ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:127/226)

Milanais - świąteczne ciasteczka z Mediolanu 192

wcześniej mogłem się bez nich obyć. Obok wszelkich pierniczków i cranberry noël jest to pozycja absolutnie obowiązkowa. Ciasteczka nie tylko pięknie wyglądają, ale i cudownie smakują - są delikatne, kruchutkie, maślane i pięknie pachną cytrusami. W oryginalnej wersji dodaje się wyłącznie skórkę cytrynową, jednak uważam, że pomarańczowa świetnie dopełnia ich aromat. Dodatek maku to polski akcent, który odkryłem(...)utrzyj z cukrem i solą do białości. Następnie wbij kolejno jajka, nie przerywając ucierania. Dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy, mąkę oraz mak. Dokładnie wszystko wymieszaj przy pomocy miksera. Ciasto zawiń w folię (będzie bardzo miękkie) i schowaj do lodówki na minimum 2 godziny. Przed rozpoczęciem wykrawania nagrzej piekarnik do 200°C. Teraz wyjmuj ciasto partiami. Każdy kawałek rozwałkuj

Food Square
GOTOWANY SERNIK Z KUKUŁKĄ 223

urozmaicić drugą warstwę herbatników posmarowałam masą krówkową o smaku kukułki. To połączenie świetnie się tutaj sprawdziło. Polecam jest przepyszny :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/35 CM 3 opakowania herbatników maślanych (ok. 500 g) opakowanie okrągłych biszkoptów (150 g) masa krówkowa o smaku kukułki 400 g (Helio) 0,5 szklanki posłodzonej kawy kakao do posypania owoce do dekoracji(...)układamy drugą warstwę herbatników. Odstawiamy na chwilę żeby masa serowa trochę stężała. Następnie smarujemy całą masą krówkową i równo rozsmarowujemy. Biszkopty moczymy w kawie i układamy w odstępach.  Ciasto chowamy na całą noc do lodówki. Przed krojeniem wyciągamy z blachy, usuwamy folię i posypujemy kakao. Dekorujemy owocami. Smacznego

Pani na deser
Sernik na maślanym spodzie z frużeliną jeżynową 192

przepis na waniliowy serniczek na kruchym, maślanym spodzie, polany z wierzchu jeżynową frużeliną. Idealne rozpoczęcie października :) Składniki Spód 100 g zimnego masła 200 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki cukru pudru duże jajko Spód tortownicy o śr. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na okrąg większy niż dno tortownicy

Słodkie inspiracje
Domowe ciasteczka markizy 401

podwieczorek. Zrobiłam je z kruchych maślanych ciasteczek i waniliowego kremu budyniowego, do tego odrobina kolorowych koralików i voila! deser gotowy :) W wersji super ekspresowej kruche ciasteczka można zamienić na okrągłe biszkopciki - wtedy przygotowanie całości nie powinno zająć nam więcej niż 20 minut. Składniki na ciasteczka Składniki na krem +cukrowe kolorowe koraliki Ciasto przygotowujemy według przepisu . Masło wyciągamy wcześniej z lodówki

Ciastkozercy
Czas rozdać ciasteczka 190

serialu. Teraz czas na obiecany przepis. MAŚLANE CIASTECZKA Z KWIATAMI   250g mąki 100g cukru pudru 170g masła w pokojowej temperaturze 2 łyżki płatków róży w cukrze 3 łyżeczki konfitury fiołkowej Piekarnik nagrzewamy do 160*C. Mąkę mieszamy z cukrem, dorzucamy masło i drobno siekamy je nożem. Następnie dodajemy konfitury i szybko wyrabiamy ciasto do otrzymania zlepionej kuli. Kulę chowamy

les mirabelles
Cranberry Noël 202

Cranberry Noël wg Marthy Stewart. Obłędne maślane ciasteczka, idealnie kruche, nadziane żurawiną, pistacjami i orzechami laskowymi, w otoczce z wiórków kokosowych... Dla mnie jedne z najpyszniejszych ciasteczek jakie jadłam! Idealnie nadają się, aby je pięknie zapakować w ozdobną folię, przewiązać wstążeczką i rozdać jako miły świąteczny upominek najbliższym. Szybciutkie w przygotowaniu, jedynie ciasto musi pół godzinki poleżeć przed pieczeniem

Słodko-Słony Świat Ilony
Lebkuchen, czyli mięciutkie pierniczki pachnące cytrusami 239

masę miodową maślaną wlać do sypkich składników. Wymieszać na jednolitą masę, tak aby nie było grudek ( można zmiksować). Na koniec wmieszać do masy kandyzowaną skórkę pomarańczową, skórkę otartą z cytryny oraz łyżeczkę ekstraktu. Masa lekko się klei. Należy odstawić ją do całkowitego wystudzenia. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i lekko zwilżoznymi dłońmi formować z ciasta kuleczki wielkośći orzecha

DefinicjaSmaku
Ptasie mleczko z galaretką 2900

żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia żelatyny (nie gotować!!). Pozostawić do ostygnięcia.  Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem na puch.  Ubić pianę z białek. Do masy maślanej dodać chłodne mleko oraz pianę z białek. Dokładnie wymieszać. Połowę masy wylać do tortownicy i wstawić do lodówki na ok. 10 minut do stężenia (20-22 cm - dno wyłożyć papierem(...)wymieszać z kakao i wlać na jasną masę*. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić do momentu aż zacznie lekko tężeć. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone owoce. Zalać galaretką i wstawić do lodówki. SMACZNEGO!!! *u mnie powstały 4 warstwy, ponieważ niedokładnie wymieszałam jasną masę, a potem na niestężałą jeszcze jasną masę wlałam

Malinowo w kuchni
Cytrynowy sernik z sosem wiśniowym i herbatnikami 199

Rewelacyjny słodko – kwaśny sernik o cytrynowym smaku. Pieczony w kąpieli wodnej bez spodu jest niezwykle delikatny i aksamitny. Aby przełamać smak cytryny wierzch oblany jest słodkim

VioletoweKucharzenie
Ciasteczka maślane 187

Szybkie, kruche idealne nie tylko na święta. Zrobicie je w kilka chwil a wieczór przed Wigilijny to idealny czas na ich zdobienie.Składniki :* 100g masła 82

Magiczne Życie Marty
Tort maślano-truskawkowy 185

mogę upiec sama dla siebie tortu? W końcu nie co dzień kończy się 40 lat:) I tak powstał tort, z biszkoptem bez proszku do pieczenia, z masą maślaną z dodatkiem musu truskawkowego, otoczony biszkoptami i ozdobiony oczywiście truskawkami. Składniki: biszkopt: 6 jajek 180 g cukru 180 g mąki pszennej szczypta soli masa: 250 g miękkiego dobrego masła szklanka musu truskawkowego(...)czasie zestawić miskę z pary i miksować jeszcze z 10 minut, aż masa jajeczna ostygnie. Mąkę wymieszać z solą, przesiać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie, ale dokładnie. Ciasto wlać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Ciasto sprawdzić patyczkiem. Wyjąć z piekarnika i zostawić na 5 minut w blaszce. Po tym czasie

na moim stole...
Rozterki blogera kulinarnego, czyli sweter nie od parady. I mufiiny dyniowo-śliwkowe. Z cynamonem 196

przygotuję coś, co będzie rzeczonego swetra w tle wymagać...? Włożyłam więc inny; też jasny, ciepły i mięciutki. Prawie idealny... Z Mirabelką umówiłam się na wspólne dyniowe pieczenie na słodko. Ciasto w lodówce akurat miałam, więc stwierdziłam, że musi to być coś małego, niezobowiązującego. Kupiłam dynię (moją ulubioną, ogniście pomarańczową Hokkaido) i zabrałam się do rzeczy.  Muffinki są proste(...)bardzo twardej odmiany, nawet ścieranie dyni nie powinno nastarczyć kłopotów. Reszta to po prostu wymieszanie mokrych składników z suchymi, przełożenie całości do formy, nadzianie śliwkami i posypanie błyskawiczną, cudownie maślaną kruszonką. Muffiny są bardzo wilgotne, ale nie zakalcowate, mięciutkie i aromatyczne, z przyjemnie chrupiącą kruszonką. Świetne na drugie śniadanie albo na dłuższą podróż do pracy; mała dawka cukru zdecydowanie pomaga

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Miodownik cytrynowo-orzechowy 246

warstwą maślanych orzechów, całość komponuje się rewelacyjnie, smaki doskonale się uzupełniają, najlepszy na drugi lub   trzeci   dzień   po upieczeniu gdy miodowe blaty zmiękną od kremu. Krem   mimo,   że cytrynowy wcale nie jest kwaśny, bez obaw!   jest przyjemnie orzeźwiający i świetnie się komponuje ze słodką masą orzechową.  Gwarantuję to ciasto będzie hitem wśród świątecznych

Wanilia i Kardamon
Migdałowe serniczki z musem truskawkowym 198

bardzo podzielna wersja mojego ulubionego ciasta. Szybka w wykonaniu, ale i wykorzystująca sezon na truskawki. Czy Wy tez lubicie serniczki? :) Składniki: 0,5 kg sera twarogowego (użyłam z wiaderka)\ 1/2 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 2 białka 2 duże łyżki budyniu śmietankowego w proszku  2 łyżki posiekanych płatków migdałowych  130dag zwykłych maślanych herbatników 10dag płatków migdałowych

ChilliJemy
M i razowe ciastka... 140

cukrem i z melasą dodać jajko dalej ucierać  Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i soda i dodać do masy maślanej. Dodać resztę składników.  Łyżeczka nabierałam i mokrymi dłońmi formowałam kulki lekko spłaszczając. Układać na natłuszczonej blaszce w odstępach  (podczas pieczenia(...)około 15 minut. Odstawić na kratce do ostygnięcia :) * Pieprz i ziele angielskie utłuc w moździerzu i dodać na koniec do reszty ciasta

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk