Jest niezwykle kremowy dzięki serkowi mascarpone i śmietanie kremówce. Do tego rewelacyjnie pachnący cynamon i czekoladowa polewa. Po prostu obłędny w smaku! Spód: 35 g masła 120 g ciasteczek maślanych bez dodatku cukru Cukry Nyskie Masa serowa: 250 g sera sernikowego (z wiaderka) 250 g serka mascarpone 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 3 jajka ¼ szklanki śmietany(...)mieszamy z kilkoma łyżkami masy serowej (u mnie około 10 łyżek). Zahartowana czekoladę przelewamy do reszty masy i miksujemy do połączenia składników. Gotową masę przelewamy na ciasteczkowy spód. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 120*C. Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie zalane do pełna wrzątkiem. Sernik pieczemy przez około 80 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach. Gotowy wyjmujemy
VioletoweKucharzeniepomarańczową, rodzynkami i... właśnie - czekoladą. To ciasto będzie zdecydowanym faworytem na świątecznym stole. Pokochają go nawet osoby, które do tej pory niechętnie sięgały po tego rodzaju wypieki. Wbrew pozorom, ciasto nie kruszy się, idealnie kroi na kawałki i długo zachowuje świeżość. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu znalezionego na stronie Moje Wypieki :) Składniki: 500 g mielonego maku (można zmielić własnoręcznie(...)sitku. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodać wszystkie bakalie, migdały, miód, czekoladę i aromat. W razie potrzeby dosłodzić lub dodać więcej aromatu. Do masy maślanej dodać mak i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy, uważając, aby piana nie opadła. Formę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę
Chocolate Muffin Blogtego lata zaraz obok ciasta jak marzenie :) Na blogu pojawi się niedługo nowa kategoria - ciasta bez pieczenia . Znajdziecie tam przepisy na desery i ciasta, które nie wymagają użycia piekarnika, są więc idealne na letnią porę, kiedy za oknem upał, a stanie przy gorącym piekarniku nie należy do najprzyjemniejszych zajęć. Do przygotowania spodu wykorzystałam herbatniki w czekoladzie kupione w Lidlu . Muszę(...)pochwalić się, że przepis jest w całości mojego pomysłu. Jedyną inspiracją były moje dotychczasowe doświadczenia :) Zapraszam do komentowania - podzielcie się swoją opinią :) Spód : 100 g herbatników maślanych 100 g herbatników w czekoladzie mlecznej 30 g miękkiego masła Ciasteczka umieszczamy w misie miksera i blendujemy do momentu, aż masa osiągnie konsystencję mokrego piasku. Dodajemy masło i ponownie miksujemy. Tortownicę
Chocolate Muffin Blogobaj mamy z nimi wiele wspólnego – jeden z nas skończył polonistykę, drugi – konserwację papieru. Kiedy jeden pozagina prawie wszystkie rogi, żeby zaznaczyć ulubione przepisy, ubrudzi kartki ciastem, masłem albo winem, kiedy dopisze na wszystkich marginesach swoje notatki, które mają obu uchronić przed kulinarną katastrofą w przyszłości, wtedy drugi bierze taką książkę na warsztat i przywraca jej dawny blask(...)drożdżówek czy rogali maślanych. Wszystko, czego potrzeba, by objadać się chlebem razowym, miodowym czy orkiszowym. Wszystko, by wybrać się, siedząc przy własnym stole, w kulinarną podróż do Włoch, Indii, Gruzji albo na Bliski Wschód czy żydowską Lubelszczyznę. Znajdziemy tu informacje o mące, o drożdżach i zakwasie, o niezbędnym wyposażeniu naszej małej domowej piekarni i o wyrabianiu ciasta. I tu się
GRUBY WAŁEKpomysł i pewna wizja tortu. Bardzo często ciasta, które robię są zaczerpnięte z różnych stron, książek, zeszytów mamy lub są zlepkiem kilku różnych przepisów. Jednak ten tort zaliczam do ciast, które od samego początku do samego końca były tworzone bez żadnych pomocy czy inspiracji. Tort czekoladowo - miętowy , który chciałabym wam pokazać fantastycznie orzeźwia i chłodzi dzięki mięcie, nie jest przesłodzony(...)jest bardzo lekki i świetnie wyważony. Nie ma tu żadnych sztucznych barwników, aromatów, ulepszaczy. Bazą tortu jest biszkopt czekoladowy nasączony zaparzoną miętą, przełożony dwoma kremami. Jeden krem to krem maślany (czekoladowo-miętowy), natomiast drugi to krem miętowy z bitej śmietany. Idealnie ze sobą współgrają - jeden cięższy, kremowy, bardziej zwięzły, natomiast drugi delikatny, leciutki i rozpływający się w ustach. Przyznaję
JedzeniomaniaCiasto Raffaello dla wielbicieli szybkich w przygotowaniu, kremowych ciast. Połączenie słonych krakersów ze słodkim, delikatnym, kokosowym kremem. Prawdziwa uczta dla podniebienia. Ciasto będzie dobre po przeleżeniu w lodówce 3 godzin. Wtedy krakersy zmiękną a krem zgęstnieje. Składniki : 2 paczki krakersów 1 litr mleka 2 opakowania budyniu waniliowego (każdy po 40 g) 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru(...)odłożyć do wystudzenia do temperatury pokojowej. Masło umieścić w misie miksera, zmiksować do powstania puszystej masy. Nie przerywając miksowania dodać budyń, w kilku turach, do powstania gładkiej masy budyniowo - maślanej. Dodać 150 g wiórków kokosowych i zmiksować. Podzielić na 3 równe części. Przygotować posypkę: 50 g wiórków kokosowych przyrumienić na suchej patelni, wymieszać z 3 pokruszonymi krakersami. Wystudzić
Słodka StrefaPyszny serniczek na bazie skyru o dużej zawartości białka oraz serka wiejskiego. Z kolorowymi galaretkami smakuje wyśmienicie. Przypadnie szczególnie dzieciom ze względu na kolory. 250
VioletoweKucharzenieBardzo łatwy i szybki do zrobienia sernik na zimno. Idealny na gorące dni :) SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR. 22 CM: SPÓD: 20 dag herbatników maślanych 10
Pani na desertemperaturze pokojowej 2 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub pół łyżeczki aromatu migdałowego Przygotowanie Wszystkie składniki na ciastka umieścić w misie miksera i utrzeć na gładkie, miękkie ciasto. Formować w dłoni kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blaszce w sporych odstępach (ciastka rozleją się na boki). Lekko spłaszczyć dłonią. Widelcem wycisnąć na każdym ciastku wzorek kratki Piec(...)moimi modyfikacjami podam wkrótce. Muszę je przygotować jeszcze raz bo ostatnie robiłam trochę " na wyczucie " i nie pamiętam dokładnie proporcji, ale wyglądają tak jak na zdjęciu poniżej. Marcepanowe ciasteczka maślane - czyli moje wariacje na bazie przepisu z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki i desery" Składniki na około 25 ciasteczek: 100 g bardzo zimnego masła 150 g mąki pszennej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataRześkie i wilgotne ciasto z rabarbarem. Idealnie sprawdzi się na piknik w ciepłe dni. Aromatyczne dzięki dodatkowi aromatów i przypraw 😀 Składniki: 120 g masła 2 duże jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka (250 ml) jogurtu greckiego 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków + dodatkowa 1 łyżka cukru 3/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii(...)temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kardamonem, odłożyć. W misie miksera umieścić masło i cukier; utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu do dokładnego połączenia się składników. Dodać oba ekstrakty, skórkę z pomarańczy i zmiksować. Dodawać jogurt grecki na zmianę z przesianą mąką
Słodka StrefaWiem że to ona nadawała całości słodkości (ale mi się zrymowało ), ale jednocześnie po zastygnięciu wyszła super zwarta. A to jest punkt o który ja się zawsze martwie przy ciastach bez pieczenia. Ale gdyby połączyć ją z jakąś inną lekką i orzeźwiającą masą, to mogłoby wyjść już całkiem niezłe połączenie :-). Składniki na blaszke 20×20 cm: KREM MLECZNY(...)mleka w proszku (miałam “łaciate”) – 180 g miękkiego masła DODATKOWO: – 0,5 puszki masy kajmakowej – 60 g posiekanych orzeszków ziemnych – 33 sztuki herbatników maślanych POLEWA: – 70 g czekolady (pomieszałam pół na pół mleczną z gorzką) – 70 ml śmietanki kremówki 30% Mleko wraz z cukrami wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia, oczywiście
RelaxtimeTym razem będzie gościnny wpis z przepisem Basi na świąteczne pierniczki :) Warto przygotować chwilę wcześniej aby odpowiednio skruszały i nie były zbyt twarde. Pierniczki najlepiej jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!brak piekarników, wówczas prodiż, w wielu domach, pełnił funkcję piekarnika. W wielu domach, również w miastach, gotowano na małych kuchenkach elektrycznych, palono w kuchniach węglowych... spód : 125 g herbatników maślanych, 85 g miękkiego masła, masa serowa : 1 kg sera białego trzykrotnie mielonego* 250 g cukru pudru, 60 g miękkiego masła, 3 żółtka, 120 ml mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, Spód(...)zagotowania. Gdy się zagotuje, zdjąć z ognia i ciągle mieszając wlać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną. Postawić na ogniu i mieszając zagotować. Gorącą masę wylać na przygotowany spód ciasta. Odstawić do zastygnięcia. Do masy serowej można dodać cukier waniliowy, skórkę cytrynową, skórkę pomarańczową... wybór należy do nas. *Używam ser z kubełka, jednak kupując taki ser, należy zwrócić uwagę na jego
królestwo garówmleka, aż do ich wykończenia. Blachę do muffinek dokładnie wysmarować tłuszczem. Do tak przygotowanej blachy na muffinki nakładać łyżką ciasto (u mnie łyżką do lodów o średnicy 6 cm). Ciasto powinno sięgać do 2/3 wysokości formy. Muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 20 - 25 minut, aż staną się złociste(...)masło pokryło całą muffinkę i delikatnie w nią wsiąkło), a następnie bardzo dokładnie obtoczyć w cukrze cynamonowym. Czynności powtarzać z każdą kolejną muffinką, aż wszystkie będą oblepione cynamonowo-maślaną otoczką. Muffiny jeść na ciepło lub po całkowitym wystudzeniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 15 dużych i wyrośniętych muffinek. Muffiny pączkowe przygotowane według tego przepisu są słodkie, maślane
Gospodyni Miejskakilka minut. Inspiracją do tego deseru było słynne ciasto banoffe. Słodka śmietanka, banany oraz masa kajmakowa stworzyły smaczny deser. 5 słoiczków : 1 szklanka śmietanki 36% ¼ szklanki mleka 1 łyżka cukru pudru 50 g czekoladek Kinder lub innej czekolady 1 łyżeczka żelatyny 350 g kajmaku 1 banan 50 g herbatników maślanych 15 orzechów laskowych Śmietankę ,mleko i cukier puder podgrzewamy
VioletoweKucharzeniejestem za tym, by dzieciom podawać kawę, a maślany krem wydawał się zbyt ciężki. Wymyśliłam więc ich bezglutenową wersję, kawę zastępując kakao, a masło w kremie – mascarpone i ekstraktem wanilii. Dodatek borówek sprawił, że babeczki są soczyste i jeszcze bardziej pasują do lata. Borówkowe babeczki z kremem mascarpone Danie Ciasto , Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 12 Składniki
KucharzycaPyszne, kruche i maślane ciasteczka to jedne z moich ulubionych. Upiekłam je z orzeszkami prażonymi, cukrem i śmietanką. Wyszły rewelacyjne, polecam. SKŁADNIKI(...)masła naturalnego 500 g mąki pszennej 7 łyżek cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia gdyby ciasto było zbyt suche dodajemy 1 łyżkę gęstej śmietany
Kulinarne Fantazje Marioli