ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:21/226)

Szarlotka po włosku 166

Szarlotka jest szybka, prosta i smakuje naprawdę rewelacyjnie. Przypomina mi jabłecznik na cieście ucieranym lub wilgotny biszkopt genueński. Pyszne, maślane oraz delikatnie ciasto rozpływa się w ustach. Koniecznie spróbujcie! (Tortownica o średnicy 18-20 cm) 200g mąki pszennej 150g cukru 80g masła 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 3 jabłka Obrane jabłka pokroić w kostkę, a mąkę wymieszać

Di gotuje
Szarlotka po włosku 148

Minimalnie go zmodyfikowałam, ponieważ zawierał mały brak (chodzi o ilość masła). Szarlotka jest szybka, prosta i smakuje rewelacyjnie. Przypomina jabłecznik na cieście ucieranym lub wilgotny biszkopt genueński. Pyszne, maślane i delikatnie ciasto rozpływa się w ustach. Idealnie komponuje się z lodami lub bitą śmietana. U mnie znikała jedynie posypana cukrem pudrem. (Tortownica o średnicy 18-20 cm) 3 jabłka

Di gotuje
Ciasto „Budyniowe jabłuszko” 126

Warstwowe jesienne ciasto bez pieczenia na maślanych herbatnikach, słodka warstwa kremu budyniowego doskonale współgra z masą jabłkową z galaretkami , puszysta śmietankowa pianka posypana gorzkim kakao to kropka nad „i”. Ciasto bardzo smaczne i na różne okazje w tym świąteczne. Autorski przepis. Składniki na formę   25/30 cm: 35 dag herbatników maślanych Masa jabłkowa: 7 winnych jabłek (antonówka, szara reneta(...)zmiksować./ Przełożenie ciasta: Blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym , wyłożyć herbatnikami, wylać zimną i   tężejącą masę jabłkową, rozprowadzić równo, przykryć drugą warstwą maślanych herbatników, rozłożyć krem budyniowy, przykryć kolejną warstwą herbatników, wyłożyć piankę ze śmietanki, posypać grubo kakao. Ciasto włożyć na całą noc do lodówki.  Smacznego

Wanilia i Kardamon
Kwiecisty makowiec drożdżowy. Jak przygotować efektowny makowiec? 284

oraz 1/2 szklanki cukru pudru. Wszystko mieszamy razem drewnianą łyżką. Następnie wbijamy 2 całe jajka (3 jajko zostawiamy do posmarowania drożdżówki), znów mieszamy. Na koniec wlewamy ciepłe maślane mleko i zaczynamy zagniatać ciasto ręką. Jeśli ciasto się będzie bardzo lepić, podczas zagniatania podsypujemy rękę delikatnie mąką. Z ciasta formujemy gładką kulę. Miskę z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce na około(...)oraz 1/2 szklanki cukru pudru. Wszystko mieszamy razem drewnianą łyżką. Następnie wbijamy 2 całe jajka (3 jajko zostawiamy do posmarowania drożdżówki), znów mieszamy. Na koniec wlewamy ciepłe maślane mleko i zaczynamy zagniatać ciasto ręką. Jeśli ciasto się będzie bardzo lepić, podczas zagniatania podsypujemy rękę delikatnie mąką. Z ciasta formujemy gładką kulę. Miskę z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce na około

Słodkie okruszki
Brioszka z konfiturą morelową 153

zawsze uwielbiam wszelkie wypieki drożdżowe, a  zapach unoszący się w całym domu ciasta drożdżowego już zawsze będzie mi się kojarzył z dzieciństwem :-) Brioszka to francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe, cudownie maślany puszek :-) Powstaje w wyniku połączenia wielu kulek ciasta,  Bułeczki najlepiej smakują w dniu, w którym zostały upieczone, choć kolejnego dnia również nic im nie brakuje. Inspiracje do upieczenia

Aromatyczne Podróże
Maślane rogaliki drożdżowe 130

Same, z mlekiem, na kolację, śniadanie.. czasem jeszcze ciepłe. Tak wiem, że niezdrowe Albo przesmarowane domową konfiturą z czarnej porzeczki…niebo Te rogaliki są bardzo maślane. Masło mamy w środku ciasta. Dodatkowo, masłem ciasto smarujemy przed pieczeniem. To dzięki tej tłuściutkiej powłoczce, w środku rogalika robią się warstwy tak, jak ciasto było zwijane. Rogale są bardzo puszyste(...)Dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie kleiste. Przekładamy je do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy folią. Odstawiamy na 1-2h do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na trójkąty. Smarujemy rozpuszczonym masłem. Zawijamy maślaną stroną na zewnątrz. Gotowe rogaliki odstawiamy na blasze do wyrośnięcia ok 1 h, pod folią lub ściereczką kuchenną. Pieczemy w 180 stopniach

Mieszam w Garnku
Nie tylko od święta 158

Posmarować połową dżemu, a następnie połową kremu. Przykryć drugim blatem, posmarować pozostałym dżemem, a następnie kremem. Na wierzchu ułożyć ostatni blat ciasta, delikatnie dociskając.  Schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę.  W tym czasie przygotować krem maślany. Białka i cukier podgrzewać w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Przelać(...)większej miski, ubijać, aż beza całkowicie wystygnie - około 10 minut. Dodawać po małym kawałeczku masła, miksując na najniższych  obrotach. Krem się zważy, a następnie przybierze pożądaną konsystencję. Ciasto posmarować kremem maślanym. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Udekorować marcepanem, cukrowymi perełkami i złotymi literkami. Smacznego! A tymczasem pora się zbierać; jeśli nic się nie wydarzy, czeka mnie naprawdę ekscytujący

