ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:69/226)

Domowe Pieguski 144

jajko i dalej ubijamy.W oddzielnej misce mieszamy obie maki, pokruszone orzechy, żurawinę i pokrojoną na małe kawałki czekoladę.Sypkie składniki dodajemy do masy maślanej, dolewamy ekstrakt waniliowy i ucieramy do połaczenia się wszystkich składników.Ciasto przekładamy do szprycy z okrągłą końcówka i wyciskamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia równe ciasteczka. Przed włożeniem do piekarnika rozgrzanego do 190`C ciasteczka

Słodkie Przyjemności
Lebkuchen 327

misce.W garnuszku z grubym dnem podgrzewamy miód i masło, do momentu, aż masło się roztopi. Lekko przestudzamy.Do suchych składników wlewamy ciepłą masę miodowo-maślaną, dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i  cytryny i mieszamy mikserem. Ciasto będzie bardzo lepkie. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do całkowitego wystudzenia, wtedy ciasto zgęstnieje. Po tym czasie z ciasta robimy kulki wielkości

Smakowity Blog Kulinarny
Drożdżówki z budyniem, truskawkami i kruszonką 541

powoli się kończy więc trzeba korzystać z nich do ostatniej chwili. Jeśli lubicie słodkie śniadania to może upieczecie pyszne, puszyste drożdżówki z cudownie pachnącą maślaną kruszonką? Składniki na 12-15 bułek w zależności od wielkości:ciasto na bułki: 0,5 kg mąki pszennej typ 450/480 2 łyżki cukru 2 jajka 250-270 ml lekko ciepłego mleka 80 g miękkiego masła

Ze smakiem i z pasją
Shortbread z ziołami 213

Zapraszam na słone shortbread, super maślane ciasteczka, które wprost rozpływają się w ustach; ciasteczka są idealne jako zaostrzającą apetyt przystawką przed kolacją , doskonałe do wieczornego aperitifu w ogrodzie czy na tarasie, a w zimowe wieczory w salonie przy piwie) Wachlarz dodatków do ciasteczek jest przeogromny,  można dodać każdy rodzaj ziół, przyprawy korzenne, czy oliwki lub kapary(...)szczypiorek, rozmaryn) 1 białko 8 listków pietruszki do ozdoby Sposób przygotowania: W misce mieszamy mąkę z cukrem, solą, serem i ziołami. Dodajemy miękkie masło i mieszamy widelcem, aż powstanie ciasto. Schładzamy przez 30 minut w lodówce. Po czym przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy, nadając ciastu formę plaskiego, okrągłego placka. Placek kroimy na 8 równych, trojkątnych kawałków

Mia Cucina Sofieta
Babka bananowa z lukrem z czerwonej pomarańczy 188

mieszamy z wyciśniętym sokiem z cytryny, śmietaną oraz  dodajemy startą skórkę z cytryny i pomarańczy. Masę bananową dodajemy do masy maślanej po łyżce, ciągle ucierając. Mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Do natłuszczonej formy przekładamy ciasto i pieczemy ok 40-45 min. w temp. 200 st. C Po upieczeniu i ostudzeniu polewamy gotowym lukrem. inspiracja: "moje smaki życia

noteskulinarnyfiga
Śląski kołacz z jabłkami 236

Śląski kołacz to bardzo specyficzne ciasto drożdżowe, smakuje nieco inaczej niż znane nam ciasto drożdżowe z kruszonką. Ciasto to wałkuje się, dlatego jest dosyć czasochłonne. W środku masa jabłkowa, na wierzchu maślana posypka. Kołacz najlepszy jest na drugi, trzeci  dzień po upieczeniu ,  ponieważ nabiera wilgoci z masy jabłkowej i staje się niezwykle(...)Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm) Rozczyn: 40 g świeżych drożdży 4 kopiaste łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru 1/4 szkl ciepłego mleka   Ciasto: cały powyższy rozczyn 100 g cukru szczypta soli 2 jajka 500 g mąki pszennej 120 g stopionego, ciepłego masła 3/4 szkl ciepłego mleka   Posypka: 200 g zimnego masła 150 g cukru pudru

Jadło i czytadło
Na słodko. Domowa piekarnia - Piotr Kucharski / KONKURS 179

książka z przepisami. To takie ABC słodkich wypieków! Znajdziemy tu mnóstwo przydatnych informacji dla początkujących piekarzy i wiele świetnych przepisów! Nie możemy się już doczekać pieczenia cudownie wyglądającego chlebka maślanego, chałki z marcepanem, sernika gryczanego czy cudnie wyglądający i brzmiący kokosowy "sernik" z mleczka kokosowego! Książka podzielona jest na kilka rozdziałów. Pierwszy z nich to dział poświęcony teorii - z niego(...)końcu sernik z wiśniami pieczony w filiżankach! Kolejny rozdział przedstawia cudowne drożdżowe wypieki. Jak my uwielbiamy ciasta drożdżowe, a tu mamy już wybranych kilka perełek, które są na naszej liście koniecznie do zrobienia! Pięknie wyglądające brioszki, absolutnie cudowny chlebek maślany, chałka z marcepanem, drożdżówki z makiem, drożdżowe babeczki ze śliwką czy w końcu precle z cynamonem! W książce znajdziemy też

Plate of Joy
Tort z ptasim mleczkiem 202

świeżość. W tym miesiącu mój Teść obchodził 60 urodziny, dlatego musiałam mu zrobić torty i całą resztę cateringu. Czasu było mało, ale dzięki dobremu rozplanowaniu prac wszystko wyszło pomyślnie. Ciasto na torty upiekłam 2 dni przed urodzinami, dzień później je przełożyłam kremem, a około godziny przed samą imprezą robiłam dopiero dekorację. Oczywiście lepiej mieć na to trochę więcej czasu(...)zależało mi na tym, by tort podzielić na bardzo cienkie kawałki, by goście mogli spróbować jeszcze innych rzeczy. Polecam wszystkim, którzy nie lubią maślanych, tłustych i ciężkich kremów. PS. Tort zrobiłam wg przepisu na szybką babkę . Ciasto babkowe: 2 jajka 1 szklanka cukru ½ szklanki oliwy 2 łyżeczki sody 400ml kefiru 150ml dżemu (lub musu jabłkowego) 2 łyżki kakao 2 szklanki

Smakowy Raj
Szmaragdowy tort z kremem maślanym 114

ramach tegorocznych wyzwań pojawiło się też to – upiec tort. Ciasta biszkoptowego nigdy nie piekłam, bo się go bałam (sama nie wiem czemu). No, ale dopóki się człowiek nie przekona na własnej skórze. Tak więc zmobilizowałam się i tadam! Szmaragdowy biszkopt przełożony maślanym kremem. Do przygotowania tortu potrzebujemy: na biszkopt (wg Moje Wypieki) – 226g masła – 220 g cukru

Szybko Tanio Smacznie
Kruche ciasteczka z jabłkami i wiśniami 165

Bardzo ładnie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Dla wielbicieli ciasta kruchego w połączeniu z owocami, więc chyba zaryzykuję stwierdzenie że dla sporej większości:)   Składniki na

Maślane ciasteczko
Kruche ciasteczka maślane z czekoladą 231

inny ulubiony dodatek albo jedynie (i aż!) maślane rozpływające się w ustach świeżo wyjęte z piekarnika.. No no... Sposobów jest wiele. Jedno jest pewne - ciasteczka są kruche, maślane, delikatne - czego można chcieć więcej gdy ma się ochotę na słodkie małe co nieco?! Po prostu pychaaaa! Składniki: 200 g miękkiego dobrego masła 250 g mąki pszennej(...)stopni. Masło z cukrem ucieramy szybko na jasną masę (malakserem, mikserem) dodajemy aromat pomarańczowy i mąkę. Ucieramy dalej. Teraz trzy sposoby: - z ciasta wykrawamy fantazyjne wzory gotowymi foremkami; - przekładamy do rękawa cukierniczego lub formujemy kulki ręcznie i lekko je spłaszczamy przed pieczeniem. Co wolicie, smak pozostaje ten sam:) Jeśli masa będzie się zbytnio kleić

Zasmakuj Kuchni
Na śniadanie najlepsze- rogaliki 154

lodówki po drożdże, podgrzewam mleko, dodaję cukier, jaja, mąkę i topione masło. Zagniatam nucąc pod nosem zasłyszaną w radiu piosenkę. Odstawiam ciasto w ciepłe miejsce, przykrywam ściereczką i cichutko na palcach wychodzę... Magia potrzebuje czasu... Maślane rogaliki 20dag drożdży 2 jaja 3 łyżki cukru 1 szklanka mleka 50dag mąki 70g topionego masła łyżeczka soli mak lub sezam do posypania Drożdże

Zapiski Młodej Żony
Tarta limonkowa 555

Tarta limonkowa to bardzo prosta propozycja na słodką przekąskę do kawy - kruchy maślany spód i delikatne aksamitne nadzienie z białego serka. W przeciwieństwie do klasycznych serników, nadzienie nie upadnie po wyciągnięciu z piekarnika, więc nie wymaga specjalnego traktowania - takie ciasto po prostu musi się udać :)Foremka, w której piekłam tartę ma średnicę 25 cm.Składniki na ciasto:1 szklanka mąki2

Ciastkozercy
3 BIT wersja mniej słodka ze wskazówkami 833

warsztatów Cukiernicze ABC, moje kursanki nauczyły się, jak zrobić domowy budyń, jak ukręcić masło na puch, jak zrobić masę budoniowo-maślaną oraz jak prawidłowo ubić śmietanę ze śmietan fixem lub żelatyną. Efektem warsztatów było bardzo popularne ciasto 3 BIT. U mnie dziewczyny poznały wersję mniej słodką, z kakaowymi herbatnikami, z mniejszą ilością kajmaku i cukru Składniki na blachę(...)sobie ułatwić. Wyrównać. Wyłożyć 2 warstwę herbatników, wyłożyć krem budyniowy. Wyrównać. Wyłożyć 3 warstwę herbatników, wyłożyć bitą śmietanę. Wyrównać. Zetrzeć czekoladę. Włożyć do lodówki, schłodzić przez noc. Masa budyniowo-maślana 6 godzin przed rozpoczęciem przygotowywania 3 BIT’A przygotować budyń, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jedynie zmniejszając mleko o połowę. Budyń powinien być bardzo gęsty. Ostudzić całkowicie, utrzeć masło

moj przepis na
3 Bit - ciasto bez pieczenia 200

Składniki: 500 g herbatników maślanych kakaowych 1 puszka masy kajmakowej (około 400 g) 2 śmietankowe budynie bez cukru 750 ml mleka 200 g masła (o temperaturze pokojowej) 4 łyżki cukru 600 g śmietanki 36% (mocno schłodzona) 1 tabliczka mlecznej czekolady 1 łyżka kakao 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny papier do pieczenia Sposób wykonania: Tabliczkę czekolady(...)Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy powoli rozpuszczoną żelatynę cały czas miksując. Bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta. Całość posypujemy startą na tarce zmrożoną czekoladą oraz posypujemy przez sitko kakao

Qchnia po prostu