ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:118/226)

EKSPRESOWY KREM CYTRYNOWY NA BAZIE SERKA MASCARPONE 143

Pyszny, lekki krem cytrynowy, który doskonale nadaje się do przełożenia ciast, tortów czy babeczek. Nie za kwaśny, orzeźwiający smak, który na pewno zachwyci każdego. Krem przygotowałam dosłownie w kilka chwil z kilku składników. Jego wykonanie nie jest ani trochę skomplikowane.  Robiłam już maślany krem cytrynowy czy krem na bazie lemon curd, ale o tym kiedy indziej w osobnych postach

Zrób to smacznie
Ciasteczka cytrynowe 161

misie miksera umieścić masło i cukier, utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać świeżo otartą skórkę z 2 cytryn, ekstrakt cytrynowy i utrzeć do połączenia. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i zmiksować, do połączenia. Odrywać kawałki ciasta i formować z nich kulki, jeśli ciasto będzie zbyt miękkie włożyć je na chwilę

Słodka Strefa
Sernik amaretto z gruszkami nadziewanymi marcepanem 192

przygody z pieczeniem tylko raz mi nie wyszedł). Tym razem rewelacyjny sernik na maślanym spodzie, z posmakiem likieru amaretto i gruszkami nadzianymi masą marcepanową. Bardzo polecam! Składniki Spód 85 g masła 125 g mąki pszennej szczypta soli 2 łyżki cukru pudru Z wszystkich składników zagnieść ciasto, wcisnąć je w spód tortownicy o śr. 26 cm (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia

Słodkie inspiracje
Babeczki czekoladowe z budyniem waniliowym i figami . 120

kakao , sodą i proszkiem. Mieszankę razem z mlekiem dodawać stopniowo do masy maślanej.Następnie dodać wiórki czekoladowe i pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać. Budyń ugotować w 1,5 szklanki mleka , ma być gęsty. Do foremek na babeczki lub małych papilotek nakładać po łyżce ciasta , następnie łyżeczkę budyniu i znowu łyżkę ciasta. Figi umyć i pokroić w pół plasterki ułożyć

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik na zimno z owocami w galaretce 198

upał nie bardzo chce mi się uruchamiać piekarnik. Żeby tego uniknąć, spód ciasta zrobiłem z pokruszonych herbatników, co i Wam polecam. Trwa to znacznie krócej niż wyrobienie i upieczenie kruchego spodu, no i zawsze wychodzi on prosty. Składniki (na standardowej wielkości tortownicę): 200 g maślanych herbatników 100 g klarowanego masła 1 kg mielonego twarogu (użyłem President w wiaderku) 1 szklanka

W SMAK
Mleczne ciasteczka 146

jasną, puszystą masę. Jajka rozkłócić w miseczce i powoli dodawać do masy maślanej, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie jajek spowoduje zważenie się masy!). Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, mleko w proszku, ekstrakt i dokładnie zmiksować. Na końcu dodać białą czekoladę i wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w średnich

CookYourself
Mini muffinki z gorzką czekoladą i kolorową bitą śmietaną 198

miski, dodać proszek do pieczenia i cukier. Do mąki wlać masę jajeczno-mleczno-maślaną oraz posiekaną drobno czekoladę, i widelcem połączyć w jednolitą masę. Przestać, gdy masa się połączy i nie będzie widać suchej mąki. Najlepiej zrobić to w kilku ruchach (muffinki nie lubią jak ciasto jest idealnie połączone na gładką masę). Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełniać

CookYourself
Cytrynowe ciasteczka maślane do stempelków 183

skórkę z cytryny można zastąpić ekstraktem waniliowym, mielonym kardamonem lub dodatkiem kakao – ale mi cytrynowa wersja najbardziej pasuje. Zapraszam na kruche cytrynowe ciasteczka maślane. Cytrynowe ciasteczka maślane do stempelków Składniki (na 20-30 ciastek): 125 g masła (w miarę miękkiego) 125 g cukru pudru 1 jajko skórka z 1/2 cytryny (dałam skórkę otartą z całej cytryny) sok wyciśnięty(...)trochę więcej) szczypta soli Cukier zmiksować z miękkim masłem. Dodać jajko, sok i startą skórkę z cytryny i zmiksować. Na końcu dodać mąkę i szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. (Ze względu na to, że moje masło było bardzo miękkie musiałam dodać trochę więcej mąki, żeby ciasto nie kleiło się do rąk) Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki

UgotujmyTo.pl
Krajanka makowa-makowa panienka 941

Uwielbiam tradycyjny makowiec drożdżowy . Jest to ciasto, które u mnie zawsze konkuruje z sernikiem. Jak mam ochotę na obydwa to piekę seromak . Krajanka makowa Składniki: prostokątna forma 32 cm x 25 cm Spody makowe 200 g maku, zmielonego i suchego 100 g zmielonych migdałów 180 cukru 8 białek 4 żółtka szczypta soli Krem maślany z budyniem ½ l mleka 6 żółtek(...)sztywną pianę. Kiedy piana jest już sztywna dodaj po łyżce cukru. Następnie dodaj po jednym żółtku stale miksując. Przemieszaj mak z migdałami i wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki do ciasta. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę makową. Wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 25 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto

codojedzenia
Ciasto Kubanka 383

Świetne ciasto z mokrym kawowym biszkoptem z nutą migdałowego likieru, aksamitną, mocno czekoladową, słodką masą, która idealnie współgra z orzeźwiającym dżemem z czarnej porzeczki i puszystą masą śmietanową to znakomity deser do małej czarnej z najbliższymi. Składniki: Biszkopt : 3 jajka 70g cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 60g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki(...)Dodatkowo: 21 sztuk herbatników kakaowych 21 herbatników maślanych 260g dżemu z czarnej porzeczki posypka płatki czekoladowe kakao Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach

Szalona Kuchnia Eweliny
Maślane pieczone faworki. 9147

znalazłam jakiś przepis. Upiekłam faworki i nie byłam zadowolona. Moje oczekiwania były trochę inne. To nie wina przepisu. Zmodyfikowałam go i efekt był o wiele lepszy. Do podstawowego ciasta dodałam trochę masła, Takie odchudzone faworki smakują też pysznie, choć myślę, że niektórzy się ze mną nie zgodzą i będą woleli te smażone na tłuszczu. Ale jak ktoś jest na diecie(...)tłusty czwartek zaszaleć, to te faworki są ciekawą alternatywą. Wiem jedno, że te pieczone też są pyszne, smakują jak ciasteczka i mogą być robione nie tylko w karnawale :-).   MAŚLANE PIECZONE FAWORKI.           Składniki około 50 sztuk. 240 g mąki pszennej tortowej 1 czubata łyżka miękkiego masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka spirytusu

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Duńskie ciasteczka maślane (bezglutenowe) 622

bazie moich ciasteczek z PRLu . Przy tamtych ciasteczkach pytano mnie o zamianę smalcu na masło , a taka zamiana zupełnie zmienia charakter ciasteczek i tym sposobem powstają duńskie ciasteczka maślane , zupełnie takie jak te z puszki z charakterystycznym zdjęciem na wieczku. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na 3 blachy): 1 kostka miękkiego masła - 200 g 1 szklanka skrobi ziemniaczanej 1 szklanka mąki(...)całe jajka  1 żółtko 1 białko do smarowania ciasteczek 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka gumy guar (być nie musi, ale znacznie ułatwia pracę z ciastem ) 2 łyżki jogurtu naturalnego 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią cukier do obsypania ciasteczek Wykonanie: 1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. 2. Dodajemy dwa całe jajka i jedno

Kawa z mlekiem
Apple pie 53

Moje pierwsze takie ciasto z jabłkami, mimo wielu przeciwności jakie z nim przeszłam przy przygotowywaniu, w efekcie końcowym nadaje się do spożycia:) Apple pie od razu polubiłam, ponieważ ma w sobie sporą ilość masła – jest kruche, maślane, do tego te jabłka, coś dla mnie. Parę błędów przy nim popełniłam, bo to za krótko trzymałam […] Artykuł Apple pie pochodzi

Pink Envelope
Misiaczki biszkoptowo – maślane 134

dokładam później 1 łyżkę masy białej. Łyżką ugniatam ciasto by kolory ciast się połączyły i wypełniły foremkę. Piekę w 175 stopniach przez 20-30 minut. Pewnie część z Was zaciekawi skąd mam taką foremkę Kupiłam sobie ją tutaj: https://www.tarkaimiarka.pl/formy-foremki/7280-forma-do-pieczenia-mis.html     Artykuł Misiaczki biszkoptowo – maślane pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Książki kucharskie idealne na prezent 230

Facebooku, wiedzą co stało się z próbą upieczenia przeze mnie ciasteczek kruchych i maślanych. Wyszedł jednolity placek, który został ochoczo spożyty przez drób. Tak mniej więcej wygląda moje pieczenie. Jak już przysięgłam sobie, że nigdy przenigdy nie będę piekła, pojawia się pan Yotam i wydaje książkę. Ciasta, ciasteczka, torty, mniej skomplikowane lub bardziej, opisane w taki sposób, że nawet taka

ladykitchen
Błyskawiczny sernik cytrynowy na zimno z borówkami i porzeczkami 188

dodatek białej czekolady. Jestem pewna, że wejdzie na stałe do Waszego repertuaru ciast bez pieczenia na lato! Błyskawiczny sernik cytrynowy na zimno z borówkami i porzeczkami 500 g mascarpone 400 g borówek 100 g porzeczek lub innych kwaśnych owoców 100 g białej czekolady 200 g maślanych herbatników 3-4 łyżki miękkiego masła 1 szklanka słodzonego mleka skondensowanego z puszki

Poezja smaku
Kalarepa- jak ją przyrządzić, jak przechowywać, co warto o niej wiedzieć? Sprawdzone przepisy na dania z kalarepy 218

trawienny. I co najważniejsze można z niej przygotować wiele pysznych dań! Uwielbiam łagodny, maślany i lekko słodki smak kalarepy. Możemy ją jeść na kilka sposobów: - na surowo- ja uwielbiam lekko skropioną oliwą i posypaną szczyptą soli - w zupie- idealnie sprawdza się w zupach typu krem - w cieście- sprawdzony sposób aby namówić dzieci do zjedzenia tego zdrowego warzywa :) - pieczona- można

Tradycyjna Kuchnia
CZEKOLADOWY SERNIK NA ZIMNO Z WIŚNIAMI 250

Obłędny w smaku: kusząca wiśnia, herbatnikowy spód oraz lekka piankowa czekoladowa masa. PYCHOTA!!!   SKŁADNIKI Spód herbatnikowy: 130 g  herbatników maślanych regionalnych , 60 g rozpuszczonego

słodki bratek
Trochę miłości na talerzu :) 121

Bardzo kruche, maślane ciasteczka z marcepanem. Idealne na słodki prezent dla ukochanej osoby. 150 g mąki 120 g masła 4 łyżki cukru waniliowego marcepan do dekoracji konfitura malinowa do dekoracji Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto w robocie kuchennym lub ręcznie. Formujemy ciasto w jeden kawałek i wkładamy na chwilę do zamrażalnika. Po 10-15 minutach wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy

noteskulinarnyfiga

Proponowane wyszukiwania