ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:117/226)

Sernik dyniowy z kremem kokosowym 162

esienny, pachnący cynamonem, kardamonem i goździkami z lekką dyniową nutką. Cudownie kremowy i puszysty za sprawą ricotty. Na kruchym maślanym bezglutenowym spodzie z kakao i z leciutkim jak chmurka kremem z koksowej śmietanki z kawałkami chrupiących orzechów. Aż brakuje przymiotników, żeby opisać ten sernik! Po prostu idealny na jesień! A jak Wam jeszcze powiem, że jest bez cukru, to już(...)mleka Dodatki: ½ łyżeczki cynamonu garść orzechów włoskich garść orzechów laskowych * PRZYGOTOWANIE Spód Suche składniki wymieszaj ze sobą. Następnie dodaj posiekane masło, wbij żółtko i wlej mleko. Zagnieć ciasto i uformuj w kulę. Następnie wstaw na 30 minut do lodówki. Foremkę pokryj od spodu papierem do pieczenia. Kolejno ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód formy oraz boki do połowy wysokości. Ponakłuwaj

Food Square
Czekoladowy sernik z Mascarpone 411

kilka kropel olejku waniliowego Spód: - 8 herbatników maślanych Sposób wykonania: Piekarnik nagrzać na 180 stopni, na środkowej półce ustawić dużą blachę z ok1 litra wody, Blaszkę 22cm owinąć szczelnie folią aluminiową, wyłożyć herbatniki, wszystkie składniki na masę czekoladową wymieszać, tylko do połączenia składników, wylać masę na herbatniki i wstawić blaszkę z ciastem do blaszki z wodą, zmniejszamy temperaturę w piekarniku

Wypieki Rene
Najsmaczniejsze ucierane ciasto orzechowe ze śliwkami i kruszonką 162

kruszonką.   Do ciasta zużyłam 1 kg śliwek a resztę zjedliśmy zanim zabrałam się za pieczenie ciasta. Były takie smaczne, że nawet pomyślałam, że może mi tych śliwek do ciasta zabraknąć.   Składniki: 1 kg dużych śliwek 300 g mąki pszennej tortowej 60 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g orzechów włoskich 300 g masła(...)jednym jajku. Kiedy masa jajeczno-maślana była dobrze utarta, wsypywałam stopniowo mieszankę z mąką. Utarłam na puch.   Foremkę (36x26 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik włączyłam na 180 °C.   Śliwki umyłam, wyjęłam pestki i przekroiłam na ćwiartki.   Zrobiłam kruszonkę. Wymieszałam wszystkie składniki. Roztarłam palcami, żeby kruszonka nabrała konsystencji grubego piasku. Ciasto przełożyłam do foremki. Na wierzchu poukładałam

Kuchnia u Krysi
Tort rocznicowy 170

Już jutro nasz wielki dzień a jest nim 24 rocznica ślubu. I z tej okazji upiekłam tort. Ozdoby z masy maślanej to dla mnie debiut ale

Ewa w kuchni
573. Najlepsza chałka świata. 138

 pudding chlebowy z domowej chałki z gruszką i płatkami migdałowymiTaa, chałka..... w życiu nie jadłam lepszej *.*Taka mięciutka, maślana. ze słodką kruszonką, może dlatego prawie

More food, love and dreams
Pizzerinki dla chłopczyka i dziewczynki, czyli domowa minipizza 142

świętowanie z dzieciakami. Domowa minipizza Składniki na 9 sztuk: Rozczyn: 25 g drożdży ½ łyżki cukru (6 g) 1,5 łyżki mąki pszennej (15 g) ½ szklanki ciepłej wody (125 g) Ciasto właściwe: ¼ szklanki ciepłej wody (65 g) ½ łyżeczki soli (4 g) 1,5 łyżki oleju lub oliwy (15 g) 1 i 4/5 szklanki mąki pszennej (310 g) Sos pomidorowy: 4 łyżki(...)plastrów maślanego fileta z indyka (60 g) 10 plastrów sera salami (160g) Wykonanie: Najpierw przygotowujemy rozczyn: drożdże umieszczamy w misce, wlewamy wodę i mieszamy do momentu, aż drożdże się rozpuszczą, następnie dodajemy cukier oraz mąkę pszenną, wszystko razem mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Po upływie 10 minut do podrośniętych drożdży dodajemy wszystkie składniki ciasta właściwego i wyrabiamy

KulinarneImpresje.pl
Śmietankowa babka budyniowa 140

Śmietankowa babka budyniowa, z lekką nutą wanilii i pomarańczy - prosta do wykonania, tradycyjna w smaku, delikatna, wilgotna. Jest zrobiona na śmietanie, dzięki czemu jest lżejsza od tradycyjnych bab maślanych. Zachęcam do zrobienia na święta :) Składniki: 220 g mąki pszennej 2 budynie śmietankowe bez cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka szczypta soli(...)Silikonowej nie smarujemy. Inne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Składniki rozdzielamy do miseczek: Oddzielamy białka od żółtek. Białka wbijamy do dużej miski, w której wykonamy całe ciasto. Do białek dodajemy szczyptę soli. Do drugiej miski wsypujemy i mieszamy: mąkę, budynie, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Odmierzamy cukier. W niedużej misce łączymy produkty mokre: śmietanę, olej, olejek pomarańczowy

Smak mojego domu
Tort komunijny 187

łyżka proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Krem śmietanowy  serek mascarpone - 250 g śmietana 36 % - 500 ml 2 op. zagęstnika do śmietanki cukier puder - 3 łyżki Na masę maślaną (do obłożenia tortu): masło - 1 kost sok z cytryny - 4 łyżeczki cukier puder - 170 g Dodatkowo brzoskwinie - 1 puszka masa cukrowa  - 700 g  opłatek cukrowy(...)ostrożnie wymieszać łyżką drewnianą. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem , tylko samo dno tortownicy o wymiarach 27 cm. Włożyć do piekarnika, piec ok.30 minut w 175 stop, tzw do suchego patyczka. Krem śmietanowy : Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać zagęstniki, dalej ubijać. Następnie dodawać stopniowo, cukier puder i po łyżce serka mascarpone, delikatnie wymieszać. Masa maślana : Do miski przełożyć masło

Kuchnia Danusi
Tarta z agrestem i bezą włoską 124

reszty postanowiłem upiec tartę. Klasyczną, na kruchym maślanym spodzie z bezową czapą, której słodycz wspaniale równoważy kwaśny smak agrestu. Jednym słowem — cudowna! Jeśli akurat w Waszym warzywniaku nie znajdziecie tych owoców, to śmiało wykorzystajcie porzeczki lub jeżyny. Również idealnie się nadadzą. * SKŁADNIKI na formę o średnicy 30 cm Kruche ciasto: 180 g mąki pszennej 110 g zimnego masła 3 żółtka

Food Square
cytrynowy sernik gotowany na herbatnikach- dziecinnie prosty 193

ulubione ciasto więc chętnie się zgodziła. To ciasto naprawdę jest dziecinnie proste i skoro poradziła sobie z nim moja 5-latka to każde dziecko ogarnie. Oczywiście przy piecu trzeba pilnować ale resztę spokojnie może zrobić samo. A serniczek serio palce lizać! *foremka 23*28 cm Składniki: 24 herbatniki maślane 1 kg sera z wiaderka (użyłyśmy waniliowy) 4 jajka 1 opakowanie(...)Wmieszać rodzynki i skórkę pomarańczową. Od razu gorąca masę wylać na herbatniki i przykryć drugą warstwę ciastek. Odstawić, żeby wystygło. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i polać ciasto. Na wierzchu ułożyć kandyzowane wiśnie. Wstawić do lodówki na kilka godzin.  Uwaga: można użyć zwykłego sera bez dodatków ale wtedy trzeba dodać więcej cukru

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Miękkie ciasteczka maślano-mleczne 236

cyklu coś dobrego do kawy. Miękkie kruche ciasteczka pachnące masłem i słodką wanilią. Tak naprawdę to przepis powstał z potrzeby wykorzystania zalegającego w szafce mleka w proszku. Zaletą ciasta jest bardzo dobra struktura utrzymująca swój pierwotny kształt. Ciastka nie zawierają dużej ilości proszku do pieczenia, to też nie wyrastają zbyt mocno. Smakują dobrze z kawą zbożową, przepis na miłe niedzielne(...)powoli dodać do masy maślanej, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie spowoduje zawrzenie się masy) najlepiej więc robić to na wolnych obrotach lub wymieszać ręcznie. 3.     Do masy wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem, mlekiem w proszku, ekstraktem, i dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą lub silikonową łyżką). 4.     Z ciasta należy uformować nieduże kulki

vaniliowoczekoladowa
EKSPRESOWY KREM CYTRYNOWY NA BAZIE SERKA MASCARPONE 143

Pyszny, lekki krem cytrynowy, który doskonale nadaje się do przełożenia ciast, tortów czy babeczek. Nie za kwaśny, orzeźwiający smak, który na pewno zachwyci każdego. Krem przygotowałam dosłownie w kilka chwil z kilku składników. Jego wykonanie nie jest ani trochę skomplikowane.  Robiłam już maślany krem cytrynowy czy krem na bazie lemon curd, ale o tym kiedy indziej w osobnych postach

Zrób to smacznie
Ciasteczka cytrynowe 161

misie miksera umieścić masło i cukier, utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać świeżo otartą skórkę z 2 cytryn, ekstrakt cytrynowy i utrzeć do połączenia. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i zmiksować, do połączenia. Odrywać kawałki ciasta i formować z nich kulki, jeśli ciasto będzie zbyt miękkie włożyć je na chwilę

Słodka Strefa
Sernik amaretto z gruszkami nadziewanymi marcepanem 192

przygody z pieczeniem tylko raz mi nie wyszedł). Tym razem rewelacyjny sernik na maślanym spodzie, z posmakiem likieru amaretto i gruszkami nadzianymi masą marcepanową. Bardzo polecam! Składniki Spód 85 g masła 125 g mąki pszennej szczypta soli 2 łyżki cukru pudru Z wszystkich składników zagnieść ciasto, wcisnąć je w spód tortownicy o śr. 26 cm (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia

Słodkie inspiracje
Babeczki czekoladowe z budyniem waniliowym i figami . 120

kakao , sodą i proszkiem. Mieszankę razem z mlekiem dodawać stopniowo do masy maślanej.Następnie dodać wiórki czekoladowe i pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać. Budyń ugotować w 1,5 szklanki mleka , ma być gęsty. Do foremek na babeczki lub małych papilotek nakładać po łyżce ciasta , następnie łyżeczkę budyniu i znowu łyżkę ciasta. Figi umyć i pokroić w pół plasterki ułożyć

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik na zimno z owocami w galaretce 198

upał nie bardzo chce mi się uruchamiać piekarnik. Żeby tego uniknąć, spód ciasta zrobiłem z pokruszonych herbatników, co i Wam polecam. Trwa to znacznie krócej niż wyrobienie i upieczenie kruchego spodu, no i zawsze wychodzi on prosty. Składniki (na standardowej wielkości tortownicę): 200 g maślanych herbatników 100 g klarowanego masła 1 kg mielonego twarogu (użyłem President w wiaderku) 1 szklanka

W SMAK
Mleczne ciasteczka 146

jasną, puszystą masę. Jajka rozkłócić w miseczce i powoli dodawać do masy maślanej, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie jajek spowoduje zważenie się masy!). Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, mleko w proszku, ekstrakt i dokładnie zmiksować. Na końcu dodać białą czekoladę i wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w średnich

CookYourself
Mini muffinki z gorzką czekoladą i kolorową bitą śmietaną 198

miski, dodać proszek do pieczenia i cukier. Do mąki wlać masę jajeczno-mleczno-maślaną oraz posiekaną drobno czekoladę, i widelcem połączyć w jednolitą masę. Przestać, gdy masa się połączy i nie będzie widać suchej mąki. Najlepiej zrobić to w kilku ruchach (muffinki nie lubią jak ciasto jest idealnie połączone na gładką masę). Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełniać

CookYourself

Proponowane wyszukiwania