ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:66/226)

Szmaragdowy tort z kremem maślanym 159

ramach tegorocznych wyzwań pojawiło się też to – upiec tort. Ciasta biszkoptowego nigdy nie piekłam, bo się go bałam (sama nie wiem czemu). No, ale dopóki się człowiek nie przekona na własnej skórze. Tak więc zmobilizowałam się i tadam! Szmaragdowy biszkopt przełożony maślanym kremem. Do przygotowania tortu potrzebujemy: na biszkopt (wg Moje Wypieki) – 226g masła – 220 g cukru

Szybko Tanio Smacznie
Kruche ciasteczka z jabłkami i wiśniami 208

Bardzo ładnie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Dla wielbicieli ciasta kruchego w połączeniu z owocami, więc chyba zaryzykuję stwierdzenie że dla sporej większości:)   Składniki na

Maślane ciasteczko
Na śniadanie najlepsze- rogaliki 194

lodówki po drożdże, podgrzewam mleko, dodaję cukier, jaja, mąkę i topione masło. Zagniatam nucąc pod nosem zasłyszaną w radiu piosenkę. Odstawiam ciasto w ciepłe miejsce, przykrywam ściereczką i cichutko na palcach wychodzę... Magia potrzebuje czasu... Maślane rogaliki 20dag drożdży 2 jaja 3 łyżki cukru 1 szklanka mleka 50dag mąki 70g topionego masła łyżeczka soli mak lub sezam do posypania Drożdże

Zapiski Młodej Żony
Tarta limonkowa 628

Tarta limonkowa to bardzo prosta propozycja na słodką przekąskę do kawy - kruchy maślany spód i delikatne aksamitne nadzienie z białego serka. W przeciwieństwie do klasycznych serników, nadzienie nie upadnie po wyciągnięciu z piekarnika, więc nie wymaga specjalnego traktowania - takie ciasto po prostu musi się udać :)Foremka, w której piekłam tartę ma średnicę 25 cm.Składniki na ciasto:1 szklanka mąki2

Ciastkozercy
3 BIT wersja mniej słodka ze wskazówkami 886

warsztatów Cukiernicze ABC, moje kursanki nauczyły się, jak zrobić domowy budyń, jak ukręcić masło na puch, jak zrobić masę budoniowo-maślaną oraz jak prawidłowo ubić śmietanę ze śmietan fixem lub żelatyną. Efektem warsztatów było bardzo popularne ciasto 3 BIT. U mnie dziewczyny poznały wersję mniej słodką, z kakaowymi herbatnikami, z mniejszą ilością kajmaku i cukru Składniki na blachę(...)sobie ułatwić. Wyrównać. Wyłożyć 2 warstwę herbatników, wyłożyć krem budyniowy. Wyrównać. Wyłożyć 3 warstwę herbatników, wyłożyć bitą śmietanę. Wyrównać. Zetrzeć czekoladę. Włożyć do lodówki, schłodzić przez noc. Masa budyniowo-maślana 6 godzin przed rozpoczęciem przygotowywania 3 BIT’A przygotować budyń, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jedynie zmniejszając mleko o połowę. Budyń powinien być bardzo gęsty. Ostudzić całkowicie, utrzeć masło

moj przepis na
3 Bit - ciasto bez pieczenia 251

Składniki: 500 g herbatników maślanych kakaowych 1 puszka masy kajmakowej (około 400 g) 2 śmietankowe budynie bez cukru 750 ml mleka 200 g masła (o temperaturze pokojowej) 4 łyżki cukru 600 g śmietanki 36% (mocno schłodzona) 1 tabliczka mlecznej czekolady 1 łyżka kakao 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny papier do pieczenia Sposób wykonania: Tabliczkę czekolady(...)Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy powoli rozpuszczoną żelatynę cały czas miksując. Bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta. Całość posypujemy startą na tarce zmrożoną czekoladą oraz posypujemy przez sitko kakao

Qchnia po prostu
Rogale maslane z sezamem czyli Niedzielne Sniadanie odc.53 371

ciepłymi bułeczkami i kakao, postanowiłam je wskrzesić, choćby tyko na dziś. Ciasto łatwo współpracuje i szybko rośnie.  Rogaliki po upieczeniu są delikatne, puszyste i bardzo smaczne :) idealne by przygotować je raz ciach gdy domownicy powoli się budzą. Rogale maślane z sezamem 600 g mąki pszennej 2 jajka 250 ml letniego mleka 70 g roztopionego masła

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kostka orzechowa przekładana nutellą 191

oryginale w skład masy wchodzi kisiel, którego jednak nie mogłam tutaj dostać. Zastąpiłam więc go klasyczną masą budyniowo – maślaną. Herbatniki nasączyłam malinową nalewką, ale oczywiście warto też zrobić wersję bezalkoholową. Już sobie wymyśliłam, że powtórzę to ciasto, zamieniając masę budyniową na cytrynową masę z lemon curd Ja poszłam na łatwiznę i mój krem czekoladowo – orzechowy to najzwyklejsza

Relaxtime
Ciasteczka maślane z karmelem 398

piernikami Piernikowe sercaPierniczki z lukremŚwiąteczne pierniczkiPachnące pomarańczami najlepsze w smaku Ciasteczka maślane z karmelem i migdałami:Składniki na około 30 ciasteczek:100 g masła1,5 szklanki mąki½ szklanki śmietany 18%2 torebki cukru pomarańczowego (po 10 g)szczypta soliWszystkie składniki zagniatamy, ja to robię hakiem robota. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko, wycinamy(...)zbryli, ale potem się rozpuszcza i zacznie karmelizować. Zmniejszamy płomień pod patelnią, dodajemy posiekane migdały, mieszamy i od razu nakładamy na ostygnięte ciasteczka, zanim karmel stwardnieje. Smacznego.The post Ciasteczka maślane z karmelem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Maślana szarlotka. Kruche ciasto na szybko. 273

ścieramy bądź kruszymy ciasto z zamrażalnika. Pieczemy przez ok 40-45 minut w tej samej temperaturze - w razie potrzeby obniżając poziom rusztu. Ciasto najlepsze następnego dnia kiedy troszkę zwilgotnieje, ale na świeżo też pyszota. Kruche, z wyraźnie maślaną nutą. Czemu jabłka ze słoika? Bo o tej porze roku to najprostszy wybór. Poza tym pozostają jasne mimo pieczenia, a w połączeniu

Kuchnia po mojemu
BABKA PIASKOWA 216

łyżeczki proszku do pieczenia Parę kropel ulubionego aromatu do ciast LUKIER 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto Cukier i masło zmiksować na puszystą masę, żółtka oddzielić od białek. Żółtka pojedynczo dodawać do masy maślanej cały czas miksując, następnie dodać obie mąki oraz proszek do pieczenia i aromat, dokładnie zmiksować. Na końcu dodać sztywną pianę

RAROSSA
Ciasto z truskawkami wg Siostry Anastazji 1992

inaczej jest też z tym ciastem! Wyszło przepyszne. Delikatny biszkopt, masa budyniowa oraz masa truskawkowa. Dokładnie tyle warstw potrzeba, by wyczarować ciasto, które zasmakuje, wydaje mi się, każdemu. Jedna jedyna uwaga – ze względu na maślaną masę, warto przygotować je sobie dzień przed planowanym poczęstunkiem (a zjeść w ciągu 3 dni od przygotowania);) Biszkopt: 5-6 jajek 1 szkl. drobnego(...)sztywną pianę. Stopniowo dodajemy oba cukry. Następnie dodajemy po 1 żółtku i wlewamy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy żółtkowej i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut. Odmierzamy 1/2 szklanki mleka, rozrabiamy w nim proszek budyniowy. Pozostałe

Smaki Na Talerzu
Czekoladowy cmentarz na Halloween 197

niemal na ostatnią chwilę (nagrobki ustawiałam pół godziny przed wyjściem) przygotowałam swoją wersję dobrze wszystkim znanego ciasta z cmentarną dekoracją. Intensywnie czekoladowy spód, gęsty, ale nie bardzo ciężki, przykryty cienką warstwą domowego, kwaskowatego dżemu z hibiskusem, na tym zaś klasyczny krem serowo-maślany. Tak przygotowaną bazę przykryłam czekoladową ziemią , a w nią zatknęłam nagrobki z podłużnych biszkoptów (takich(...)napisałam.) Ciasto cmentarne Składniki: (na formę o średnicy 22 cm) ciasto: 4 jajka 200 ml mleka 150 g masła 165 g ciemnego cukru muscovado 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 280 g mąki pszennej 50 g kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia krem serowo-maślany: 100 g miękkiego masła 150 g cukru pudru 1,5 łyżeczki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasta i wypieki świąteczne 1036

Król lew – ciasto bez pieczenia PRZEPIS TUTAJ Czerwony kapturek PRZEPIS TUTAJ Puszysty sernik z mlekiem w proszku PRZEPIS TUTAJ Rurociąg – efektowne ciasto bez pieczenia PRZEPIS TUTAJ Pierniczki alpejskie PRZEPIS TUTAJ Pierniczki (od razu miękkie) PRZEPIS TUTAJ Maślane ciasteczka świąteczne PRZEPIS TUTAJ Mięciutkie pierniczki PRZEPIS TUTAJ Ciasteczka serowo-cynamonowe PRZEPIS TUTAJ Rogaliki serowo-makowe PRZEPIS TUTAJ     Polecam także

Blog z Apetytem
Rurki z jabłkami 235

Rurki z kruchego ciasta z jabłkowym nadzieniem.     Składniki: -ok. 40 dkg mąki pszennej 480 -szklanka cukru pudru -20 dkg margaryny Kasi maślany smak -1,5 dkg drożdży -łyżka mleka -2 jajka -aromat -1/2 słoika jabłek szarlotkowych  Drożdże mieszamy z mlekiem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, margarynę, jajka, drożdże i aromat i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy

Maminek kulinarny