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z bezą i kremem cytrynowym 157

Coś ostatnio mało kruchych ciast na blogu… Co by więc nadrobić straty przychodzę z ciastem kruchutkim jak najlepszy maślany herbatnik J Jest to ciasto naprawdę słodkie i wyjątkowe dzięki nadzieniu „lemon curd”, które, jak dla mnie jest rewelacyjne- słodkie, ale jednocześnie orzeźwiające. Krem wymaga trochę czasu, ale uwierzcie- będziecie naprawdę zadowoleni- ja jestem i zapewne wykorzystam go jeszcze

Domowe ciasta
Ciasto pomarańczowe - przepis na babkę świąteczną z żurawiną i pistacjami 110

pomidorami konfitowanymi. Receptura Michela była zaskakująca. Nie przygotowałyśmy tradycyjnego ciasta makaronowego, lecz kruche ciasto na bazie masła, które wyrobiłyśmy w misie robota Kenwood. Po usmażeniu (kolejna niespodzianka!) ciasto było niezwykle maślane, kruche i rozpływające się w ustach! Z takim ciastem pracuje się nieco inaczej niż z tradycyjnym. Bardzo ważne jest, aby po przygotowaniu ciasta dobrze je schłodzić. Również

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto drożdżowe z pierniczkami, powidłami śliwkowymi i kruszonką 204

Szybkie w przygotowaniu ciasto drożdżowe z aromatyczną masą piernikową. Zrobiona jest ona z pierników, powideł śliwkowych, przyprawy i rumu. Wierzch ciasta posypany jest maślaną kruszonką. Podczas pieczenia masa piernikowa zanurzy się w ciasto i powstaną smakowite łatki:). Ciasto bardzo smaczne, a popijane mlekiem, to już poezja:) (bardzo zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta, gotuj krok po kroku”).  Porcelana ze sklepu

Mała Cukierenka
Sernik na spodzie z ciasteczek maślanych 229

Sernik - moje ulubione ciasto! W swoim życiu upiekłam już mnóstwo różnych serników. Uwielbiam je. Gdy znajdę nowy przepis to zawsze chętnie go testuje. Najbardziej lubię te gdzie się nie daje w ogóle mąki lub maksymalnie jedną łyżkę krupczatki. Takie serniki są puszyste, wilgotne i rozpływające się w ustach. Tym razem sernik na pysznym spodzie z ciasteczek maślanych, z warstwą śmietany

Pyza i Surówka
Domowe ciasteczka maślane 90

Wykonanie: W jednej misce zmieszaj mąki z proszkiem do pieczenia i płatkami. W drugiej utrzyj mikserem masło z cukrem. Następnie dodaj mleko i dobrze utrzyj. Masę maślaną przełóż do sypkich składników. Wyrób ciasto ręką. Ciasto trochę klei się do rąk. Stół, albo stolnicę posyp mąką, rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 – 4 milimetrów i wycinaj kółka za pomocą foremki

Przepisy Babci
Makowiec zawijany 231

może go zabraknąć. Przepis jest genialny, makowiec wychodzi nawet początkującym. Ma dużo masy makowej i całkiem niedużo ciasta. Z domową masą makową – poezja. Jest przepyszny, rewelacyjny, lekko maślany, delikatny. Z ciastem pracuje się rewelacyjne, jest plastyczne, mięciutkie, elastyczne. Kiedy robiłam go pierwszy raz, to popełniłam parę błędów, opiszę je, żeby Wasze makowce wyszły idealnie 1) Za cienko rozwałkowałam ciasto

moj przepis na
Raffaello bez pieczenia 109

Raffaello bez pieczenia Raffaello bez pieczenia, czyli ciasto kokosowe na maślanych herbatnikach. Smaczne herbatniki, które przełożone kremem budyniowym z dużą ilością kokosu smakują świetnie, a ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Raffaello bez pieczenia najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce - herbatniki zmiękną, ciasto łatwo można pokroić i bardzo szybko zjeść Polecam   Przepis na blaszkę o wymiarach(...)bardzo gęsty budyń. Nakryć folią spożywczą i wystudzić. Masło w temperaturze pokojowej dokładnie utrzeć na puszystą masę - masło i budyń muszą mieć taką samą, pokojową temperaturę. Do puszystej masy maślanej dodawać po łyżce budyń, utrzeć. Do tak przygotowanego kremu wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Krem podzielić na cztery części - trzy części równe i jedna mniejsza. Blaszkę ( 22*32 cm ) natłuścić

WSZYSTKO SMACZNE
Ciasto a'la milky way bez pieczenia 150

Zapraszam na proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Do zrobienia ciasta wykorzystałam herbatniki Petit Beurre maślane i Nysanki (herbatniki w polewie kakaowej) od Cukry Nyskie . Ciasto jest idealne do kawki. Składniki: 200 g herbatników maślanych od Cukry Nyskie 3 czubate łyżki żelatyny 1/2 szkl gorącej wody 330 ml śmietanki 30% 1 szkl cukru pudru 400 g serka naturalnego 2 szkl(...)maślanych. 330 ml zimnej śmietanki ubijamy ze szklanką cukru pudru na puszystą masę. Następnie dokładamy serek naturalny i cały czas miksujemy. Potem wsypujemy mleko w proszku i miksujemy na gładką masę. Na koniec wlewamy przestudzoną żelatynę i miksujemy. Gotową masę przekładamy na ciastka, wyrównujemy. Na masie mlecznej układamy warstwę herbatników w czekoladzie-lekko je wciskamy w krem. Wstawiamy ciasto

słodkie i nie tylko historie kulinarne