ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:110/226)

Eklerki 1305

prostego ciasta parzonego. To dla mnie trochę taka cukiernicza magia, że ciasto rośnie tak pięknie bez żadnego proszku, nie wiem jak, ale to działa. I jest pyszne :) Tradycyjnie eklerki nadziewane są cukierniczym kremem crème pâtissière, ja dziś wybrałam do nadziania prosty krem śmietankowy, jeśli jednak wolicie nieco cięższe maślane kremy, poniżej link do budyniowego. Składniki: 1 szklanka mąki(...)Kiedy płyn już się gotuje jednym ruchem wsypujemy przesianą mąkę i podgrzewamy dalej ciągle mieszając. Powinniśmy otrzymać jednolitą „kluskę”, która bez trudu odkleja się od brzegów garnka. Ciasto odstawiamy do przestudzenia. Do chłodnego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem (warto zrobić to w większej misce niż moja ;) ). Do wyciskania eklerków dobrze jest użyć tylki

Ciastkozercy
Ciasto chałwowe bez pieczenia 5505

mąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżka cukru (ostrożnie, bo i bez cukru ciasto jest słodkie) - 200g chałwy - 75g miękkiego masła * polewa: - 50g gorzkiej czekolady - 50ml mleka - 1 łyżka cukru pudru - 1 łyżka masła * dodatkowo: - 2-3 łyżki konfitury z czarnej porzeczki (lub innej cierpkiej konfitury) - opakowanie herbatników maślanych Budyń: 3/4 mleka zagotować, dodać połamaną chałwę i dobrze ją rozpuścić(...)chałwową. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników i rozsmarować pozostałą konfiturę. Polewa: Mleko zagotować z masłem i cukrem pudrem. Gorącym zalać czekoladę i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Delikatnie przestudzić. Polać ciasto i wyrównać powierzchnię. Ciasto wsadzić do lodówki na minimum 3h (najlepiej na całą noc). Smacznego! Serwetka by Druty Małgorzaty

CookYourself
Wielkanocne Brioszki czyli Niedzielne Sniadanie odc.114 213

drożdżowe baby, zaczyn rósł nocą a potem rano pachniało już ciastem. Zawsze było ich dużo, nawet jak czerstwiały były pyszne maczane w mleku czy herbacie. Ja na te święta nie upiekę drożdżowych bab ale za to przygotuję Brioszki z przepisu Anny Włodarczyk znalezionego w "Retro Kuchni". Wielkanocne Brioszki Maślane 100 ml mleka 380 g przesianej maki pszennej 50 g cukeu(...)jednym jajku a następnie żółtku. Po 10 minutach wyrabiania dodajemy po kawałku miękkie masło i rodzynki. Wyrabiamy kolejne 10 minut. Może to za nas zrobić mikser. Gładkie, lśniące ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w misce nakrytej folią i wstawionej do lodówki na noc. Następnego dnia ciasto wyjmujemy z lodówki na 2 godziny przed planowanym pieczeniem by ciasto się ogrzało. Po godzinie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto 3bit 176

miksujemy z pudrem na sztywno. Dodajemy lekko ciepłą( ale nie gorącą żelatynę). Dodatkowo: opakowanie ciasteczek maślanych ( 150 g) opakowanie okrągłych biszkoptów 2 łyżki ciemnego kakao WYKONANIE: cienki blat biszkoptowy ( lub herbatniki) +ciepła masa budyniowa+herbatniki masa kajmakowa biszkopty masa śmietanowa posypujemy przez sitko kakao Ciasto schładzamy ok. 3 godziny. Smacznego

Domowe ciasta
Ciasteczka Świętego Mikołaja 208

Sposób przyrządzenia: 1. Utrzyj masło z brązowym i białym cukrem na puszystą masę. 2. Wbij do maślanej masy jajko i dokładnie zmiksuj całość. 3. Przesiej przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj wszystko szpatułką do połączenia. 4. Czekoladę posiekaj i dodaj do ciasta razem z solą - zagnieć na gładkie ciasto. 5. Uformuj z ciasta wałek, owiń folią spożywczą

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Maślane piegusy z truskawką 149

które już bez trudu i w przystępnej cenie można dostać w każdym sklepie, nawet moim ;) Rogale maślane, przygotowałam po tym jak pierwsze, bez nadzienia zniknęły bezpowrotnie ranną porą :) Stwierdziłam, że skoro były dobre, to czemu nie powtórzyć ich w całkowicie słodkiej wersji :) Do ciasta dodałam więc więcej cukru, do środka truskawki, a wierzch ponownie obsypałam cukrem. By było szybciej, ciasto

Kuchnia w czekoladzie
Tropikalny sernik kokosowy z musem ananasowym 196

nadają wyczuwalnego aromatu. A wierzch? Mus jest Wam znany z wyżej wymienionego sernika. Ananas przełamuje słodycz ciasta i idealnie komponuje się ze smakiem kokosa. Całość znakomicie ze sobą współgra. Deser najlepiej smakuje schłodzony :) Spód: 160 g wafelków z nadzieniem śmietankowym 70 g herbatników maślanych 5 kostek mlecznej czekolady 60 g masła, roztopionego Składniki zmielić do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę

Chocolate Muffin Blog
Tort Orzechowo czekoladowy z masą maślaną białą oraz czekoladową 169

pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szklanka mąki tortowej (1 szklanka a raczej tyle ile przyjmie ciasto) pół szklanki zmielonych orzechów Masa czekoladowa: pół litra mleka 2 łyżki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao  kostka masła cukier wg uznania Masa maślana: pół kostki masła  cukier puder pół szklanki aromat rumowy   Wykonanie: Biszkopt: z podanych składników

Pychotkaaa
Góralskie placki Moskole 216

rzadkie dosypuj mąkę (ja dosypałam ok ćwierć szklanki) 4. Z ciasto uformuj owalne placki na wysokość ok 1 cm i zrumień a raczej upiecz na suchej patelni. 5. Podawaj z masłem Lurpak czosnkowym. Ja zrobiłam krem bryndzowo- maślany. Utarłam bryndzę z masłem czosnkowym i kładłam na gorące placki. Pycha

AZgotuj!
Krem budyniowy karpatkowy 2048

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem ten idealnie nadaje się do ciast i tortów.   Krem budyniowy karpatkowy – Składniki: 500ml mleka 6 łyżek cukru 1 opakowanie budyniu

Kulinarne Przeboje
ANANAS Z SZAFRANEM I WANILIĄ 163

Super prosty przepis na deser z ananasa. Słodki, maślany, no i i dodatkiem szafranu... Czego chcieć więcej? Robi się go w dwie minuty, zjeść można tonę :) Można je podać z lodami albo jako dodatek do ciasta. Polecam leniwym i na diecie :) Składniki: - ananas- 1 sztuka -szafran- około 15 nitek -masło- duża łyżka -wanilia- pół laski, lub kieliszek ekstraktu waniliowego Wykonanie

Kuchnia bezglutenowa Loli
Ciasto bananowe 161

Banan to sycący i słodki owoc, ma delikatny, maślany miąższ, wyjątkowo łagodny dla przewodu pokarmowego. Rzadko wywołuje alergię. Jest też praktyczną i pełną witamin i minerałów przekąską. Banany mogą być też pysznym składnikiem deserów i ciast, dlatego serdecznie polecam moje ciasto bananowe, które jest delikatne, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Składniki:3 dojrzałe banany,1/3 szklanki

Moniki Smakołyki
MINI SERNICZKI Z SOSEM MALINOWYM 166

wspaniałe zestawienie :) i są pysznym dodatkiem do popołudniowej kawy ... Składniki na spód: 100 g. herbatników maślanych 50 g. masła 1  łyżka kakao Herbatniki drobno pokruszyć lub zmielić. Wymieszać z kakao  i roztopionym masłem. Małe foremki wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Wylepić ciastem spód foremek oraz do połowy boki. Na masę serową: 250 g.  zmielonego twarogu

Walijskie Pichcenie
Eklerki 145

prostego ciasta parzonego. To dla mnie trochę taka cukiernicza magia, że ciasto rośnie tak pięknie bez żadnego proszku, nie wiem jak, ale to działa. I jest pyszne :) Tradycyjnie eklerki nadziewane są cukierniczym kremem crème pâtissière, ja dziś wybrałam do nadziania prosty krem śmietankowy, jeśli jednak wolicie nieco cięższe maślane kremy, poniżej link do budyniowego. Składniki: 1 szklanka mąki(...)Kiedy płyn już się gotuje jednym ruchem wsypujemy przesianą mąkę i podgrzewamy dalej ciągle mieszając. Powinniśmy otrzymać jednolitą “kluskę”, która bez trudu odkleja się od brzegów garnka. Ciasto odstawiamy do przestudzenia. Do chłodnego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem (warto zrobić to w większej misce niż moja ;) ). Do wyciskania eklerków dobrze jest użyć tylki

Ciastkozercy
Babka z jagodami 102

dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy maślanej cały czas mieszając. Dodać śmietanę, wymieszać. Jagody umyć, osuszyć i wymieszać z łyżką mąki pszennej. 1/4 masy wylać na spód silikonowej foremki na babkę, posypać częścią jagód, czynność powtarzać do wyczerpania ciasta i jagód. Najlepiej aby ciasto stanowiło ostatnią warstwę. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego

Smakołyki Asi