wcześniej mogłem się bez nich obyć. Obok wszelkich pierniczków i cranberry noël jest to pozycja absolutnie obowiązkowa. Ciasteczka nie tylko pięknie wyglądają, ale i cudownie smakują - są delikatne, kruchutkie, maślane i pięknie pachną cytrusami. W oryginalnej wersji dodaje się wyłącznie skórkę cytrynową, jednak uważam, że pomarańczowa świetnie dopełnia ich aromat. Dodatek maku to polski akcent, który odkryłem(...)utrzyj z cukrem i solą do białości. Następnie wbij kolejno jajka, nie przerywając ucierania. Dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy, mąkę oraz mak. Dokładnie wszystko wymieszaj przy pomocy miksera. Ciasto zawiń w folię (będzie bardzo miękkie) i schowaj do lodówki na minimum 2 godziny. Przed rozpoczęciem wykrawania nagrzej piekarnik do 200°C. Teraz wyjmuj ciasto partiami. Każdy kawałek rozwałkuj
Food Squareurozmaicić drugą warstwę herbatników posmarowałam masą krówkową o smaku kukułki. To połączenie świetnie się tutaj sprawdziło. Polecam jest przepyszny :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/35 CM 3 opakowania herbatników maślanych (ok. 500 g) opakowanie okrągłych biszkoptów (150 g) masa krówkowa o smaku kukułki 400 g (Helio) 0,5 szklanki posłodzonej kawy kakao do posypania owoce do dekoracji(...)układamy drugą warstwę herbatników. Odstawiamy na chwilę żeby masa serowa trochę stężała. Następnie smarujemy całą masą krówkową i równo rozsmarowujemy. Biszkopty moczymy w kawie i układamy w odstępach. Ciasto chowamy na całą noc do lodówki. Przed krojeniem wyciągamy z blachy, usuwamy folię i posypujemy kakao. Dekorujemy owocami. Smacznego
Pani na deserprzepis na waniliowy serniczek na kruchym, maślanym spodzie, polany z wierzchu jeżynową frużeliną. Idealne rozpoczęcie października :) Składniki Spód 100 g zimnego masła 200 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki cukru pudru duże jajko Spód tortownicy o śr. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na okrąg większy niż dno tortownicy
Słodkie inspiracjepodwieczorek. Zrobiłam je z kruchych maślanych ciasteczek i waniliowego kremu budyniowego, do tego odrobina kolorowych koralików i voila! deser gotowy :) W wersji super ekspresowej kruche ciasteczka można zamienić na okrągłe biszkopciki - wtedy przygotowanie całości nie powinno zająć nam więcej niż 20 minut. Składniki na ciasteczka Składniki na krem +cukrowe kolorowe koraliki Ciasto przygotowujemy według przepisu . Masło wyciągamy wcześniej z lodówki
Ciastkozercyserialu. Teraz czas na obiecany przepis. MAŚLANE CIASTECZKA Z KWIATAMI 250g mąki 100g cukru pudru 170g masła w pokojowej temperaturze 2 łyżki płatków róży w cukrze 3 łyżeczki konfitury fiołkowej Piekarnik nagrzewamy do 160*C. Mąkę mieszamy z cukrem, dorzucamy masło i drobno siekamy je nożem. Następnie dodajemy konfitury i szybko wyrabiamy ciasto do otrzymania zlepionej kuli. Kulę chowamy
les mirabellesCranberry Noël wg Marthy Stewart. Obłędne maślane ciasteczka, idealnie kruche, nadziane żurawiną, pistacjami i orzechami laskowymi, w otoczce z wiórków kokosowych... Dla mnie jedne z najpyszniejszych ciasteczek jakie jadłam! Idealnie nadają się, aby je pięknie zapakować w ozdobną folię, przewiązać wstążeczką i rozdać jako miły świąteczny upominek najbliższym. Szybciutkie w przygotowaniu, jedynie ciasto musi pół godzinki poleżeć przed pieczeniem
Słodko-Słony Świat Ilonymasę miodową maślaną wlać do sypkich składników. Wymieszać na jednolitą masę, tak aby nie było grudek ( można zmiksować). Na koniec wmieszać do masy kandyzowaną skórkę pomarańczową, skórkę otartą z cytryny oraz łyżeczkę ekstraktu. Masa lekko się klei. Należy odstawić ją do całkowitego wystudzenia. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i lekko zwilżoznymi dłońmi formować z ciasta kuleczki wielkośći orzecha
DefinicjaSmakużelatynę i wymieszać do rozpuszczenia żelatyny (nie gotować!!). Pozostawić do ostygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem na puch. Ubić pianę z białek. Do masy maślanej dodać chłodne mleko oraz pianę z białek. Dokładnie wymieszać. Połowę masy wylać do tortownicy i wstawić do lodówki na ok. 10 minut do stężenia (20-22 cm - dno wyłożyć papierem(...)wymieszać z kakao i wlać na jasną masę*. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić do momentu aż zacznie lekko tężeć. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone owoce. Zalać galaretką i wstawić do lodówki. SMACZNEGO!!! *u mnie powstały 4 warstwy, ponieważ niedokładnie wymieszałam jasną masę, a potem na niestężałą jeszcze jasną masę wlałam
Malinowo w kuchniRewelacyjny słodko – kwaśny sernik o cytrynowym smaku. Pieczony w kąpieli wodnej bez spodu jest niezwykle delikatny i aksamitny. Aby przełamać smak cytryny wierzch oblany jest słodkim
VioletoweKucharzenieSzybkie, kruche idealne nie tylko na święta. Zrobicie je w kilka chwil a wieczór przed Wigilijny to idealny czas na ich zdobienie.Składniki :* 100g masła 82
Magiczne Życie Martymogę upiec sama dla siebie tortu? W końcu nie co dzień kończy się 40 lat:) I tak powstał tort, z biszkoptem bez proszku do pieczenia, z masą maślaną z dodatkiem musu truskawkowego, otoczony biszkoptami i ozdobiony oczywiście truskawkami. Składniki: biszkopt: 6 jajek 180 g cukru 180 g mąki pszennej szczypta soli masa: 250 g miękkiego dobrego masła szklanka musu truskawkowego(...)czasie zestawić miskę z pary i miksować jeszcze z 10 minut, aż masa jajeczna ostygnie. Mąkę wymieszać z solą, przesiać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie, ale dokładnie. Ciasto wlać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Ciasto sprawdzić patyczkiem. Wyjąć z piekarnika i zostawić na 5 minut w blaszce. Po tym czasie
na moim stole...przygotuję coś, co będzie rzeczonego swetra w tle wymagać...? Włożyłam więc inny; też jasny, ciepły i mięciutki. Prawie idealny... Z Mirabelką umówiłam się na wspólne dyniowe pieczenie na słodko. Ciasto w lodówce akurat miałam, więc stwierdziłam, że musi to być coś małego, niezobowiązującego. Kupiłam dynię (moją ulubioną, ogniście pomarańczową Hokkaido) i zabrałam się do rzeczy. Muffinki są proste(...)bardzo twardej odmiany, nawet ścieranie dyni nie powinno nastarczyć kłopotów. Reszta to po prostu wymieszanie mokrych składników z suchymi, przełożenie całości do formy, nadzianie śliwkami i posypanie błyskawiczną, cudownie maślaną kruszonką. Muffiny są bardzo wilgotne, ale nie zakalcowate, mięciutkie i aromatyczne, z przyjemnie chrupiącą kruszonką. Świetne na drugie śniadanie albo na dłuższą podróż do pracy; mała dawka cukru zdecydowanie pomaga
Pożeraczka, czyli raz adobrzewarstwą maślanych orzechów, całość komponuje się rewelacyjnie, smaki doskonale się uzupełniają, najlepszy na drugi lub trzeci dzień po upieczeniu gdy miodowe blaty zmiękną od kremu. Krem mimo, że cytrynowy wcale nie jest kwaśny, bez obaw! jest przyjemnie orzeźwiający i świetnie się komponuje ze słodką masą orzechową. Gwarantuję to ciasto będzie hitem wśród świątecznych
Wanilia i Kardamonbardzo podzielna wersja mojego ulubionego ciasta. Szybka w wykonaniu, ale i wykorzystująca sezon na truskawki. Czy Wy tez lubicie serniczki? :) Składniki: 0,5 kg sera twarogowego (użyłam z wiaderka)\ 1/2 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 2 białka 2 duże łyżki budyniu śmietankowego w proszku 2 łyżki posiekanych płatków migdałowych 130dag zwykłych maślanych herbatników 10dag płatków migdałowych
ChilliJemycukrem i z melasą dodać jajko dalej ucierać Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i soda i dodać do masy maślanej. Dodać resztę składników. Łyżeczka nabierałam i mokrymi dłońmi formowałam kulki lekko spłaszczając. Układać na natłuszczonej blaszce w odstępach (podczas pieczenia(...)około 15 minut. Odstawić na kratce do ostygnięcia :) * Pieprz i ziele angielskie utłuc w moździerzu i dodać na koniec do reszty ciasta
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk