każdej wersji ciasto jest nieziemskie. Polecam zrobienie go na święta - zachwyci każdego! Składniki: KREM: 1 litr mleka, najlepiej 3,2% 400ml śmietany 18% 5 jajek 1 łyżka cukru waniliowego szczypta kwasku cytrynowego 250g masła roślinnego (lub masła prawdziwego) 600-700g serka waniliowego homogenizowanego 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao 36 herbatników maślanych POLEWA: 125g margaryny(...)śmietany i jajek, dokładnie miksować na średnich obrotach. Dodać powoli serek waniliowy, również miksować. Na podkładce, desce lub w blaszce położyć duży arkusz folii aluminiowej - ułatwi to składanie ciasta - ma sporo wystawać poza brzegi. Na folii ułożyć pierwszą warstwę herbatników - 3 rzędy po 6 sztuk. Na nich wyłożyć 1/2 przygotowanego kremu, rozłożyć równą warstwą. Następnie przykryć drugą częścią
Cakes By Kejtlekko słodkawo-maślany posmak, a ich mięciutka skórka i owocowe nadzienie sprawia, że prawie każdy się na nie skusi. Mąkę przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami. Jeżeli używamy świeżych drożdży, najpierw należy zrobić rozczyn. Wsypać ją do misy miksera, a następnie dodać jajka, mleko, śmietanę, masło i cukry. Wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego, lub jeżeli nie posiadamy
Świat Ciastamamy nadmiar żółtek. Na mące pszennej wychodzi ponoć bardzo gęsta i chyba bardziej sucha. Ja piekłam na mące orkiszowej, która tak nie zagęszcza, dodatkowo dodałam jeszcze 1 łyżkę śmietany , ciasto było gęściejsze niż zazwyczaj ale było ok.Składniki na niedużą babkę:- 7 dużych żółtek- 250g miękkiego masła- 3/4 szkl ksylitolu- 1 łyżka cukru z wanilią ( dałam ksylitol z wanilią)- 400g(...)czubate łyżeczki proszku do pieczenia- 5 łyżek słodkiej śmietany ( dałam 6 łyżek kremówki)- kilka kropli aromatu waniliowego ( nie trzeba)Można dodać aromaty cytrynowe itp. dla mnie jej smak waniliowo-maślany był idealny, do tego jeszcze marcepanowy lukier. :-)+ dodatkowo puder do posypania ( ja moją polukrowałam- wtedy tak nie wysycha)Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednym
Smaczne Zdrowenajlepiej niskosłodzonego), 16 – 18 herbatników maślanych, 16 – 18 herbatników kakaowych, Do dekoracji: ½ tabliczki białej czekolady startej na wiórki, kawa rozpuszczalna, świeże lub mrożone jagody Sposób wykonania: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać na średnich obrotach miksera. Na koniec dodać olej – wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem
Nie tylko w kuchnipapierem do pieczenia. Odstawić w chłodne miejsce. Migdały podsmażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić.Masło ubić z połową cukru na krem.Oddzielić białka od żółtek i wymieszać z kremem maślanym. Dodać mąkę, migdały, skórkę z pomarańczy oraz twaróg.Ubić lekko białka ze szczyptą soli, wsypać resztę cukru i ubić na sztywną pianę.Wszystko razem połączyć. Wylać do formy.Wyrównać. Piec(...)temp. 180°C ok. 45 min. Po upieczeniu lekko ostudzić w formie, następnie wyjąć z niej.Czekoladę zetrzeć na drobnej tarce. Dżem nagrzać z 50 ml wody. Posmarować ciasto. Ostudzić. Posypać tartą czekoladą
kulinarnajamka.blogspot.compasują na każdą okazję, można wycinać różne kształty, są pyszne, maślane, delikatne. Idealne do kawki czy herbatki. Przepis z zeszyciku mamy. Składniki: 250 g mąki pszennej 150 g masła 2 żółtka 80 g cukru pudru szczypta soli łyżka kwaśnej śmietany Wszystkie składniki łączymy ze sobą i krótko zagniatamy ciasto ( ja użyłam miksera). Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki
Na moim talerzuSPISAŁ SIĘ SPRZĘT? Przyznam szczerze, że już po wlaniu ciasta na pierwszego gofra i podejrzeniu go podczas pieczenia powiedziałam WOW! Tak, było WOW! Mimo mniejszej mocy od dotychczasowego sprzętu gofry wypiekały się pięknie! Cudownie rosły, ładnie się rumieniły, skórka robiła się chrupiąca, a z gofrownicy ulatywał piękny maślany zapach. Gofry musiały piec się jednak troszkę dłużej (ok.4 minuty) niż
Ostra na Słodkojednym całym jajku. Twaróg mielę trzykrotnie, dodaję do masy maślanej, następnie dodaję budynie i jogurt naturalny. Formę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam masę serową, wylewam na wierzch masę kukułkową i mieszam za pomocą patyczka do szaszłyków. Piekarnik nagrzewam do 120°C i wstawiam ciasto na 1h 20 min. następnie zwiększam temperaturę
Ciasteczkowy Potwórmasę. Jajka roztrzepać w miseczce, powoli dodawać je do masy maślanej, cały czas przy tym miksując (przy zbyt szybkim dodawaniu jajek masa może się zwarzyć). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko w proszku, ekstrakt waniliowy i wszystko razem zmiksować. Na końcu wrzucić kawałki czekolady, wymieszać. Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem
In my kitchenpasują na każdą okazję, można wycinać różne kształty, są pyszne, maślane, delikatne. Idealne do kawki czy herbatki. Przepis z zeszyciku mamy. Składniki: 250 g mąki pszennej 150 g masła 2 żółtka 80 g cukru pudru szczypta soli łyżka kwaśnej śmietany Wszystkie składniki łączymy ze sobą i krótko zagniatamy ciasto ( ja użyłam miksera). Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki
NA MOIM TALERZUgodzinę. Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Mieszamy z cukrem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na jednakowe kawałki. Spłaszczamy ręką każdy kawałek.Wkładamy śliwkę i formujemy bułeczki. Masło roztapiamy. Cukier mieszamy z cynamonem. Gotowe bułeczki maczamy do połowy w maśle, a drugą połowę w cynamonie z cukrem. Układamy na przygotowanej blasze maślaną stroną do spodu. Tak zostawiamy jeszcze na około 10 minut. Wstawiamy
Anioły w kuchniskórka z całej cytryny 2 łyżki soku z cytryny Masa z bitej śmietany: 750 ml śmietany 30% zimnej łyżeczka cukru pudru zapach śmietankowy Masa maślana: 100 g masła szklanka cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu śmietankowego łyżeczka mleka Masa cukrowa: ok 800 g cukru pudru 100 g glukozy w proszku 4 łyżeczki żelatyny(...)jest sztywna dodajemy po łyżce cukru dokładnie miksując. Kiedy składniki się połączą dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce. Wyciskamy do ciasta sok z cytryny i dodajemy starta skórkę, mieszamy. Przesiewamy mąki i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy delikatnie drewniana szpatułką ( krótko, aby ciasto nam ładnie wyrosło). Wylewamy masę do wysmarowanej tłuszczem
ChilliJemyMoje pierwsze babeczki Ciasteczkowy Potwór nie wyglądały tak jak na załączonych zdjęciach. Robiąc tort Ciasteczkowy Potwór oraz przygotowując urodzinowe dekoracje brakowało
Słodki Pomysł