ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:112/226)

Babeczki czekoladowe z budyniem waniliowym i figami . 143

kakao , sodą i proszkiem. Mieszankę razem z mlekiem dodawać stopniowo do masy maślanej.Następnie dodać wiórki czekoladowe i pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać. Budyń ugotować w 1,5 szklanki mleka , ma być gęsty. Do foremek na babeczki lub małych papilotek nakładać po łyżce ciasta , następnie łyżeczkę budyniu i znowu łyżkę ciasta. Figi umyć i pokroić w pół plasterki ułożyć

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik na zimno z owocami w galaretce 222

upał nie bardzo chce mi się uruchamiać piekarnik. Żeby tego uniknąć, spód ciasta zrobiłem z pokruszonych herbatników, co i Wam polecam. Trwa to znacznie krócej niż wyrobienie i upieczenie kruchego spodu, no i zawsze wychodzi on prosty. Składniki (na standardowej wielkości tortownicę): 200 g maślanych herbatników 100 g klarowanego masła 1 kg mielonego twarogu (użyłem President w wiaderku) 1 szklanka

W SMAK
Mleczne ciasteczka 172

jasną, puszystą masę. Jajka rozkłócić w miseczce i powoli dodawać do masy maślanej, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie jajek spowoduje zważenie się masy!). Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, mleko w proszku, ekstrakt i dokładnie zmiksować. Na końcu dodać białą czekoladę i wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w średnich

CookYourself
Mini muffinki z gorzką czekoladą i kolorową bitą śmietaną 221

miski, dodać proszek do pieczenia i cukier. Do mąki wlać masę jajeczno-mleczno-maślaną oraz posiekaną drobno czekoladę, i widelcem połączyć w jednolitą masę. Przestać, gdy masa się połączy i nie będzie widać suchej mąki. Najlepiej zrobić to w kilku ruchach (muffinki nie lubią jak ciasto jest idealnie połączone na gładką masę). Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełniać

CookYourself
Cytrynowe ciasteczka maślane do stempelków 213

skórkę z cytryny można zastąpić ekstraktem waniliowym, mielonym kardamonem lub dodatkiem kakao – ale mi cytrynowa wersja najbardziej pasuje. Zapraszam na kruche cytrynowe ciasteczka maślane. Cytrynowe ciasteczka maślane do stempelków Składniki (na 20-30 ciastek): 125 g masła (w miarę miękkiego) 125 g cukru pudru 1 jajko skórka z 1/2 cytryny (dałam skórkę otartą z całej cytryny) sok wyciśnięty(...)trochę więcej) szczypta soli Cukier zmiksować z miękkim masłem. Dodać jajko, sok i startą skórkę z cytryny i zmiksować. Na końcu dodać mąkę i szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. (Ze względu na to, że moje masło było bardzo miękkie musiałam dodać trochę więcej mąki, żeby ciasto nie kleiło się do rąk) Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki

UgotujmyTo.pl
Krajanka makowa-makowa panienka 985

Uwielbiam tradycyjny makowiec drożdżowy . Jest to ciasto, które u mnie zawsze konkuruje z sernikiem. Jak mam ochotę na obydwa to piekę seromak . Krajanka makowa Składniki: prostokątna forma 32 cm x 25 cm Spody makowe 200 g maku, zmielonego i suchego 100 g zmielonych migdałów 180 cukru 8 białek 4 żółtka szczypta soli Krem maślany z budyniem ½ l mleka 6 żółtek(...)sztywną pianę. Kiedy piana jest już sztywna dodaj po łyżce cukru. Następnie dodaj po jednym żółtku stale miksując. Przemieszaj mak z migdałami i wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki do ciasta. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę makową. Wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 25 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto

codojedzenia
Ciasto Kubanka 410

Świetne ciasto z mokrym kawowym biszkoptem z nutą migdałowego likieru, aksamitną, mocno czekoladową, słodką masą, która idealnie współgra z orzeźwiającym dżemem z czarnej porzeczki i puszystą masą śmietanową to znakomity deser do małej czarnej z najbliższymi. Składniki: Biszkopt : 3 jajka 70g cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 60g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki(...)Dodatkowo: 21 sztuk herbatników kakaowych 21 herbatników maślanych 260g dżemu z czarnej porzeczki posypka płatki czekoladowe kakao Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach

Szalona Kuchnia Eweliny
Duńskie ciasteczka maślane (bezglutenowe) 655

bazie moich ciasteczek z PRLu . Przy tamtych ciasteczkach pytano mnie o zamianę smalcu na masło , a taka zamiana zupełnie zmienia charakter ciasteczek i tym sposobem powstają duńskie ciasteczka maślane , zupełnie takie jak te z puszki z charakterystycznym zdjęciem na wieczku. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na 3 blachy): 1 kostka miękkiego masła - 200 g 1 szklanka skrobi ziemniaczanej 1 szklanka mąki(...)całe jajka  1 żółtko 1 białko do smarowania ciasteczek 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka gumy guar (być nie musi, ale znacznie ułatwia pracę z ciastem ) 2 łyżki jogurtu naturalnego 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią cukier do obsypania ciasteczek Wykonanie: 1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. 2. Dodajemy dwa całe jajka i jedno

Kawa z mlekiem
Apple pie 82

Moje pierwsze takie ciasto z jabłkami, mimo wielu przeciwności jakie z nim przeszłam przy przygotowywaniu, w efekcie końcowym nadaje się do spożycia:) Apple pie od razu polubiłam, ponieważ ma w sobie sporą ilość masła – jest kruche, maślane, do tego te jabłka, coś dla mnie. Parę błędów przy nim popełniłam, bo to za krótko trzymałam […] Artykuł Apple pie pochodzi

Pink Envelope
Misiaczki biszkoptowo – maślane 159

dokładam później 1 łyżkę masy białej. Łyżką ugniatam ciasto by kolory ciast się połączyły i wypełniły foremkę. Piekę w 175 stopniach przez 20-30 minut. Pewnie część z Was zaciekawi skąd mam taką foremkę Kupiłam sobie ją tutaj: https://www.tarkaimiarka.pl/formy-foremki/7280-forma-do-pieczenia-mis.html     Artykuł Misiaczki biszkoptowo – maślane pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Książki kucharskie idealne na prezent 266

Facebooku, wiedzą co stało się z próbą upieczenia przeze mnie ciasteczek kruchych i maślanych. Wyszedł jednolity placek, który został ochoczo spożyty przez drób. Tak mniej więcej wygląda moje pieczenie. Jak już przysięgłam sobie, że nigdy przenigdy nie będę piekła, pojawia się pan Yotam i wydaje książkę. Ciasta, ciasteczka, torty, mniej skomplikowane lub bardziej, opisane w taki sposób, że nawet taka

ladykitchen
Błyskawiczny sernik cytrynowy na zimno z borówkami i porzeczkami 222

dodatek białej czekolady. Jestem pewna, że wejdzie na stałe do Waszego repertuaru ciast bez pieczenia na lato! Błyskawiczny sernik cytrynowy na zimno z borówkami i porzeczkami 500 g mascarpone 400 g borówek 100 g porzeczek lub innych kwaśnych owoców 100 g białej czekolady 200 g maślanych herbatników 3-4 łyżki miękkiego masła 1 szklanka słodzonego mleka skondensowanego z puszki

Poezja smaku
Kalarepa- jak ją przyrządzić, jak przechowywać, co warto o niej wiedzieć? Sprawdzone przepisy na dania z kalarepy 246

trawienny. I co najważniejsze można z niej przygotować wiele pysznych dań! Uwielbiam łagodny, maślany i lekko słodki smak kalarepy. Możemy ją jeść na kilka sposobów: - na surowo- ja uwielbiam lekko skropioną oliwą i posypaną szczyptą soli - w zupie- idealnie sprawdza się w zupach typu krem - w cieście- sprawdzony sposób aby namówić dzieci do zjedzenia tego zdrowego warzywa :) - pieczona- można

Tradycyjna Kuchnia
CZEKOLADOWY SERNIK NA ZIMNO Z WIŚNIAMI 271

Obłędny w smaku: kusząca wiśnia, herbatnikowy spód oraz lekka piankowa czekoladowa masa. PYCHOTA!!!   SKŁADNIKI Spód herbatnikowy: 130 g  herbatników maślanych regionalnych , 60 g rozpuszczonego

słodki bratek
Trochę miłości na talerzu :) 146

Bardzo kruche, maślane ciasteczka z marcepanem. Idealne na słodki prezent dla ukochanej osoby. 150 g mąki 120 g masła 4 łyżki cukru waniliowego marcepan do dekoracji konfitura malinowa do dekoracji Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto w robocie kuchennym lub ręcznie. Formujemy ciasto w jeden kawałek i wkładamy na chwilę do zamrażalnika. Po 10-15 minutach wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy

noteskulinarnyfiga