pszennej, 1 kostka masła, pół szklanki cukru pudru, 2 chałwy o smaku waniliowym w batoniku (w moim przypadku były to 2 chałwy firmy Odra każda po 65g) Na masę maślaną (do obłożenia tortu): 125 g masła w temp. pokojowej, 400 g cukru pudru, kilka łyżek przegotowanej wody Poncz: pół cytryny, 1 łyżeczka cukru pudru, pół szklanki przegotowanej wody(...)Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i lekko, ale dokładnie wymieszać lub zmiksować. Tortownicę (22-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wylać ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 40 minut do tzw. "suchego patyczka". Termoobieg: 160 stopni 50-60 min. na najniższej tacy. Przepis znaleziony tutaj . Masa chałwowa: Ugotować
Domowa Cookierenka AgiPełnia lata to dobry czas aby cieszyć się najlepszymi w tym czasie owocami. Z pewnością należą do nich soczyste pachnące słońcem moje ulubione śliwki, przygotowuję z
Wanilia i Kardamonzrobienia kruche maślane ciasteczka z dżemem. Składniki: (na ok. 35-40 sztuk) 400 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 1 cukier waniliowy / 1 mała łyżeczka cynamonu 150 g masła dżem - ja miałam jagodowy i wiśniowy domowej roboty. Wykonanie: Z podanych składników poza dżemem, zagniatamy ciasto. Wykładamy na stolnicę
W Moim Magicznym DomuSZPARAGI Z MAKARONEM W MAŚLANYM SOSIE Pyszne, zielone danie. Mega prosta i szybka pasta w aksamitnym, lekkim sosie z pociętymi na kawałki szparagami. SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI, ZIEMNIAKAMI I PESTO Niesamowite połączenie kremowych ziemniaków z makaronem al dente i chrupiącymi szparagami i delikatnym pesto w tle. TARTA ZE SZPARAGAMI ALLA FONTINA Błyskawiczna tarta jest zrobiona na cieście bez tłuszczu. Dlatego można
Niedzielny kucharzMałe cudeńka. Przepyszne i słodkie ciasteczka. Idealne do niedzielnej kawy. Polecam przygotować je już teraz i delektować się ich smakiem. Składniki : * 3 białka * 200g
Magiczne Życie MartyKruche, wyjątkowe ciasteczka maślane, którym nie można się oprzeć. Za to można polać je kolorowym lukrem czy czekoladą, udekorować, smakować Jest świątecznie, nie tylko pierniczki smakują w Boże Narodzenie – takie ciasteczka z pewnością znajdą swoich fanów Są bardzo kruche, maślano-cynamonowe, pyszne ♥ Inne pomysły na takie ciasteczka? Proszę bardzo wystarczy dodać do takiego ciasta: 70 g wiórków kokosowych, będą
Zasmakuj KuchniNiebiańsko kruche maślane ciasteczka, od których nie sposób się oderwać. Smakują dzieciom i dorosłym. U nas właśnie czekają również na świętego Mikołaja wraz ze szklaneczką mleka. :) Jak podoba się Wam moja nowa patera? :) Potrzebujemy: 140 g cukru pudru 260 g masła 2 żółtka jaj 440 g mąki pszennej Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto. Po czym wkładamy je do lodówki
MamaOskarkaPachnące, puszyste i leciutkie bułeczki... Nadziewane dżemem i oblane cudown ą polew ą czekoladow ą . Bułeczki maj ą maślany smak i lekki aromat cytrynowy, a to wszystko komponuje się w idealn ą całość . Świeże bułeczki bardzo szybko znikają ze stołu , wi ę c zawsze staram się zrobić(...)bardzo dużo 😊 Spróbujcie je upiec w swoim domu, a Wasze dzieci i ca ł a rodzinka na pewno będzie zachwycona 💗😉 Składniki: ciasto: m ą ka pszenna 6.5 szklanki, mleko 1 szklanka, woda ciepła 1 szklanka, cukier drobny pół szklanki, masło 200 g, skorka z cytryny 3 łyżki, drożdże suche 2 łyżeczki, żółtko
kulinarne odsłony patijednolitą masę. Ciasto odstaw na bok na około 30-40 minut , aby trochę "odpoczęło". Jeśli nie masz czasu, pomiń ten krok, naleśnik też wyjdą smaczne. Smaż naleśniki na porządnie rozgrzanej patelni do ścięcia i delikatnego zrumienienia z obu stron. Ja dodatkowo smażę każdy naleśnik na klarowanym maśle, ponieważ cała moja Rodzina uwielbia ten maślany posmak. Ale wybór
Słodko-Słony Świat IlonyWyszło trochę masło maślane czyli jak chleb żytni to tylko na zakwasie żytnim a jak pszenny to tylko na zakwasie pszennym bo nie jest to prawda. Można łączyć zakwas żytni z mąką pszenną czy odwrotnie, pełna dowolność. Zależność jest taka że chleb na zakwasie pszennym rośnie wolniej niż na żytnim. Oba zakwasy pięknie napuszają ciasto. Tym razem chleb według przepisu
Moje Małe Czarowaniesmak. Niby niepozorne maślane ciasteczka ale nie mają sobie równych :) Pieczone tylko na samym maśle. Piekła je zawsze również moja mama. Teraz piekę i ja. Ale i tak nikt nie potrafi zrobić tak pysznych jak babcia. Może to taki sentyment z dzieciństwa a może po prostu babcia dodaje jakiś tajemniczy składnik, który sprawia, że ciasta są tak wyjątkowe. Składniki: Ciasto
My simple kitchenKruche, maślane z migdałami i cynamonem. Idealne ciasteczka nie tylko na Boże Narodzenie. SKŁADNIKI: (na około 25 sztuk) 50g zmielonych migdałów 100g maki tortowej 40g cukru pudru 90g masła szczypta soli 2-3 łyżeczki cynamonu cukier do obtoczenia WYKONANIE: Mąkę przesiać. Wszystkie suche składniki połączyć. Dodać zimne pokrojone w kostkę masło. Zagnieść ciasto. Cisto podzielić na cztery części i uformować
Pyry na Gazupiec kolejne 5 porcji ciasta. Krem orzechowy:4. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka i ucierać mikserem na średnich obrotach jeszcze przez około 3 minuty. Wsypać orzechy, wymieszać. 5. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie dodać do niej serek i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 6. Do maślanej masy dodawać po dużej
Mała Cukierenkałyżka miodu 150 g cukru pudru 1 łyżeczka olejku migdałowego 1/3 szklanki wody krem marcepanowy: 200 g marcepanu 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30 % krem maślany: 200 g masła 1 łyżeczka cukru 1 jajko duże pozostałe: 1 słoiczek konfitury wiśniowej 1/2 szklanki białego wina 1 cytryna 50 g płatków migdałowych dekoracje: 5 kulek kokosowych 30 g czekolady(...)rozpuści się. Jak piana jest lśniąca a cukier rozpuszczony dodaję żółtka i już tylko mieszam chwilę mikserem. Mąki, mak, migdały, proszek mieszam i dodaje w trzech partiach stopniowo do ciasta. Mieszam delikatnie od spodu łyżką drewnianą. Dno formy o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę biszkopt
wesoła kuchnia