mąki z ciecierzycy lub -90g mąki kukurydzianej + 70g mąki z ciecierzycy + 20g kakao -50g ksylitolu -40g słodu ryżowego (lub miodu) -40g oleju kokosowego -1 jajko Dodatkowo -mieszanka MOJE MUSLI u nas FIT1 , można użyć mieszanki bezglutenowej np. MALINOWA LEKKOŚĆ lub JAGODOWY CZAR -napój roślinny/mleko/jogurt/kefir W kąpieli wodnej(...)mikrofali) rozpuścić olej, dodać słód, ksylitol i wymieszać do prawie całkowitego rozpuszczenia składników. Mąki i kakao wymieszać, dodać olej ze słodem oraz roztrzepane jajko, całość dobrze wyrobić. Jeśli ciasto jest za suche można dodać łyżkę oleju i słodu. Ciasto wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) i wycinać dowolne kształty
Candy PandasPrzymierzałam się do tego ciasta od dłuższego czasu, głównie ze względu na jego piękny zielony kolor. Przepisów jest mnóstwo, więc postanowiłam stworzyć taki najbardziej pasujący do mnie. Wypróbowałam kilka wersji i zdecydowanie najbardziej odpowiada mi połączenie mąki z kaszą manną. Składniki: 2 jajka 200g kaszy manny 150g mąki szklanka cukru trzcinowego (może być biały) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanki oleju (użyłam oleju kokosowego, może być też rozpuszczone masło) 400g rozdrobnionego szpinaku (waga mrożonego brykietu) 200g kremówki 30% 200g mascarpone 2 łyżki cukru pudru granat Jajka ubijamy z cukrem na gęsta masę, zajmuje to nieco dłużej niż ubijanie samych żółtek. Do masy dodajemy olej, kasze i miksujemy przez 3-4minuty. Zwalniamy obroty miksera do najniższych, dodajemy proszek
Gotowanie i blogowanieketo słodycze znajdziecie tutaj . Przepis na keto batony snikers Składniki 120 g masła orzechowego * 20 g odżywki białkowej łyżka oleju kokosowego (20 g) 1,5 łyżki mąki kokosowej (30 g) polewa czekoladowa 30 g gorzkiej czekolady łyżka oleju kokosowego (20 g) łyżka erytrytolu ** (10 g) *najlepiej chrunchy, lub 100 g masła orzechowego gładkiego i 20 g posiekanych orzeszków **dobrze jest(...)takich wymiarach użyj większej i nie wylewaj ciasta na całą powierzchnię . Przygotowanie Wszystkie składniki mieszamy razem i wylewamy do formy (najlepiej o wymiarach 20 x 20 cm*), a następnie odkładamy na godzinę do lodówki lub 15 minut do zamrażarki. Jeśli nie masz formy o dokładnie takich wymiarach użyj większej i nie wylewaj ciasta na całą powierzchnię . Rozpuszczamy składniki na polewę
WegePrzepisskładniki: 100 g daktyli suszonych 50 g orzechów włoskich 2 łyżki kakao 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Domowy Smak JedzeniaOd dawna nie pojawiła się tutaj recenzja roślinnego napoju, więc nastał ten czas! Jednak nie jest to "zwykłe mleko roślinne" a napój z mlekiem kokosowym oraz
Candy Pandasksylitol, olej kokosowy, odżywkę białkową i dwa opakowania budyniu waniliowego . Miksujemy całość przez ok. 1-2 minuty na małych obrotach. Do białek (w oddzielnej misce) wsypujemy szczyptę soli i ubijamy do uzyskania sztywnej piany. Stopniowo, łyżka po łyżce, delikatnie mieszając, dodajemy ją do masy sernikowej. Powinna być bardzo puszysta i lekka. Formę do ciasta delikatnie natłuszczamy olejem(...)wierzchu już ostudzonego sernika, tak aby powstała cieniutka warstwa. C iasto wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę przed podaniem. Sernik podajemy z pozostałym musem, truskawkami i wiórkami kokosowymi. Smacznego! 🌸 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia EllieCiasto jaglane, które trudno sklasyfikować - trochę przypomina sernik, a trochę brownie w wersji blond. Jest wilgotne, ma bogatą konsystencję i pachnie tak cudownie, że ciężko odmówić sobie kolejnego kawałka ;) Składniki: kasza jaglana ugotowana na miękko 3 szklanki gruszki 3 szt mleko (ryżowe, sojowe, kokosowe lub inne) 0,5 szklanki mąka jaglana 1 szklanka skrobia z tapioki, kukurydzy lub ziemniaczana(...)wyłożonej papierem do pieczenia, lub natłuszczonej silikonowej formy. Wyrównujemy powierzchnię i układamy na wierzchu plasterki trzeciej gruszki. Pieczemy w temperaturze 180-190 stopni około godziny. Po ostygnięciu wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem roztartym ze szczyptą cynamonu
głodny alergikpolewą morelową (na bazie ciasta francuskiego, do kupienia w sklepach Lidl podczas tygodnia włoskiego) 250g margaryny lub masła 2 budynie śmietankowe 750ml mleka 2% 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki cukru pudru ok 250g czekoladowych herbatników 50g płatków migdałów (może być więcej) 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 10 łyżek likieru kawowego 100g wiórek kokosowych Sposób przygotowania: Kawę rozpuszczalną rozpuszczamy(...)warstwę herbatników czekoladowych. Do pozostałej masy wsypujemy płatki migdałów. Połowę wykładamy na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą, na którą rozsmarowujemy resztę kremu. Całość posypujemy uprażonym na patelni kokosem. Ciasto schładzamy w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc. W mieszance kawy i likieru możemy także namaczać herbatniki. Zapraszam do sieci sklepów Lidl- włoski tydzień trwa nadal
Kuchnia w czekoladzietrzcinowy 1 szklanka Olej 1 szklanka Buraczki ćwikłowe starte 1 szklanka Marchewka starta 1 szklanka Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Przyprawa do piernika 1 łyżka Tłuszcz do formy Wiórki kokosowe do formy Cukier puder do posypki Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem, wlać olej i dodać szczyptę soli. Następnie ucierać dalej i stopniowo dodawać marchewkę, buraczki, mąkę i proszek do pieczenia(...)przyprawą do piernika i ubitą na sztywno pianą z białek. Przełożyć do podłużnej foremki posmarowanej tłuszczem i posypanej wiórkami. Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone, w razie potrzeby dopiec. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem
Tradycyjna KuchniaCiasto codziennie, banalnie proste do wykonania, ot takie na szybko ucierane (mieszane) wszystko w jednej misce, a jak dodać trochę bajerów to nawet nieźle wygląda. Jest miękkie, wilgotne i aromatycznie dzięki cytrusom, idealne do gorącej popołudniowej herbaty. Składniki na tortownicę o średnicy 24-26 cm: 300 g kaszy mammy 2 średnie banany 150 g cukru 150 ml oleju roślinnego (kokosowy(...)łyżki cukru i łyżeczka lub ciut więcej soku cytrynowego) Przygotowanie: W dużej misce zblenduj na gładką masę banany, cukier i olej. Następnie dodaj całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym oraz sok z pomarańczy lub cytryn, wymieszaj, dodaj suchą kaszę manną, przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszaj wszystko dokładnie, jeżeli lubisz to możesz dodać startą skórkę z cytrusów
greenscarfMięta pięknie wyrosła mi w ogródku i na skalniaku. W zeszłym roku przerobiłam ją na pyszny cukier miętowy i ekstrakt miętowy. Tym razem postanowiłam zrobić ciasto. Przepis znalazłam na blogi Angeli ( KLIK ). Przerobiłam je po swojemu, dodałam moje ulubione migdały i wyszło wspaniałe, orzeźwiające, miękkie i wilgotne w środku. Smak zupełnie niebanalny! Składniki: (na keksówkę 35 x 11cm(...)kwaśnej śmietany lub mleka 1/4 szklanki ekstraktu miętowego 1/4 szklanki wody 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 1 szklanka cukru skórka i sok z 1 cytryny 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 1/2 łyżeczki sody 100g siekanych migdałów duży pęczek mięty cukier puder do posypania Przygotowanie: Listki mięty oderwać od gałązek, umieścić w kielichu blendera, dolać wodę i ekstrakt, zblendować
