  cynamonowo-maślanej bułce. -Podawać posypane  prażonymi migdałami.  -Jeśli  zostanie nam trochę ciasta możemy  wykorzystać je paluszki/ kopytka/ -Zrobiłam niewielka porcję  przy pomocy takiego  oto drewnianego  urządzenia

Zakamarki mojej kuchni
Sernik krakowski, klasyczny z rodzynkami 125

rodzynek :). Ważne jest wybór sera jakiego użyjecie do  jego wypieku, wszędobylski gotowy w wiaderku nie nadaje się zupełnie na dobre ciasto, jest tylko marnym zamiennikiem, który dobrego sernika Wam nie zrobi. Ser wiejski znajdziecie na rynkach maślanych, tylko próbujcie przy zakupie żeby nie kupić bardzo kwaśnego czy gorzkiego. Forma do pieczenia 25x25 cm. Ciasto kruche: - 20 dag mąki pszennej

Apetyczna babeczka
Kwiatki na Dzień Matki! – Kruche, maślane ciasteczka ;) 220

PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Kwiatki na Dzień Matki! – Kruche, maślane ciasteczka ;) pochodzi z serwisu Blog

Blog z Apetytem
MASŁO KLAROWANE, GHEE - PRZEPIS KROK PO KROKU 184

lodówce. Warto więc przygotować od razu większą ilość, "by nie stać ciągle przy garach"... Tym bardziej, że takie masło można dodawać nie tylko do ciast (ja piekłam już na nim babkę, wyszła cudnie maślana), ale praktycznie do wszystkiego: do kasz, warzyw, mięs, itp,itd. Składniki: - 1kg dobrego  masła 82% tłuszczu - garnek z grubym dnem - łyżka Masło przełożyć do rondla(...)białka i kazeiny (którą odrzucamy), w środku klaruje się czysty tłuszcz. W miarę tworzenia się piany zbieramy ją delikatnie łyżką do jakiejś miseczki (można to później użyć np. do ciast, u mnie nie znajduje jednak zastosowania, po prostu to wylewam). Co jakiś czas delikatnie mieszamy, wówczas dolna warstwa przedostaje się na górę i dzięki temu tworzy na powierzchni pianę, którą

Smaczne Zdrowe
ucierane z brzoskwiniami 135

Klasyczne ucierane ciasto z owocami, wzbogacone cynamonową orzechową kruszonką. Można je zrobić z brzoskwiniami z puszki ale polecam spróbować ze świeżymy, wtedy ma całkiem inny smak.  *tortownica 21 cm Składniki: 240 g masła  2/3 szklanki cukru 2 jajka 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 3,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z cytryny szczypta soli(...)puszystą masę. Następnie powoli ucierając dodawać po jednym jajku i po łyżce śmietany. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, wsypać do masy maślanej, dodać skórkę z cytryny i  zmiksować na gładkie ciasto. Brzoskwinie pokroić na małe cząstki. Składniki kruszonki zagnieść. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia a na wierchu ułożyć brzoskwinie. Posypać kruszonką. Piec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia