ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:108/226)

Pierożki z ciasta półfrancuskiego z mięsem z rosołu i serem 177

  Takie paszteciki to bardzo fajny sposób na wykorzystanie mięsa gotowanego pozostałego na przykład z rosołu. Są sycące,  więc z kubkiem aromatycznego czerwonego barszczu, kilka

Maślane ciasteczko
Ciasto marcepanowe z wiśniami i migdałami 260

Jeśli w szale przedświątecznych zakupów w waszym koszyku znalazła się też masa marcepanowa, a teraz zastanawiacie się cóż z niej wyczarować, spieszę z podpowiedzią – marcepanowe ciasto z wiśniami:) Ciasto jest proste i – nie licząc czasu, w jakim wiśnie muszą się rozmrozić, a masło zmięknąć – szybkie do przygotowania. Do tego świetnie i niebanalnie smakuje, a to jest przecież(...)solą, cukrem i cukrem wanilinowym na puch. Gdy masa maślana jest już jasna i puszysta dodajemy po jednym jajku – miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy starty na dużych oczkach tarki marcepan oraz mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia na niższych obrotach miksera. Przygotowane ciasto przekładamy na blaszkę (23x23cm lub nieco mniejszą) wyłożoną papierem do pieczenia

Smaki Na Talerzu
Mazurek bakaliowy 206

wyczuwalne, więc odpowiednio dobierając ich rodzaj, możecie sterować smakiem wypieku. Całość udekorowałam pomarańczowym lukrem, a także dodatkową porcją bakalii. Mazurek przygotowałam w formie o wymiarach 28x27cm . Mazurek bakaliowy Składniki: CIASTO 150g mąki 125g masła 75g cukru pudru 3 jajka skórka otarta z 1 pomarańczy 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 250g bakalii (u mnie 100g orzechów włoskich(...)cukrem pudrem na puszystą masę - do masy maślanej dodawać pojedynczo żółtka, po każdym ucierając masę - dodać skórkę pomarańczową, wymieszać - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, w kilku partiach przesiać do masy, zmiksować - do masy dodać bakalie, dokładnie wymieszać łyżką - na koniec dodać w kilku porcjach pianę z białek, delikatnie wymieszać - ciasto powinno być gęste i klejące (jak na keks) - formę

Smakołyki Bereniki
Tort "kwiatek" 186

wyłozyc papierem (samo dno) i wlac do niej ciasto. Włożyc do nagrzanego piekarnika do 190C i piec do tzw. suchego patyczka. Z takich samych składników należy zrobić kolejne ciasto jednak tym razem upiec je w metalowej misce o przybliżonej średnicy jak tortownica. (wcześniej miske należy dokładnie natłuścić masłem ponieważ casto może się przykleić.)  Masa budyniowa; pół litra mleka(...)cukier i nadal miksować. Ilosc cukru ustalamy według własnych upodobać. Możemy dodac także kieliszek alkoholu dla przełamania smaku słodyczy. Mase odstawiamy do lodówki aby nieco stężała.   Masa maślana; Składniki; 120 g masła  sok z połowy cytryny  ok. 400 g cukru pudru odrobina czerwonego barwnika spożywczego ( ja użyłam w proszku) Przygotowanie;  Masło w temperaturze pokojowej należy

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto Maxi King 202

lubiących mega słodkie desery. Bardzo polecam! :)   Źródło    Ciasto Maxi King Składniki na mleczny krem: 250g masła 82% 1/2 szkl cukru pudru 3 szkl. mleka w proszku (takiego miałkiego nie w granulkach) 400g serka waniliowego typu Danio ponadto: 510g masy kajmakowej w puszce(użyłam połowę) 400g herbatników maślanych (ok.60szt)       Składniki na polewę: 100g czekolady(...)pozbywając się części soli (nie całkowicie!) Orzechy w zależności od upodobań albo pozostawiamy w całości albo siekamy drobno. Wrzucamy do rozpuszczonych czekolad i dokładnie mieszamy. Polewę rozprowadzić na wierzchu ciasta. Schłodzić w lodówce kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Ciasto na drugi dzień mięknie. Herbatniki łapią wilgoć od kremu i stają się mięciutkie

Smaki Natalii
Makowiec z jabłkami (makowiec japoński) 1703

łyżeczka sody oczyszczonej skórka otarta z pomarańczy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii POLEWA CZEKOLADOWA 60g czekolady gorzkiej 40g czekolady mlecznej 80ml śmietanki 30% Wykonanie: CIASTO - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - mak wypłukać, zalać gorącą wodą, gotować przez 30-40 minut, dobrze odcedzić, zemleć dwukrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem - bakalie sparzyć, ostudzić(...)białek - do masy maślanej dodawać stopniowo żółtka, po każdym miksując masę do wrobienia się żółtka - dodać skórkę pomarańczową, kaszę mannę, zmielony mak oraz sodę oczyszczoną, składniki dobrze wymieszać - dodać starte i odciśnięte jabłka, wymieszać - dodać ekstrakt z wanilii oraz posiekane bakalie, dokładnie wymieszać - białka ubić na sztywną pianę, delikatnie przełożyć do masy, wymieszać łyżką lub szpatułką - ciasto przełożyć do formy

Smakołyki Bereniki
Sernik na zimno z truskawkami 193

Składniki : (na foremkę 28x24 cm) • 1 szklanka mleka • 2 łyżki żelatyny • 600 g twarogu z wiaderka • 2/3 szklanki cukru • 2 opakowania cukru waniliowego • 2 żółtka • 125

KUCHNIA POLSKA
RWANA DROŻDŻÓWKA Z CYNAMONEM 205

Cynamon zawsze kojarzył mi się z jesiennymi wieczorami. Dlatego postanowiłam zrobić maślaną bułkę drożdżową z cynamonem. Sekret jej oryginalności tkwi w jej wielowarstwowości. Bułkę odrywa się kawałek po kawałku. Jest delikatna, mięciutka, przepyszna!  Inspirację znalazłam na blogu domowe wypieki.   Składniki na ciasto drożdżowe: 100g drożdży 150 ml ciepłego mleka 100 g cukru ¼ łyżeczki soli 2 jaja 400g mąki

Słodki Zakątek
Eklery z kremem budyniowym 461

Klasycznie i prosto, ale dałabym się pokroić za ten smak! Ostatnio tylko torty i torty, więc tak dla odmiany post z przepisem na pyszne eklerki

Maślane ciasteczko
Cukierkowy torcik z winogronami 165

Mało pracochłonny a zarazem smaczny torcik do każdej kawy. Gwarantuję na jednym kawałku się nie skończy . 250 g herbatników maślanych pełnoziarnistych 120 g masła 330 ml

VioletoweKucharzenie
Focaccia z parmezanem i pomidorami 133

każdego dnia, bardzo mi smakowała. Postanowiłam tym razem przygotować własną. Moja focaccia jest lekko maślana, mleczna i słodka za sprawą dodatku w postaci maślanki. Jednak dodatki: pomidor i parmezan sprowadzają nas na ziemię a ostatecznie całość jest słodko- wytrawna. Składniki (na formę 20x20 cm) Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej 30 gram rozpuszczonego masła 5 gram suchych drożdży

Mango Papaja
CHLEB WIELOZIARNISTY 164

ciepłe miejsce na 20 minut. Ponownie przemieszałam drewnianą łyżką i przełożyłam ciasto do  dwóch natłuszczonych foremek o wymiarach 24x8 cm. Odstawiłam do wyrośnięcia na około 20 minut.   Piekłam w temp.230 stopni przez około 50 minut. Smacznego ;)   Jeśli wolicie bułeczki to polecam MAŚLANE BUŁECZKI NA ŚNIADANIE

potrawyregionalne
Tort czekoladowo - malinowy 122

Nabyłam ostatnio kilka książek kulinarnych, a wśród nich "Czekoladowe ciasta" Dr Oetkera. Po pobieżnym przejrzeniu jej doszłam do wniosku, że większość przepisów naprawdę warta jest wypróbowania. Dziś pierwszy i z pewnością nie ostatni przepis z tej książki : tort czekoladowo- maślany . Nieco go zmodyfikowałam toteż bardziej pasuje obecnie do niego nazwa - tort czekoladowo-malinowy. Czytaj więcej

Wiem co jem
Maślane ciasteczka widelcowe 458

zabieganych i zapracowanych!, ciasteczka maślane expresowe :) Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1 kostka masła 10 dag cukru pudru 100 ml oleju 1. Mąkę i cukier puder przesiać do miski. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. 2. Z ciasta robimy wałeczek, lekko go spłaszczamy i na wierzchu robimy rowki widelcem, następnie kroimy na ciasteczka i układamy na foremkach wyłożonych pergaminem

Apetyczna babeczka
Amande Langue de Chat - Migdałowe kocie języczki (Mandorle) 366

sztywno. Masło ubić z cukrem pudrem na puszysty krem.  Do kremowej masy maślanej stopniowo dodawać białka, nie przestając miksować. Wlać ekstrakt waniliowy i powoli wsypywać mąkę, mieszając całość łyżką. Dokładnie wymieszać by wszystkie składniki połączyły się na jednolitą, gładką masę. Tak powstałe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą gładką końcówką o szerokości ok. 1 cm. Można użyć też

maniapieczenia