Cakes By KejtDziś mam dla was propozycję na brownie o smaku piernika idealny dla fanów potraw typu Fit. Ach..to ciasto zdecydowanie podbiło moje serce. Propozycja inspirowana przepisem na brownie z książki Droga Wojownika napisana przez mega utalentowaną lekkoatletkę Julię Dutkiewicz.Książka wprawdzie nie jest o tematyce kulinarnej ,ale znajdziecie w niej kilka przepisów na pyszne dania typu FIT, które polecam(...)pół łyżki kakao pół szklanki stewii 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść orzechów włoskich Z moją wersją dodajemy łyżkę przyprawy do piernika Fasolę odsączyć opłukać i przełożyć do miski, dodajemy banany,jajka,stewię,olej,proszek do pieczenia i kakao. Całość zblendować na gładką masę ,dorzucić orzechy. Ciasto przelać do keksówki wym.23cm/8,5 cm. Wstawić do nagrzanego
Andzia Pichcikońcu znów ciepłe dni...Potrzebujemy orzeźwienia..Z pomocą nadchodzę z półmiskiem ciasta. W internecie słynny Śnieżny Puch przerobiony przeze mnie w ilościach składników oraz smaku. Lekkie niczym puch, delikatnie cytrynowe, orzeźwiające. Anielska pianka rzecz by można. Składniki: 1 kg sera np w wiaderku 4 galaretki cytrynowe 5 łyżek cukru pudru 800 ml gorącej wody 4 Śnieżki w proszku(...)śmietany kremówki 2 szklanki mleka- do śnieżek 15 dag kakaowych herbatników 20 dag wiórek kokosowych 2 łyżki masła 3 łyżki cukru Wykonanie: *Dużą blachę wykładamy ciastkami. *Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Studzimy. *Śnieżki łączymy z 2 szklankami zimnego mleka, ubijamy na sztywno. Możemy też w zastępstwie ubić 400 ml śmietany kremówki. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder
Z Majeczką w kuchnidomu małego smakosza to przepis zawsze będzie przydatny. Zakupiłam więc wiaderko twarogu (już jakiś czas temu) a w zeszły weekend znalazłam w końcu czas i mobilizację na gotowanie ciasta :) Przepis rzeczywiście prosty i skuteczny. Polecam Składniki: 1 kg twarogu z wiaderka 3 żółtka 3/4 kostki masła 1/2 szklanki mleka 1 mały cukier waniliowy 8-9 łyżek cukru pudru kilka kropli(...)być wiórki kokosowe, prażone płatki migdałów czy orzechy. U mnie tym razem kolorowa posypka do deserów. Sernik schładzamy przez noc w lodówce - jeśli mamy tyle cierpliwości. 3-4 godziny też wystarczy ;) energicznie mieszając. Uważamy by gęstniejąca masa się nie przypalała. Gotujemy 2-3 minuty. Gorącą masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i herbatnikami. Wystudzone ciasto wstawiamy do lodówki
Kuchnia po mojemupełna łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem speculoos: 7 dag herbatników korzennych 4 dag mlecznej białej czekolady 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka prawdziwego miodu 50 ml mleka 2 łyżki oleju kokosowego –płynnego Dodatkowo ½ litra śmietany kremówki Domowe pierniczki do dekoracji Sposób przygotowania: Blaty bezowe: Białka jaj o temperaturze pokojowej ubić na gęstą puszystą masę, miksując wsypywać stopniowo partiami(...)zmiksować na wysokich obrotach, tylko do połączenia. Na blaszce od piekarnika wyłożonej pergaminem narysować dwa jednakowe okręgi o podanej średnicy, wykłóżyć po równo bezę, uformować szpatułką do ciasta okrąg. Piekarnik nagrzać do 150*c -termoobieg, włożyć bezę i temperaturę natychmiast zmniejszyć do 115*c i suszyć bezę 2 godziny. Studzić w zamkniętym
Wanilia i Kardamon