ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:67/226)

Ciasta i wypieki świąteczne 1013

Król lew – ciasto bez pieczenia PRZEPIS TUTAJ Czerwony kapturek PRZEPIS TUTAJ Puszysty sernik z mlekiem w proszku PRZEPIS TUTAJ Rurociąg – efektowne ciasto bez pieczenia PRZEPIS TUTAJ Pierniczki alpejskie PRZEPIS TUTAJ Pierniczki (od razu miękkie) PRZEPIS TUTAJ Maślane ciasteczka świąteczne PRZEPIS TUTAJ Mięciutkie pierniczki PRZEPIS TUTAJ Ciasteczka serowo-cynamonowe PRZEPIS TUTAJ Rogaliki serowo-makowe PRZEPIS TUTAJ     Polecam także

Blog z Apetytem
Rurki z jabłkami 205

Rurki z kruchego ciasta z jabłkowym nadzieniem.     Składniki: -ok. 40 dkg mąki pszennej 480 -szklanka cukru pudru -20 dkg margaryny Kasi maślany smak -1,5 dkg drożdży -łyżka mleka -2 jajka -aromat -1/2 słoika jabłek szarlotkowych  Drożdże mieszamy z mlekiem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, margarynę, jajka, drożdże i aromat i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy

Maminek kulinarny
Malinianki 136

byłam zmuszona zrobić część bułeczek z jabłkiem. Obie wersje są doskonałe!  Przepis na ciasto jest to samo, co w jagodziankach , pochodzi od mojej ukochanej, najlepszej Słodkiej Babeczki :) Składniki: CIASTO: 600g mąki pszennej  25g drożdży 7 łyżek cukru (z czego 2 to cukier waniliowy) 2 jajka 100g masła 2 pełne łyżki mascarpone (u mnie serek waniliowy) 250ml mleka(...)garnuszku umieścić resztę mleka, masło i serek (mascarpone). Podgrzewać, aż masło się rozpuści a składniki połączą. Masę lekko ostudzić. Po 15 minutach masę maślaną wlać do miski z mąką i zaczynem, wbić jajka, wyrobić na gładkie ciasto - będzie mocno klejące. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie jeszcze raz zarobić ciasto, podzielić na 10 części. Każdą

Cakes By Kejt
szybka drożdżówka ze śliwkami i kruszonką 132

Ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje i pysznie smakuje. Miękkie i pachnące, z chrupiącą, maślaną kruszonką. W sezonie śliwkowym nie może go zabraknąć na stole. Najlepsze - oczywiście na ciepło. składniki: 50 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru 2 jajka rozmącone ze szczyptą soli 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/3 szklanki oleju 2 1/2 szklanki mąki (koniecznie przesianej(...)około 400 g śliwek kruszonka: 100 g roztopionego i ostudzonego masła 10 łyżek cukru 1 szklanka mąki (wszystkie składniki mieszam łyżką)  wykonanie: Składniki na ciasto wkładam do większej miski w zapisanej wyżej kolejności i (bez mieszania!) odstawiam na 2 - 3 godziny. Po tym czasie całość mieszam łyżką i wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układam połówki

babka w formie
LEBKUCHEN - PYSZNE PIERNICZKI 128

których wyczytałam w sieci same superlatywy. Że mięciutkie, aromatyczne, najlepsze na świecie ...  I to zdecydowanie wszystko prawda, dodam jeszcze, że wykonanie ich nie zajmuje dużo czasu, gdyż ciasto nie wymaga wałkowania i wycinania. Za największy plus uważam, to, że nie trzeba czekać kilku dni, aż zmiękną. Są mięciutkie od razu po upieczeniu. Więc bez stresu, jeszcze dacie radę upiec(...)rondelku rozpuścić masło z miodem i odstawić do przestygnięcia.  W misce połączyć wszystkie suche składniki, do których wlewać przestudzoną masę miodowo-maślaną, oraz skórkę pomarańczową, wymieszać. Najlepiej zrobić to mikserem, aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć lekko klejącą konsystencję. Masę odstawić do całkowitego wystygnięcia i zgęstnienia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej

Kuchnia w opałach
Piernikowe serca.......od serca! 188

dworze skrzypi śnieg a mróz szczypie w oczy, tak jak teraz-za oknem jest cudnie!   Z początkiem grudnia,  siadam w ciepłej kuchni i zagniatam ciasto na piernikowe serca, wycinam piekę i ozdabiam śnieżnobiałym królewskim lukrem, te pierniczki są kruchutkie, aromatyczne pachnące korzennymi przyprawami i pomarańczą  po upieczeniu z czasem miękną tak akurat na święta, dlatego warto(...)przesiewamy na stolnicę, mieszamy z pudrem, sodą oraz łyżeczką naturalnej kawy, wbijamy jajka, mieszamy, w środku robimy wgłębienie i stopniowo wlewamy masę miodowo-maślaną mieszając łyżką z mąką do momentu aż trzeba będzie zacząć wyrabiać ciasto rękami. Całość zagniatamy do jednolitego gładkiego ciasta, formujemy kulę kładziemy na duży talerz oprószony mąką  i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki

Wanilia i Kardamon
Czekoladowe ciasto z bananami 151

słodkiej pasji, która z niezależnych ode mnie przyczyn musiała zostać odłożona na kilka lat do szafy. Gdy zabierałam się za pieczenie tego ciasta nie potrafiłam zrobić nawet kruszonki! O biszkopcie nawet nie marzyłam. Dziś krem maślany na bezie szwajcarskiej potrafię zrobić z zamkniętymi oczami ;). Jeśli zastanawiacie się, czy zdążycie się jeszcze kiedykolwiek nauczyć piec, to powiem(...)jest on bliżej niż dalej. Dziś, w drugą rocznicę założenia bloga ‘Słodki Pomysł’ życzę sobie i Wam, drodzy czytelnicy wielu słodkich sukcesów kulinarnych i […] Artykuł Czekoladowe ciasto z bananami pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ

Słodki Pomysł
Muffinki z daktylami nadziewane masą toffi 146

esencją waniliową na gładką puszystą masę. Podczas ucierania dodać jajka w małych ostępach. Dokładnie wymieszać. Do masy maślanej dodać daktyle razem z wodą i mąkę. Za pomocą robota kuchennego wymieszać wszystko dokładnie. Formę do pieczenia mufinek wyłożyć papierowymi foremkami. Wlać ciasto do foremek 3/4 wysokości. Do każdej foremki dodać 1/2 łyżeczki masy toffi. Taka dość spora. Nałożyć na środku. Pieczenie

Kuchnia Pokoleń
Bananowa krajanka z orzechową posypką i karmelem 175

cukier warto dodać do ciasta aby nie było ono przesadnie słodkie. A jak jeszcze poleję ciasto sosem karmelowym to będzie po prostu idealnie słodkie. Polecam przepis, który znajdziecie poniżej. Ciasto adwentowe Składniki: na prostokątną formę o rozmiarach 18 cm x 25 cm 120 g masła, miękkiego 100 g trzcinowego cukru 50 g białego cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu(...)wymieszaj. W drugim naczyniu wymieszaj suche składniki czyli mąkę, proszek i sodę do pieczenia, sól i przyprawy. Następnie dodaj suche składniki do masy maślanej i delikatnie wymieszaj. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Wygładź powierzchnię. Posyp ciasto grubo pokrojonymi orzechami, pokruszoną czekoladą i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez około 40 – 45 minut

codojedzenia
Ciasto czekoladowe z wisniami czyli Slodki Czwartek odc.156 154

czekolady to połączenie idealne, czyż nie? Ciasto jest wilgotne, pełne smaku, jedyne zastrzeżenie to to, że się ciut kruszy. Warto wypróbować ten przepis szczególnie, ze sezon wiśniowy w pełni. Ciasto czekoladowe z wiśniami 90 g masła 3/4 szkl. drobnego brązowego cukru 1 duże jajko 100 g czekolady gorzkiej 70%, roztopionej i lekko przestudzonej 150 g mąki pszennej pół szklanki zmielonych(...)mieć temperaturę pokojową, jedynie wiśnie mogą być zamrożone. Do misy miksera wkładamy masło i cukier i ucieramy do powstania jaśniejszej, puszystej masy maślanej. Dodajemy jajko i cieramy. Wlewamy roztopioną i przestudzoną czekoladę i dalej ucieramy.  Do ciasta wlewamy kefir, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i mielone migdały. Ciasto mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka piaskowa kokosowa 186

przez kilka dni, gdy przykryjemy je luźno folią aluminiową. W dłuższym zachowaniu świeżości pomaga również właśnie ta polewa, nie pozwalając ciastu na szybkie wyschniecie. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że ciasto jest sypkie, jak babka piaskowa. Kto zatem lubi babki piaskowe i kokosowe smaki, temu bardzo polecam ten wypiek :) Babka piaskowa kokosowa keksówka dł. 29 cm 200 g miękkiego masła(...)puszystą masę. Dodawać po jednym jajku. Po każdym jajku dobrze zmiksować. Zawartość miski z mieszanką mączną w trzech ratach wsypywać do masy maślanej, po każdym wsypaniu zmiksować tylko do momentu połączenia się składników w całość. Ciasto przelać do przygotowanej keksówki i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 55 - 60 min. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Po całkowitym wystudzeniu górę ciasta posmarować

Posadzone i zjedzone
Ciasteczka owsiane z żurawiną 227

Ciasteczka owsiane z żurawiną to świetna alternatywa na drugie śniadanie lub jako przekąska gdy czujemy głód miedzy jednym a drugim posiłkiem. Robiąc sama ciasteczka masz pewność

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zatapiane rogaliki 208

rogaliki z dżemem wiśniowo-piernikowym. Trochę nietypowe wykonanie tych rogalików, ponieważ ciasto po wyrobieniu zanurza się w zimnej wodzie, jeżeli wypłynie, znaczy że ciasto można wałkować i robić rogaliki. Rogaliki są pyszne, puszyste, mięciutkie, lekko słodkie, maślane. Pamiętajcie, że dżem którym nadziewacie rogaliki musi być twardy i gęsty, nałożony na rogalika nie może się rozpływać na boki, nie może(...)łyżki mąki (odjąć z tych 5 szklanek), jajka, wymieszać, odstawić na 10 min, aż zacznie pracować. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Ciasto przełożyć na czystą

moj przepis na
Ucierane ciasto z żurawiną 207

żurawiną . Teraz przyszłą kolej na ciasto, a w planach ... coś jeszcze ! Ciasto jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Frosting, czyli polewę na cieście możecie pominąć, nie jest on konieczny. Ciasto jest wilgotne i aromatyczne. Wilgoć zawdzięcza dodatkowi serka macarpone, a aromat  świeżej, kwaskowatej żurawinie. Składniki: 220 g mąki pszennej 200 g cukru 120 g miękkiego masła 120 g serka(...)Wlać śmietankę, całość ubić na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę posiekać, część żurawiny pokroić. Do masy maślanej dodać mąkę - połączyć składniki.  Na koniec wsypać czekoladę i żurawinę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach C przez 50-55 minut. Upieczone ciasto wyjąć ostrożnie z formy

kolorowotorcikowo
Wielowarstwowy tort korzenny 1182

łyżki (18g) mąki pszennej1,5 łyżki (18g) mąki ziemniaczanej2 żółtka120g powideł śliwkowychorzechy włoskie do dekoracjiWykonanie:PLACKI KORZENNE - składniki na ciasto wyjąć trochę wcześniej z lodówki- masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę- do masy maślanej dodawać na przemian mąkę przesianą z przyprawami (korzenną i cynamonem) oraz prawie całą śmietanę, cały czas ucierać- dodać żółtko i skórkę pomarańczową, sodę rozpuścić

Smakołyki Bereniki